shade, przepraszam, ale te buty sa po prostu paskudne. brzydale.
malinowaa, polecam dolozyc i zakupic yorki actea. rewelacyjne buty, oddychajace, nieprzemakalne na calej dlugosci. dosc eleganckie. z tego co widze- podroba mh. jest mi w nich cieplo, stopa sie nie poci. jestem zmarzluchem i strasznie marzna mi stopy. w tych butach jest ok. no i jezdzi sie w nich dobrze, niemal jak w oficerkach, maja dosc sztywne cholewki.
krysiex213 ja mam HKM elegance, kupowałam je jakoś rok temu i ciuram je bez sumienia, a mimo to po wyczyszczeniu właściwie wyglądałyby jak nowe. Nic mi się nie rozleciało, nie przetarło, rozwarstwiło, nigdy też w nich nie zmarzłam. Nie wiem, może mi się trafiły jakieś bonusowe.
Chyba nawet już je tu kiedyś polecałam, polecam więc nadal. Jeszcze mnie nie zawiodły, a są chyba najładniejszymi termobutami :
mybay ja te stare nadal mam to obfocę jedne i drugie...w starych ten pogrom zniszczenia 😀iabeł:
krysiex213 ja mam HKM elegance, kupowałam je jakoś rok temu i ciuram je bez sumienia, a mimo to po wyczyszczeniu właściwie wyglądałyby jak nowe. Nic mi się nie rozleciało, nie przetarło, rozwarstwiło, nigdy też w nich nie zmarzłam. Nie wiem, może mi się trafiły jakieś bonusowe.
Chyba nawet już je tu kiedyś polecałam, polecam więc nadal. Jeszcze mnie nie zawiodły, a są chyba najładniejszymi termobutami :
[/URL]
Mam te same buty i wyglądają jak po II wojnie światowej. Użytkowałam je przez 2 zimy. Mi w nich było zimno i na łydkach strasznie mi się powycierały.(takie strzępy się zrobiły) Chyba z 2 razy wymieniałam zamek, i teraz znowu jest do wymiany. Widocznie ja trafiłam na jakieś felerne xD
Ale jakby miała kupować jakieś termobuty to bym kupiła je jeszcze raz. Wygodnie się w nich chodzi i również jeździ. Ale w tamtym roku przy tych mrozach po -13 to jeździłam w butach narciarskich i też zdawały egzamin xD
nie cytuj zdjec!
Ktoś miał do czynienia z butami “CON” Jacsona?
Jak z ich trwałością? bo wyglądają na takie co mogą pękać z racji materiału?
Są w miarę ciepłe i wodoszczelna?
Moje HKM Elegance właśnie umierają..... 🙁 po miesiącu intensywnego użytkowania
zostawię je jeszcze na zimowe dni na jazdę
katija, wiesz, mnie tylko konie oglądają, które zdają się mnie lubić tak samo bez względu na to co na siebie ubiorę ( ale za to co mam w kieszeni juz jest bonus do uczuć 🙂 ) i szczere pola - wiec mnie ich uroda mało wzrusza 😉
O butach sie wypowiem, gdyby ktoś patrzył termobuty w kategoriach 'but to but - ma spełniać swoja funkcje', a nie wyglądu i nie zdyskwalifikowałby ich na wstępie, i obiecałam ze je przetestuje przy jakiś minusowych temp jak się wreszcie pojawia :P. Od razu mowie, ze ja i koniska, którymi się opiekuje mamy warunki spartańskie - zabudowania w szczerych polach, wiec wieje jak diabli, śniegu (jak juz spadnie 🙂😉 to konkretnie, plus ziemia - duzo gliny, bloto momentalnie sie robi. Konie muszę czyścić na zewnątrz, stojąc w śniegu/błocie/wodzie (o ubieraniu i czyszczeniu konia w ...hmm..'stajni' nie ma mowy) i jeżdżę na zewnątrz.
Buty do jazdy - sa EKSTRA. i to mowie z czystym sumieniem - cholewka świetnie przylega (dodatkowy + nie ma szans zeby śnieg wleciał do buta - dzis jedynie po kolana bylo 🙂😉, buty nie sa szerokie - nie ma ryzyka ze sie zaklinujemy w strzemieniu, bardzo wygodne do jazdy, czuć zwierza.
na wszelkie mokradła/ błoto/ śnieg - nie przemokną, od strony wewnętrznej wyższa warstwa gumy - ułatwia czyszczenie.
jeśli chodzi o ciepło - od razu mowie ze to moje pierwsze termobuty, wiec porównania nie mam, może moja wyobrazenia o termobutach są zgubne :P - przez pierwsza godzinę, półtorej bylo ok ( praca z ziemi, czyszczenie) natomiast na konisku - przyznaje bez bica ze palce mi trochę zmarzly , gdy znow pobiegałam miedzy zwierzakami po jeździe - odtajały. [dziś jedynie -2 st, ale odczuwalna.. uff.. wiatr solidny - w zasadzie to chyba gdyby nie fakt, ze nie jeździłam trochę i "byłam na głodzie" to nie wiem czy by mi sie chciało z domu wyłazić 😉, jazda bardzo słaba - step/kłus/przejścia , to tez nieco wpływa na krążenie 🙂 ]
Dla osob które nie musza przebywać caly czas na zewnątrz (ubierając konisko, czyszcząc, chodzić na spacery w reku itp), wychodzą na godzinę pojeździć - beda ok. Miałam okazje tez jeździć w nich na hali i w popracować w stajni - wtedy nie zmarzłam. Jeśli ktos musi pracować kilka h na zewnątrz, stać w śniegu, w wietrze - sugeruje cos lepszego. Jedno jest pewne - sa lepsze o zwykłych, skórzanych, lekko ocieplanych sztybletow i grubych skarpet 🙂 bo tylko do czegoś takiego mam porównanie :P
Ja mam nadzieje ze zima będzie krotka, albo przynajmniej - niech mniej wieje na tym pustkowiu ;]
Cobrinha Nie lepiej kupic trapery w decathlon?
ja do biegania po stajni/pastwisku mam pseudo walonki kupione na targu za 20zl 🤣. hit mody to to nie jest 😁 ale spisuja sie swietnie!
Koleżanka w Tesco kupiła sobie super buty, takie właśnie stajenne.. ciepłe, nieprzemakalne, za całe 20 zł 😁
A ja polecam na zimę kalosze Spirale na futerku .
Są świetne, z bardzo wytrzymałej gumy, takiej miękkiej,
baardzo wygodne, podeszwa nie ślizga się.
Używałam dwie zimy, spisywały się na medal dopóki jeden nie pękł lekko
po draśnięciu widłami i teraz chodzę w jednym Spirale i drugim zwykłym.
Wiem, żenada ale dzięki temu baardzo wyraźna jest różnica w antypoślizgowości podeszwy,
serio 🙂
Aha, jeździć też się w nich da.
Koleżanka w Tesco kupiła sobie super buty, takie właśnie stajenne.. ciepłe, nieprzemakalne, za całe 20 zł 😁
W Tesco za całe 22,50zł :P
Wklejam foto ale brudnych niestety już po pierwszym dniu użytkowania 🙂
Nawet przyjemnie da się w nich pojeździć! W normalnej szerokości strzemionach stopa z butem bez problemu wychodzi ze strzemienia.
Generalnie porównywalne do krótkich jeżdzieckich termobutów z niższej półki.
To mnie okłamałaś bo powiedziałaś ze 20!! 😂 😂 Poważnie rozważam ich zakup 😀
BlueHorse, a jak z rozmiarówką? Muszę po nie wysłać męża i potrzebuję wiedzieć jaki rozmiar brać jak normalnie nosze 38.
Ja 39 letnie buty zimowe 40 a w tych rozmiarówka wygląda na normalną bo kupiłam 40 i spokojnie sobie kilka par skarpet wcisnę 😉
Tylko ciekawa jestem jak będzie w innych Tesco bo one były w takim całym dużym koszu z innymi jakimiś tanimi butami... A tych które kupiłam było dosłownie może 5 par? Dwie 40 oraz z trzy jakich gigant rozmiarów ale może znajdziesz i 38/39 😉
ja mam Pfiffa, takie brzydale, na dole wyglądają jak gumiak, u góry zapinane z boku na rzepy. Brzydkie jak nie powiem co, ale ciepło trzymają 🙂
Czy kotoś z was ma może buty zimowe Yort Warmer
http://www.gnl.pl/buty-zimowe-york-warmer-p-8029.html ciekawa jestem opinii. Z góry dziękuję🙂
Cobrinha Nie lepiej kupic trapery w decathlon?
Do mnie one też nie przemawiają, choć Cariotka zachwala... osobiście jeśli już to skuszę się na inne 😉
Schagya, ja sobie takowe zamówiłam i jak na razie sprawują się dobrze, już przeżyły nawet wielkie mrozy ! (-7 C :hihi🙂. Zamówiłam trochę za duże i muszę sobie dopychać dodatkową skarpetką, ale są bardzo wygodne i nawet całkiem nieźle wyglądają na nodze:
czy jakaś dobra dusza posiadająca Yorki Aktea mogłaby wstawić ich fotkę na nodze oraz zmierzyć długość wkładki?:kwiatek:
przymierzam się do zakupu i nie wiem jaki rozmiar będzie lepszy a nie mogę znaleźć tabeli rozmiarów z podaną dł. wkładki
kasterka, actea wypadaja male. a wkladka sie nie wyciaga, wiec ci nikt nie zmierzy. ja nosze 38, mieszcze sie w 37 a actea wzielam 39.
katija dobrze się składa bo ja mam właśnie rozmiar 37/38 w zależności od rodzaju buta i wahałam się jak Aktea wypadają czy brać 38 czy 39
dziękuję bardzo za odpowiedź :kwiatek:
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, gdzie spytać, proszę o ew odesłanie do odpowiedniego wątku :kwiatek:
Czy ktoś miał może do czynienia z takimi wkładkami?
http://www.okser.pl/horze-wkladki-grzejace-do-butow-5pak-p-8400.htmlDziała toto? Na jakiej zasadzie?
Niestety kupno termobutów w chwili obecnej przekracza moje możliwości, więc szukam tańszej alternatywy przeciw zamarzaniu nóg 😉
pozdrawiam :kwiatek:
Czy one sa do uzytku wielokrotnego? chyba nie..
Właśnie się tak zastanawiałam. Jeśli jednorazowe, to chyba szkoda kasy...
Na jakiej to zasadzie ma działać?
Według mnie to sa jednorazowe
Wtrącę trzy grosze o krótkich termosach Horze. Są GENIALNE.
Ostatnio miałam trzy koniszcza do lonżowania/jeżdżenia, jednego do stępowania - temperatura na hali niska, bardzo zimno. Pół dnia łażę po zimnym betonie. Zmarzłam we wszystko - ale nie w nogi 😅
zanim chwycił mróz miałam też okazję wyciągac konie z padoku, gdzie błoto sięgnęło mi dosłownie do kostki. Nic nie przemokło, wyschło, otrzepałam i buty czyste. Dodam, że mam je od roku więc wkładka wewnątrz jest już trochę ściorana. I nic, dalej ciepło sucho i wygodnie 😀
No ja się mogż juz chyba wypowiedzieć na temat krótkich termobutów hkm alaska-spędzałam w nich ok. 2,5-3 godzin (w tym jazda) przy -13, -12stopni. Miałam tradycyjnie rajstopy, dwie pary cienkich skarpetek i jedne grube. No i muszę przyznać że stopy zmarzły mi tylko w granicach przyzwoitości, a jestem mega zmarźluchem i nogi marzły mi zawsze.Tak więc jestem całkiem miło zaskoczona 🙂
Dzisiaj pierwszy raz testowałam krótkie Alaska HKM.
Byłam w nich od świtu do godziny 14.
Dzisiaj mróz około -14 stopni, rano ponoć -22.
Nie zmarzłam ani trochę.
4 jazdy na hali wprawdzie ale poza tym wiele godzin w chłodnej stajni i sporo czasu na dworze przy karuzeli itd.
Nie zmarzły mi stopy wcale!
Myślałam, że te buty nie nadają się na takie mrozy, ale dzisiaj zaskoczyły mnie niezmiernie pozytywne!
Włożyłam wprawdzie filcową wkładkę i miałam grube skarpety, ale mimo wszystko butki nie są ocieplane a było mi ciepło.
Bardzo wygodne do jazdy.
Szczerze polecam! 😅