Stajnie w województwie Pomorskim
Czytam i doczytać nie mogę. Jasnowidzem nie jestem, a więc podałam plusy tej stajni jako sportowej i typowo rekreacyjnej.
To podpowiem ci "wakacje"... popracuj nad czytaniem ze zrozumieniem. Przydatne w szkole i w życiu...
Mały off top. Dla mnie wyjazd na trening i przy okazji płukanie się z koniem w jeziorku, to też były wakacje, więc każdy może to zinterpretować inaczej. Zresztą nieważne 😉
Dla mnie Stilo to drugi dom 🙂. W stronę Łeby jest jeszcze Sarbsk i tam na pewno były wolne boksy w tym roku. To jakieś 10 km od Sasina. Być może przyjęli by konia na wakacje i pewnie niezbyt drogo. Co do Sasina to co roku liczę że ta stajnia się w końcu zawali i postawią nową, ale nic z tego 😉.
Co do typowych wakacji z koniem, uwzględniając piękną okolicę, miłą atmosferę, polecam Stajnie Grażyny w Mikorowie. Są w posiadaniu hali, i przepięknych 17 ha pastwisk nad jeziorem, a w dodatku gospodarze są dla mnie miszczami kuchni 😜
Trzymałam tam kiedyś konia na stałe, ale niestety nie radziłam sobie z dojazdami, gdyż od mojej wsi to trochę km jest 😉
Aroid na wylocie ze Słupska kiedyś istniała stajnia "Szarża"? Jest nadal?
Stajnia ? Ja wiem tylko o stowarzyszeniu "Szarża" w centrum miasta.
Jest jedna, która była lub jest klubem harcerskim, ale z tego co wiem, zwie się zupełnie inaczej i rzeczywiście jest na wylocie Słupska 😉
Aroid chodzi Ci o stajnie "Lotna" w Redzikowie?
edit:literówka
Istniała właśnie pod nazwą "Szarża".Jakieś dziesięc lat temu w niej jeździłam jeszcze jako dziecko,mając bodajże 16lat.O ile mnie pamięc nie myli prowadził ją P.Tadeusz,który miał syna Artura,nazwiska niestety nie pamiętam.Było to w okolicach ul.Kaszubskiej?Sportowej?.
Sporo czasu minęło odkąd już w Słupsku nie mieszkam więc pewnie wszystko się pozmieniało.
szekla to jest właśnie "lotna"-I konna drużyna harcerska . A właściciel nazywa się Kiempa.
Stajnia jest dokładnie w Redzikowie, dalekie okolice Gdańskiej :-)
Tak, dokładnie tak się nazywają. Ja też uczyłam się tam jeździć za czasów pana Tadeusza, to był bodajże 2002 rok ?
Generalnie stajnia nadal stoi 😉
Tak to był,albo 2002,albo 2003 rok,teraz to już tak dokładnie nie pamiętam,ale wtedy właśnie prowadził ją P.Tadeusz z synem.To oni są jeszcze właścicielami?
Pan Tadeusz jest już świętej pamięci od paru ładnych lat, ale interesem zajmuje się syn 😉
Jeśli się chyba nic nie zmieniło to syn p. Tadeusza to prowadzi. Ale teraz na 100% nie wiem.
edit: napisałam w tym samym czasie co Aroid.
aquamaryna, ta drewniana stajnia w Sasinie to własność tych samych ludzi co mają stajnie w Choczewie oni mają dwie takie drewniane szopy tylko na wakacje w Sasinie właśnie i w Lubiatowie trzymają tam konie w sezonie a potem wracają konie do Choczewa
ooo super, że podajecie stajnie w okolicach Stilo, bo również spędzam tam każde wakacje 😉 byłam raz chyba w Sasinie, ale zrezygnowałam po zobaczeniu warunków.
z tego co widzę wątek nie jest zamknięty, więc napiszę tutaj. wiecie coś może o stajniach, gdzie przyjmują ogiery na odchów? chodzi o całe pomorskie, okolice trójmiasta też wchodzą w rachubę. chodzi mi o miejsce, gdzie koń będzie mógł pobiegać, nauczyć się życia. jakieś pomysły?
Ja sama rozglądałam się za stajniami w Pomorskim a głównie gdzieś w okolicach Starogardu Gdańskiego także mam objechane kilka:
-Stado Ogierów Starogard Gdański
- Gillmet
-Hubertus
-Stajnia Urbanowo
-Ranczo Krąg
- Kolincz
I w sumie to chyba wszystko 🙂
Kasix1997 a co możesz powiedzieć o Stajni Urbanowo?
z tego co widzę wątek nie jest zamknięty, więc napiszę tutaj. wiecie coś może o stajniach, gdzie przyjmują ogiery na odchów? chodzi o całe pomorskie, okolice trójmiasta też wchodzą w rachubę. chodzi mi o miejsce, gdzie koń będzie mógł pobiegać, nauczyć się życia. jakieś pomysły?
nie pomorskie,ale Rzeczna?
Bee., co prawda już Kujawsko- Pomorskie, ale może Huzar w Nowym? I blisko byś miała 🙂
Arabika - Hmm... Urbanowo? Stajnia umieszczona w starym PG-erze <nie wiem jak się pisze> Kilka koni prywatnych, kilka w pensjonacie, jakiś tam placyk do jazdy,-a tylko szkoda że nie ma hali ani wiaty i trzeba jeździć na dworze. A tak to tylko takie moje obserwacje. No i kawałeczek od Starogardu jest ;/ niestety.
Znam osobę która tam jeździła i nie była szczególnie zachwycona.
Pytam o tą stajnie, bo chcę jechać tam na wakacje z koniem. A jak wygląda tam sprawa z treningami?
Tego już niestety Ci nie powiem bo po prostu nie wiem, wiem że działa tam taka jakby ,,szkółka", ,,klub" coś w tym stylu ale czy jest możliwy prywatny trening to nie wiem 🤔
aszka Wiem. Znam tych ludzi dość dobrze.
Czy znacie ten ośrodek
http://www.stajniasenny.pl/html/oferta.html ??
Szukam czegoś na dwutygodniowy wyjazd z koniem na wakacje (= tereny i odpoczynek). Można brać pod uwagę? Godny polecenia?
Z góry dziękuję...
Ja kojarzę :-P
Będąc tam na zawodach, stawiałam do stajni, konia na weekend. Generalnie, jest tam całkiem ciekawie, ale będąc z okolic, uważam, że są ciekawsze miejsca i bardziej przyciągające krajobrazy, oddalone o kilkanaście kilometrów 😉 Również korzystałam z noclegu.
Bee., co prawda już Kujawsko- Pomorskie, ale może Huzar w Nowym? I blisko byś miała 🙂
mówkaj jakie warunki i ile chcą. ;D