Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
Tristia, a nie lepiej na tym etapie kupic używane body i obiektyw i zobaczyć najpierw z czym się to je? niż od razu wywalić tyle kasy?
sznurka- Ale ja nie chcę używanego sprzętu. Jakoś nie ufam. Wolę mieć gwarancję i... ten zapach nowości 😉
Wiele razy robiłam zdjęcia Nikonem D3000 koleżanki ale na automacie tylko, hehe.
Chciałabym się zagłębić nieco w temat, czegoś nauczyć.
D3100 moim zdaniem nie jest drogi dlatego biorę go najbardziej pod uwagę.
Tristia, jeśli po roku Ci się nie znudzi i zamierzasz wymagać coraz więcej od siebie i aparatu, to D90. jeśli już teraz wiesz, że szkoda Ci czasu na fotografię i chcesz tylko od czasu do czasu popstrykać zdjęcia koniom na wybiegu, to bierz D3100.
wg mnie lepiej jest kupić lepszy obiektyw niż lepsze body.
do koni na początek polecam 18-200, 18-55 jest zdecydowanie za krótki, przy 18-105 może chwilami braknąć (i nie rzucam słów na wiatr, obcowałam z tymi trzema obiektywami i najwygodniejszy jest 18-200). jeśli nie zależy Ci zupełnie na szerokim kącie to w ogóle możesz wziąć 55-300 lub 70-300. jednak nie polecam, moim standardem jest 55-200, jednak kit'a (18-55) zdarza mi się dość często używać.
facella- Właśnie o takie konkrety mi chodziło. Bardzo dziękuję za odpowiedź :kwiatek:
Zdaję sobie doskonale sprawę, że nawet najlepszy sprzęt sam zdjęć nie robi.
Zamierzam uczyć się podstaw fotografii. Mam zamiar często robić zdjęcia i nie sądzę bym za rok czy dwa zrezygnowała (choć wiadomo- to się okaże).
Jeśli wkręcę się w to, w przyszłości zaopatrzę się w lepszy zestaw. Czas pokaże.
W każdym razie aparat na pewno nie będzie leżał i się kurzył.
Mam jeszcze pytanie czy Twoim zdaniem różnica między D3100 a D5100 będzie dla mnie zauważalna?
Czy niższy model spokojnie wystarczy (z dobrym obiektywem)?
Proszę o pomoc. 🙂
Chciałam kupić sobie pierwszą lustrzankę cyfrową - chciałam zacząć przygodę z fotografią, ale nic mi nie wiadomo na temat lustrzanki dla mnie, możecie mi pomóc? :kwiatek:
Aiva, przeczytaj mój wcześniejszy post - Tobie też się mogą te informacje przydać.
co zamierzasz fotografować, jaki masz budżet, chcesz związać swoją przyszłość z fotografią? Twoje pytanie jest tak ogólnikowe, że ciężko powiedzieć o czymś konkretnym.
Tristia, powiem tak: nie znam tych modeli bliżej, porównując ich specyfikację - jeśli nie potrzebujesz uchylnego ekranu, to raczej różnicy między nimi nie odczujesz.
jeśli Cię stać na późniejszą ewentualną wymianę sprzętu, to weź D3100. jeśli nie bardzo - to D90.
Facella- Ok, dzięki :kwiatek: To już tylko kwestia porównania cen i sprawdzenia zawartości kieszeni 😉
Tristia, ja jestem kompletnym laikiem fotograficznym. Kupiłam niedawno Nikona D3100 z kitowym obiektywem 18-105mm, bo był bardzo polecany dla początkujących, i jestem z niego bardzo zadowolona.
Dla mnie jest jak znalazł, w razie "w" włączam tryb auto, jak się czuję pewniej to sama kombinuję na manualu. Mam go od 2 miesięcy i jak dotąd działa bez zarzutu 🙂
Tristia, Aiva, a ja jak zawsze polecam D5000 😀
od jakiego modelu Canona w górę będzie z obiektywami bez chipa pomiar światła?
Libeerte, on chyba już nie jest produkowany więc ciężko jest dostać nowy w sklepie i nieekspozycyjny...
Facella nie wiążę przyszłości z fotografią, ale chciałabym żeby aparat robił bardzo dobrze zdjęcia w ruchu. Szczerze, zastanawiałam się nad Nikonem D60/D80 albo jakimś canonem. Sama już nie wiem. 🤔
D60 i D80 to stare modele, można szukać tylko wśród uzywanych. Choć ja mam d80 niemal 4 lata i zupełnie nie narzekam. Choć zastanawiam sie na zmianą body.
Bo d80 to genialny aparat =)
Aiva, to tak nie działa, więcej jednak zależy od obiektywu.
Facella wytłumaczysz mi wszystko (na PW) ? :kwiatek:
Jestem amatorem.
Mam Nikona D3000 z obiektywem 18-55mm.
Aparat bardzo mi pasuje, natomiast obiektyw jest kiepski.
Kiepskie zdjęcia z daleka, wieczorem wychodzą kiepskie.
Potrzebuje obiektyw do okazjonalnego fotografowania konia, dzieci i wakacji.
Co mam kupić?
ash, a czego potrzebujesz? Co to znaczy "kiepski"?
abre zdjecia z daleka są fatalne, chyba za mały zakres przyblizania, zdjecia wieczorem są rozmazane 🙁
nie potrzebuje nic więcej w sumie, czasami chciałabym zrobić zdjęcie biegającego Karego po łące gdzieś w oddali, a tym co teraz mam się nie da bo nic nie widać.
Jestem laikiem, wiec proszę się nie śmiać 😡
ash, rozmazane zdjęcia nocą to nie jest wina obiektywu, a tego, że jest noc i bez statywu się zwyczajnie nie da, bo jest za ciemno.
do koni to może być Nikkor 55-300, masz ciągłość ogniskowych i duże przybliżenie na 300mm, jeśli nie chcesz zdjęć na hali za często robić to się nada akurat.
hmmm..
jestem większym laikiem niż myślałam.
Halę mamy bardzo jasną, więc tu akurat problemu nie będzie. Poza tym żadko pstrykam na hali.
Z tą nocą to chodziło mi np. o wieczór, oświetlone miejsca i nijak zdjęcia nie wychodzą, bo są albo rozmazane albo najbardziej na zdjęciu widać przedmiot oświetlający(lampki, bannery itp.)
Może ja coś źle robię? Ustawiam wtedy na zdjęcia nocne....
ash, rozmazane są bo Twoja ręka chcąc nie chcąc drży. tam gdzie jest źródło światła, tam będzie najjaśniej (edit: przez co najlepiej widoczne), to logiczne chyba.
no ok, ale w takim razie czemu zwykłą cyfrówką te same zdjecia wychodzą idealnie?
W lato chcę się zapisać na jakiś podstawowy kurs fotografii, bo jestem zielona jeśli chodzi o używanie funkcji mojego aparatu.
Też mam D5000 i bardzo polecam. Choć jak się trafi okazyjnie D90 to się skuszę 😉
Mam pytanie na temat takiego obiektywu: Sigma 135-400 F4,5-5,6 APO DG
Czy pasuje do D5000?
Czy ostrości czasem nie trzeba ustawiać ręcznie?
Czy ktoś z was użytkuje i jest zadowolony?
Na codzień używam Nikkora 18-200, lubię go, ale czasem zabraknie mi na długość 😉
Azbuka, z tego co czytałam, ta Sigma nie ma silnika AF, więc o ile dobrze myślę i D5000 też nie ma silnika, to masz ostrzenie wyłącznie ręczne. a do koni z ręcznym chyba nie za bardzo.
chociaż jak wymienisz puszkę na D90, to czemu nie.
Oj to odpada, a możesz polecić mi inny obiektyw o podobnych parametrach, ale z własnym silniczkiem?
BTW na jaki symbol, chodzi mi o ten silniczek, powinnam zwracać uwagę?
w przypadku Sigm to HSM, Nikkory - SWM, Tamrony - nie mam pojęcia.
z Sigm są dwie:
12tylko nigdzie tam ceny nie widzę.
Dziękuję
Czyli są też z silniczkami, ale waga jest odstraszająca. Zaraz poszukam jeszcze cen 😉
Mojego D5000 wywaliłam na Allegro, jak ktoś kupi, to znak, że mam kupić d90 😀
Zastanawiam się od pewnego czasu nad aparatem.
Robiłam zdjęcia jakąś starszą hybrydą nikona, chciałabym czegoś więcej.
Chciałabym nową, b.dobrą hybrydę albo lustro.
Możecie polecić mi jakąś dobrą hybrydę?
ash, bo kompakt myślał za Ciebie, a mając lustro musisz myśleć sama.
W podpisie mam link do "linkowiska". Poczytaj o podstawach. Polecam "szeroki kadr" - bardziej łopatologicznie się chyba nie da. Z książek przydatna bedzie "Ekspozycja bez tajemnic".