Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Lena, w jpg robisz co?
trzynastka   In love with the ordinary
25 stycznia 2012 10:09
A potem, że wawrek tylko o jednym 😵
Lena, w jpg robisz co?

nie, w RAW ( w aparacie ).
Obrabiam gimpem, ale niewiele umiem w tej kwestii.
Lena, pw nasmarowałam ci
Facella   Dawna re-volto wróć!
25 stycznia 2012 13:23
napadało trochę śniegu  🏇

nie było minusowej temperatury a obiektyw miał problemy z ostrzeniem... wina pogody czy raczej tego, że na karego konia na śniegu się ciężko ostrzy?

edit: a co mi tam, jeszcze jedno:

(nie radzę powiększać, bo jakość facebooka nie powala)
cieciorka   kocioł bałkański
25 stycznia 2012 13:46
sznurka, pisałaś może Lenie coś o obrabianiu Rawów? jeśli tak i możesz również ze mną podzielić się tą wiedzą, to chętnie przeczytam 🙂
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
25 stycznia 2012 13:53
I ja, i ja! Nigdy nie robiłam zdjęć w RAWie bo... się bałam 😂 Że nie będę umiała obrobić/ nie będę miała czym itp 👀
25 stycznia 2012 14:11
Misskiedis, zawsze pozostaje opcja RAW + JPG 🙂
25 stycznia 2012 15:08
A zajmuje to tyle miejsca że przy mojej "produktywności" miałabym zapchaną kartę w kilka minut 😂 To niewątpliwa wada RAWów- zajmują dużo miejsca 😉 Na jakąś małą sesyjkę w domu na pewno kiedyś spróbuję ale na sesję w stajni to chyba mam za małą kartę bo zawsze robię setki zdjęć- dla porównania, które lepiej skadrowane itp. tak w ramach nauki 😡
nine mnie się podoba prze okrutnie. ciekawy kadr i te chmury nadają klimat zdjęciu.  🍴
Facella  super fotki tylko pierwsze ja bym inaczej skadrowała. więcej dołu, mniej góry. ale to Ja.  👀
a na drugim szczerze to mi przeszkadzają krzaczki zachodzące na pysk konia  😀
pisałam że polecam lightroom, i generalnie robienie w RAW, bo zdjęcia nie są takie płaskie
polecam też książkę o tym programie, jest sporo tam gotowych presetów, można też po nabraniu wprawy z suwakami innymi się bawić
dla mnie najbardziej jakoś przypomina wywoływanie w ciemni, ale ja jestem jeszcze z czasów samodzielnego wywoływania klisz i robienia odbitek w ciemni

m.indira   508... kucyków
25 stycznia 2012 17:19
Lena podobają mi sie te

poza tym fajne lasy
i ogólnie lubię takie klimaty mrocznej zadumy
25 stycznia 2012 17:31
sznurka, lightroom jest płatny, prawda? Jest coś darmowego podobnego do lightrooma?
25 stycznia 2012 17:37
sznurka, ja też ciemniowa. masz jakąś konkretną książkę na myśli?
A zajmuje to tyle miejsca że przy mojej "produktywności" miałabym zapchaną kartę w kilka minut 😂 To niewątpliwa wada RAWów- zajmują dużo miejsca 😉 Na jakąś małą sesyjkę w domu na pewno kiedyś spróbuję ale na sesję w stajni to chyba mam za małą kartę bo zawsze robię setki zdjęć- dla porównania, które lepiej skadrowane itp. tak w ramach nauki 😡
W ramach nauki to można robić mało zdjęć danego tematu w jednej sesji. To uczy wybierać rzeczy warte sfotografowania i uważnie ustawiać kadru.
Tak prawdę mówiąc to nie widzę sensu robienia setek kiepskich/mocno przeciętnych zdjęć, które tak naprawdę nic nie uczą. Lepiej zrobić kilka, a dobrych, przemyślanych.

MsCarmen, ładne, ale im więcej Twoich zdjęć oglądam tym bardziej mam wrażenie, że one wszystkie 'na jedno kopyto', zwłaszcza jeśli chodzi o końskie sesje. Przyjemnie na nie popatrzeć, ale jakoś żadnych głębszych uczuć nie wzbudzają.
Misskiedis, nie mów mi że nie masz kogo poprosić by ci sciągnął;]
cieciorka, mamy http://helion.pl/ksiazki/adobe-photoshop-lightroom-2-podrecznik-dla-fotografow-martin-evening,pclifo.htm
teraz lightroom 3 juz jest i do niego książka, z opisanymi pewnie tymi dodatkowymi funkcjonalnosciami
25 stycznia 2012 18:17
Alveaner, jeśli mam możliwość zrobić dużo zdjęć na raz ale w różnym oświetleniu np. z psem czy z koniem czyli z obiektem dynamicznym, ruszającym się w różnym tempie (zmiany tła, często też oświetlenia, potrzeba szybkiego kadrowania) to dlaczego nie? To że większość zdjęć będzie średnia nie znaczy że cykam bez pomyślunku 😉 Mam jakiś pomysł na zdjęcie ale robię przy okazji różne "wariacje na temat", sprawdzam jak wygląda coś z innej perspektywy

sznurka, no właśnie nikt mi nie przychodzi do głowy... Poszukam może na chomiku póki jeszcze można 😁

edit: literówka, nienawidzę tej klawiatury
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
25 stycznia 2012 18:42
Misskiedis, nie mów mi że nie masz kogo poprosić by ci sciągnął;]

Problem  w tym, że nie każdy chce mieć kradziony program. Zwłaszcza tak dużej wartości. Co śmieszne, mogą Cię za to ścignąć, zwłaszcza, jeśli pokazujesz zdjęcia.

Tak dawno, dawno nie fociłam. Prawie zapomniałam jak to się robi.

A ja takiego ustrzeliłam😉
Strzyga ale ja nie namawiam, to odpowiedz na to ze platny. W sumie zamiast obiektywu mozna 1200 na program wydac.
Nine zapomnialam napisac ze fajne!
25 stycznia 2012 19:13
Sznurka - jak się chce korzystać, trzeba płacić. Można też ukraść, oczywiście, ale... jak nie masz na bluzkę i spodnie, zawsze możesz jedno podwędzić ze sklepu =)

Madmaddie - jest wersja trialowa - możesz przez 30 dni ogarnąć czy Ci się podoba. W necie są też darmowe programy do obróbki rawów. Pewnie teraz Gimp też posiada tę umiejętność.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
25 stycznia 2012 19:16
Strzyga, chyba pomyliłaś nicki 😉
25 stycznia 2012 19:17
Wybacz, m z m mi się pomyliło. Jestem wypruta przez sesję, robię dziś głupie błędy.

Chodziło mi o Misskiedis.
Oczywiscie;-)  czlowiek ma zawsze wybor;-)
25 stycznia 2012 19:19
Triala mam gdzieś na płytce, jak będę miała trochę czasu to ściągnę, porobię zdjęcia w RAWie, zobaczę czy dam radę ogarnąć 😉
25 stycznia 2012 19:26
ja od stu lat planuję opanować rawy, ale nie idzie- a jeszcze przy ilości jpg które leżą i cię kurzą :P

Strzyga, rewelacyjny ptok!
ps nie obsługuje rawów? możesz polecić jakiś dawmowy program? pamiętam, że kiedyś pisałaś o raw therapy- sensowny jest?
25 stycznia 2012 19:31
Oczywiście, PS obsługuje rawy, oczywiście, można spokojnie wołać, ja w nim obrabiam jak jakieś robię. Mnie zadowala, nie trzepię na co dzień rawów, nie mam fizycznie miejsca i właściwie czasu na obrabianie rawowo każdej foty z zawodów. Jotpegi mi wystarczają na mniej ważne zdjęcia. Wiem, nie jestem profi i fajna. Jakoś mi to nie przeszkadza =)
Strzyga - to dopiero ptak!
25 stycznia 2012 19:38
Takie u nas latają =) łatwiej je uchwycić niż mewy, bo są 2 razy większe.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się