iberyjskie klimaty - konie PRE, andaluzy

iwona9208, co to za zawody?  😉
w stajni p Janika stoi więcej lipicanów (chyba 5) różnych właścicieli. wszystkie są sprowadzane z zagranicy. mogę dać jakieś fotki, jeżeli ktoś jest chętny  🙂
Wrzucaj!
Ale tu: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,81584.msg1262902.html#msg1262902   🙂 🙂

edit:

Konie na padoczku jeszcze w grudniu jak był śnieg przedświąteczny 🙂 , Teq obrażony  😁. Tone podlatuje do człowieka - mnie a on stroi o to fochy  😀iabeł:. Zazdrosny jest okropnie i Tonego nie lubi
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
17 stycznia 2012 08:32
hedonistka Pierwsze foto z zawodów w Brankówce,drugie ze Skrwilna 😉
Incantowa   Ask often, be content with little, and caress...
17 stycznia 2012 12:55
rozluzniac konia powinno sie pozwalajac mu na ruch do przodu Incantowa to moge Ci zagwarantowac ,ze sie zdziwisz ze kobyla sie tak potrafi ruszac
KarolaHeliowa, rzeczywiście zdziwiłam sie 😉. Pozwoliłam mojej w sobotę pobiegać ze mną w siodle dodanym kłusem. Nie pozwalałam jej przejść do galopu, ale pozwoliłam zasuwać ile fabryka dała. Nie wiedziałam, że ona może takie prędkości osiągać. Teraz to tylko trzeba trochę obrobić i mam następne odkrycie do opracowania 😉 Dzięki Karolciu 🙂
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
17 stycznia 2012 13:09
Polecam sie na przyszlosc i ciesze sie ze jestes zadowolona 🙂
17 stycznia 2012 13:10
Może byś się jeszcze podzieliła jakimiś mądrościami od Manolo 😉
Tak mi się na wspominki wzięło przy okazji przeglądania wątku... Mój "były", ukochany i jedyny - Bienvenido (LusitanoXCriollo)  😕
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
23 stycznia 2012 21:25
Hej, pisałam kiedyś w innym wątku to samo zapytanie ale zapadła  cisza głucha, może tu się ktoś orientuje:
sklepy jeździeckie w Barcelonie i nieopodal - macie jakies adresy.
Mo wujek google wypluł tylko jedne i to nie jestem pewna czy jeszcze jest bo żadnych konkretnych danych nie ma.

Nie wiem czy aktualne pytanie, ale może komuś się przyda. Tak, w Barcelonie są jeździeckie sklepy  😀 Osobiście je zwiedziłam i przywiozłam owijki i ochraniacze stamtąd. Ceny porównywalne 😉

Z tego co znalazłam to byłam w tym sklepie
http://www.bcnequus.com/tienda/tienda.htm [s], ale to był chyba ten gorszy ... średnio wyposażony sklep, ceny też niskie nie były. Bo mi się wydaje z tego co kojarzę, że to jest w tej lepszej dzielnicy. Szukam strony tego drugiego sklepu, na jakimś zadupiu, w tak dziwnym miejscu, bodaj przy którymś Dworcu autobusowym. Pamiętam, że on był daleeeko od centrum. Dzielnica wyglądała jak slumsy :P, ale ceny fajne i asortyment też spory. Jak znajdę, to podam stronę.[/s]
http://www.equippos.com/ 

Bodaj w tych 2ch byłam. Tego drugiego jestem bardziej pewna, ale google mapy i wizualizacje są kiepskie i ciężko mi odtworzyć 😀

Znów ta paskudna cisza!
W zeszły piątek Bolęcińskie hiszpany dorobiły się zdjęć autorstwa Kasi Okrzesik które można obejrzeć tu:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.206420389405484.50500.206413829406140&type=1
I załączam 4 zdjęcia których dorobił się Teq  😉
Coś dziś aura nie sprzyjała mojej jeździe 🙁
Ale ogólnie Tone się mega poprawił, a Te Quiero otworzył całkowicie i w końcu jest normalnym koniem 😉 Chodzi pięknie na lonży, skacze aż nie do poznania  🤣 Ogólnie co raz lepiej.
29 stycznia 2012 17:59
Zorilla pięknie się chłopak zaprezentował 😍. W ogóle to marzy mi się taka sesja zdjęciowa 😉

Miałam dziś jechać jak zwykle w teren, ale dla mnie za zimno... Księżniczka hiszpańska dałaby radę - przecież wychodzi normalnie na padok - ale pańcia jest delikatniejsza 😉
Ale się lenicie. Chyba że tak ciężko pracujecie że nie macie czasu nic napisać?
Załączam parę zdjęć które robiła Kasia Okrzesik, już o nich pisałam 🙂
Mrozy trochę deprymują, zwłaszcza do pełnowymiarowych treningów. Ale dzięki temu dowiedziałam się? odkryłam 😀? nie wiem jak to powiedzieć, ale Teq bosko chodził na halterze (na dodatek nie w jego rozmiarze - dalej nie dotarłam do sklepu  🤬 ) i oklep (co by mnie cieplej w tyłek było 😉 ). Wcześniej z 2 razy jeźdizłam na halterze i był spięty, uciekał. A teraz bosko 🙂 Robił ustępowania, dodwał, cofał. Lepiej niż niekiedy w 'normalnym' rynsztunku  😉.
A po drugie, prawie opanowaliśmy nową 'sztuczkę', wchodzenia dwoma łapami na podwyższenie, konkretnie stopień podium. Prawie od razu załapał, co bardzo miło mnie zaskoczyło, biorąc pod uwagę moją zerową wiedzę w temacie szkolenia sztuczkowego.
Tone też się cywilizuje i boksowo i jezdnie. Ale mrozy wyraźnie mu nie pomagają w pracy, natomiast Teq ma je w zadku.
10 lutego 2012 07:07
Dziewczyny musimy przestac tyle pisac bo sie serwery nie wyrabiaja 🙂
Helio od tygodnia stoi w stajni Domavaquera i sie cwiczy przed wystepami goscinnymi , nie robi wstydu wiec bardzo mnie to cieszy 🙂
Vibrante co prawda wczoraj zakulal ,ale mam nadzieje ze to chwilowe i zwiazane jedynie z rozczyszczeniem . Od tgodnia chodzi pod siodlem i tez nie mam sie do czego przyczepic bo jest bardzo grzeczny 🙂
Wstawiam fotke pod znajoma ktora mi pomaga 🙂
10 lutego 2012 16:03
Pięknie Vibro wygląda 🙂 Ciekawe czy brak przyrodniego brata mu pójdzie na plus 😉

Zorilla  hiszpany w śniegu robią wrażenie 😉
10 lutego 2012 18:03
Vibrante stal sie bardzo pewny siebie od czasu kiedy nie ma Helio , a ja mu na to pozwalam i wzmacniam tym sposobem jeszcze bardziej. Musze tez przyznac ,ze pod siodlem zaczyna byc naprawde fajnie 🙂
10 lutego 2012 19:25
Byle tak dalej, trzymam kciuki.

Ja ostatnio usłyszałam, że moja ma "kopyta robione po polsku"  🤔
Co kowale/strugacze mówią o kopytach waszych iberyjczyków?

Dodam coś ładnego 😉
http://vimeo.com/20439387
Ciężko powiedzieć co mówią, bo mnie przy tym nie ma, bo to 'moje' konie jak wiecie 😉
Ale mogę się cicho pochwalić że chwilowo jestem dzierżawcą Teqa  🙂

Chłopaki chodzą pięknie.
Tone pięknie chodzi na prawdę,  bardzo chce współpracować, problem jest tylko z kontaktem co jest dość ciężkie do naprawienia ale jak owy kontakt się uda złapać to jest bomba.
Te Quiero pokazuje ostatnio pazurki, ale śmiga pięknie. Chociaż ostatnio doprowadził mnie do rozpaczy  😵 to dziś się obronił i chodził jak nigdy  😍 . Ania I. zostawiła nam munsztuk portugalski na którym od czasu do czasu jeżdżę i Teq na prawdę super na nim pracuję, aż byłam w szoku. Przyda mu się chwilowa zmiana na mocniejsze kiełzno (zwłaszcza że całe życie chodził na munsztuku....). Wygląda to tak jak na załączonym obrazku (z miną daj spokóóójjj chce do stajni).

Oraz takie piękne miejsce znalazłam wczoraj błądząc z Tonym w terenie! 

Musze kogoś dorwać żeby nas nakręcił bo sama jestem ciekawa jak to wygląda, a mam wrażenie że jest tylko lepiej  😉 😉
22 lutego 2012 21:20
Gratulacje dzierzawco 🙂
23 lutego 2012 14:53
Zorilla, super, że masz go tylko dla siebie 🙂

KarolaHeliowa, gratuluje kłusowania. Czytałam na fb. Tylko ktoś kto spadł z iberyjczyka jest w stanie zrozumieć jakim sukcesem jest znów kłusować z przyjemnością, gratulacje 😉

Przez przypadek znalazłam
http://content.yudu.com/Library/A1ralv/2011JanuaryFebruaryW/resources/62.htm
Dorzucam jeszcze takie zimowe krosowe.
Polaco i Farolero pod Michałem H.
Zostałam odesłana tutaj z innego wątku 🙂 Rozglądam się za wakacyjną ofertą pracy w stajni w Hiszpanii. Wstępnie planuję pojechać z przyjacielem. Czy ktoś mógłby coś ciekawego na ten temat napisać? Warto? Często można spotkać takich pracujących studentów w stajniach? Jakie rejony kraju najlepsze? Może ktoś ma nawet w tym doświadczenie?
Temat był wałkowany w wątkach o pracy i re-voltoviczach za granicą. szukajka!

ew zaproś mnie na kawę, to Ci poopowiadam  😁
No właśnie stamtąd zostałam przekierowana tu. W wątku o pracy nawet szukałam i .. nic. Sprawdzę jeszcze tych revoltowiczów za granicą w takim razie 😀

priv 🙂
buyaka jak wyskrobiesz coś do Mii to przekaż też mnie 😉

Oto pokraczny ukłon Tonego  😀 Oczywiście kamerzysta znalazł się na najpokraczniejszy ze wszystkich no ale truuudno  😵.

Tone chodzi całkiem ładnie, dziś nas nakręcono, co prawda sądziłam że inaczej to wygląda ale dlatego właśnie bardzo cenie sobie kręcenie jazd.
Kontakt z wodzą jako tako zaczął łapać, chociaż jest to ciężka sprawa 🙁 On jest ogólnie taki pływający cały, nogi mu w każdą stronę majdają - śmieszne zwierze  😉 Ale bardzo bardzo fajne.

A Teq zaczął ogarniać początki ukłonów i wchodzi pięęęęknie na podium, na drugie miejscie (czyli środkowo wysokie  😉) Niestety nie było okazji sfotografować bo spyla jak chcę odejść  🙁
I w niedalekiej przyszłości będzie wet do pleców które mimo zmiany jazdy na lepszą pod tym kontem nie ruszają się z miejsca...
Dziś wróciłam na wędzidło z portugalki ( na której jak pisałam śmigał jak nie ten koń) i też źle nie było także jestem zadowolona  😉 😉
A jaki się w obejściu buńczuczny zrobił! Zaczyna rządzić w stajni  😀iabeł:
28 lutego 2012 22:46
Z tymi plecami to bedzie przeprawa 🙁 ale warto o ile masz zamiar go kupic bo z doswiadczenia juz wiem ze same cwiczenia nie wystarcza a wspomagacze i zabiegi to kosztowna impreza 🙁
Musze sprawdzić siodło + chcę kupić Dodsona bulid up czy jakoś tak, ale chce też wezwać weta i chociaż te dwie pierwsze sprawy są tańsze to postaram się zachować kolejność i zacząć od pleców  😉 Najwyżej powie o co chodzi a leczenie wejdzie później jeżeli krzyknie jakieś kosmiczne sumy, co zrobić.
29 lutego 2012 08:35
Zapros weta ktory mu zrobi USG bo to chyba jedyne badanie ktore konkretnie sprawdzi co sie tam dzieje, polecam mezoterapie naprawde przynosi efekty 🙂
Właśnie taki mam plan (czy ktoś mi powie ile kosztuje mniej wiecej USG pleców?), z mezo. mówiłaś pamiętam już się Ciebie kiedyś o to pytałam 😉 .
29 lutego 2012 11:17
Zorilla, obejrzałam drugi filmik. Fajny. Tak na moje oko to wydaje mi się, że im wyższy chód tym mniej walki głową 😉 A stać chwilę dłużej on nie chce, czy Ty nie chcesz? Ale ja się nie znam 😉

Zorilla, KarolaHeliowa po co się robi usg pleców? Co na nim widać?

U nas wędzidło w pysku było już trzy razy. Na razie w stajni na kilka minut i nagroda. Strasznie dużo memłania 😉
Marzy mi się zebrany galopik. Póki co to lecimy jak na motorze patrząc czy wyrobimy na krótkiej ścianie hali. Wzbudzamy ogólny uśmiech na twarzach ewntualnych widzów. Dlatego lubię jeździć późno wieczorem 😉
Inna bajka w terenie. Incante jest ostatnio świetnym koniem prowadzącym i bardzo jestem z niej dumna. Niedawno nawet nie ulękła się gnanego na nas przez psy dzika 🙂 Ale mam cudowną nianię w postaci koleżanki z jej opanowanym wałachem, która znosiła dzielnie wszystkie moje strachy i napady paniki na początku. Bardzo jestem jej wdzięczna.

I najświeższe zdjęcia mojej księżniczki.
dziewczyny - tutaj na 100% są jakieś informacje. Jestem pewna, że gdzieś już opisywałam moje wojaże
voltovicze rozsiani po świecie
No proszę i jest  jeszcze ktoś kto ceni  Omegę  , mam go już prawie trzy lata , a powodem zakupu był jego wygląd  /odbiegający od siodeł klasycznych / szukałam czegoś na fryza .
Sposób ustawienia dosiadu  odebrałam  🤔 , ze coś nie tak z tym siodłem  i  przestałam używać , ale wychodzi na to ze trzeba będzie go  przetrzepać i przestawić myślenie na inny tor . 
KarolaHeliowa  jak odebrałaś pierwsze jazy w tym siodle , czy warto go zakładać na fryza i  przełamać  nawyki dosiadu ,  przystosować się do siedzenia w tym siodle , czy  może dać  spokój / bo na fryzie grzbiety niekoniecznie .  Nie czuje się w nim komfortowo ,  nie chodzi mi o jego wygodę i wykonanie ,  jest  świetne ale nie bardzo radze sobie w nim przy pracy z koniem , siedzi się trochę dziwnie , czy to zaleta tych siodeł i właśnie takie ustawienie dosiadu jest pożądane .
Musze chyba poprosić Gosię o pomoc  🙇 by  usadzić moją  d…  w odpowiedni sposób i  poczuć to dobro jakie jest w moim posiadaniu .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się