Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
19 stycznia 2012 20:14
Zlepiona melasą sieczka 😉
Pawo też poszło w górę  😵
A w których sieczkach zauważyłyście te kule ? U mnie sieczki idzie więcej niż musli - Fiber P, S&S, Fibergy, Alfa Alfa i jeszcze się nie spotkałam.

Znalazłam kulę w Pasture Mix raz i raz w Leisure mix, ale to był zlepiony granulat, co się zdarza.
Pawo też poszło w górę  😵

Zobaczysz nie tylko pavo pojdzie w gore  🤔
Doddson, Pavo, ciekawe która firma następna w kolejce  😀iabeł:
wszystkie  😉
paliwo idzie w gorę - wszystko idzie w górę

Była mowa o tych paszach Panto-Formel w jakiej one są cenie? Słyszałam, że wchodzą na rynek - znacie je? Dobre?
croopie, Też znalazłam kulę w Leisure raz. W sieczkach nie. W starym equifirście (lucernie) jedynie było. I w hartogu.
A ja mam pytanie do Was o sieczki. Zupełnie nie mam w tym interesu, co najwyżej sama skorzystam tyle co i Wy.

Jeśli byłaby możliwość zakupienia sieczki wg własnego pomysłu wymieszanej, z własnymi dodatkami (typu magnez, witaminy), z produktów certyfikowanych. Tu w PL przygotowana. Za rozsądną cenę. Powiedzmy 50zł / worek?

Ktoś byłby zainteresowany taką opcją?

Poruszyłam temat z Panem Podkową - w tej chwili ma w ofercie różne suplementy, witaminy, na różnych nośnikach, peletowane lub w proszku. Jakby by było zainteresowanie to może i wziął by się za sieczki 😉

Dla mnie to fajny pomysł - sieczka z własnym składem w przystępnej cenie (zwłaszcza że firmy paszowe powoli zmierzają w stronę szaleństwa za worek)...
orangebay 50zł za 20kg worek? Od Pana Podkowy? Ja bardzo chętnie przerzuciłabym się z Alfalfa za 116zł  🤣 Hmm, a może warto porozmawiać z Panem Podkową na temat produkcji jego własnych pasz?

Ja w każdym worku Fibergy/Alfalfa znajduję zlepione kulki (wielkości piłeczki do tenisa stołowego), ale po prostu rozdzielam je na mniejsze części i żaden problem.
orangebay, pomysł bardzo fajny, niemniej jednak dodawanie sproszkowanych dodatków do sieckzi mija się z celem, bo będą spadać na dno worka... pasza musiałaby być "obtoczona" w tych dodatkach na jakimś bardziej lepkim nośniku.
Cobrinha, a gdyby te dodatki mineralne były zgranulowane na ziołach? Przecież są na rynku sieczki zawierające granulaty.
ka bym się na pewno zapisała na taką sieczkę 😎
A w których sieczkach zauważyłyście te kule ?

Ja znalazłam kule w Fibergy. Ale pomyślałam, że może za długo przetrzymałam worek i stąd te kule. Pracowicie je wyjmowałam. Potem kupiłam drugi worek – znowu kule. Wtedy doszłam do wniosku, że taka technologia i przestałam kupować sieczki D&H.  Dodam, że pomiędzy jednym a drugim workiem była spora przerwa w czasie, więc na pewno nie była to jedna felerna dostawa.
Tez pisalabym sie na sieczke od p. Podkowy! Zwlaszcza ze powoli sieszykuje na zamowinie dodatkow.
sieczka? niemelasowana? na lucernie? z ziołami i minerałami? w dobrej cenie? i jeszcze u mega kontaktowego Pana Marcina? dla mnie rewelacja 🙂
Cejloniara, brzmi lepiej aczkolwiek, jakoś nie wierzę w dawkę tych minerałów w odpowiedniej ilości, tak jak można podać za pomocą miarki - wtedy wiem, że ilość jest właściwa - w przypadku sieczki będzie to ilość raz większa, raz mniejsza... można traktować to jako uzupełnienie do sieczki ale nie zastępstwo dla samych suplementów podawanych osobno.
Sam pomysł jak najbardziej super... może a nóż zastąpi mi sieczkę Fiber P 🙂
O, celna uwaga Cobrinha 🙂 bardzo celna 🙂
Szczerze mówiąc ja tam liczę na fajną sieczkę - bez dodatków mineralnych. I w dobrej cenie. Dla mnie fajność sieczki nie polega na tym, żeby coś robiła. Ma być wypełniaczem. A do tego musi mieć dobrą cenę, bo nie bawi mnie wydawanie 100zł miesięcznie.
Makrejsza wzięłaś ze stajni ofertę tych pasz nowych? podaj ceny proszę
Może nie uwierzycie, ale już pisałam do p. Podkowy czy nie zacząłby się interesować właśnie takimi ziołowymi sieczkami mhmm strasznie bym się ucieszyła słowo daję  😅 Pomysł genious🙂
orangebay, jeśli byłby dla mnie odpowiednik niskocukrowy, dla ochwatowców, tzw bezstresowy- oczywiście, że tak.
🙂  po co kupować bardzo drogie sieczki 🙂 przeciez są również dobre jakościowo  i  dużo tańsze u innych producentów 🙂 trzeba tylko szukac 🙂 ja kupowałam 22kg chyba coś około 67zł i była naprawdę fajna bez zadnych kulek w środku, po prostu mieszanka  kilku rodzajów traw itp  🙂🙂🙂
Gillian   four letter word
20 stycznia 2012 12:27
zaczęłam dawać Pegasus Chaff. Reakcja przeciętna, trochę popluły ale zjadły.
Ja też chcę podkowo-sieczkę! 😀
Gillian też zamówiłam tą sieczkę Czardaszowi "na próbę". Zobaczymy, czy i mój będzie pluł 😉
od wczoraj Mloda na granulacie. Jak sie pozbyc bariery psychicznej przed podawaniem granulatu?? Caly czas mam schiza, ze dostanie kolki czy cos  🤔wirek:
anetakajper   Dolata i spółka
20 stycznia 2012 12:54
[quote author=panterka-23 link=topic=25.msg1267576#msg1267576 date=1327051044]
Makrejsza wzięłaś ze stajni ofertę tych pasz nowych? podaj ceny proszę
[/quote]

To są pasze od Osadkowskiego.
Pasze Hovelera zapakowane w inne opakowanie Panto

Granulaty :
Formel A 55.72zł

Formel E 59.95zł

Musli worki 20kg

Pferde Musli 64.80zł

Activ-Musli 70.80zł

Krauter- Musli 75.35zł

Właśnie mam 3 worki na próbę 😀

Katja tylko bez stresu 😉 Po prostu malutko na początek
Gillian   four letter word
20 stycznia 2012 13:06
a nie Ovatora?
Katja Moj granulat je od roku z przerwami i nigdy zadnych nieprzyjemnosci zdrowotnych z tym faktem nie mial  😉
Ale dlaczego od granulatu by miał mieć kolkę?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się