Wady budowy, ocena eksterieru

Przepraszam  😡
Nie posiadam jak narazie zdjęcia zootechnicznego  🙁
florencja16, urodziwa dość kobyła 😉 rozumiem, że jesteś nią zainteresowana? Poproś właścicieli w takim układzie o przesłanie zdjęć w pozycji zootechnicznej. Nawet nie tyle na potrzeby tego wątku (choć co dwie głowy to nie jedna) co choćby po to żeby zobaczyć czy jest po co jechać oglądać konia.

Poniewaz sama przez to przechodziłam (czyt. poszukiwanie konia), zawsze dawałam wytyczne właścicielom koni odnośnie zdjęcia. Znajdziesz to info w pierwszym poście wątku: czyli koń ma być bez sprzętu, z widocznymi kopytami, stojący na twardej nawierzchni itp. O ile jestem w stanie zrozumieć, że ktoś może nie mieć możliwości zrobienia filmu, o tyle fotkę zootechniczną można cyknąć w 5 minut 🙂

Zdecydowanie zaoszczędzi Ci to czasu, jeśli okaże się, że koń ma wady dla Ciebie nie do zaakceptowania bądź wykluczające go z danego typu użytkowania :kwiatek:
florencja16, urodziwa dość kobyła 😉 rozumiem, że jesteś nią zainteresowana? Poproś właścicieli w takim układzie o przesłanie zdjęć w pozycji zootechnicznej. Nawet nie tyle na potrzeby tego wątku (choć co dwie głowy to nie jedna) co choćby po to żeby zobaczyć czy jest po co jechać oglądać konia.

Poniewaz sama przez to przechodziłam (czyt. poszukiwanie konia), zawsze dawałam wytyczne właścicielom koni odnośnie zdjęcia. Znajdziesz to info w pierwszym poście wątku: czyli koń ma być bez sprzętu, z widocznymi kopytami, stojący na twardej nawierzchni itp. O ile jestem w stanie zrozumieć, że ktoś może nie mieć możliwości zrobienia filmu, o tyle fotkę zootechniczną można cyknąć w 5 minut 🙂

Zdecydowanie zaoszczędzi Ci to czasu, jeśli okaże się, że koń ma wady dla Ciebie nie do zaakceptowania bądź wykluczające go z danego typu użytkowania :kwiatek:

Bardzo dziękuję za odpowiedź, trochę Was tu podczytuje no i nie mogłam wytrzymać i zaryzykowałam 🤦
Wiem, że nic konkretnie nie da się powiedzieć, ale na zdjęciu CHYBA dostrzegam ładną klatkę, zad i szyję.
Czy mam rację?
co do nóg i łopatki oczywiście macie rację muszę zdobyć zdjęcie na twardym podłożu. Plecy- oczywiście bez sprzętu.

Kobyłka 165cm wzrostu, jak na jej młody wiek prezentuje się jak mały paker  😁
co oczywiście bardzo dodaje jej uroku  😍
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
19 stycznia 2012 09:47
...
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] calkowita edycja posta
Mój koniuch lat 5.

Złe zdjęcie  🤬

Dla wszystkich "zapominalskich"
W wątku "Wady budowy, ocena eksterieru" wstawiamy zdjęcie zootechniczne poprzedzone metryczką tj:
rasa:
proponuję również numerację, dla ułatwienia oceny

Następnie wstawiamy zdjęcie zootechniczne ("hodowlane"😉 tzn.:
- wykonane z boku, najlepiej na jednolitym tle, zrobione "ze słońcem", w dobrze oświetlonym miejscu (cienie !!)
- fotograf powinien stać na wysokości mniej więcej brzucha, zdjęcie zrobione ze złej perspektywy powoduje, że zad/szyja mogą zostać zniekształcone
- koń ma stać na czterech nogach, w postawie takiej aby możliwa była ocena wszystkich nóg
- podłoze musi być bezwględnie równe i twarde (najlepiej oczywiście typu asfalt, beton, kostka), niedopuszczalny jest kopny piach/wysoka trawa itd.
- koń nie może mieć na sobie nic poza ogłowiem/kantarem
- zdjęcie nalezy wykonać na stronę "bez grzywy"
- jeśli o czymś zapomniałam proszę mi przypomnieć

Zdjęcia poglądowe:
wymeiniłam zdjęcie na lepsze 😉

fot. Mateusz Staszałek, zdjecie ze strony SK Żabno

armara twoje drugie jest lepsze niz pierwsze - zwroc uwagę na nogi  😉
galopada
Dzięki za uwagę, już skasowałam. IMO foto Jarka jest the best  💃
LatentPony   Pretty Little Pony :)
19 stycznia 2012 12:55
Mogłabym w końcu również poprosić o ocenę? Już trzy razy zostałam całkowicie olana w tym wątku  😵 Jeżeli ze zdjęciami jest coś nie tak, to proszę o radę, jak je poprawić.

Z tego co widzę, to na pewno postawa krowa i (chyba) przebudowany zad. Ale nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej.

Pomoże ktoś? Będę bardzo wdzięczna  :kwiatek:
Dwa posty wyżej masz napisane jak ma wyglądać zdjęcie, poza tym możesz z niego wyczytać, że do oceny koń powinien mieć zdjęte ochraniacze.
I myślę, że wstawianie zdjęć na zasadzie 'wiem, że złe, ale mam tylko takie' nie jest rozwiązaniem, bo nikt nie chce oceniać zdjęć, które mogą przekłamywać faktyczny pokrój zwierzęcia.
Ano, to jest ciekawe. LatentPony prosi i prosi i....doprosić się o ocenę nie może. Sama bym coś napisała, gdybym nie była na to za cienka w uszach. Może jednak ktoś kilka słów napisze...?

Swoją drogą, bywały tutaj dużo gorsze zdjęcia z hasłem "ale mam tylko takie"...
LatentPony, jest jeszcze taka kwestia, że oceniając konie niektórych ras wypadałoby mieć odrobinę "praktyki" w tych rasach. Ja np. fryza się nie podejmę nawet pobieżnie ocenić. Twojego - też nie. Ale może ktoś się znajdzie "opcykany" w konikach, znający wytyczne 🙂 i mający jakąś bazę dla porównań.
No własnie ja się na kn zupełnie nie znam 🙁
To jest jakiś konkret. :kwiatek:
Też się zastanawiałam czy fakt niepodejmowania się oceny może wynikać z rasy. Jakiś spec od koników polskich by się przydał. Albo może od kuców?
19 stycznia 2012 13:26
Dzięki dziewczyny za zainteresowanie, zawsze to jakaś odpowiedź, a nie kompletne olanie.
Koń jest mój, o ocenę pytam z czystej ludzkiej ciekawości, jeżeli zajdzie jakaś pomyłka, to przecież nic się nie stanie 🙂

Dwa posty wyżej masz napisane jak ma wyglądać zdjęcie, poza tym możesz z niego wyczytać, że do oceny koń powinien mieć zdjęte ochraniacze.
I myślę, że wstawianie zdjęć na zasadzie 'wiem, że złe, ale mam tylko takie' nie jest rozwiązaniem, bo nikt nie chce oceniać zdjęć, które mogą przekłamywać faktyczny pokrój zwierzęcia.

1. Zdjęcie jest wykonane z boku, dobrze oświetlone. Tło nie jest jednolite, ale innego miejsca w okolicy nie mam.
2. Stałam na wysokości brzucha
3. Postawa nóg faktycznie nie zaciekawa
4. Podłoże jest idealne
5. Przepraszam za ochraniacze, to właściwe jedne do czego można się przyczepić
6. Zdjęcie bez grzywy

Więc zupełnie nie rozumiem Honey, dlaczego uważasz, że zdjęcie jest tragiczne i co Twój post miał wnieść.
Racja, nie powinien mieć ochraniaczy, ale po za tym nie widzę jakiś innych strasznych uchybień, dlatego poprosiłam o rady co w tych zdjęciach zmienić, a nie aluzję, abym nie wstawiała takich zdjęć.
armara ja juz wiem jak powinny wyglądać bo kilka(naście) razy mi sie oberwało, ze noga zle, ze szyja zle itp  😁  A ze Jarka zdjęcia jest mega - wiem  😎 jak wiekszosc zootechnicznych Mata  😉
No chyba nie aż tak mega, bo koń wcale nie stoi równo i mam wrażenie, że zdjęcie jest zrobione za bardzo od strony zadu.
To jest moim zdaniem lepsze (tło złe, ale koń stoi lepiej).

kwestia wykadrowania/wyprostowania zdjęcia  😉
Jeszcze dodam, że robienie zdjęć z krótka ogniskową (szeroki kąt) i z bliskiej odległości wprowadza potężne przekłamania optyczne (wystarczy spojrzeć na głowę kn, gdy obrócił ją w stronę obiektywu). Na co dzień nasza kora mózgowa niejako automatycznie "wprowadza poprawki" ale do oceny pokroju zdjęcie szerokokątne się nie nadaje.
LatentPony, nie oceniłam twojego zdjęcia hasłem 'tragiczne', właściwie w ogóle go nie oceniłam. Nawet dodam, że drugie zdanie nie odnosiło się wyłącznie do twojej osoby, mimo wszystko np. na drugim zdjęciu twojego konia perspektywa jest zakłamana, przez zdjęcie zrobione z przykucniętej pozycji i to, że koń ma pysk zwrócony w stronę fotografa. Nie obrażaj się, że napisałam post bez uśmieszku na końcu 😉
19 stycznia 2012 14:11
Nie przyjemnie odebrałam Twój post, przepraszam  :kwiatek:
deidre
Moim zdaniem i koń i fotograf stali pod kątem, a nie prostopadle do asfaltu i stąd taka perspektywa 😉
armara (to racja)
Tak, ale przez to zdjęcia nie można uznać za wzorcowe zootechniczne 😉 Fotograf powinien stanąć trochę bardziej w lewo i byłoby ok.
LatentPony, z tego co widzie ja:
lekko podsiebna postawa przodu. wydaje mi sie, ze nieco podciete nadgarstki- pewnosci nie mam, bo ochraniacze, troche zaslaniaja. lopatka dosc stroma. dlugie, slabo zwiazane ledzwie, nienajgorzej skatowany, acz nieco slaby zad. stawy skokowe wydaja sie byc dobrze skatowane. dosc dlugi, jednak prawidlowy grzbiet. szyja nisko osadzona, umiesniona, calkiem fajna. klatka piersiowa niezbyt gleboka. glowa proporcjonalna, ladna. raczej symetryczne- o tyle widac o ile, wygladaja raczej symetrycznie- kopyta (skrocilabym pazur). wyrazne cechy rasowe, kon zdecydowanie w typie. kondycja bardzo dobra, brak oznak zapasienia lub niedozywienia, konstytucja moze nieco delikatna jak na przedstawiciela rasy. doczepilabym sie do mocno rozwinietej muslulatury przodu- szyi, lopatki i przedramienia, w stosunku do "tylu" konia.  moim zdaniem jak na przedstawiciela rasy dosc szlachetny, a szyja prawidlowej dlugosci, a nawet dluga 😉
20 stycznia 2012 05:49
katija, wielkie dzięki, taka ocena w pełni zaspokaja moją ciekawość.

Fakt, jak na konika jest w miarę delikatny. A jeżeli chodzi o muskulaturę zadu, to wciąż nad nią pracujemy.
Wcześniej, jak wstawiałam zdjęcia pisałam, że koń jest tuż przed wizytą kowala.

Jeszcze raz dziękuję i już znikam  :kwiatek:
Tylko pamiętaj że np. stroma łopatka (oczywiście wszystko w określonych granicach) u niektórych ras jest wręcz pożądana.
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
20 stycznia 2012 10:39
Zdjęcie wprawdzie nie do końca 'przepisowe' ale chyba co nieco można z niego ocenic 😉

Ponownie proszę o ocenę, zdjęcie już wstawiałam, ale nic nie zostało napisane, a uważam, patrząc na inne wstawiane zdjęcia, że jednak kilka słów można napisać 😉
Czy ktoś może co nieco powiedzieć mi o tej klaczy ?
Nie moja jednak bardzo mnie ciekawi - sama nie potrafię ocenić obiektywnie - fotka nie do końca dobra ale prawie prawie
777
Klacz jest przede wszystkim bardzo żeńska. Ładna głowa, dobrze ukształtowana i osadzona szyja, ale imo mogłaby być dłuższa. Łopatka raczej krótka i stroma, ale trochę ciężko ją ocenić na zdjęciu - maść konia tego nie ułatwia  😵. Przednie nogi, na pewno mocno podkrojone, na zdjęciu klacz stoi podsiebnie, ale podkreślam stoi, zdjęcie wygląda tak jakby było zrobione chwilę po zatrzymaniu, więc nogi ciężko ocenić.
Kłąb mógłby być lepiej zaznaczony, nerka trochę długa, zad wydaje się być dobrze związany - wygląda na trochę krótki, ale to chyba wina perspektywy, zdjecie zrobiono ze złego miejsca.
Co to za klacz?
Dziękuję za ocenę  
klacz sp po Demetrios od Godilo
Dodałam jeszcze jedną fotkę - ona na każdym zdjęciu akurat taką ma postawę podsiebną
Chciałam poznać obiektywną ocenę z uwagi na różnice w poglądach na jej temat 😉 między mną a innym osobnikiem
Ponadto to nasza "koleżanka" z wystawy a teraz znalazłam nawet info o jej sprzedaży - 5 500 zł ....  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się