SIODŁA

A co sądzicie o tym?
http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/13837
Ja teraz chciałam coś od brązu i wpadło mi to w oko tyle tylko iz nie wiem jak sie ma to w praktyce.
Myślę tez nad Daslo Rimini Pro Light.
Już miało być to drugie zamówione, ale natknęłam, się na pierwsze i zgłupiałam, bo brąz mi się bardzo marzy :P
Myślę, że lepiej kupić dobry syntetyk, niż słabą skórę.
Ja takim "tanim" siodłem wyrządziłam koniowi sporo krzywdy, więc mam uprzedzenia :-)
Czy miał ktoś może styczność z siodłami firmy Regent? Jakie są? Z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂

Mamy w stajni siodło, które na podtybince ma napisane REGENT i na tym kończą się jakiekolwiek informacje na temat tego siodła 🙂 Nawet nie wiem co to za firma prawdę mówiąc, czy to w ogóle jest firma oraz czy o te siodła Ci chodzi. Kupiliśmy siodełko jako używkę do szkółki ponieważ miało wysoki przedni łęk a przede wszystkim jak w nie wsiadłam to trzymało jakbym w ujeżdzeniówce siedziała mimo, że jest skokowe zdecydowanie i klienci je od razu polubili do jazdy. generalnie na tym kończą się jego plusy. Jeszcze skore ma fajną ale na siedzisku strasznie delikatną i się porozrywała przy szwach od intensywnego użytkowania w szkółce  (czasem po 4 razy dziennie). Do tego tybinka tez z jednej strony nie wytrzymała i szew puścił w jednym miejscu. Ale już planujemy wizytę siodełka u rymarza.
BlueHorse - Dziękuję 🙂 Zapewne o to mi chodzi, bo moje też ma na podtybince ten napis. I w necie też nie znalazłam żadnych informacji na ten temat dlatego tu pytam 🙂 Byłam ciekawa jak się sprawdzają, bo dostałam takie, a nie mam pojęcia o nich. Sprawdzę na własnej skórze i zobaczę 😀
A co sądzicie o tym?
http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/13837
Ja teraz chciałam coś od brązu i wpadło mi to w oko tyle tylko iz nie wiem jak sie ma to w praktyce.
Myślę tez nad Daslo Rimini Pro Light.
Już miało być to drugie zamówione, ale natknęłam, się na pierwsze i zgłupiałam, bo brąz mi się bardzo marzy :P

Ja bym w zyciu takiego siodła nie kupiła, ba nawet za darmo bym nie wzięła.
1. terlica tego jest z reguły z cienkiej sklejki łączonej delikatnymi blaszkami - pod jakimkolwiek obciążeniem to się rozłazi na wszystkie strony
2. siodła są tak skrojone, że osiągnięcie w nich prawidłowego dosiadu i komfortu jazdy graniczy z cudem
3. konie pod takimi siodłami wogóle nie pracują.

Jak dla mnie to się nadaje do ozdoby ewentualnie, na pewno nie do jazdy.
Po stokroć lepsze są już stare kieffery czy stubbeny w tej samej cenie.
Ok, nie bardzo wiem czy wypowiedz tyczy sie obu czy jednego siodła.
repka- dokładnie to co piszesz o terlicy. Po roku się tak rozjechała, że  nagle przestała pasować na konia, w sumie nie pasuje już na żadnego, bo każdemu leży na kręgosłupie.
wydaje mi się, że repka mówi o siodle z linku, "skórzanym". Sama miałam podobne i sprawdziło się dokładnie tak jak mówi koleżanka, a syntetyk był super, naprawdę super.
oczywiscie mowa o tym pseudoskórzanym wynalazku
Też mi się wydawało, że tyczy się linku, ale wolałam się upewnić :P
http://allegro.pl/siodlo-prestige-i2057535951.html

nie wyglada mi na siodlo rajdowe. I te slady po operacji plastycznej?

edit. rzeczywiscie jest  😡
Dramka jeździłam pare miesięcy w tej 'rajdówce' i jak mam być szczera, to 120 km wolałabym pojechać w starej kulbace niż w tym.  Natomiast na treningi rajdowe ok. Poskakać też się niewysoko dało. 🙂

Naczytałam się sporo o tych Prestiżach, wszystkie modele serio aż tak psują dosiad?  😕
A mógłby ktoś coś jeszcze mi napisać o gp i arezzo?
Ktoś jeździ w takim? Jak odczucia?
Wera_013 ja jeżdżę czasami w modelu "Appaloosa" i szczerze polecam, chodź bo przeskoczeniu się z rozstawnego Zaldiego, mam wrażenie, że jeżdżę w gapce  😉
Nie ma modelu Appaloosa. Chyba, że o czymś nie wiem. Prestige kiedyś nazywało się Appaloosa i niektóre modele były sensowniejsze niż te dzisiejsze. 😉

Wera_013, GP jest ekstra. Najlepsze siodło prestige w moim mniemaniu. Bardzo dobre siodło wszechstronne.
Reszta Prestige bywa.... niedorobiona. W moim odczuciu. I "psuje dosiad".
ja z Prestiga mogę pochwalić jeszcze Dressage Dream, dla mnie to była najfajniejsza ujeżdżeniówka w jakiej jeździłam 🙂
Sankaritarina czyżby  🤣 ? To nie moje prywatne siodło, ale jest jak wół emblematy "prestige" i z tyłu wytłoczone "appaloosa". Wstawiam orientacyjne zdjęcie, chodź przepraszam za jakość.
Aroid, Tyżby. Skoro z tyłu jest wytłoczone "appaloosa", to jest to siodło firmy appaloosa i już. Obecne siodla presitge mają z tyłu wytłoczone "prestige". Przynajmniej większość.
Wiem co mówię, bo "trochę" tych siodeł miałam i widziałam.
Firma jakieś 10 lat temu nazywała się Appaloosa i wówczas mogła mieć model "prestige", choć tam z modelami było różnie. Widziałam 3 modele z białym łękiem firmy Appaloosa z czego jeden model nie miał nic innego napisane jak właśnie "appaloosa", drugi to był rialto, a trzeci bodajże właśnie prestige, choć tu nie mam pewności.
Nie chciałam podważać Twojej wypowiedzi, tylko pokazać, że taki prestige/appaloosa wisi u mnie w siodlarni  😉
Nie śledzę historii firmy, więc nie wiem, ale znam jej właściciela, tylko po włosku biegle mówić nie umiem, więc nie spytam  🤔

Ja tam jestem wielką fanką mojego Zaldiego, model "Royal Event", nie mam zarzuceń. Na początku trochę nogę na łopatkę "pchało", ale to kwestia przyzwyczajenia :-)
Miałam dawno temu siodło Venezia ( z białym łękiem) i miało z tyłu napis Apaloosa. Teraz mam M. Robert, ale nie zwracałam uwagi, co ma z tyłu napisane 🙂
edit: Podobno kiedyś firma nazywała się Prestige Appaloosa .
maab   road to hell
23 stycznia 2012 13:28
Dokładnie tak. Stare Prestige ponad 10 letnie to własnie appalosa.
Hej,
mam pytanie, a mianowicie- czy ktoś z was jeździł w siodle Kentaur Penelopa? Jakie macie zdanie o tym siodle? Polecacie je? Zastanawiam się nad kupnem i chciałabym poznać opinie innych, bo ogólnie trudno je znaleźć w internecie.
Tutaj wklejam link do siodła, gdyby ktoś nie wiedział o jakim mowa 😉
http://www.okser.pl/kentaur-siodlo-dresazowe-penelopa-p-7101.html

Pozdrawiam🙂
Aroid, Dopuszczam możliwość, że firma nazywała się "presitge appaloosa" (choć i tak mi się wydaje, że tylko "appaloosa" ), ale na pewno nie nazywała się prestige. 😉
Nie twierdzę, że to siodło jest złe i u Ciebie w stajni nie powinno się w tym jeździć czy coś, ale lubię konkrety. Też mi się dobrze siedziało w starej appaloosie. 🙂

Poważnie, dobrze Ci się siedzi w tym Zaldim?

Mam pytanie - które firmy robią siodła z takimi bardziej "bananowatymi" panelami? Takimi "niewygiętymi, a płaskimi? Wśród których siodeł trzeba szukać? Czy nie ma takich standardów i trzeba najlepiej siodło zamówić...?
Mogę je kiedyś szczegółowo ofocić :-)

Naprawdę super, jak wspomniałam na początku "pchało" nogę, ale na większym koniu jakoś ten nawyk poszedł w niepamięć.
Dla mnie rewelacja, nieograniczające, a zarazem wspomagające. Mam je bodajże pół roku i żadnych szalonych parkurów na nim nie było.
Ale biorąc pod uwagę moje okaleczone jeździectwo, to na 130 wyglądałam znośnie, więc coś w sobie musi mieć  😁
Jestem w dziwnym niesmaku, może się nie znam...
Miało być Daslo Rimini Pro Light a dostałam [na metce jest napisane]: API Fire Play a na siodle fplight ;/cokolwiek to znaczy. Czy to to samo siodło?
Tutaj  masz dokładnie daslo pro light. porównaj sobie z Twoim siodlem. U mnie nie było żadnych napisów jak masz na metce.
Heh. Wygląda identycznie, ale różnica jest w napisach na szlufce u mnie nic nie pisze a na bokach i tyle pisze fplight.
Wiecie może czy w siodłach Jorge Canaves(interesuje mnie najbardziej model saphire) siedzi sie blisko konia? I jak wypada rozstaw łeku w porównaniu do np. daw-maga, stubbena lub passiera?
NatHuragana może to jakas podróba?? Najlepiej zadzwoń do sklepu i się spytaj , może sie pomylili?
asds   Life goes on...
27 stycznia 2012 15:39
Aroid, Tyżby. Skoro z tyłu jest wytłoczone "appaloosa", to jest to siodło firmy appaloosa i już. Obecne siodla presitge mają z tyłu wytłoczone "prestige". Przynajmniej większość.
Wiem co mówię, bo "trochę" tych siodeł miałam i widziałam.
Firma jakieś 10 lat temu nazywała się Appaloosa i wówczas mogła mieć model "prestige", choć tam z modelami było różnie. Widziałam 3 modele z białym łękiem firmy Appaloosa z czego jeden model nie miał nic innego napisane jak właśnie "appaloosa", drugi to był rialto, a trzeci bodajże właśnie prestige, choć tu nie mam pewności.

A tu widzisz to mam zonka....bo z tyłu mam wytłoczone Appolosa, a z przodu  mam Prestige, a przy tybinkach mam wytłoczoną nazwę siodła Venezia piekna gondola 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się