dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Kika   introwertyczny burak i aspołeczna psychopatka
03 stycznia 2012 12:00
podajesz tak długo jak potrzebujesz🙂 jeśli nie suplementujesz dodatkowo i nie dajesz musli - bo z dodatkami musisz sprawdzić zawartość magnezu - żeby nie przedobrzyć🙂
Z magnezem bardzo trudno przedobrzyć ponieważ jest bardzo szybko wydalany z organizmu. Inaczej np. żelazo, którego w dodatkach jest pełno i akurat ono się może odkładać trując organizm.

edit. aha, ja podaje magnez z Nutri Horse, Biomag się nazywa http://www.equi-point.pl/nutri-horse-biomag-p-86.html?manufacturers_id=5 i cieszę sięefektami, choć bywają dni, że zapomnę sypnąć  😡
dea   primum non nocere
03 stycznia 2012 12:12
Jak się przedobrzy z magnezem, to koń moze miec biegunkę (to pierwszy objaw), więc jesli się zauważy taki objaw, to lepiej spróbować zmniejszyć dawkę.
Podawał ktoś magnez z Sukcesu?
Czyli lepszy jest taki sypki czysty magnez czy właśnie taki jak np. z sukcesu w granulkach? Przepraszam że tak dopytuję ale laik jestem w tych sprawach.
Koleżanka mnie nastraszyła, że nie wolno podawać cały czas ale widzę że mogę być spokojna. Konia nie suplementuje dodatkowo 🙂 W stajni owsa nie moczymy ale myślę że nie będzie problemu jak poproszę aby trochę namoczyć.
p.Podkowa tez ma magnez w formie granulatu. Wszystko mozna peletowac. Tylko nosnik trzeba wybrac. A jaka forma lepsza to od konia zalezy.
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
05 stycznia 2012 16:01
Miał ktoś do czynienia z tym preparatem wspomagającym wątrobę ?http://dobry-kon.pl/opis/2553462/cavalor-hepato-liq-250ml.html jesli tak to bardzo prosze o opinie!
lub polecenie jakiegoś innego środka w podobnej cenie
zamówiłam to:http://www.podkowa-liny.pl/produkty.php?kategoria=14&lang=pl Gotowa mieszanka suplementów - wersja jesienno-zimowa z tlenkiem magnezu - opcjonalnie 85%, 89%, 99%. Zobaczymy co Moja kobyła na to. 😉 Wiecie ile trzeba czekać na przesyłkę z tego sklepu?  👀
jak zamowiłam za 3 dni było,wiec bardzo szybko,bardzo dobry kontakt.
kot to wspaniale Mała się ucieszy! 😉
Nigna   Warto mieć marzenia...
08 stycznia 2012 08:34
a ja dostałam wczoraj 2 opakowania Myoplasta *.*
Zabieramy sie za pakowanie siwej 😀 Jakie efekty napisze za jakieś 3-4 mies  bo myoplast nie stosuje sie ciągle tylko  przerwami ; )
Oo czekam na info. Ja się na niego szykuję od dawna, tylko ta cena...
08 stycznia 2012 11:50
epk: ja mam to szczęście że mam kolegę który mi za free to daje ;D 
epk, Myoplast działa fantastycznie - już po pierwszym opakowaniu jest wyraźna poprawa, zwłaszcza w odpowiednim treningu. 😉
11 stycznia 2012 18:39
Dziewczyny mam pytanie , dostałam 2 suplementy na mięśnie , jak pisałam wcześniej " myoplast , i Eggersmann Aminoral.
Teraz daje to drugie w dawce troszkę mniejszej niż zalecana ( 100 gram) , ale starczy mi tego na max 2 -3 tygodnie .
No i tu moje pytanie , czy mogę zacząć od razu - z dnia na dzień podawać myoplast ? czy też lepiej żeby "siwa" trochę odpoczęła od "pakerowatych" suplementów ?
Wiem ze myoplast podaje sie z przerwami , w opisie Aminoralu nic o tym nie ma jak myślicie ?
A może zacząć po porstu stopniowo zmniejszać dawkę jednego  i zacząć od podawania niewielkiej ilości drugiego ?
Mam 10 letniego konia i zastanawiam się czy wprowadzić jakieś suplementy na uklad kostno-stawowy. Kon jest w lekkim treningu skokowym. Jak myślicie zacząć podawać i jak tak to co najlepiej. Dodam że koń nie ma ani nie miał problemów z tym związanych.
zrob badania,jak ma jakies braki to kup odpowiedni preparat.
Badania miała miesiąc temu braków nie ma. Myłslałam żeby dawać zapobiegawczo na wzmocnienie bo w badaniach raczej wszystko nie wyjdzie.
zalezy jakie badania/ na co 🙂 MOIM zdaniem po co ladowac cos w konia skoro wyniki sa ok? karmic dalej odpowiednio, jezdzic rozsadnie i cieszyc sie soba wzajemnie 🙂
Dziewczyny, muszę zmierzyć 14g czystego magnezu, ale nie mam miarki ani takiej czułej wagi czy ktoś wie ile to będzie np. na łyżeczki?
Gillian   four letter word
25 stycznia 2012 20:56
ansc, ja mam dostęp do wagi. Odmierzę Ci i zrobię zdjęcie o ile ten magnez jest w proszku 🙂
To nie takie proste, po pierwsze magnez nie występuje jako suplement w formie czystej a najczęściej w formie MgO - tlenku magnezu. Po drugie MgO ma bardzo różne objętości przy tej samej wadze. Im czystszy tym ma większą objętość. Więc ważenie na odległość jest mało przydatne chyba że ważymy dokładnie takisam tlenek.
Przepraszam, jest to tlenek magnezu 83% w postaci brązowawego proszku. Najłatwiej byłoby mi to na łyżeczki do herbaty przeliczyć 😉
26 stycznia 2012 12:11
ansc, moja koleżanka zrobiła tak - wzięła preparat i poszła z nim do supermarketu, gdzie mają elektroniczną wagę do warzyw/owoców. Zagadała, wyjaśniła i sobie zważyła ile jej potrzeba 🙂
Gillian waga sklepowa nie ma takiej dokładności 😉
26 stycznia 2012 13:06
bo ja wiem? te elektroniczne są dość dokładne.
te do warzyw na pewno nie
Ponoć płaska łyzeczka od herbaty ma 8gr.
26 stycznia 2012 13:15
no to w aptece powinni mieć dokładniejsze wagi.
U p. Podkowy waga kosztuje 25zł, nie są to jakieś kosmiczne pieniądze...
ansc- Jeżeli mówisz że twój tlenek magnezu jest brązowy to lepiej go nie podawaj. Przy takim kolorze ma na pewno bardzo dużą zawartość żelaza.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się