Siodło skokowe
koof tak jak widać po klocach mega ustawia nogę - aż do bólu 😉
To zależy czego oczekujecie, na początki czemu nie... za to po jakimś czasie przeszkadza.
ogladalam ostatnio swoje fotki w venecji, usadzala mnie fotelowo 😤
Siedzi ktoś w temacie siodeł młodzieżowych? Potrzebuję siodła "małe 17 albo duże 16", raczej nie close contakt tylko bardziej ortopedycznego. Przychodzą wam jakieś modele do głowy? W zeszłym roku poddałam się z szukaniem i kupiłam wszechstronne jakiejś nieznanej mi firmy, ale próbuję zrobić podejście drugie.
Ale to nie jest cc i nie siodło młodzieżowe 🙂 Przeczytałam, że ich 17 cali to duża 17, a 17,5 jest dla mnie za duże.
[quote author=parkur_1 link=topic=1249.msg1259249#msg1259249 date=1326485662]
To zależy czego oczekujecie, na początki czemu nie... za to po jakimś czasie przeszkadza.
[/quote]
ale tu nie chodzi o oczekiwania- koof jest siodlem skokowym tak? a tybinke ma prosta prawie, niemal jak w ujezdzeniowce. to dziwne troche nie? pomijam czy to jest ortopedia czy nie, skoro ma ustawiac, to ustawia, ale jak zrobic na tym krotkie skokowe strzemiona?
Siedzi ktoś w temacie siodeł młodzieżowych? Potrzebuję siodła "małe 17 albo duże 16", raczej nie close contakt tylko bardziej ortopedycznego. Przychodzą wam jakieś modele do głowy? W zeszłym roku poddałam się z szukaniem i kupiłam wszechstronne jakiejś nieznanej mi firmy, ale próbuję zrobić podejście drugie.
Stubben Juventus S 🙂
dzionka nie wiem gdzie przeczytałaś bo meredith wypada mała. Co to znaczy siodło młodzieżowe?
katija Nie da się w tym zrobić krotkie strzemiona..
Dramka, wyczytałam na jakimś brytyjskim portalu, że mu bliżej do 18 niż 17, ale nigdy go nie macałam nawet, więc nie wiem ile w tym prawdy. Młodzieżowe siodło to siodło dla młodzieży 🙂 Tzn. takie, które robią w rozmiarze 15-16, np. Jolly Jumper Prestige'a.
[quote author=parkur_1 link=topic=1249.msg1259249#msg1259249 date=1326485662]
ale tu nie chodzi o oczekiwania- koof jest siodlem skokowym tak? a tybinke ma prosta prawie, niemal jak w ujezdzeniowce. to dziwne troche nie? pomijam czy to jest ortopedia czy nie, skoro ma ustawiac, to ustawia, ale jak zrobic na tym krotkie skokowe strzemiona?
[/quote]
No więc właśnie- przedziwnie pokątowane bywają te Kieffery 🙄. Czy to się w ogóle da poskakać w miarę komfortowo w tak usadzającym siodle, z tak głębokim siedziskiem- choćby na poziomie L-P klasy 👀 ?
Przeczytaj w takim razie u nas w polsce, bo wypada małe 😉
Pisałaś ze szukasz małą 17 lub dużą 16..jolly jumper to standardowa 16
wydaje mi się że do nauki jest dobre, przypomina mi ten koof trochę plastkową skokówkę usg - super lekka, trzymajaca udo(górny klocek) i na naukę skoków idealna. Skakałam w niej do metra i było ok, ale wyżej sadza na dupe 🤔
prestige elastic professional tez robią w 16, nigdzie nie wyczytałam, że jest młodzieżowe.
moje parametry to 164 cm wzrostu, waga ok 54-55 kg - wydaje się być ok - jeśli to coś pomoże. chociaż WYDAJE mi się, że jest mniej ortopedyczne niż meredith
bo nie ma cos takiego jak "mlodziezowe siodlo" 😉
Elastic jest bardziej ortopedyczny od meredith. Skad takie wnioski?
no to może czas na zakup siodła, dobrze sobie znanej firmy i przestać tracić czas i pieniądze. 😎
radziłaś sobie w dawnym naszym siodle...a teraz mamy naprawdę lepsze 😉
Dzionka,
Jak cos to mereditka jest mala, i 16 jest naprade nieduzym siodelkiem ito raczej nie prawda co tam anglicy pisali. To bylo siodlo dla kobiet projektowanie, jest raczej mniejsze od innych prestige. Carisma tez nie za duze siodlo, ale jemu juz blisko do normalnego siodla i blizej do CC.
Wrotki, bardzo bym chciała, ale cena dla mnie niestety zaporowa 🙁 takie siodło na miarę mi się marzy, no ale jeszcze nie teraz. Może na rynku wtórnym za jakiś czas coś się zacznie pojawiać.
Arimona, w takim razie rozejrze się na rynku wtórnym za nim 🙂 szkoda, ze nikt ze znajomych go nie ma, byłoby prościej.
meredith ma mniejsze siedzisko od carismy
Wrotki, bardzo bym chciała, ale cena dla mnie niestety zaporowa 🙁 takie siodło na miarę mi się marzy, no ale jeszcze nie teraz. Może na rynku wtórnym za jakiś czas coś się zacznie pojawiać.
nie sądzę żeby akurat w tej sprawie, czas pracował na twoją korzyść 😉
A ja w ogóle nie uważam, żeby meredith w jakimś stopniu było ortopedyczne !
Płaska, klocki małe gdzie ta ortopedia? 👀
Rozmiarowo to raczej mniejsze wypadają. Ale 16 też można zrobić na zamówienie przecież 😉
A Vicky Kentaura?
edit: tfu, tfu, późno było - Vicky jest oczywiście Daw-maga, a JJ Kentaura. Myślałam o obu i "się skleiły" 😜
Dzionka, tak jak dziewczyny pisały Meredith jest mała, ale podejrzewam, że też nie ten przedział cenowy, który Ce interesuje.
Kentaur Joung Jumper- jest 16,5 i bardzo fajne, ale ma klocek.
Meredirh bardziej CC.
Dokładnie jak pisała Dramka.
Na codzień jeżdże w Carismie 17 i jest bardzo ok. Natomiast jak wsiadłam w Meredith Limitted 17 to hmm... malutkie to siodełko, za to w tym samym modelu, ale 18 siedziało mi sie fajnie.
w meredith jeździłam tylko raz, do tego w za dużej. w elasticu czuje się troche swobodniej niż wtedy w tej meredith, ale możliwe że mam złe odczucia 🙂 przepraszam za wprowadzenie w błąd, w sumie okres czasu pomiędzy jazdą w elalsticu a meredith dość długi :kwiatek:
Dzięki wam wszystkim, pospisywałam sobie nazwy modeli i będę się zastanawiać jak już fundusze się zgromadzą 🙂
A ja w ogóle nie uważam, żeby meredith w jakimś stopniu było ortopedyczne !
Płaska, klocki małe gdzie ta ortopedia? 👀
Rozmiarowo to raczej mniejsze wypadają. Ale 16 też można zrobić na zamówienie przecież 😉
Też nie uważam 😉
No właśnie setno sprawy, o jakim przedziale cenowym mówimy?? 👀
Kto jeździł w siodle Stubben Siegfried MF Spezial?
Będę wdzięczna za opinie (miękkie, twarde? płaskie czy głębsze siedzisko? jak się skacze itp).
hej jest tak dużo stron, że nawet nie mam ich kiedy przeczytac, mam pytanko. Ma ktoś może najnowszego stubbena ZARIA? jakie wrażenia? które sa lepsze według was prestige czy stubben? jeżdziłam w obu (nie pamiętam modeli), stubben lepiej układał nogi, chociaz był lekko za duży, ale za to prestige to kanapa. Chce kupić dobra skokówke, ale nie wiem co wybrać. Dodam, że mam ok 166cm i ok53kg. Możecie mi cos poleciec, a no i jakby ktoś znał ceny tych siodełek, byłabym wdzieczna🙂
Czy ktoś jeździł,bądź miał do czynienia z siodłem skokowym
STAR? O takim:
http://www.sklep-jezdziecki.eu/?441,siodlo-skokowe-starJeżeli tak,to bardzo bym prosiła o jakąś opinię na ten temat🙂
Z góry dziękuje za odpowiedź :kwiatek: