Jakie pasze dajecie swoim koniom?

ash   Sukces jest koloru blond....
12 stycznia 2012 20:17
mi też. W sobotę wklepywałam nowe ceny do systemu i już widzę, że sprzedaż mocno spadnie. Ludzie pytają o zamienniki, inne pasze dostępne od ręki.
Ash podobne działanie do Build Upa będzie miał np. Conditioning Mix (ew. Senior Conditioning Mix) Spillersa luba Conditioning Mix Red Millsa
Dramka Ma pojemność  100l, więc powinno wejść.Zależy ile kg masz sieczki i musli  😀
A tak to fajna skrzyneczka, na owies by mi się przydała.

Fajna i tania 😉 65zł  😀
ash, Spillers Conditioning Mix jest podobny, ale nie daje takich dobrych efektów jak Dodson.
ash   Sukces jest koloru blond....
12 stycznia 2012 21:08
Croopie dziękuję za info!!!!
To i ja się wepchnę z moimi spostrzeżeniami jeśli można 🙂
Moim odwiecznym problemem jaki mnie nękał dniami i nocami było "utuczenie" mojego szanownego folbluta.Wyginałam się w chińskie 8 by choć troszkę przybrał na wadze - kombinowałam na wszelkie możliwe sposoby - owies,otręby,kukurydza,siemię,sieczka, siana po uszy itd...dwa lata próby utuczenia spełzły na niczym...pałaszował wszystko - energii mu przybywało a masy ubywało...owies za uszami rósł wielkimi łanami - dzida do przodu fikanie brykanie i żebra na wierzchu - ręce mi już opadły - pomijam fakt że nerwus się spalał straszliwie...zasięgnęłam porady dietetyka - trudno standardowe karmienie w tym wypadku zawiodło...przeszłam Na NUTRI HORSE performance control - musli dla koni sportowych (trenujemy skoki) i bach - koń nabrał masy w mgnieniu oka - po półtora miesiąca już było widać efekty...nie dość że przytył to i się uspokoił - mogę pracować z koniem a nie z wariatem kopniętym w głowę...na treningach skacze a nie rzuca się na przeszkody w wielkim szale - nareszcie się z nim nie szarpię - do tego jeszcze witaminki i różne inne cuda...teoretycznie przy tego rodzaju musli nie stosuje się owsa - u nas jest troszkę inaczej - musli na śniadanie - owies na kolację...sprawdziło się w 100% koń zmienił się nie do poznania...wstawiła bym foty przed i po ale nie posiadam obecnych ponieważ teraz wygląda jak mamut-muszę poczekać aż zrzuci zimową sierść..nie dość że się rozbudował to mój trener suszy mi głowę by go odchudzić bo jest za gruby...jak dla mnie super pasza i mam dostęp do wszystkich produktów tej firmy 🙂
Dramka Ma pojemność  100l, więc powinno wejść.Zależy ile kg masz sieczki i musli  😀
A tak to fajna skrzyneczka, na owies by mi się przydała.

Malutka, upatrzyłam sobie w Leroy plastikową za 170zł  🤔

a taka?

http://www.jula.pl/skrzynia-na-poduszki-hollywood-791131
kurde dziewczyny musicie tu wstawiać linki do takich fajnych skrzyń 🙂  😜
Ja dodałam Skaremu kolejną miarkę owsa i efekt mam energetyczny taki, że w środę przyjrzałam się podłożu na hali z bardzo bliska, dzisiaj trenerka niemal podzieliła moje oględziny 😲 Także my na razie podziękujemy za pasze energetyczne 😁

Jaką sieczkę polecacie zamiast Dodsona? Obawiam się, że następcy nie znajdę, bo do tej pory miałam do czynienia z sieczkami Hartoga i Marstalla, obie za suche 🙁
no niestety następcy sieczki Dodsona chyba nie znajdę. Karmię safe and sound i chyba nie ma na rynku nic podobnego i tańszego.
szukalam- nie znalazlam.
Danish, no "popacz" - a mój xx na samiutkim owsie - i jakoś mu owies za uszami nie rośnie, i skacze jak ma skakać, i tak wygląda jak powinien... Po co żeś takiego dziwnego folbluta kupowała? Trzeba było kupić normalnego 🙂 Ile kłopotu byś sobie oszczędziła.
No ale magiczna pasza że hoho to warta każdego guldena 🙂
Mnie się ostatnio spodobał Muhlodorfer i jego trawokulki! Fantastyczna sprawa. Polecam
tez mialam probki tej firmy, pasze dla nas odpadly calkowicie, ale te trawokulki rewelacyjne  😜 jednak sieczki mi one nie zastapia...
Zen, Juliaa a sieczka Pegasus Chaff Spillersa? Zawiera czosnek - podaję i polecam. Wilgotna, ładnie pachnie, na moje oko lekko melasowana.
Ja niestety nie moge jechać na samym owsie i musze zastapic muslim niskobiałkowym i sieczką.

Kupiłam w końcu pojemnik na pasze (plastikowy)  💃 tzn skrzynie na poduszki  😁 bardzo trafiona nazwa  😂

http://www.jula.pl/skrzynia-na-poduszki-hollywood-791131
Potestujcie sieczkę pavo daily coś tam... jak koniecznie musicie mieć drogą sieczkę z dodatkiem czegoś przypominającego musli 🙂 a co to znaczy za sucha sieczka? Musi być mokra? Najlepiej fuj melasowana? 🙂 ja teraz zaczęłam podawać sieczkę agrobsa, do tego trochę musli i koń wcina aż miło i nic ze żłoba nie wydmuchuje 🙂
ja kupiłam kiedyś sieczkę Pavo Daily Plus i jak dla mnie to straszny, pylisty śmieć. Albo trafił mi się taki worek. Mój wybredny koń nie zeżre z resztą wszystkiego co ma w żłobie, więc pole manewru mam ograniczone🙂

McBetka, próbować to ja bym sobie mogła, gdyby mój koń jadł wszystko, a tak to kupię i później mogę sobie sama to jeść.
McBetka, ja spróbuję, dzięki! :kwiatek: Ma nieco więcej włókna i mniej oleju, ale olej mam zamiar podawać oddzielnie. Różnica na worku ogromna! Akurat Skary pochłania wszystko, więc problem wybrzydzania na szczęście nas nie dotyczy.
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
13 stycznia 2012 20:19
Odnośnie folblutów- u mnie też próby tuczenia były na nic, póki... Nie zmieniłam stajni. Nawet sobie nie wyobrażacie co dobrej jakości siano robi z koniem 😁 . Wczoraj wymacałam mu poduszeczki tłuszczu- koniec z tym, po tym worku paszy dostanie tylko chevinal i pójdzie do roboty bo niedługo to się będzie toczył 😉
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
13 stycznia 2012 20:25
Ja doszłam do wniosku, że jesteśmy jedyną stajnią, która potrafi zatuczyć araba. Na sianie i owsie. Chodzącego w rekreacji.
[quote author=Lanka_Cathar link=topic=25.msg1259269#msg1259269 date=1326486357]
Ja doszłam do wniosku, że jesteśmy jedyną stajnią, która potrafi zatuczyć araba. Na sianie i owsie. Chodzącego w rekreacji.
[/quote]
Ale araby bardzo dobrze wykorzystują paszę.
Karmiac konia ad libitum sianem, łatwo go utyczyć, naprawdę, znam to z obserwacji naszych nic-nierobiących (albo niewiele robiacych) kobył 😉
siano jest wogóle podstawą podstawy🙂
Lanka_Cathar nie jesteście jedyni. 😉 u nas araby chodzące w rekreacji, skaczące nawet coś tam na samym sianku i owsia wyglądają jak pączki w maśle!
siano jest wogóle podstawą podstawy🙂

Dokładnie!! Nic nie zastąpi dobrego siana.
i ja podzielę się spostrzeżeniami na temat podwyżek u Dodsona.
Dodson był od zawsze paszą  droższą od innych: Spillersów, Eggersmannów itp.
W połowie ub. roku wszyscy zaczęli podnosić ceny - wiadomo, kurs euro szalał
Dużo tańszy Hartog czy Eggersmann przestał byc tani  i prawie dorównał cenami Dodsonowi.
W tych 2 wymienianych (przykładowo) firmach przez ostatnie pół roku były po 2-3 podwyżki.
Niewielkimi kroczkami podwyższano je  o 4, 5 czy 6 zł.

Ceny Dodsona "stały" w miejscu, pasze i suplementy nie drożały.
No i wreszcie musiały.
Te 10 zł na worku to jest pikuś w porównaniu z wzrostami cen innych pasz.

Build Up'owcom proponuję przerzucenie się na granulat. Wyjdzie tyle samo ile wcześniej płaciliście za musli.

Benzyna/ropa poszła w góre i stąd podwyżka na produkty importowane
halo, nie wiem jak mam "odczytać" Twojego posta - czy to była ironia i sarkazm czy piszesz "poważnie"...konia karmię sama osobiście i na pewno nie jest to wpływ stajni na jego "urok"...nie jest to moja pierwsza stajnia ale też nie 10-ta z kolei- kupiłam go 4-ry lata temu i od zawsze miałam ten problem...może to po prostu "kijowa" hodowla(patrz Stubno) i ma dziadowskich rodziców  😁
Nigdy nie byłam zwolenniczką "sztucznych" pasz, wolała bym by był karmiony standardowo-owies i siano- ale jak już wcześniej napisałam w jego wypadku to nie wyszło...mimo mojego usilnego starania się...
sroce spod ogona też nie wypadłam  😉
Kiedyś dawałam Dodsona - nie sprawdziło się a z obecnej paszy jestem bardzo zadowolona-koń przytył i ma się dobrze...
Jednemu wystarczy tylko owies i siano - innemu trzeba dorzucić coś extra i tyle 🙂
Gillian   four letter word
13 stycznia 2012 22:40
Zen, Juliaa a sieczka Pegasus Chaff Spillersa? Zawiera czosnek - podaję i polecam. Wilgotna, ładnie pachnie, na moje oko lekko melasowana.

karmią nią ludki u mnie stajni, wygląda sympatycznie chociaż pachnie hmm no jak dla mnie obleśnie 🙂 ale konsystencja fajna, absolutnie niepyląca, lekko wilgotna.
Karmiłam, nie miałam zastrzeżeń.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się