Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?
Stawiam plusik przy Neo, coraz bardziej mi się podoba.
edit: Czy linia żeńska aby na pewno jest ta sama co u Niewiaży ?
dzieki Titina :kwiatek:, Wy tam laski jestescie bardziej w rodowodach oblatane. on ma wlasciwie tak fajny papier, takie ciekawe polaczenie Luron na bardzo dobrego xx, ze az mnie dziwi, ze hodowcy z tego nie korzystaja. jakos nie chca uszlachetniac, dolewac krwi, a w papierach ich koni robi sie czarno.
jutro pstrykne fotki, tylko zaznaczam, ze szalu nie bedzie, one caly czas po lakach biegaja, na wiosne zaczniemy cos dzialac, zajezdzanie i te sprawy.
Condina, a Ty jak bedziesz na miejscu mozesz osobiscie zrobic nam przeglad hodowlany! daleko nie masz 😉
Neo startował też na Cavaliadzie, całkiem fajnie się prezentował 😉
Dziewczyny,mam takie pytanie, co do list ogierów wycofanych z hodowli. Na liście znalazłam przypadek ogiera, który niby jest wycofany, ale w tym sezonie będzie krył. On jest jakby wycofany z hodowli w Polsce,tzn. utracił licencje w PZHK? Bo wiem,że jest uznany w dwóch związkach niemieckich, więc dlatego może kryje nadal, bo źrebaki można rejestrowac za granicą.
Niech mi ktoś wytłumaczy :kwiatek:
Ogier który znalazł się na liście wycofanych, bo jest też "rezerwa hodowlana" nie ma prawa kryć w sezonie 2012. Jego licencja traci ważność, wiec ewentualne źrebaki będą NN. W wyjątkowych przypadkach (wyniki sportowe, pojawienie się wybitnego potomka itp.) możliwe jest przeniesienie do tzw. rezerwy hodowlanej.
Nie każdy właściciel ogiera jest na tyle uczciwy, by powiadomić, że ogier licencję utracił. Płacisz za krycie, a potem raptem nie ma świadectwa ;/
Ponoć w zeszłym roku było kilka takich przypadków. Jedyne co kojarzę (z tamtego roku) to mocno ogłaszany Castilio, a przecież bez licencji! Ale czy krył nie wiem, widziałam ogłoszenia stanówki tylko.
W ubiegłym roku faktycznie były takie przypadki, jak choćby og. Kilian, który długo był ogłaszany w ŚK bodajże. Zawsze warto się zorientować w ozhk/pzhk czy nasz kandydat ma aktualną licencję 😉
Kilian też jest chyba uznany za granicą to może dlatego krył nadal? Mam pewnośc, że w przypadku ogiera o którego mi chodzi właściciele nie oszukują, także może faktycznie ma znaczenie to,że koń jest zarejestrowany w niemcolandii.
w zeszlym roku wlasciciele nie zostali poinformowani, ze ich ogiery zostaja wycofane z rozrodu, a lista ukazala sie bodajze w lutym. zreszta nie kazdy wlasciciel ma obowiazek sledzic info na stronie PZHK. po odwolaniach przywrocili licencje juz w zeszlym roku, m.in. ogierowi Kilian. ktoremu przeciez za wyniki sportowe powinna nalezec sie licencja dozywotnio bezdyskusyjnie. i po roku czasu PZHK stworzyl nowa liste rezerwowa, na ktorej on i inne widnieja 😵
Widnieją,bo tak czy siak kategoryzacja wciąż funkcjonuje. Jak to się mówi głupie prawo, ale prawo.
Może, ale czy potem "opłaca" się robić paszport u nich? Wypadałoby poinformować potencjalnie zainteresowanych jak to wygląda. Rejestracja, zapisanie się do niemieckiego związku, paszport, rejestracja klaczy itd itp - z 500 euro pójdzie na pierwsze takie źrebię! Do tego co jak się urodzi ogierek? I tak bez prawa wpisu do jakichkolwiek ksiąg.
armara ale zobacz. w zeszlym roku nie bylo mowy o zadnej liscie rezerwowej. w programach hodowlanych nie ma chyba mowy o takiej liscie? wiec skoro PZHK zadecydowal w zeszlym roku, ze oddaje licencje niektorym, to niech sie tego trzyma, a nie wymysla co roku cos innego, bo to niepowazne z lekka 😎
Może, ale czy potem "opłaca" się robić paszport u nich? Wypadałoby poinformować potencjalnie zainteresowanych jak to wygląda. Rejestracja, zapisanie się do niemieckiego związku, paszport, rejestracja klaczy itd itp - z 500 euro pójdzie na pierwsze takie źrebię! Do tego co jak się urodzi ogierek? I tak bez prawa wpisu do jakichkolwiek ksiąg.
Nie wychodzi 500 euro, wiem bo robię paszport w niemieckim związku i to właśnie ogierkowi. A co do ksiąg to chyba do końca tak nie jest.
armara ale zobacz. w zeszlym roku nie bylo mowy o zadnej liscie rezerwowej. w programach hodowlanych nie ma chyba mowy o takiej liscie? wiec skoro PZHK zadecydowal w zeszlym roku, ze oddaje licencje niektorym, to niech sie tego trzyma, a nie wymysla co roku cos innego, bo to niepowazne z lekka 😎
To słuszny argument, ale pzhk tej łaski mógł w ogóle nie robić. Tak coś mi się wydaje, że taka jest interpretacja 😉 A tak jest szansa na dozbieranie punktów.
dzieki Titina :kwiatek:, Wy tam laski jestescie bardziej w rodowodach oblatane. on ma wlasciwie tak fajny papier, takie ciekawe polaczenie Luron na bardzo dobrego xx, ze az mnie dziwi, ze hodowcy z tego nie korzystaja. jakos nie chca uszlachetniac, dolewac krwi, a w papierach ich koni robi sie czarno.
jutro pstrykne fotki, tylko zaznaczam, ze szalu nie bedzie, one caly czas po lakach biegaja, na wiosne zaczniemy cos dzialac, zajezdzanie i te sprawy.
Condina, a Ty jak bedziesz na miejscu mozesz osobiscie zrobic nam przeglad hodowlany! daleko nie masz 😉
Sorry ,pomyłka, pomyliłam się co do rodziny Noego, okazało się, że on jest z tej samej ,co mój Narvik 🙄 Armara, miała rację. 😀
Ale wpadka 🤣
Jeszcze raz przepraszam
Co do krycia xx, no niestety, w większości hodowcy nie chcą nimi kryć ponieważ ,nie posiadają tzw. wizji hodowlanej, 😉
Konie po xx, są z reguły ciut bardziej elektryczne, a nasi, hodowcy szczególnie, Ci mniej oczytani, nie umieją się z nimi obchodzić,
do tego wchodzi jeszcze moda, na zachodnie czarne rodowody, i mamy ,to co mamy.
Martwisz się? Będzie więcej tanich koni do szkółek, ale jednocześnie, też Włosi się ucieszą. 🙄
[quote author=calisaneri link=topic=5087.msg1257711#msg1257711 date=1326391340]
Nie wychodzi 500 euro, wiem bo robię paszport w niemieckim związku i to właśnie ogierkowi. A co do ksiąg to chyba do końca tak nie jest.
[/quote]
Zapisanie się do związku chyba 200 euro (roczne składki 50 euro), wpisanie obcej klaczy do księgi też ze 100 jak nie 200, sam paszport nie pamiętam.
Tak czy siak, może co do cen się nieco mylę, ale na milion % klacz jest wpisana do księgi WSTĘPNEJ, w związku z powyższym jej syn nigdy nie zostanie uznanym ogierem! 😉
[quote author=kucyna link=topic=5087.msg1257718#msg1257718 date=1326391579]
[quote author=calisaneri link=topic=5087.msg1257711#msg1257711 date=1326391340]
[/quote]
Zapisanie się do związku chyba 200 euro (roczne składki 50 euro), wpisanie obcej klaczy do księgi też ze 100 jak nie 200, sam paszport nie pamiętam.
Tak czy siak, może co do cen się nieco mylę, ale na milion % klacz jest wpisana do księgi WSTĘPNEJ, w związku z powyższym jej syn nigdy nie zostanie uznanym ogierem! 😉
[/quote]
Chyba, że będzie uznawany i tak w PL, gdzie nikogo to nie obejdzie 😁
No ale w PL - to będzie "z nieprawego łoża" 🙂 = nici z ogiera
No ale w PL - to będzie "z nieprawego łoża" 🙂 = nici z ogiera
Nie. W Polsce będzie jako zagraniczny, niezła paranoja prawda 😁
Ja będę raczej na 80%, jeśli dotrę będę focić.
A mogę się uśmiechnąć o zdjęcia ogierka Torenhoeve`s Marc? :kwiatek:
W sprawie zdjęć z pokazu proszę się odzywać w niedzielę 🙂
Część ogierów pojawiła się znowu, bo przecież za wyniki w sporcie mogą odzyskać licencję.
Jaka jest stawka VAT za nasienie 👀
Ja płaciłam w zeszłym roku 5% Vat za nasienie.
Jakiej są źrebaki po ogierze Taxis (Orkisz-Tradycja) ? Chodził w sporcie? Macie może jakieś fotki, bo ja znalazłam tylko jedną z
www.bazakoni.pl ...
Po Taxisie konie z dobrym charakterem, łagodne, ale "kombinujące". Poza tym raczej niczym się nie wyróżniające - ani skokowo ani ruchowo. Zdawał 2 razy zakład treningowy, na ocenę db (io: 108) i bdb.
Jeśli chcesz kryć, to rozejrzyj się jeszcze. Przy odchowie źrebaka koszt stanówki jest w wielu przypadkach najmniejszym kosztem 🙂 W lubuskim masz jeszcze ogiera Corofini hol., Andos (start w mpmk w skokach), Czatran (potomek słynnego Trachita czy też - jak kto woli - Sir Tavinsky'iego i Czubatej, która jest przecież matką Czuwaja i Czandora; sam pokazywał się gdzieś tam w sporcie), młodego Jazona (2 msc. mpmk w powożeniu), Le Voltaire!!, srokatego skoczka Romario, Wolf's Panter (m.in. ojciec Jazona, poza tym urodziwy i dobrze się ruszający) i wszystkie wydają mi się być ciekawsze od Taxisa (podaję sp).
Jeśli zastanawiasz się nad kupnem (bo chyba znów jest na sprzedaż?), to na qnwortalu wypowiadały się dziewczyny na jego temat. Możesz powysyłać kilka PW.
Taxis był wystawiony ostatnio na allegro, cena 3 z hakiem 😉
W związku z tym, że sezon zbliża się wielkimi krokami i zastanawiam się nad wyborem ogiera (co mi zupełnie nie wychodzi) zwracam się z prośbą o pomoc do Was 🙂
Jakiego ogiera możecie polecić dla klaczy Landjonker - Emetyt?
Klacz jest bardzo żeńska z dobrym kłusem i galopem, gorszym stępem. Czasami lubi się "podpalić" gdy coś ją zdenerwuje.
Zależy mi na ogierze poprawnym eksterierowo, poprawiającym ruch, przekazującym skoczność i w miarę dobrą głowę (źrebak docelowo ma być skoczkiem).
Jakieś propozycje? 👀
Zaznaczam, że ogiery młp raczej mnie nie interesują 😉