hucuły.
tak, tylko jeśli poza mięśniami kręgosłup ucierpiał to nie da się naprawić.
Kurczak- pokaż jakieś fotki, bo ja widziałam te w bazie i tam tragedii nie ma.
Jeśli ucierpiałby kręgosłup to koń nie chodziłby w ogóle pod siodłem a nawet jeśli to jedynie wyrobienie porządnych mięśni grzbietu umożliwiłoby użytkowanie wierzchowe
kalendarz imprez 2012
MAJ
26-27Próba dzielności + Eliminacje do Czempionatu Użytkowego
SKH Gładyszów OZHK Kraków
CZERWIEC
16-17.
XII Ogólnopolski Młodzieżowy Czempionat Koni rasy huculskiej - "Szlakiem Konia Huculskiego" Klikowa
OZHK Kraków
22-24.Ścieżka huculska Sielec k/Staszowa
OZHK Kielce
LIPIEC
07-08.
"V Zajazd Huculski w Hawłowicach"
SIERPIEŃ
24-26. XII Pożegnanie wakacji Rudawka Rymanowska
OZHK Rzeszów
WRZESIEŃ
01.Wielkopolski Czempionat Konia Huculskiego Boguszynek
Wlkp.Z.H.K. Gniezno
14-16.
"XVIII Dni Huculskie" - Ogólnopolski Czempionat Hodowlany i Użytkowy Koni Huculskich SKH Gładyszów
OZHK Kraków
PAŹDZIERNIK
13. Próba dzielności koni huculskich SKH Gładyszów
OZHK Kraków
jak coś ominęłam to piszcie, na pewno jeszcze jakies ściezki dojdą
nerunia- miałam na myśli jakieś wady powstałe w trakcie rozwoju, tak jak dzieci kiedy się garbią mają krzywe kręgosłupy.
HuculskaOstoja- skąd masz przecieki. Pocieszyłaś mnie, ze Sielec jest przed zakończeniem roku szkolnego jeszcze, ale ja się tak boję, że te moje szalone są za szalone na taką imprezę. Tzn moje wiejskie qunie.
marysia550 z :
http://www.pzhk.pl/art.php?id=kalendarz_imprez_2012.htmale na pewno jeszcze jakieś dojdą, mam nadzieję,że w tym roku zrobią jakąś ścieżkę na Mazurach ..
Nie, nie aż tak źle nie jest. Kręgosłup cały, nic złego się nie dzieje 🙂 Jak tylko dorwę się do drugiego komputera, to wstawię zdjęcia, bo w tym nie mam ani jednego.
Ja mam nadzieję, że jeszcze jakieś ścieżki dojdą, bo jak na razie odległości są dla mnie zabójcze. Ale z pewnością pojawi się jeszcze przynajmniej Plecka i Chmielewo.
Może ten post bardziej by pasował do wątku o siodłach, ale jednak zapytam tutaj Was- hucularze 😉
Jakie siodła macie na swoje hucki?
Jestem na etapie poszukiwań nowego siodła. Mały ma ok 137 w kłębie i do najdłuższych nie należy, przez co mam wrażenie, że każde siodło typu VS wchodzi mu na łopatkę...
A jak jest u was? Nie macie problemu z doborem siodła na hucuła?
ja używam w tej chwili Winteca 2000 VSD i Lemetex Magic VSD - moje te mniejsze też nie duże- 132 i 133. Może masz wąskie te siodła i jesteś zmuszona siodłać za bardzo na przód?
O, Marysia a mogłabyś wrzucić jakąś fotę tego Winteca na kucku? Bo właśnie rozważam kupno VSD tej firmy 😉
A jeżeli chodzi o mnie, to mam ujeżdżeniówkę z którą wydaje mi się nie było tego problemu (ale 'wyrósł' z niej i muszę zmienić). Chciałam coś wszechstronnego ale właśnie mam takie obawy (nie wiem czy uzasadnione 😉 ) o to, że może włazić zbytnio na łopatkę, dlatego pomyślałam o VSD.
Jak włazi na łopatkę to podogonie się kłania..
Na 99% hucułów podogonie jest konieczne ze względu na budowę kłębu i często przebudowany zad...
Mam to szczescie, ze Wadim nalezy do tego 1% i podogonia nie potrzebujemy. Ale on dosc wysoki jest i proporcjonalny.
Frog - pokazywałam już wiele razy i pokażę jeszcze raz . to jest 17,5. Tu był łęk przed zmianą, teraz mam biały. Strzemię schowane jest pod tybinką i tybinka poszła do góry przez co wygląda jakby wychodziła przed czaprak (czyli w stronę łopatki) ale tak nie jest.
Nerunia owszem- podogonie może pomóc, a często tak jak napisałaś jest niezbędne u hucków, ale nie miałam na myśli przesuwania się siodła do przodu, tylko to, że samo dopasowanie siodła VS (w normalnych rozmiarach typu 16,17 cali) na małego i krótkiego konia wydaje mi się sprawą utrudnioną 😉
Edit: Marysia dzięki wielkie za fotkę :kwiatek: Faktycznie fajnie to wygląda i jestem coraz bardziej skłonna zdecydować się na tego Winteca 😉
Frog- a jaki rozmiar łęku stosujesz aktualnie?
marysia550 Twoje siodło jest za duże ( za długie) na tego konia. Siodło powinno się kończyć najdalej PRZED ostatnim żebrem a u Ciebie sięga na za nie lub leży na nim ( trzeba by było wyczuć to dokładnie palcami)... Obciążasz odcinek kręgosłupa, który jest najsłabszy - lędźwie. Po kilku latach może się to na Was zemścić
tzn mam dupę za dużą. Bo w 17 się nie mieszczę.
A tak poważnie to widzisz to po zdjęciu? Jakoś na wątku o dopasowaniu siodeł nikt nie zwrócił na to uwagi.
Chyba przesadzasz 😉 Może jesteś przyzwyczajona do jeżdżenia w dużych siodłach. Nie raz było tak, że kiedy ktoś zwracał się o pomoc do "dopasowywacza siodeł" okazywało się, że mimo, że do tej pory jezdził w 17,5 i uważał je za dobre, powinien przesiąść się w 16,5 albo i nawet 16 😉
Ja całe życie jeździłam w 17,5 a teraz kupuję 16,5 🤣
Czasem siadam w 17, ale nie napiszę, jak się czuję po dłuższej jeździe. Nie jestem nastolatką, moze mój zadek na duży nie wygląda, ale anomalią byłoby, gdybym ze wzrostem 177 cm mieściła się w 16,5 . Byłabym wielce nieproporcjonalną niewiastą. 😂 Poza tym - nawet w tych siodłach mam przykrótką tybinkę.
Marysia aktualnie to śmigam na oklep 😉 (jak już jeżdżę, bo kucol ma małe 'wakacje' od kiedy zaczęłam studia na innym kierunku..) A mam Prestige'a rozm. łęku 30 (dosyć wąskie) ale kupowałam siodło, jak kucol był zdecydowanie chudszy a teraz już się nie nadaje..
Ja długo szukałam aż znalazłam bezterlicówka ujeżdżeniowa freemaxa. Jedyne siodło które pasowało i na krótką wąską średnowykłębioną hc i na moją dupencję a mój rozm na zdjęciu to coś 42-44 więc niemało. Siodło na łopatkę nie wchodzi z tyłu wydaje mi się że znośnie - koń od pół roku nie narzeka a na niektóre siodła reagowała koszmarnym usztywnieniem. Teraz kobyłka się trochę wyciągneła mam wrażenie i byłoby nieco łatwiej z siodłem ale narazie kocham to co mam 😍
lepszej foty nie mam
kasia-pala jezdziłam dzisiaj w identycznym 😉 ale miała źle dobrany rozmiar, bo nie mogłam ogarnąć nóg i w końcu wyrzuciłam strzemiona, ale niewiele to pomogło. Możliwe też, że nie umiem jeździć w ujeżdżeniówce ( a w zasadzie w ogóle :wysmiewa🙂 i stąd mój problem. Koń jakoś bez rewelacji przyjął siodło, ale fakt faktem, że nie założyłam podogonia i w miarę się trzymało. Z drugiej strony nie próbowałam w starym wsiadać bez podogonia już jakieś pół roku, więc może to kwestia rozbudowania się kobyły
Nerunia może nie w ujeżdżeniówce, a w bezterlicówce - to sa bardziej wymagające siodła, a to co mnie przekonało do niego tzn do zakupu to możliwość ustawienia przystuł tam gdzie mi pasuje - z każdym innym siodłem miałam problem zjeżdżania do przodu a jak było podogonie to koń cierpiał bo ciągneło jak cholera i obcierało, patrzenie mnie bolało nawet 🙁 w każdym razie za niebawem będę szukać czegoś do kicania zapewne i do tematu powrócę.
To był mój pierwszy raz w ujeżdżeniówce i bezterlicówce 🙄
Daj znać wtedy. Mam znajomego co ma znajomego... co ma siodła z Niemiec po baaaardzo niskich cenach 😉
Frog- a Ty skąd jesteś tak bliżej?
Siedzę w Wawie a kucol stoi u koleżanki, koło 30 min drogi od Kielc (Świętokrzyskie 😉 )
a na PW możesz zdradzić gdzie?
Wstawiam zaległe zdjęcia 🙂
1. Tak wyglądają obecnie plecy Farunki. Myślę, że nie ma już tragedii. Jutro postaram się wkleić zdjęcia Farunki zanim zaczęłam na niej jeździć. Wydaje mi się, że różnice w jej grzbiecie widać.
2. Jeżdżę w siodle Wintec 17', niestety nie mam zdjęć samego konia z siodłem, ale myślę, że tutaj widać, że 17 nie zawsze musi być na hucuła za duża.
a czy ona po prostu nie ma wyższego zadu na pierwszym zdjęciu? A na drugim mi się wydaje, że siodło powinno być troszkę bardziej do tyłu, ale to tylko zdjęcie.
Frog- 30 to na pewno na hucuła marny rozmiar🙂
kurczak siodło leży zdecydowanie za bardzo na łopatce - i znowu podogonie się kłania 😉
Ja w tej chwili używam winteca z żółtym łękiem i jest dobry, no ale Czakier ma niecałe 4 lata, więc jeszcze drobnica 🙂