Konie czystej krwi arabskiej
baba_jaga raczej siostrą Murat-Gazona 🤣,a córką Wachlarza(jak nasz Arkan).
Czesio - tylko jedno zdjęcie ... buuuu 😕
A tak na marginesie - grzywa tak Ci przyrasta od MTG ? Mój ma długą, ale Czesio rządzi 💘
Jak tam wasze progresy w jeżdzie ?
No i piękny jest - jak z obrazka 😀
Czesio super zdjęcie :kwiatek: Co wy robicie, ze macie tak piękna grzywę? Ja zaplatam, rośnie, ale ostatnio zobaczyłam, ze na szczotce coraz więcej włosów zostaje...jak tak dalej pójdzie to będzie długa grzywa, ale pięć włosów na krzyż.
Ciekawostka: tak sobie żyje Gorec w USA 🙂
Kociarnia - nie chcę Cię martwić, ale mój w zeszłym roku na przełomie zimy i wiosny stracił połowę gęstości grzywy. Faszerowałam go witaminkami ale niewiele pomogło. Od 2 miesięcy podaję biotyne z Sukcesu i na razie grzywa pieknie przyrasta - mam nadzieje,że tak zostanie, ale dla świetego spokoju robię badanie krwi czy wszystko jest zbilansowane jak nalezy.
Mój też stracił pół grzywy, ale za sprawą tego oto osobnika, który regularnie ciągał ojca za grzywę 😵 :
Obaj panowie mają genialne miny na tym zdjęciu 😉
Jak tam Muja?
Bronze - MTG i jajko do papu. Jak najmniej szczotki do grzywy. A biotynę sukcesu można sobie darować. Lepsza (bardziej stężona i tańsza) biotyna bodajże firmy Basf - tej od niegdysiejszych jedynych witamin hippovit. Biotyna dla futerkowych.
Postępy w skokach są 🙂 Od kwietnia ruszamy oficjalnie w szranki. Będzie to pierwszy oo w naszym DZJ. Jeszcze tylko kilka testów na cudzych parkurach, bo wiadomo- co nie moje to straszne 🙂
Dzieki Antyradiu gramy w WOSP
http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=573878pozdrawiamy wszystkie araby i arabiarzy 😅
ganasz chciałam coś napisać, ale stwierdziłam, że brak mi słów podziwu. Po prostu mi szczęka opada za każdym razem jak widzę to, co publikujesz 😉 Jak będę w Bielsku u rodziny to chyba przyjadę poznać Ciebie i Macebę we własnych osobach 😉 I skombinuję coś, żeby arabka złożyła swój autograf.
Czesio - kusi mnie ten MTG i chyba zainwestuje, bo grzywa mojego Niuna to mój konik 🤣. Co do biotyny - to z tej Sukcesowej jestem bardzo zadowolna, 3 konie w stajni dostaja ją do owsa i są widoczne efekty. Przy następnych - biotynowych zakupach uwzględnie Twoją radę :kwiatek:
Z tym jajkiem - to ja jestem histeryk - ale może dołoże koninie żółtko do meszu i zobaczę czy się w ogóle chwyci za jedzenie.
Czekamy na Czesiową fotorelację z parkurów i nie tylko 🏇
Jakaś studentka zootechniki odradzała mi dodawanie jajka do paszy, że to niebezpieczne. Tzn. odradzała osobie ze stajni, która podawała jajko koniowi na moją prośbę, także nie znam konkretnego uzasadnienia. Ale podejrzewam, że mogło chodzić np. o salmonellę.
Witam Was. ; )
Piszę pierwszy raz w tym temacie. Za kilka dni otrzymam arabka. Nigdy nie miałam nic wspólnego z tymi końmi więc może podpowiecie mi jak dbać o te konie , co lubią , jak dbać o grzywe , ponieważ mam zamiar zapuścić jak najdłuższą.
Użytkowujecie je w sporcie .? Ujeżdżeniu , skokach .? Jak się sprawują . ?
PauliSiianka 🙇 poczytaj wątek od początku a może czegoś się dowiesz 🙂
Puma, Muja podobno dalej jest najbardziej ogarniętym koniem w stajni 😍
ganasz, super 😀. Życzymy uzbierania dużej sumki!
Ja też dawałam jajko, skutków ubocznych brak 😉
Jajko całe czy prawicie tutaj tylko o skorupkach? 😉
Surowe jajko, bez skorupki 😉
No podawanie skorupek byłoby niebezpieczne z powodów oczywistych 😉
Mi zalecano podawać same skorupki po uprzednim ich zgnieceniu na części pomniejsze. 😉
Wojenka, efekty widać? I w jakim odstępie czasowym? Jedno jajeczko na dzień?
Być. serio? Ja bym się bała. Chyba, że zgniecione aż do postaci proszku 😉
Jakaś studentka zootechniki odradzała mi dodawanie jajka do paszy, że to niebezpieczne. Tzn. odradzała osobie ze stajni, która podawała jajko koniowi na moją prośbę, także nie znam konkretnego uzasadnienia. Ale podejrzewam, że mogło chodzić np. o salmonellę.
Dawniej ogierom intensywnie kryjącym dodawano do paszy całe jajko ze skorupką, tylko ze wtedy nie chodziło o grzywę! 😁
Być. serio? Ja bym się bała. Chyba, że zgniecione aż do postaci proszku 😉
Serio. 😉 Może niekoniecznie do proszku, ale jak wiadomo, żeby części skorupki był jak najmniejsze. Skorupka jajka ma najlepiej przyswajalny wapń. 😉
Pokora, serdecznie zapraszamy w stajenne progi 😅 tu takie zd..e arabskie, że każdy gość to Święto 😍
skorupki z jajek zmielone kiedys się dodawało do paszy, bo to cenne źródło wapnia.
[quote author=baba_jaga link=topic=752.msg1248638#msg1248638 date=1325792878]
Dzień dobry,
Chciałam przedstawić Wam mojego konika - Mu-dar (po Fast od Murat Dobra),
(...)
martynka.n
czy jego matka jest po Murat Gazon lub Murat (chyba) Bej ?
[/quote]
Murat Dobra jest po Wachlarzu od Murat-Gaza 🙂
Miłego wieczoru wszystkim!
Szukam informacji o swojej kobylce, arabce, bede wdzieczna za kazda informacje
ERILIA ur.2004 pochodzenie NN
(zdjecie poprzedniej wlascicielki konia)
Czesio: O tak bystrzacha z niej , moim zdaniem , cokolwiek myślą inni, araby to jak najbardziej świetne konie pod siodło i niewątpliwie najukochańsze z koni, które znałam, bardzo przywiązane do człowieka , bardzo oddane i chętne do współpracy z człowiekiem. Takie jest moje zdanie.pozdrawiam wszystkich miłośników arabków.
Alicja_8 czytałam większość.
Ale chyba moglibyście powiedzieć czy użytkowujecie te konie w sporcie , jak sie sprawują , jak o nie dbacie. 🤣
Kiedyś gdzieś czytałam, ze w w czasie zaborów w stajniach ogierom w sezonie bzyku bzyku dawano 12 jaj dziennie. W mniejszych ilościach dawano je też wartościowym źrebakom. A salmonella - no cóż. Każdy amator koglu - moglu o tym wie 🙂 Nie ulega jednak wątpliwości, że jest to nie sfabrykowana naturalna witamina E.
PauliSiianka o tych 3 zagadnieniach jest cały wątek.
odebralismy poród
klaczka, mam nadzieje ze wszystko ok, tfu tfu tfu