Konie czystej krwi arabskiej
WITAM ! Pierwszy raz w tym wątku: MEGI.
Takie to konie czystej krwi się nie zdarzają, ale od czasu do czasu rodzą się osobniki, które mają łysinę, 4 wysokie skarpety, strzępiasta plamę na brzuchu i jeszcze siwiznę w pachwinach i "indiański ogon"- oczywiście nikt tego jako srokacza nie opisuje. Widziałam kilka takich w Janowie i w Białce.
Ten źrebak nie jest z tej amerykańskiej stadniny co "robią" kolorowe araby?
O tu:
http://www.elementsarabians.com/
Świetne imiona mają te araby np. Ebony Jadzia 👀 😁
Ebony Jadzia to nasza forumowa gwiazda, pół forum obserwowało ją przez kamerkę kiedy była się wyźrebić 😉
Dzień dobry,
Chciałam przedstawić Wam mojego konika - Mu-dar (po Fast od Murat Dobra),
Mu-dar biegał kiedyś na torach, ale w związku z tym, że nie był zbyt ambitny, trafił do mnie.
Grzywę obcięłam (niestety), bo wytarł sobie całą o ogrodzenie padokowe i aktualnie odrasta..
martynka.n wygląda na sporego. Mi się podoba w irokezie 😉
martynka.n wygląda na sporego. Mi się podoba w irokezie 😉
Mi też się podoba, ale araby, wiadomo, muszą być "w typie" i nie powinno się grzywy ni ogonka skracać 🙂
Mu-dar jest małym konikiem, może na zdjęciach wygląda na rosłego.
Jest mały i krótki, podobnie jak ja 🙂
Na zdjęciach wygląda na duże zwierzątko. Wysokie i mocno zbudowane. Taki typ lubię najbardziej.
Mi też się podoba, ale araby, wiadomo, muszą być "w typie" i nie powinno się grzywy ni ogonka skracać 🙂
Oj tam, oj tam. 😉 Mój też krótkogrzywy.
Bardzo smakowity 😜 ( bez urazy )
I moja też miała irokeza - teraz już ma taką słodką równą grzywę .
O grupie Mu- był kiedyś ciekawy watek na polskiearaby, jak go przeczytałam , pojechałam odwiedzić Mu-Sura, bo jest niedaleko. Też z niego taki paker jest .
Jak twój się zachowuje pod siodłem ? W terenie ?
Bardzo smakowity 😜 ( bez urazy )
I moja też miała irokeza - teraz już ma taką słodką równą grzywę .
O grupie Mu- był kiedyś ciekawy watek na polskiearaby, jak go przeczytałam , pojechałam odwiedzić Mu-Sura, bo jest niedaleko. Też z niego taki paker jest .
Jak twój się zachowuje pod siodłem ? W terenie ?
Pod siodłem spokojny, w terenie też- poprzedni właściciel trenował go do rajdów.
Czasem (jeśli np nie pochodzi pod siodłem dwa dni z rzędu) muszę go przed jazdą "wybiegać" i jest ok.
Moje zdanie dotyczące arabków zmieniło się po zakupie. Nigdy nie chciałam araba, bo wiadomo- opinia w Polsce fatalna, ale tak wyszło i kupiłam 🙂
Jestem bardzo zadowolona i po roku (tyle go posiadam) kochamy się z Mudarem (pieszczotliwie Baryłą) bardzo mocno 🙂
martynka bardzo ładny z niego "paker" taki króciutki.
Masz jakieś palny co do Niego ? czy rekreacja typowo ujeżdżalnio - leśna 😀 ?
martynka.n fajny rumak 🙂 prosimy o więcej zdjęć 🙂
[quote author=zduśka link=topic=752.msg1247805#msg1247805 date=1325759640]
martynka bardzo ładny z niego "paker" taki króciutki.
Masz jakieś palny co do Niego ? czy rekreacja typowo ujeżdżalnio - leśna 😀 ?
[/quote]
W nowej stajni nieco się spasł i nabrał masy 🙂
Co do planów- szczerze - nie mam specjalnych, pracujemy raczej ujeżdżeniowo, na poziomie niesportowym, tylko dla przyjemności.
Poza pracą pod siodłem Baryła codziennie odpoczywa z koleżanką na padoku, więc nie ma zbyt ciężkiego życia 🙂
Jazda dla przyjemności, głównie z powodu braku czasu (jestem zapracowana), ale może kiedyś spróbuję coś w ujeżdżeniu, bo ta dyscyplina mnie najbardziej interesuje. Mudar jest konikiem chętnym do pracy i szybko się uczy (czym jestem pozytywnie zaskoczona).
Marta, zduśka, thanks 😉
martynka, przyjemny konik 🙂
A ja zgłosiłam już w PKWK Mujiego do sezonu, zarejestrowałam nazwę stajni i barwy wyścigowe- czekam teraz na odpowiedź czy mi je zatwierdzą 😅.
Martynka, te opinie to polska specyfika sfrustrowanych sportowców in spe ( a co tam , pofolguję sobie w tym watku 😀iabeł🙂
Takie ciacho jak Twoje samo się obroni - jak go w parę miejsc wyciągniesz , to rózne tam wpadki i mieszanki będą go mogły pocałowć w jego zgrabny zadek : )
brachol dzisiaj zawozi dwie kobyłki, doszła jeszcze Wista, ma zrobić kilka fotek czarnemu
Wojenka no no proszę to gratki ! 😀
martynka to w takim razie podobnie jak ja się "wozimy" , tylko ja bez żadnych ambicji DR 🤣 a araby naprawdę bardzo szybko się uczą ! i dominox ma 100 % racji ! 👍
Marta, zduśka, thanks 😉
martynka, przyjemny konik 🙂
A ja zgłosiłam już w PKWK Mujiego do sezonu, zarejestrowałam nazwę stajni i barwy wyścigowe- czekam teraz na odpowiedź czy mi je zatwierdzą 😅.
Martynka, te opinie to polska specyfika sfrustrowanych sportowców in spe ( a co tam , pofolguję sobie w tym watku 😀iabeł🙂
Takie ciacho jak Twoje samo się obroni - jak go w parę miejsc wyciągniesz , to rózne tam wpadki i mieszanki będą go mogły pocałowć w jego zgrabny zadek : )
Dziękuję za miłe słowa i wstawiam więcej zdjęć:
Jeśli chodzi o krytykę umiejętności arabków to oczywistym jest fakt, że krytykują ludzie, którzy nie mieli z nimi do czynienia na co dzień 🙂
Mu-dar to ten sam rocznik co moja Karima : ) - 2006.
Jak miała taką grzywę jak on , irokeza, pojechałyśmy w teren i dotarłyśmy do pobliskiej stajni. Wyszli ludzie , i ogladają , rozmawiamy , a ona się w międzyczasie prezentowała . Oni : jaki fajny koń , nieduzy ale widać że silny i dobrze zbudowany , jaki elastyczny no no , a jaka to rasa ?
No to ja oczy w słup i mówię , że to arab.
No to oni oczy w słup , i mówią, że to niemożliwe . No i się okazało , ze dla nich arab to te wszystkie stereotypy , i że tak naprawdę nie widzieli wcześniej zwykłego niewystawowego araba po siodło . A konie od 15 lat hodują ...
Mu-dar to ten sam rocznik co moja Karima : ) - 2006.
Jak miała taką grzywę jak on , irokeza, pojechałyśmy w teren i dotarłyśmy do pobliskiej stajni. Wyszli ludzie , i ogladają , rozmawiamy , a ona się w międzyczasie prezentowała . Oni : jaki fajny koń , nieduzy ale widać że silny i dobrze zbudowany , jaki elastyczny no no , a jaka to rasa ?
No to ja oczy w słup i mówię , że to arab.
No to oni oczy w słup , i mówią, że to niemożliwe . No i się okazało , ze dla nich arab to te wszystkie stereotypy , i że tak naprawdę nie widzieli wcześniej zwykłego niewystawowego araba po siodło . A konie od 15 lat hodują ...
Znam to z autopsji. Ludzie często pytają dlaczego jeżdżę na źrebaku 😲 i dlaczego on taki mały..
Jak się dowiadują, że to arab, słyszę komentarze "ale przecież on nie wygląda na araba" 😀
Często mnie to śmieszy. Mu-dar ma koleżankę SP, podobnego wzrostu i maści i jak ostatnio zwiały z padoku ktoś wrzasnął:
"Uwaga! źrebaki biegną!"
fajne konisko
pisałaś, żę trenował do rajdów? sportowych?
i jakie efekty?
fajne konisko
pisałaś, żę trenował do rajdów? sportowych?
i jakie efekty?
Szczerze mówiąc nie wiem, czy były to rajdy sportowe, czy amatorskie.
Trenował go poprzedni właściciel, ale powódź w 2010 zniweczyła plany startu i chłopak ten sprzedał Mudara mi.
Z tego co wiem na żadnym rajdzie nie był, miał pójść.
No proszę, jeszcze jeden Braurowski kuhailan się objawił! Bardzo się cieszę, że coraz więcej ludzi w Polsce użytkuje araby pod siodłem mimo tych głupich uprzedzeń. Przeczytajcie sobie artykuł Toto Moddermann w ostatnich "Arabach", będziecie miały więcej argumentów dla tych "wszystkowiedzących", chociaż nic lepiej nie przekonuje jak praktyczny przykład.
Megi wygląda na bystrą dziołchę 😀
Mu- Dar w moim typie czyli kochanego ciałka nigdy nie za mało. Tylko grzywy jednak mi brakuje...
BTW Czesiek już nie najmniejszy w stajni 🤣
[quote author=zduśka link=topic=752.msg1247096#msg1247096 date=1325621822]
Epikea ale ma brzuszek na pierwszym 😎 , ale widzę, że dzielnie pracujecie fajnie . Ucałuj rudziszona swojego od cioci 😍
[/quote]
oj tam oj tam jaki brzuszek
zimno jest, trzeba sie zabezpieczyć na zimę 😎
a pracujemy na ile pogoda i czas pozwalają
Dzień dobry,
Chciałam przedstawić Wam mojego konika - Mu-dar (po Fast od Murat Dobra),
(...)
martynka.n
czy jego matka jest po Murat Gazon lub Murat (chyba) Bej ?
JARA dzięki wielkie za podanie stronki 🙂
już się zaczęłam bać, że nie występują srokate araby albo nie są wpisywane do ksiąg 😉