hucuły.

Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
26 grudnia 2011 20:40
Huculska Ostoja gratuluję  😅
dzięki 🙂
Może mazury w końcu też coś zorganizują, wtedy też będziemy jechać.
nie wiem,czy Mazury coś zorganizują ..w tamtym roku miała być ścieżka w Kurojadach,koło Działdowa ,ale niestety odwołali 😤, może w 2012 coś zrobią , mam nadzieję , bo  pojechałabym z Wieśką  i Puchaczem 🙂 i mam tez konie do próby ..
szkoda,że nie ma już ścezki w Rawie Mazowieckiej , była blisko i nawet fajny teren był.
Huculska Ostoja też ubolewam nad Rawą..

Kurczak będziemy w kontakcie jak coś 🙂 A jest tam może jakiś "ludzki" nocleg?
Kastorkowa   Szałas na hałas
26 grudnia 2011 21:17
Zna ktos moze ogiera Falsztyn i moglby cos o nim powiedziec ?/ Jaki jest ,jak sprawuje sie pod siodlem i wogule.
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
27 grudnia 2011 10:52
Huculska Ostoja wiem, chcieliśmy jechać w tym roku do Kurojad 🙁 Może w przyszłym nie odwołają.

nerunia to gospodarstwo agroturystyczne, więc nocleg ludzki też jest 😉
nerunia- pytasz o plany- my na 99% Sielec (choć termin niezbyt mi będzie pasować jeśli to będzie równo w rozpoczęcie wakacji) próba z Funkią i Pelargonią. Jeśli któraś pójdzie próbę fajnie to pojadę od razu na drugi dzień eliminacje. I to będzie wszystko w tym roku 🙂
marysia550 jeśli wiosenna lubelska ścieżka nie wypali ( a tak może być) to i ja zrobię tak jak Ty i również w Sielcu, bo jest w miarę wcześnie i najbliżej mnie. Zresztą zawsze lubiłam tam jeździć i warunki b. dobre.
kurczak to bardzo się cieszę  :kwiatek: Będziemy w kontakcie  😉

A tak z innej beczki.. u Was też taka beznadziejnie, szaro i mokro?

Ktoś prosił o zdjęcia Czakry. Nie pokażę jej publicznie ( nie chcę zaburzać uczuć estetycznych co poniektórych  😀iabeł🙂, dopóki nie będzie wyglądać znowu tak :
27 grudnia 2011 15:36
U nas paskudnie. Szaro, ciemno i mokro. Ale i tak mnie cieszy ta zima, bo w sumie cały czas można zupełnie normalnie jeździć mimo braku hali. Rok temu mieliśmy taki okres, że nie dało się w ogóle wsiąść na konia, a i wypuszczanie ich na padok było stresujące, bo wszędzie był mega lód.

marysia550 a Witka? Nie zabierasz jej nigdzie?
nerunia- u nas paskudnie. Ja teraz do stajni jeżdzę dwa razy w tygodniu, byłam w piątek, było tak zamrożone, że ledwo teren odbębniłyśmy z krótkimi kawałkami galopu. A teraz to taka ciapa będzie, że  chociaż zimy nie lubię to wolałabym śnieg.

Kurczak- no Witka będzie miała macierzyński i wychowawczy w tym roku przecież.  🤣 Marzy mi się kara klaczka hmmmm 😍
27 grudnia 2011 18:44
To coś mi się pokręciło. Myślałam, że Witka jakoś wcześniej się źrebi i na sezon będzie w pełni sił 🙂
w marcu ma termin.
Czy już kiedyś tu wspominałam, że kocham mojego konia?  🤣

Czasami wydaje mi się, że Czakra się u mnie marnuje. Może i w porównaniu z innymi rasami wypada blado, ale utwierdzam się w przekonaniu, że w hucułach jest koniem wybitnym i to pod wieloma względami!  😍
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
28 grudnia 2011 15:17
u nas (Mazury) od kilku dni piekna jesienna pogoda 😅 wczoraj 10 stopni , dzisiaj  5
można szaleć i jeździć w tereny 🏇 tylko trzeba uważąć tam gdzie są liście bo slisko 😉
nerunia no ba , dla  każdego jego konie sa wybitne 🙂

Kurczak- no Witka będzie miała macierzyński i wychowawczy w tym roku przecież.  🤣 Marzy mi się kara klaczka hmmmm 😍  heh nio mi też się marzy ,ale póki co to albo same ogiery, albo srokate klaczki 🙂

Huculska Ostoja- no ja myślę oszukać naturę- ogier kary, a Witka w paszporcie (tylko) jest kara 🙂 No a klacz to z czystego rachunku prawdopodobieństwa powinna być.
28 grudnia 2011 17:30
Za to ja z niecierpliwością oczekują wiosny, bo chyba dopiero wtedy przekonam się jakiej maści mam konia 😀 Opcje są dwie: skarogniady lub ciemnogniady, a to zasadnicza różnica 😉 Rodzice obydwoje skarogniadzi.

Za to w przyszłym roku oczekujemy malucha po gniadej klaczy i ciemno myszatym ogierze i tu dopiero będzie niespodzianka.
Dawno mnie tutaj nie było dużo było do przeczytania. Bohema jest na odchudzaniu zobaczymy co z tego będzie, jak na razie byłyśmy dwa razy w terenie stępowym, mamy dwa zdjęcia. Na ostatnim zdjęciu jest jej córka i teraz nie wiem co z nią robić czy ją zostawić czy sprzedać  😉
heh, jaka podobna. para do bryczki, jak znalazł 🙂
no tak brzuchy mają bardzo podobne  😵
i w bryczce brzuchy spadną 🙂
Młoda do bryczki musi jeszcze podrosnąć jak na razie ma 19 msc  🙂
Mam dowody na to, że wracamy do roboty  😅

a tak btw to mój koń czuje wiosnę i gubi sierść  🤔

a tak btw to mój koń czuje wiosnę i gubi sierść  🤔

ja ostatnio jak czyściłam swoje potworki tez zauważyłam ze część z nich gubi sierść  😵 Mi tam brak zimy nie przeszkadza ;] Ostatnio wyprowadziłam Kluska na jazdę po śniegu, w planach miałam jedynie spacerek stepem, odrobinę kłusa żeby moj futrzak przyzwyczaił sie do takich warunków - pierwsza zima pod siodłem. A ten mi zaczął brykać  i miał świetną zabawę podczas gdy ja juz widziałam i siebie i konia w gipsie  😂
nerunia fajnie razem wyglądacie  😉 ile cm masz wzrostu a ile Czakra?
ja mam 168 ( chyba) a Czakra cholera wie.. Na bank ma 140 cm ( max 142?). Nie mogę dorwać laski zoometrycznej z prawdziwego zdarzenia, żeby ją zmierzyć. Planuję na wiosnę zgłosić ją do wpisu, więc będę miała porządne wymiary. Wyglądamy w miarę proporcjonalnie?
Tak wyglądacie proporcjonalnie  😉 Wysoka jest Czakra.
Ile klacz huculska może mieć maksymalnie wzrostu 145 cm ?
143 cm, ogier 145 🙂
nerunia- na "krótką" wygląda. Ale może złudzenie, bo jeszcze trochę jej ciałka zostało.
nerunia a czy Czakra to bankowo jest myszata? mnie to ona na ciemnego bułańca wygląda tylko bułanych w hc raczej nie wpisują chyba nie  👀 czy jak to jest bo genetycznie jak najbardziej ale nie wiedzieć czemu typowe bułańce są inaczej pisane tzn mnie nie wiedzieć czemu być może 😉
kasia-pala- czemu nie wpisują bułanych? U nas jest bułanek ( wg mnie on raczej jasno gniady docelowo może być)
02 stycznia 2012 21:34
Wydaje mi się, że bułane są wpisywane. Nie wpisuje się siwych, z odmianami i kasztanów.

edit. http://www.bazakoni.pl/horse_16140.html ciemnobułana klacz huculska z licencją.
Bułane jak najbardziej się wpisuje 🙂
Ale czerwono bułane opisuje się jako kasztany i te mają przerąbane ( chyba stąd wziął się dopisek, że klacze kasztanowate, ale z pręgami mogą być wpisywane. Problem polega na tym, że u kasztanów nie występują pręgi  🤣 )

A Balbinka jak dla mnie nie jest wcale bułana a wilczata  👀 Bułane powinny mieć "pasemkowane" grzywę i ogon.

marysia550 Czakra jest jeszcze krótka, bo nie ma nawet 4 lat. Powoli zaczyna się rozrastać w szerz i w wzdłuż, ale ma jeszcze czas na pełne "ukształtowanie". Jak dla mnie i tak bardzo źle nie wygląda w porównaniu z innymi hucułami w jej wieku. Jak oglądam stare zdjęcia to śmiać mi się chce z tych "bobków", które później wyrosły na super konie. Czakier przy nich rozwija się mega proporcjonalnie, ale to zapewne kwestia innego utrzymania  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się