Wpływ treningu na wygląd. ZDJĘCIA.
Możesz mi jeszcze powiedzieć co miało na celu jeżdżenie ponad 5 minut snującym się kłusem w kółko? O tu: To jest marzec 2010, jadę ja.
to są pierwsze kłusy po stępie - praca rozprężeniowa na obie strony, koń nie ma za zadanie pędzić ale iść aktywnie, regularnie, jednocześnie są korekty mojego kontaktu, mojego dosiadu, pomocy.
ElaPe
rozchodzi mi się o ten film ,raz jedziesz anglezując wysoko ,potem anglezujesz niżej wtedy koń co jakiś czas przyspiesza ty go zwalniasz .
Pytam z czystej ciekawości kwiatek czy to rozchodziło się o podstawienie zadu i dojechanie do ręki ? to jest moja córka Juliana, trening sprzed 3 dni.
Juliana ktora jest jeźdźcem "testowym" wsiada na kobyłę tylko jak jest w Polsce (na co dzień w Danii mieszka gdzie też jeździ i treenuje)
przyznam się że ja nie widzę tych zachwiań rytmu szybciej - wolniej, jeśli cokolwiek wystąpiło to absolutnie nie było zamierzone. Dojeżdżanie do ręki owszem tak.
Ale ona nie idzie aktywnie. Poza tym nawet w rozprężeniowym początkowym kłusie robi się przejścia. Kłus rozprężeniowy to nie jest po to, żeby koń sobie nic w sumie nie robił - ma być przygotowaniem do dalszej pracy, rozruszaniem konia.
Poza tym nawet w rozprężeniowym początkowym kłusie robi się przejścia. pewnie że się robi. u nas trochę później, po tych 5 minutach.
Nie rozumiemy się - przejścia nie są elementem do wykonania, są częścią rozprężenia taką samą jak kłus czy stęp. Po prostu. Nie są celem - są sposobem na dobrze rozprężonego i aktywnego konia gotowego do dalszej pracy. Dla mnie te 5 pierwsze 5 minut kłusa jest zmarnowane. Koń ani nie jest w tym aktywny ani do końca regularny.
ale żeś się przyssała. No rozprężenie jakie ja robię to kłusy po prostych w obu kierunkach, potem serpentyny, wolty, chwila stępa, znów kłusy też w obu kierunkach z przejściami do stępa i stój. Potem też galopy są też elementem rozprężania. Można powiedzieć.
Co twoich ocen - to ani mi one w niczym nie są pomocne ani się z nimi nie zgadzam. Ale zdanie własne pewnie, możesz mieć na ten temat i wszystkie inne. Ale za te uwagi dziękuję i uwagę oraz czas poświęcony na oglądanie filmików.
Właśnie o to mi chodziło ,bo widać było że coś jest robione a koń zadu bardziej nie podstawia . Coś mi nie pasowało bo jeździec bardzo młodu 😁
U nas trening wygląda inaczej ,uczymy konia żeby wykonywał moje polecenia ale bez majego bardzo dużego wysiłku .Koń się stara ,zrobi to co chciałam i ma wolne na jedno koło stępa ,potem to powtarzamy i znowu wolne . Przyznam że koń bardzo się zaczął starać i zrobił się taki cudowny do jazdy 💘
Kiedyś też tłukłam bez sensu po placu ,teraz najwięcej 3 kółka galopu i pauza .Oczywiście ja też się staram żeby koń szybko zrozumiał i miał radoche że coś zrobił dobrze .
Koń zaczął pracować i widać pierwsze efekty ,czemu ja prędzej nie trafiłam na takiego trenera 😜
Właśnie o to mi chodziło ,bo widać było że coś jest robione a koń zadu bardziej nie podstawia . Coś mi nie pasowało bo jeździec bardzo młodu 😁
U nas trening wygląda inaczej ,uczymy konia żeby wykonywał moje polecenia ale bez majego bardzo dużego wysiłku .Koń się stara ,zrobi to co chciałam i ma wolne na jedno koło stępa ,potem to powtarzamy i znowu wolne . Przyznam że koń bardzo się zaczął starać i zrobił się taki cudowny do jazdy 💘
Kiedyś też tłukłam bez sensu po placu ,teraz najwięcej 3 kółka galopu i pauza .Oczywiście ja też się staram żeby koń szybko zrozumiał i miał radoche że coś zrobił dobrze .
Koń zaczął pracować i widać pierwsze efekty ,czemu ja prędzej nie trafiłam na takiego trenera 😜
specjalnego wysiłku to tam raczej nie było z Julki strony oprócz tego że musiała się bardziej skupiać na uwagacg i wykonywaniu poleceń, co też nie jest łatwe, tak więc nie wiem za bardzo do czego skierowane są te uwagi. Koń jest pod Julką aktywny i z dobrym zadem.
A tu, skoro tylu chętnych do pomocy znawców się zgromadziło małe, na pewno dziecinne łatwe zadanie: Wskaż podstawowy błąd widoczny na tym filmiku.
ElaPe gdybym miała zdjęcia z takich samych faz to bym dała, pierwsze dwie to archiwum właścicielki, następne to moje, sorry powinnam je poodwracać by były w jedną stronę 😉 , ale nie zamierzałam się tutaj chwalić tym co z koniem się robi a mimo innych pozycji koń doskonale uwidacznia to co wypracował, następna kobyła i ogier będą miały poglądówkę w tych samych fazach, ale to za kilkanaście miesięcy lub kilka lat ...
ElaPe, no cóż, myślę, że opinie nikogo z forum nie będą dla Ciebie pomocne. Bo nie bardzo zgadzają się z Twoimi wyobrażeniami 🙂. Myślę że nawet trio Kyra, Anky i Ulla też by nie były ani pomocne - ani byś się z nimi nie zgodziła, jakby przez przypadek ośmieliły się skrytykować Twoją jazdę. Nie, żebym się porównywała - po prostu taką masz naturę i przekonanie o własnej nieomylności 🙂. I dobrze, czegoś się trzeba trzymać! Ja na tym zakończę, bo nie śmiem dyskutować, mojej wiedzy nie starcza.
EPK otóż wyobraź sobie że "ktoś z forum" trafnie wyłapał ten błąd 👀 (na PW była wymiana koresp) którego jak widać ty nie widzisz i się wściekasz i rzucasz. Co ja ci na to poradzę że jak chodzi o podstawowy błąd to go nie widzisz a za to przypinasz się do zupełnie niewłaściwych rzeczy i widzisz wydumane błędy tam gdzie ich nie ma
ElaPe, a gdzie Ci napisałam że nie widzę? Po prostu napisałam Ci, że nie śmiem dyskutować 🙂. A błędów na tym filmiku podstawowych nie jest jeden niestety...
dobra dobra już się nie tłumacz - pytałam o główny, podstawowy błąd 😉
A ja mam gdzieś o co ty pytasz. Jesteś zadufaną w sobie osobą, która zrobiła z siebie wielkie guru na forum, przyszła się pochwalić wynikami 4-letniego treningu a tu nic... Na dodatek forum nie pieje z zachwytu. Ha ha ha. Dla mnie EOT.
to się dziecko wkurzyło. Pac grabki i łopatka w piasek i jeszcze oplucie na dowidzenia. Jakbys tak miała gdzieś to byś się tu nie udzielała z taką częstotliwością 😂
A ja mam gdzieś o co ty pytasz. Jesteś zadufaną w sobie osobą, która zrobiła z siebie wielkie guru na forum, przyszła się pochwalić wynikami 4-letniego treningu a tu nic... Na dodatek forum nie pieje z zachwytu. Ha ha ha.
taaa, góru. 🏇
Ha ha ha. Dla mnie EOT.
no hahahaha, krzyżyk na drogę biedna wkur... epk (nie wiedzieć czym w sumie :?🙂
dla mnie najbardziej podstawowy od którego bym zaczęła to zdjęcie siodła z szyi konia i osadzenie go na grzbiecie..
nie, nie o ten "błąd" chodzi.
można zgadywać w nieskończoność ...
no to co tam widać prócz obtarć po ostrogach?
taa, zgadywać. Nie o zgadywanie chodzi tylko o widzenie podstawowego błędu.
nie chodzi o obtarcia od od ostróg których zresztą nie ma - proszę nie wymyślajcie jakichś zastępczych "błędów" czy nadinterpretacji - tylko normalnie zauważcie ten błąd o ktory chodzi.
podstawowy IMO wskazałam. dorzuciłabym jeszcze nadmierne zgięcie konia w potylicy i szyi do wewnątrz- chyba ze samo w sobie miało czemuś służyć (choć nie sądzę żeby galopowanie w kółko na krzywym koniu miało czemukolwiek służyć)
Pomijając sam dosiad, klepanie tyłkiem w siodło i słabą jakość galopu to to, co się najbardziej rzuca w oczy to zaciągnięta wewnętrzna wodza i martwa wewnętrzna ręka a co za tym idzie głowa jest skrzywiona do środka na co chwilę sam dół pyska idzie do środka.
no też mi się wydało, że koń nadmiernie wygięty do wew., ale myślałam, ze to czemuś służy, a nie oglądnęłam filmiku do końca, bo ta jazda w kółko to trochę nudna była
orzuciłabym jeszcze nadmierne zgięcie konia w potylicy i szyi do wewnątrz
No brawo! O to chodziło.
Koń jest jechany za bardzo na wewnętrznej wodzy co skutkuje wygięciem łba do wewnątrz.
ElaPe, i widzisz - bosz, sylwester jest a ja już zrywam z postawieniami 😉- błędem jest twoja martwa, zaciągnięta ręka - ustawienie konia to wynik tego błędu, a nie błąd sam w sobie.
No brawo! O to chodziło.
Koń jest jechany za bardzo na wewnętrznej wodzy co skutkuje wygięciem łba do wewnątrz.
ale po co ten quiz?
no wiadomo że błąd się nie wziął z księzyca i z czegoś wynika czyli z zaciągniętej wewnętrznej wodzy i nie działającej zewnętrznej wodzy
Tak, tylko trzeba rozróżnić co jest błędem - błędem jest twoje działanie - a co jego efektem. Więc nie chodzi o to, że koń ma głowę skrzywioną tylko o to, że twoja ręka na tym filmiku działa tak a nie inaczej.
Elu (pytam bez złośliwości)- dlaczego masz tak ułożone ręce? W sensie dlaczego nie są wyżej, zgięte w łokciach, tylko, hmm, przy przednim łęku..? Ma to jakieś uzasadnienie?
[quote author=ElaPe link=topic=49.msg1243597#msg1243597 date=1325365405]
No brawo! O to chodziło.
ale po co ten quiz?
[/quote]
na podtrzymanie końwersacji 🥂
Elu (pytam bez złośliwości)- dlaczego masz tak ułożone ręce? W sensie dlaczego nie są wyżej, zgięte w łokciach, tylko, hmm, przy przednim łęku..? Ma to jakieś uzasadnienie?
no mogłyby byc troche wyżej fakt. Z tym że wyższe ustawienie rąk nie jest w naszym przypadku korzystne gdyż koń ma tendensję do zbyt wysokiego ustawiania się
Tak, tylko trzeba rozróżnić co jest błędem - błędem jest twoje działanie - a co jego efektem. Więc nie chodzi o to, że koń ma głowę skrzywioną tylko o to, że twoja ręka na tym filmiku działa tak a nie inaczej
o matko święta: toć przecież wiem. Tak moje błędne działanie powoduje skrzywienie głowy konia do środka