siodła bezterlicowe

muszę jeszcze raz poszukać, bo nic nie mogłam znaleźć :/  tutaj to wygląda dobrze, ale jak usiądę, to leży na kłębie niestety... właśnie patrząc na łęk, to powinien być węższy, ale jak patrze na całe siodło i na mojego grubasa, to aż mnie boli, jak pomyślę o węższym 😵  on jest bardzo masywny, ale mocno wykłębiony, dlatego to siodło to chyba nasza ostatnia szansa, przymierzałam już wiele siodeł i każde było za wąskie...  często przewijało się w wątku, że można jeździć bez łęku?  czy to cos by tu pomogło?
sprawdź. Mi dobrze jeździ się bez łęku, tylko dla odmiany- muszę pomyśleć nad podniesieniem przodu siodła bo "opada" a koń z tych gdzie standardowe siodła leca w przód. Z łękiem u nas tego problemu nie było, ale znowu miałam wrażenie, ze jest trochę za wąski, wsiadłam bez i jest ok😉
próbowałam dzisiaj jeździć bez łęku i jak na razie porażka, siodło strasznie okręca się na moim grubasie 😵  jednak łęk zawsze trochę je trzyma
będę kombinować dalej.... konio się ładnie spocił pod nim. więc pod tym względem chociaż jest ok🙂
próbowałam dzisiaj jeździć bez łęku i jak na razie porażka, siodło strasznie okręca się na moim grubasie 😵  jednak łęk zawsze trochę je trzyma
będę kombinować dalej.... konio się ładnie spocił pod nim. więc pod tym względem chociaż jest ok🙂

Moze gdybyś odcisnęła formę (taka giętka rurka, do kupienia w sklepie plastyczny, zabij nie pamiętam ja się to to zwie 😉)  i odrysowała kłęb na kartce i poprosiła o pomoc sklepy, które zajmują się dystrybucja freemaxow, dobraliby Ci odpowiedni łęk? często ludzie przy wymiennych łękach zamiast 'na chybił trafił' kupować odpowiedni rozmiar, odrysowują lub mierzą za pomocą miarki i problem z głowy 🙂  Twoje siodlo przypomina mi freemaxa, który widziałam u dziewczyny w stajni, pamiętam ze wybór lęków był szeroki (miała chyba 3-4 szt, a mówiła ze jest więcej), wiec na pewno coś się znajdzie 🙂 Moze tez samo porównanie obrysu kłębu i obecnego łęku lub przylozenie łęku do grzbietu - coś wyjaśni? Pamiętam ze u nas właśnie tak dobiera łęk wymienny, a później jeszcze próba z siodłem. Nie wiem czy tak jej doradzono, czy to radosna twórczość własna :P
Rzeczywiście - szeroki koń a mocno wyklebiony, to chyba większa zmora niż 'kuleczki'. Chyba przestane marudzić na swoje grubasy 😉
A ja jestem w szoku. Nie sądziłam, po popularności bezterlicówek ostatnimi czasy, że tak trudno je sprzedać.  😵Chyba, że to przez zimę?

My w każdym razie mamy freemaxa i bardzo go lubimy.  😍
Euphorycznie, Czemu trudno? Sprzedajesz jakąś?
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
28 grudnia 2011 08:13
Puk puk, czy ktoś ma już określone plany jeździeckie na styczeń i w drugiej połowie miesiąca mógłby na weekend użyczyć nam siodła freemax dressage lub jump? Najlepiej z okolic Warszawy, bo stamtąd mam regularny i zaufany transport do Gdańska  :kwiatek: 
(w okolicy Trójmiasta nie kojarzę nikogo z forum, kto miałby już bezterlicówke acavallo, chyba, że się mylę?  👀  )

Kopytny jest aktualnie na L4, ale do połowy stycznia powinniśmy być już na wystarczającym do testu rozruchu.
shade spróbuje, jak mówisz🙂 z łękami mam już troche doświadczenia, bo miałam Daslo i Winteca, za małe oczywiście 😵 btw Cykado ma 165cm wzrostu i 210cm obwodu klatki, taki sp/ślązak starego typu 😜  muszę jeszcze sprawdzić siodełko na hucułke, może na nią ten łęk będzie ok 😉
shade spróbuje, jak mówisz🙂 z łękami mam już troche doświadczenia, bo miałam Daslo i Winteca, za małe oczywiście 😵 btw Cykado ma 165cm wzrostu i 210cm obwodu klatki, taki sp/ślązak starego typu 😜  muszę jeszcze sprawdzić siodełko na hucułke, może na nią ten łęk będzie ok 😉

moje grube, bezkłębiaste potwory to właśnie hucuły ^^ Na Kluska mogę coś znaleźć - ma odrobinę kłębu, nie powiem ze jest 'szeroki w klacie', ja bym powiedziała ze jest wszędzie po prostu gruby, prosiak mały 🙂 Od kiedy stal się wałachem nie mogę nad jego figura zapanować, ostatnio moja koleżanka mnie rozbawiła do łez pytając czy Klusek to źrebny jest bo taki okrąglutki.. 😀 a teraz jak obrósł w swoje zimowe futro to dopiero pociesznie wygląda 😉 Natomiast matka mojej młodej ma grzbiet i szyje, kłębu brak - moja mała wspaniale to odziedziczyła ;] tez jestem na etapie testów siodeł, chociaż nie wykluczam ze końcem końców, gdy moja mała zacznie pracować zainwestuje w bezterlicowke 🙂 
Jedna dziewczyna na forum kiedyś tez miała podobny problem z łękiem w freemaxie : http://re-volta.pl/forum/index.php?topic=519.1560 [korsik] , tez próbowała z podkładkami jak Ty masz w planach, może wspólnie łatwiej będzie Wam dojść co zrobić z Twoim siodłem 🙂
Euphorycznie, Czemu trudno? Sprzedajesz jakąś?

Owszem, od kilku tygodni wisi radośnie w ogłoszeniach. Teraz chwilowo nie bo chyba mi się zapomniało, że tydzień minął.  😡
Shade ooo dzięki za link🙂przeglądam wątek od początku, od kilku dni, ale jestem dopiero na 32str, a pamiętałam,że coś o łęku było już gdzieś 😉  moja hucka zero kłębu, ale udało mi się ją odchudzić troche 😁  a Cykado cały wielki, grubas po prostu-szyja, klata, brzuch, zad- w nic sie nie mieści, a schudnąć też nie chce 😵
Euphorycznie, a ja właśnie się zabieram za wystawianie ogłoszeń, zobaczymy, kto pierwszy sprzeda 😁.
ankers a Ty co sprzedajesz freemaxa??
Potrzebuję jakiejś skokówki.
Szukałam Freemaxów w sklepach internetowych żeby skopiować opis do mojego ogłoszenia (:hihi🙂 i szczerze się zdziwiłam, bo w niektórych sklepach ceny podskoczyły do 3 tysięcy 😲. Jakim sposobem?
Livia   ...z innego świata
28 grudnia 2011 16:28
ankers, o kurcze, faktycznie  😲 Dobrze, że kupiłam swoje wcześniej...
może jakaś zmowa cenowa 😉 popyt jest to czemu by nie 😉 no ale ja widziąłam tylko  w cztery-kopyta taką ceną szukać dalej mi się nie chce ale podejrzewam ze nie wszyscy tak zaszaleli 😉
ankers czyli co sprzedajesz dressa, czy jakieś inne i dokupujesz jumpa, czy całkiem na terlicowe przechodzicie, bo coś nie kumam  🙄
ankers ja bym z przyjemnością od Ciebie odkupiła to siodła, ale brak pieniędzy w portfelu  🙁
Najprawdopodobniej kupię terlicowe z wymiennymi łękami. Dzisiaj mierzyłam Daslo Rimini i było dobre na rudego, więc najbardziej ku niemu się skłaniam.
Ceny poszybowały bo euro poszło w górę. Jak sklep ma zapas to cena stara. Jak sprowadza to cenę musi podnieść.
Ceny poszybowały bo euro poszło w górę.

ale 40% ❗ 🤔
W pasikoniku jest wyprzedaż freemaxów i kosztują 2100.
Euphorycznie, a ja właśnie się zabieram za wystawianie ogłoszeń, zobaczymy, kto pierwszy sprzeda 😁.

Nie patrzyłam na cenę i stan ale pewnie Ty  😀 W końcu to freemax a nie eric thomas  😂
piglet, samo euro poszło o 15% w ciągu kilku miesięcy. Jak spojrzałam w nowe cenniki od dostawców z UE to mi włosy stanęły dęba. Nawet 30% na niektóre produkty. Średnio 8-15% podwyżki. Więc jak po nowym roku coś będzie kosztowało 100% więcej to mnie nie zdziwi. W końcu paliwo znów pójdzie do góry, więc i koszty przesyłek.
ankers widzisz frajer jesteś  😂 trzeba poczekać do nowego roku i wystawić używane drożej niż kupiłaś nowe - wycofuj aukcje póki czas 😉
milusia   czas na POZYTYWNE zmiany!!!
30 grudnia 2011 12:13
Nie czytalam ostatnich stron tego wątku ale chyba powinnam cos tu skrobnac  😉 bo zajadle upieralam sie i bronilam bezterlicowke(konkretnie freemaxa) a teraz kupuje terlicowa ujezdzeniowke  😉 No ale jak juz pisalam na pw kolezance ,,tylko krowa nie zmienia pogladow"  😉 Ja po trosze zmienilam, ale tez nie do konca. Moj freemax ze mna zostaje. Nadal go lubie, jest wygodny, ale pewnych rzeczy mi nie ulatwia, musze sie mocno napracowac by przylozyc lydki tak jak nalezy, szczegolnie wychodzi to w cwiczeniach wymagajacych duzo precyzj. Nie mowie, ze sie nie da, po prostu w terlicowce jest duzo latwiej. Ot cala filozofia.
Poza tym na tamten moment kiedy moje zwierze mialo problemy plecowe (przeze mnie i moje gapiostwo, niewiedze) bt wydawala sie jedynym slusznym rozwiazaniem, poza tym mialam bardzo ograniczony budzet, brak mozliwosci wyprobowania roznych terlicowek (wszystkie ktore byly w stajni lezaly zle) i freemax byl najlepsza opcja. nadal uwazam ze to fajne siodlo, ale... no wlasnie. Sprawdzajcie plecy swoich koni, bo w tym ze terlicowki daja nacisk punktowy jest jakas prawda. U Rudego nie dzialo sie nic niepokojacego(ale on chodzi na mega podkladce) ale gdy zaczelo chodzic we freemaxe kilka innych koni, na cienszych podkladkach pojawily sie lekkie bolesnosci tuz za klebem, tam gdzie spoczywa sporo ciezaru jezdzca  🙄 Po zastosowaniu moich podkladek problem malal, znikal, ale juz nie bylo tak blisko konia... To moje osobiste doswiadczenia po prawie roku uzytkowania freemaxa. Mozliwe, ze kazdy ma inne, kazdy ma swoja racje.Ja uwazam ze zakladanie tego siodla bez porzadnej podkladki nie jest najlepszym pomyslem, ale moze to zalezy tez od grzbietu konia? Te u ktorych wystepowaly bolesnosci sa dosc wyklebione.
Wniosek jest taki (moj) ze nie ma idealnych rozwiazan na kazdym polu i poziomie, trzeba szukac i miec otwarte oczy. A jesli poprzednio ktos poczul sie urazony moim uporem przy obronie bt to przepraszam i zwracam honor  😉
Aga
ash   Sukces jest koloru blond....
30 grudnia 2011 12:43
niestety podniesienie ceny jest spowodowane skokiem euro 😡
wszystko poszło w górę, ES niestety też 👿
szkoda, bo bardzo dużo siodeł się sprzedawało przed podwyżką
Milusia zastanawiam się o dokładne miejsce bolesności, które opisujesz mogłabyś zaznaczyć je na jakimś zdjęciu?
Już od jakiegoś czasu chce kupić Freemax Dressage i tak jak już kilka osób zauważyłam że strasznie podniosły się ceny, teoretycznie na zakup mam czas do marca. Boję sie tylko, że do tego czasu ceny pójdą jeszcze bardziej w górę. Szukałam, szukałam i szukałam na polskich stronach jakieś okazji i znalazłam tą : http://pasi-konik.pl/pl,product,9655586,freemax,ujezdzeniowe,siodlo,bezterlicowe,ze,skory.html - pytanie jak bardzo może być sfatygowane to siodło skoro  było siodłem testowym... Jak myślicie warto sie w ogóle nim zainteresować ?

I pytanie czy ma ktoś z forum z kujawsko-pomorskiego takie siodełko ?
Zolu, warto się nim zainteresować. To bardzo fajne siodło. Z resztą tak wyszło, że wątek jest głównie o tym modelu 😉

I ja zainwestowałam w grubego miśka pod bezterlicówkę. Niby nic się nie dzieje, nic konia nie boli, ale mam jakieś takie przeczucie, że tak będzie lepiej. Na dodatek jest mi bardziej miękko 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się