Pensjonaty, ośrodki jeździeckie- Kraków / Małopolska
A w którym miesjcu w Brzoskwini? Mieszkam w okolicy, więc chętnie obejrzę z czystej ciekawości.
chyba że jest jednym z właścicieli typu ,,czym mniej pensjonariuszy tym lepiej'' a są też tacy 😉
Dava, 10 koni w pensjonacie to też 10-krotnie większe koszty utrzymania. Może tak być. A może w Trzyciążu chce prowadzić stajnię dla siebie i krewnych i znajomych królika? Też ma do tego święte prawo, jak mówiły Cariotka i Katja.
A w którym miesjcu w Brzoskwini? Mieszkam w okolicy, więc chętnie obejrzę z czystej ciekawości.
Na górce w brzoskwini nie daleko starych nielepic stajnie widać z drogi bo jest dosc duża
Dzięki. Sprawdzimy, co to się pobudowało 😉
No jasne, że ma prawo tylko po co w takim razie wrzuca do ogłoszeń swoją ofertę 😀iabeł: -> pisałam o tej stajni bez hali itd.
Budynek, kredyt, materiały kosztują tyle samo co miesiąc, jedzenie i dodatkowi pracownicy to koszt plus (zakładając, że robi się stajnie z halą, ujeżdżalnią itd.) Mając 40boksów bardziej się opłaca mieć 40koni w pensjonacie niż 10. To chyba logiczne 🍴
W Trzyciążu właściciel jest typowym "fanatykiem" arabów, ale w takim pozytywnym znaczeniu...Kasy na jak lodu to i ludzie w stajni nie są mu za bardzo potrzebni, nie jest nastawiony czysto biznesowo i widocznie za mniej pracować nie lubi, cena ceną, ale stajnia na prawdę robi wrażenie...
A co do Twoich postów Katja przeglądnij ostatnie strony i zobacz jak wyglądają Twoje posty. Mam po raz kolejny wrażenie, że tylko czekasz aby móc porównać Targowisko z jakąkolwiek inną stajnią, na zasadzie nie ważne jak byle się mówiło. Większość z nas na prawdę była w Targowisku i nikt nie zamierza dyskutować z Tobą o adekwatności ceny do miejsca (przynajmniej mój poprzedni post nie miał takiego celu), ale jak teraz napiszę że na Bielanach pada deszcz to mam wrażenie że zaraz pojawia się Twój post o tym jaka w Targowisku jest cudna pogoda...Niczego nie nadinterpretuje-jeśli miałaś takie wrażenie to przepraszam, ale przeczytaj swoje wypowiedzi i się po prostu zastanów. Jasne jeśli w Twojej stajni pojawi się coś nowego ( coś wybudują, albo zorganizują zawody) -napisz, ale nie na każdej stronie TARGOWISKO 🙇
Zmiana tematu! Zaginęło Bolęcińskie siodło damskie! Załączam zdjęcie. Możliwe że zostało komuś pożyczone, możliwe że ktoś zrobił to samowolnie... Ślicznie was prosze o moblilizację i rozglądanie się. Jak mówie możliwe że je po prostu skradziono. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informację, albo maile na szarza.bolecin@gmail.com
Produkcja Pleszew (Daw-Mag), plama na tylnej części siedziska, jasna skóra (aczkolwiek ściemniała). Było stare strzemię (zdjęcie), popręg biały, parciany z regulacją. Siodło nowe (jak na damskie, nie historyczne)
[size=9pt]Prosimy o pomoc!!![/size] 😵
Proszę modów o wyrozumiałość, może jest gdzieś w okolicy. :kwiatek:
Ja teraz z innej beczki.
Ekipa HB Contact wybiera się 21-22 stycznia w krakowskie strony.
Czy są jacyś chętni na zakup tych cudnych siodeł albo na dopasowanie obecnego?
Piszcie do mnie na pw.
Zaciekwaiłyśćie mnie kobity tą Brzoskwinią - czy chodzi o stajnie Waldka Rusieckiego?? Jednak coś uruchomił?
Jeśli chodzi o Trzyciąż to o ile mnie pamięć nie myli...ale chyba nie... to 2 arabeczki, które przeprowadziły desant z Bodzanowa tam się przeprowadziły. Cena faktycznie zaporowa , bo pamiętam jak mnie się nogi ugięły. No ale co, jak kto ma , kasy nie liczy to w takie miejsce idzie. A właściciel jak kasę ma i stajnie ma jako życiowego świra- to nic i tylko mu pozazdrościć. Robi sobie zaporę. Ma prawo.
Pamiętam , że dziewczyny były bardzo zadowolone. Właściciel zdecydowanie całkiem normalnie podchodził do wielu normalnych spraw kiedy były tam rozmawiać o przeprowadzce.
Jak tam im dziś , nie wiem niestety...a jak już wiem z autopsji pozory mogą mylić. Ale jak słyszę stajnia ma opinię OK, więc może dziewczyny na dłużej zagrzeją tam miejsce.
C
Budynek, kredyt, materiały kosztują tyle samo co miesiąc, jedzenie i dodatkowi pracownicy to koszt plus (zakładając, że robi się stajnie z halą, ujeżdżalnią itd.) Mając 40boksów bardziej się opłaca mieć 40koni w pensjonacie niż 10. To chyba logiczne 🍴
Wszystko zależy od kosztów własnych. Jeżeli koszt utrzymania konia w stajni wynosi np 500zł ( NA PRZYKŁAD - rzucam kwotę umowną do porównań) to przy 10 koniach po 600zł masz dochodu tyle co przy 1 za 1500zł a policz sobie czas np. wyrzucania gnoju i wypuszczania na padoki 🤔
Osobiście ostatnio sprawdzałam: wypuszczenie 14 koni, wyprowadzając je po jednym lub dwa na raz, ubranie ochraniaczy (2 szt) przebranie derki (1 szt) : 65min.
A propos padoków: u nas (Facimiech) są różnej wielkości, konie wychodzą po 1, 2 lub 3szt zgodnie z życzeniami właścicieli. Każdy koń ma sąsiada na padoku obok odgrodzonego drewnianymi żerdziami z pastuchem. Ogier też wychodzi - bez sąsiadów. Jak ktoś zabiera konia z padoku to musi zabrać sąsiada albo zapewnić mu towarzystwo żeby nie gonił. Jak się chce to się da stworzyć bezpieczne warunki !
Sporządzenie grafiku który koń koło którego (bo niektóre się lubią a niektóre nie) i w jakich godzinach już jest ciekawe - a dopiero jest 18 koni przypadających na 7 padoków, 1 pastwisko i małą halę (dla tych co nie mogą po twardym)
[quote author=Luśka link=topic=196.msg1238237#msg1238237 date=1325019510]
czy chodzi o stajnie Waldka Rusieckiego?? Jednak coś uruchomił?
[/quote]
Uruchomił. 😁
Bischa BRAWO, bez Ciebie na forum zapanowałaby anarchia i ogólny nieład. Donosicielstwo REWELACJA 🤔
🤔wirek:
Po to jest chyba przycisk "zgłoś do moderatora" i nie tylko ja go używam,a mod nie jest po to, żeby każdy temat dogłębnie przejrzeć, więc bądź łaskaw/łaskawa następnym razem nie bić piany, o coś co wszyscy robią, a przynajmniej większość.
masz jakie niespełnione moderatorskie ambicje? 😎
donosisz? 😤
a sp... daj stąd, do swojej warszawy...ok?
Donoszę jak każdy, kto używa "zgłoś do moderatora". Ależ kultura od Ciebie bije, będę wchodzić tam gdzie chce i czytać co chce, a w przyszłym roku akademickim będziecie mnie w Krakowie mieć na codzień. Uważałam Cię za kuturalną osobę, ale widzę, że do takich
nie należysz
Koniec 🚫I leci kolejny ignor, bo chamskich odzywek nie toleruję
Witamy w galicyjskim wątku przedstawiciela Kongresówki! :winko:
Szkoda tylko, że nasz stróż prawa uparcie ciągnie offa.
Dava, może dla spokoju sumienia, albo dla samego uświadamiania krakusów o swoim istnieniu? Wyobrażam sobie taką sytuację, gdzie ktoś śpi na kasie i pensjonat to jest jego hobby. Dość kosztowne, owszem, ale hobby 😁
Bischa no tak tak większość zawsze ma moc wpływania na jednostkę 😎 😎 . Ja się podpisuje jednak pod nord 😉 .
Dziewczyny (i chłopaki?) proszę miejcie na względzie moją notkę o zaginionym siodle damskim!!
W Bolęcinie też padokuje się ogiery, ale na piasczystym. Dwa PRE są od czasu do czasu wypuszczane luzem na trawę, ale Bolęcińskie ogiery to takie ciapki są 😉
Co do cen pensjonatow to jest w pelni zalezne od wlascicieli. Sa takie nielepice gdzie za miesiac za hucula placi sie 400zl a za duzego konia 500zl za co sie placi/ za to za co wiekszosc osob tyle by nie zaplacila konie caly czas na pastwiskac, przy takiej pogodzie po peciny albo i glebiej w blocie a jednak sa ludzie co wstawiaja tu swoje konia . Sa i tacy co zaplaca i 1200 zl za boks i kawalek trawy . Kazdy wstawia konia tam gdzie uwaza to za stosowne.
Jasne, dziewczyny ja całkowicie rozumiem robienie czegoś z pasji i oczywiście są tacy ludzie, którzy mają dużo wolnych środków na realizowanie swoich marzeń. Chwała im za to, byleby to robili dobrze 😀
Fabapi ja cały czas myślę o tym pensjonacie za 1100zł bez hali i bez pastwisk, co w sumie nie wiem jakie osoby będą chciały tam siedzieć (ani sport, ani pastwiskowanie koni plus drogo)
Jasne, że zależy jakie masz koszty 😉
Dlatego u Nas wyprowadzanie koni do karuzeli i sprzątanie boksów odbywa się od 7.00-12.30 w tym 1-2 pracowników sprząta, a 3 ubiera konie i wyprowadza (ale to cały system przemyślany jest 😀)
Zorilla Jak to się stało? Ktoś 'pożyczy'? Będę mieć na uwadze. Jakbyście przygotowali ogłoszenie A4 w wordzie to każdy może przecież wydrukować i powiesić w stajni u siebie 🙂
Dava pisałam wyżej ,że konie mają tam pastwiska.
[quote author=Nord link=topic=196.msg1237744#msg1237744 date=1325005454]
Bischa BRAWO, bez Ciebie na forum zapanowałaby anarchia i ogólny nieład. Donosicielstwo REWELACJA 🤔
🤔wirek:
Po to jest chyba przycisk "zgłoś do moderatora" i nie tylko ja go używam,a mod nie jest po to, żeby każdy temat dogłębnie przejrzeć, więc bądź łaskaw/łaskawa następnym razem nie bić piany, o coś co wszyscy robią, a przynajmniej większość.
[/quote]
A może jednak wydaje Ci się, że większość...Oczywiście nie należy popełniać błędów na forum-od tego jest regulamin, ale nam nie chodzi o to że doniosłaś, ale o to że tak się tym chwalisz- chyba najwyższy czas się zastanowić nad tym co Ci sprawia przyjemność, albo z jakich swoich zachowań jesteś dumna...To takie po polsku.
A wracając do tematu Zorilla właśnie jak się to stało? Nic się nie martw z tego co pamiętam jest dość charakterystyczne więc się znajdzie, ale będziemy 👀 👀 👀, pomysł z ogłoszeniem też jest niezły...
Właśnie jak byśmy wiedzieli jak to się stało to pewnie problemu by nie było :P. Siodło wisiało w siodlarni zostało pożyczone do Zabierzowa w drugi weekend października, zwrócone (na 100%) a jakoś na początku grudnia chciałam wsiąść i się okazuje że nie ma. W domu państwa Rey nie ma, popytani wszyscy możliwi pożyczający. I nic. Dlatego pisze maile, ogłoszenia i rozpuszczam wici... Możliwe że zostało ono pożyczone ale nikt nie ma pojęcia komu i nie pamięta takiej sytuacji także.... 😵
Allegro monitoruje co jakiś czas i ogłoszenia...
[quote author=Luśka link=topic=196.msg1238237#msg1238237 date=1325019510]
czy chodzi o stajnie Waldka Rusieckiego?? Jednak coś uruchomił?
Uruchomił. 😁
[/quote]
Dorcyś ten szelmowski uśmieszek mówi wszystko 🙂
A może jednak wydaje Ci się, że większość...Oczywiście nie należy popełniać błędów na forum-od tego jest regulamin, ale nam nie chodzi o to że doniosłaś, ale o to że tak się tym chwalisz- chyba najwyższy czas się zastanowić nad tym co Ci sprawia przyjemność, albo z jakich swoich zachowań jesteś dumna...To takie po polsku.
Pochwaliłam się raz, jeden jedyny, że doniosłam, nie raz się w różnych tematach zdarzało, że ktoś się tym chwalił, nie ja jedyna. Nie sprawia mi to żadnej radości, mam ważniejsze rzeczy na głowie i przyjemności, zgłaszanie do modów jest czymś naturalnym, a raczej powinno być dla każdego użytkownika, miliony razy krnąbrni użytkownicy się pojawiali, którzy mieli w dupie prośby, regulamin i gdyby nie my- użytkownicy, byłby bałagan, bo modzi nie zawsze mają czas, żeby wszystkiego dopilnować, w każdy temat wejść, każdy post przejrzeć. Jak ktoś nie zgłasza, jego sprawa, zrobią to inni (z rozmów z różnymi użytkownikami wiem, że też jak tylko widzą, to zgłaszają i nie ma w tym niczego złego). No niektórym po postach patrząc, chodziło o donosicielstwo, a jak miała to być ironia, to żałośnie głupia i mnie ani trochę nie rozbawiła.
Eot, zapraszam na pw, jak ktoś ma ochotę podyskutować, byle nie z "miłymi odzywkami" w stylu "spier***aj do tej swojej Warszawy, ok?".
Bischa, jakoś nikomu z "Krakusów" to nie przeszkadzało. 😉 Strażnikiem Teksasu każdy czasem chce być...
Nord to jest bardzo po polsku 😀, w Polsce mamy wielu wsciskaczy guzików, ale o tym już wiemy. Niech wciskają.
Zorilla mało prawdopodobne, żeby takie siodło zostało wystawione w internecie do sprzedaży, zbyt charakterystyczne.
Dava, niestety wszystkim pracownikom trzeba zapłacić...
Bischa, i cala reszta- radze zakonczyc dziwne dyskusje. :nunchaku:
no tak, jak już Luśka wspomniała, w `Trzyciążu stoją dwie znajome nam arabki i dziewczyny są zachwycone. Konie padokowane zgodnie z zaleceniami, czysto, wszystko jest robione na czas, brak jakiegokolwiek tłoku. Cena jest zaporowa, ale jeśli ktoś ma araba może wynegocjować taniej jak zrobiły to w.w. dziewczyny. Cena-fakt jak dla mnie zaporowa🙂
Cena-fakt jak dla mnie zaporowa🙂
No jak niestety dla większości, zwłaszcza że to dość daleko z Krakowa, ale jak kogoś stać i dojazd mu pasuje to tylko pozazdrościć, zwłaszcza jak mówicie że facet się porządnie zajmuje i konie mają się dobrze. Są ludzie którzy mają pieniędze i wolą dołożyć parę stówek a nie użerać się co wizytę w stajni z właścicielem- mogą sobie pozwolić na luksus kupienia świętego spokoju i wygody...Dla mnie najważniejszy jest święty spokój (ważniejszy od zaplecza treningowego) i obecnie świetnie mi się to w obecnej stajni udaje...
A ja się bardzo cieszę, że okazuje się jednak, że tych stajni wokól Krakowa o różnym standardzie jednak trochę jest. A propos, kojarzycie jakieś w stronę Olkusza? W Zawadzie była jedna, przydomowa, pani hodowała małopolaki i krzyżówki z huckami. Innych nie znam, a tereny do jazdy bardzo fajne, no i dojazd z Krakowa naprawdę dobry.
Za Olkuszem w Małobądzu są dwie fajne stajnie, zaraz przy pustyni błędowskiej - no ale to już kawałek 🙄 Indiana w Modlnicy już nie istnieje, ale czasem widuję tam jakieś konie na pastwisku przy drodze. Kiedyś przy dworze w Modlnicy były konie, ale nie wiem jak teraz. No i z drogi olkuskiej jest rzut beretem do Korzkwi, gdzie są dwie stajnie 😉
Aha, i Paczółtowice też niedaleko olkuskiej 🙂