dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp
xxagaxx, ja pamietam, bo sama dawałam mojemu wariatowi. Efekt taki, że koń, który przewracał sie przy próbie zakłusowania biega teraz jak szalony, bryka i przewodzi swojemu stadu.
Niestety większość producentów suplementów dodaje do wszystkiego cukry, są tanie a do tego konie bardzo chętnie jedzą takie suplementy
I dlatego też nie należy skreślać wszystkich osób gustujących w cukrowych preperatach (chociażby Chevinal Plus), bo są konie, które żadnej cierpkiej, gorzkiej, neutralnej granuli, syropu, czy proszku nie zjedzą. A melasowane suplementy i owszem. Ja zamówiłam Chevinala właśnie i uwaga (!) jestem świadoma tego co cukier robi z kopytami. Strugam naturalnie od jakiegoś czasu, jestem kończącym powoli edukacje żywieniowcem i mimo to kupiłam ten produkt 😉 Mój koń wyjątkowo daje mi w kość, 2 miesiące walczyłam, żeby zaczął jeść CA Trace i nici, walczyłam z innymi suplementami- nici. A Chevinal słodki- więc je. Porównując z jego drugim ulubionym suplementem Chevinal i tak ma lepszy skład pierwiastkowy (w tym Fe). Więc nie skreślajcie proszę osob podających, propagujących te witaminy i inne melasowane produkty, bo z pewnością są ludki, które tak jak ja nie mają wyjścia i muszą wybrać po prostu zło konieczne. Poza tym widziałam swojego czasu konie, które dostawały Chevinal, a kopyta miały cacy, bez gnicia strzałek i innych cudów, a inne stały na samym owsie, sianie i problemy z kopytami miały więc regułą to nie jest.
xxagaxx, Klami - a'propos Mobility HCC i Cortaflexu przy ostatniej dostawie miałam informację od p.Podkowy że będzie miał w ofercie kwas hialuronowy drobnocząsteczkowy i siarczan chondroityny podobno w konkurencyjnej cenie.
Lily - nikt nikogo nie wyklucza każdy daje swojemu koniowi co chce, piszemy tylko że cukier i żelazo jest beee bo wbrew pozorom mało kto o tym wie łącznie z wetami. Miałam identyczny problem jak Ty jeden z moich koni nie tolerował suplementów, metodą prób i błędów dzięki pomocy ww Pana znalazłam - z wielką chęcią je granulat minerałów na mikronizowanym siemieniu lnianym (bez cukrów)
pozatym p.Podkowa wprowadzil teraz do oferty jakis wyciag z lisci stevii,wlasnie dla niejadkow, ktory podobno pelni role slodzika, a nie zawiera cukrow(?dobrze pisze czy cos pimieszalam? prosze o korekte jakbym sie mylila).
A jak juz jestem przy tym specyfiku: niesamowicie mile mnie p.Podkowa zaskoczyl, bo wiedzial, ze mam wybredna ksiezniczke i gratisowo dorzucil mi te liscie/wyciag z nich 😅
Liiza, cortaflex to hmm.... ściema ?? Natomiast Mobility to z tego co pamietam cała złożona konstrukcja chemiczna, a nie po prostu jakas chondroityna / glukozamina czy kwas.
A możecie podać jakieś namiary (strona internetowa) na tego Pana skoro jego suplementy jedzą również niejadki 🙂 Jak funkcjonuje zamówienie u niego?
Klami moglabys prosze lopatologicznie wytlumaczyc dlaczego cortaflex to sciema? :kwiatek:
ja widzialam znaczna poprawe ruchu po podawaniu cortaflexu wlasnie.
p.Podkowa
http://www.podkowa-liny.pl/produkty.php?kategoria=12&lang=pl wszystkie info masz na str
www, w razie pytan sie z Nim skontaktuj, bardzo szczegolowo i milo odpowiada na pytania.
Katja, nie bardzo potrafie szczerze mówiąc. Nie bardzo wierze w działanie kwasu podawanego doustnie zamiast bezpośrednio dostawowo. JEst to składnik mazi stawowej. Jego "wchłanialność" przez ukłąd pokarmowy jest minimalna.
no jakos chyba jednak dziala, skoro efekt jest... 👀
ja nie wierze w dzaialanie tej firmy preparatu na kopyta, bo efekt zerowy totalnie... 🙄 wyrzucona kasa i stracony czas, ale preparat na stawy byl bardzo dobry. Az bylam mile zaskoczona szczerze mowiac 🙂
Katja dziękować :kwiatek:
Klami, faktycznie przyswajalność kwasu hialuronowego podawanego doustnie jest mniejsza niż dostawowo. Ale jednak jest. I podają te informacje weterynarze, którzy starają się być na bieżąco z wynikami badań. Więc lepiej dawać cyklicznie dopaszczowo niż zastrzyki w razie kontuzji. Interesuję się tym, bo moj koń jest po 2 uszkodzeniach międzykostnego i ma ruszony staw skokowy, w związku z tym dostał zalecenie dożywotniej suplementacji aparatu ruchu.
A że mąż - lekarz ludzki, więc studjuje składy specyfików i radzi co dobre.
Chondroityna i glukozamina - nie są jakieś tam, oba związki plus kolagen są ważne w regenaracji czy utrzymaniu sprawności stawów, ścięgien i więzadeł. A kwas na stawy ważny.
Z tymi preparatami niewiadomego pochodzenia, to ja osobiście bym uważała. Z całym szacunkiem dla p. Podkowy, którego biotyn używam, a raczej mój koń zeżera, jaka jest ich skuteczność? Czy p. Podkowa ma certyfikaty? Jakie są składy?
Klami - masz rację ale nie do końca, typowy kwas hialuronowy o dużych cząsteczkach (taki jaki podaje się przez iniekcję dostawowo) faktycznie wchłania się w przewodzie pokarmowym w małym procencie. Natomiast cała sztuka polega na kwasie h. w postaci małych cząsteczek (jest on wielokrotnie droższy i trudno dostępny) taki wchłania się bardzo dobrze.
Liiza prawdę piszesz :kwiatek:. Dlatego skuteczne preparaty z kwasem hialuronowym są drogie. Ja stosuję mix preparatu na układ ruchu plus kwas. Nie mam zaufania do preparatów, które mają w swoim składzie kwas. Bo właśnie - jaki? Ten przyswajalny, droższy czy ten drugi? Mam prawie pewność że jest to ten drugi, i byłyby to pieniądze wyrzucone w błoto a co gorsza zero korzyści dla konia.
nie wiem jak to jest z tym cortaflexem, dlatego pytam tutaj, bo moze ktos akurat sie zna 🙂
jedyne co moge powiedziec, to ze naprawde mile zaskoczona bylam efektem.
Katja, ja stosuję kwas hialuronowy Lubri8 Cortaflexu, na zmianę z Lubrisynem. Kwas spełnia swoje zadanie, przez miesiąc podawałam go solo.
Co do innych produktów nie mam zaufania, np. jaki sens podawania samej glukozaminy? A ta firma ma taki preparat w swojej ofercie.
jaka firma? masz na mysli p.Podkowe? on ma rozne skladniki w ofercie, bo u niego mozna sobie zamowic indywidualna mieszanke, wg zyczen (dla mnie rewelacja).
Katja pisałam o Cortfalex-ie, nie o p. Podkowie. Wydawało mi się, że ty pytasz o te preparaty.
A czy ktoś sprawdzał czyjej firmy czarci pazur jest najmocniejszy i najbardziej ekonomiczny? Mam mętlik.
Szkoda, że p. Podkowa ciągle go nie ma w ofercie.
Grace - Masz raję nie można kupować suplementów niewiadomego pochodzenia. Ale akurat p. Podkowa na oferowane suplementy ma certyfikaty i z łatwością można je od niego dostać (wiem z doświadczenia) w przeciwieństwie do innych nawet uznanych producentów.
Grace przepraszam, pogubilam sie juz. Tak, ja pytalam o cortaflex, ale myslalam, ze Ty pytalas o p.Podkowe, zle zrozumialam, juz wszytsko jasne 😉
Co sądzicie o witaminach Besterly bestermine horse? Na ile starcza opakowanie 4kg? 😀
czytanie nie boli. miliard razy bylo w tym watku o tych witaminach.
Liiza dzięki :kwiatek: dobra wiadomość, bo asortyment poszerzył się p. Podkowie. Ale magnezu nie polecam, przebadany dodatkowo. Więc nie jestem pewna co do skuteczności innych nowości, trzebaby zlecać analizy. I np. ostropest
wcale nie jest taki smakowity dla koni jak podaje na swojej stronie, przynajmniej dla jednego - mojego 😤. O wiele mniej chętnie je miesznkę ziół wlaśnie z ostropestem.
Katja. Ok. Cortaflex jako jedna z pierwszych firm weszła mocno na rynek polski ze skuteczną reklamą. Wydaje mi się, że zawsze warto zachować dystans. Ale np. magnez Cortaflex-u jest bdb. Przebadany w Polsce.
a co z tym magnezem nie tak? 👀 kurcze chyba znowu cos przeoczylam.
Katja wyszukiwarka mi szwankuje 😵 tak to bym nie pytała. A nie uśmiecha mi się czytać 64 stron :/
katja, magnez p. Podkowy był zbadany w jednym z polskich laboratoriów. Nie jest tak czysty jak jest podane w informacji na stronie internetowej p. Podkowy i jego przyswajalność jest o wiele mniej skuteczna. Badanie wykonała osoba
"niezależna" tzn. nikt z konkurencji, żaden producent, importer czy przedstawiciel.
Co nie umniejsza zalet oferty p. Podkowy 🙂
o, to bardzo ciekawa informacja, dziekuje! Widzialam, ze polecasz magnez cortaflexu, przebadany, to musze sie nad nim zastanowic, bo w 'naszej' diecie magnez ma byc...
Katja tak samo u mnie -magnez musi być, więc interesowałam się. Magnez Cortaflexu też był zbadany w Polsce - i jest OK.
Grace - a o którym MgO piszesz bo Pan P. oferuje ich 3 rodzaje. J jeszcze jedno pytanie akie badanie laboratoryjne może określić przyswajalność magnezu u koni?
Przemek badanie dotyczyło magnezu 99%. Jakie parametry? Nie wiem, nie ja badałam. Zaufałam komuś kto się na tym zna i nie miał interesu.