Pensjonaty, ośrodki jeździeckie- Kraków / Małopolska

W Pegazie wogóle nie ma nie pastwisk/padoków  😉
W Paszkówce przyjmujemy ogiery i są padokowane.
W tej chwili jest w stajni jeden wnęter i jest traktowany jak ogier.
Dava   kiss kiss bang bang
27 grudnia 2011 17:35
U Szarych są ogiery, ale wychodzą tylko do karuzeli (właściciele nie chcą żeby je padokować). Musiałabyś się zapytać co i jak z padokowaniem ogiera 🙂
Cariotka   płomienna pasja
27 grudnia 2011 17:38
przecież wnęter nie może zrobić małych koników 👀

Dava a jak duży jest padok dla wszystkich koni? i ile tam jest koni?
27 grudnia 2011 17:46

Dava a jak duży jest padok dla wszystkich koni? i ile tam jest koni?

Ale może chcieć zrobić, a to nie jest zbyt bezpieczne 😀

Jest kilka padoków i konie są puszczane oddzielnie (nie wiem jaki mają wymiar)  🙂
ale on o tym nie wie, a konkurencja wałachów może nie bardzo mu przypaść do gustu  😂

Jeśli jest obustronny to nie może (przynajmniej w teorii, to jeszcze zależy czy jądro zostało w jamie brzusznej, czy utkneło w kanale pachwionowym, bo wtedy czasem ponoć mogą produkować zdrowe plemniki, nie w takich ilościach jak normalne ogiery, ale do zapłodnienia to wystarczy jeden 😉 ), a jeśli jednostronny (czyli drugie jajko normalne) to może.
Nie produkuje plemników, ale produkuje hormony (czesto w zwiększonej ilości) czyli zachowania płciowe ma jak ogier. To po co ma łazić za klaczami, obskakiwac je, podgryzać i pewnie zbierać kopy?
Często właśnie się mówi że wnętry są wredne, właśnie dlatego ze łażą takie nabuzowane i zaczepiają ciągle inne konie
27 grudnia 2011 17:58
aha czyli taki bezpieczniejszy ogier jak ucieknie 🤣 🤣 ale chwali się wypuszczanie ogierów 🙂 bo przyjąć to nie problem....gorzej wypuszczać
Nord   -"Bryknąć Cię?"-zapytała Łoza
27 grudnia 2011 18:33
Nord z tymi padokami to jest tak:

opcja numer dwa: chcesz żeby Twój koń miał 'prywatny' padok tylko dla niego, z podpisaną tabliczką z którego korzystasz tylko Ty- płacisz 1000zł na 2lata.
ps: stajenni umierają wszystkie rzeczy typu ochraniacze/kaloszki itp. 🙂

No ale jak nie masz "prywatnego" padoku tzn że nie masz stricte swojego padoku, ale ogólnodostępny czyli Twój ogon ma kolegów ze sobą na padoku?
Straszni ci Wasi stajenni jak Wam "umrą" kilka par ochraniaczy czy derek miesięcznie 😉 Ślicznie Ci Dava wyszło  😍
27 grudnia 2011 18:55
Hehehehehehe ale fajna literówka  🤣

Konie nie wychodzą na padoki w stadzie ani parami (chyba, że jacyś właściciele chcą) ale ogrodzenia są takie, że się widzą i wąchają  😀 Kurde muszę porobić jakieś foty  😀iabeł:
Kastorkowa o Targowisku juz pisalam, ze padokowanie ogierow to zaden problem u nas, sa bezpieczne i duze padoki wlasnie dla ogierow.
żaczkowa   gone with the wind
27 grudnia 2011 19:11
U nas (KKJK) ogiery są przyjmowane, a na padoki puszcza się samemu. Można też umówić się ze stajennym, wtedy wypuszcza. 😉
W rzeszotarach zdaje sięteż ogier zostałby przyjęty, bo mamy w stajni ogiery huculskie, wychodzą na swój własny padok, czasem tez samotnie na łąkę.
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
27 grudnia 2011 19:28
Nie traken, to TY, możesz to edytować! Za nieprzestrzeganie regulaminu można oberwać ostrzeżenie, a następnie być na moderowanym. Wystarczy, że wciśniesz "zmień", tam gdzie masz linki wywalisz [ img ][ /img ], swój tekst wywalisz poza to co jest między [ quote ][ /quote ] i już będzie naprawione, bo to TY "popsułaś/popsułeś", a nie system nawalił! Ode mnie zgłoszenie naruszenia regulaminu już poleciało, więc radzę się do rad zastosować, zanim oberwiesz ostrzeżenie.

masz jakie niespełnione moderatorskie ambicje?  😎
donosisz? 😤

duunia, ciebie troche nie ponosi?   😤
27 grudnia 2011 19:36
ależ jesteśmy gościnni 😁

słyszał ktoś o Tym pensjonacie http://www.bazakoni.pl/anonse,a-5744.html ? z czystej ciekawości dzwoniłam spytać się o cenę i usłyszałam 1500 zł 😜
nie powiedzialabym, zeby wygladalo lepiej niz Targowisko, a cena znacznie wieksza...  🙄
No to mamy najdroższą stajnię w małopolsce🙂😉) ciekawe ile mają koni w pensjonacie w dobie kryzysu?  😁
27 grudnia 2011 19:43
właściciel też jakiś taki dziwny, tzn nie chcę nikogo oceniać po jednym telefonie, ale zdziwił się że daję dodatkową paszę koniowi, a za cenę 1500 zł nie powinno to budzić wątpliwości. Zadzwoniłam ot tak bo byłam ciekawa, a później miałam lekki ubaw z Tego telefonu. Wiem jeszcze tyle dodatkowo że mają 10 h i jest możliwość wypuszczania konia na osobny wybieg. Dziwi mnie tak wysoka cena. I dojazd jest o wiele gorszy niż do Targowiska czy Michałowic🙂
Mają 2 konie w pensjonacie, of course araby, a resztę Pan ma swoich.
Nord   -"Bryknąć Cię?"-zapytała Łoza
27 grudnia 2011 19:46
nie powiedzialabym, zeby wygladalo lepiej niz Targowisko, a cena znacznie wieksza...  🙄

Katja powiem szczerze mnie już ręce opadają poniżej du** jak słyszę z Twojej strony o Targowski, jeśli oceniasz stajni na podstawie zdjęć zamieszczonych na stronie internetowej to mówiąc szczerze żal mi Twoich koni. Dziewczyno zlituj się...Byłaś tam? Rozmawiałaś z właścicielami, że tak łatwo przychodzą Ci porównania. My już doskonale wiemy że nigdzie w małopolsce nie jest tak CUDOWNIE JAK W TARGOWISKU, mamy już wszyscu-uwierz nam tą świadomość, ale błagam Cię zachowaj już tą nawet nie krypto reklamę dla siebie....Powiedz szczerze Ciebie ktoś "napędza" na wieczne wspominanie o tej stajni?
A stajnia do która "nie umywa"" się do Targowiska, czyli rzeczony Trzyciąż jest na prawde robiąca wrażenie z bardzo sensownymi ludźmi, więc jak kogoś stać to na prawdę fajne miejsce...
Nord mi juz rece opadaja jak czytam odrazu twoje ataki.  🙄

nie chce mi sie walczyc z twoja wieczna nadinterpretacja.

Porownalam tylko i wylacznie wizualnie z 'moja' stajnia. No i z opisu nie wynika, zeby mieli bog wie co w tej stajni, a cena bynajmniej mala nie jest. Wiec to po prostu mialam na mysli w swoim poscie. ALE ty oczywiscie wiesz lepiej.  🙄

no i nie musisz sie litowac nad moim koniem. Ma sie wspaniale, tak samo jak moje pozostale 2 rumaki  😎  🏇

i nie twierdze, ze nigdzie nie jest tak cudownie jak u 'nas'. Mimo tego, ze tak uwazasz  😎  Kazdy wybiera stajnie jaka mu pasuje i jakiej potrzebuje, a przedewszytskim (ja przynajmniej) szuka stajni 'pod' konia.

aha, i jakbys sie zajela czytaniem moich postow, a nie ich nadinterpretacja, to wiedzialabys, ze nie napisalam nigdie, ze ta stajnia z podanego linka jest wg mnie zla/kiepska/etc.
27 grudnia 2011 20:05
O kurde, jakaś nowa stajnia  😎 Fajnie  🤣  Szkoda, że tak mało zdjęć. Stoi tam ktoś?  😀
Katja Ja niestety też odnoszę takie wrażenie, bo właściwie kto jakąś stajnię opisuje, to Ty zaraz się włączasz z tekstami pt.i kolejny raz cieszę się ze swojej stajni itp itd
Rozumiem, że dla każdego (no, dla większości 😉 ) stajnia, w kórej trzyma swojego konia, jest wymarzona i wyśniona, ale po prostu nikt nie robi z tego takiego rozgłosu, jak to cuuuuudownie jest u mnie i fatalnie u was 😉

Targowisko jest fajną stajnią, nikt tego nie zaprzecza. Więc chillout  :kwiatek:

Osobiście o Trzyciążu słyszałam dobre opinie, znajoma tam z rok temu trzymała konia i była bardzo zadowolona.
Jak napisał michal wnętry mogą być płodne - wnętrostwo jest bardzo wysoko odziedziczalną wadą. Wnęter jednostronny będzie płodny("normalne" jądro działa), zdarzają się też osobniki u których jadro zostaje w kanale,a tylko najądrze jest w jamie brzusznej i wtedy też są płodne - takie jądro też może normalnie produkować plemniki.
Przez zwiększoną produkcję hormonów, jak i podatność na nowotworzenie w takim jądrze wnętry powinny być wycinane.

Trzyciąż funkcjonuje już jakiś czas, natomiast cena myślę że zaporowa, bo jak dziewczyny pisały właściciele mają tam swoje konie przede wszystkim, nie nastawiając się raczej na wielki pensjonat.

Każdy może sobie wyrąbać cenę jaką chce. W Brzoskwini też jest pensjonat bez pastwisk, bez hali z piaskowymi padoczkami za 1100zł/msc
ale ja jestem wylajtowana, to Nord zawsze ma jakas nadinterpretacje.

Tak jak pisalam, zdziwila mnie niemala cena... Ale przeciez nie napisalam, ze stajnia zla czy cos w tym rodzaju. Porownalam do targowiska, bo 'stajnie podobne' , w sensie: hala, ogolnie wyposazenie. Wlascicieli nie porownywalam, personalu, zasad nie porownywalam. No- juz bardziej lopatologicznie sie chyba nie da 😉

a stajnie 'moja' wychwalam pod niebiosa, owszem, nie bez powodu. Ale to czemu tak bardzo uwielbiam nasza stajnie pozostawie dla siebie. (dobra, postaram sie opanowac z moimi zachwytami skoro tak was mecze  :kwiatek: ale ogolnie sobie tylko porownuje stajnie, pisze co mysle , jak kazdy. 😉  )

edit: no oczywiscie, ze kazdy moze krzyknac cene jaka chce, ma do tego prawo, ale tak samo my, dyskutanci w tym watku, mamy prawo sie zdziwic jak widzimy nagle taka cene  😉
27 grudnia 2011 20:18
Każdy może sobie wyrąbać cenę jaką chce. W Brzoskwini też jest pensjonat bez pastwisk, bez hali z piaskowymi padoczkami za 1100zł/msc

Serio?  🤔  Ktoś tam stoi w pensjonacie w ogóle?  😀iabeł: 
27 grudnia 2011 20:19
oczywiście że może🙂 tylko dziwi mnie to🙂

Poważnie.
Właściciel powiedział, że taniej mu się nie opłaca.
Kastorkowa   Szałas na hałas
27 grudnia 2011 20:22
Na pewno są tam 2 arabki ,ale to własciciela. Nie wiem czy ktos tam stoi ale pastwiska sa bo nie raz mijalismy te konie w terenie jak staly na trawie więc bez przesady.
27 grudnia 2011 20:26
[quote author=Dava link=topic=196.msg1238107#msg1238107 date=1325017080]

Poważnie.
Właściciel powiedział, że taniej mu się nie opłaca.
[/quote]

No nie wnikam, może i się nie opłaca  🤣 Ja tam słaba jestem z matematyki, ale czy przypadkiem 10pensjonariuszy po 600zł to nie więcej niż 1 po 1500?  🤣 Ale ja matematykę miałam ostatni raz w LO  😎

Serio to właściciel może nawet sobie krzyknąć 15tys, za miesiąc, ale czy na to znajdzie się klient?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się