Alicja wysłałam Ci PW z namiarem na wł Oseta 🙂
Oset i Zahariasz stoją niedaleko od siebie, więc możesz sobie wycieczkę zrobić 🙂
[color=][/cWróciliśmy właśnie ze stajni, konie zjadły prezenty, opłatek i czekaliśmy co też mają do powiedzenia. Młoda powiedziała "Chrum".A rude arabiszcze:"Daj no to dobre co Ci jeszcze w kieszeni zostało". No i okazało się" że możemy się z końmi nawet bez Wigilii porozumieć.
Wesołych Świąt i zdrowych koni!
a własnie, co musi zdobyc ogier arabski zeby mial licencje na połkrew?
mialam kilka zapytan o Zacharego- nie wiem dokladnie, po swietach zadzwonie do p. Karaszewskiej
ale moze wiecie?
Zaklad Treningowy odpada, czy jakies wygrane pokazy wystarczą?
Przez uczestnictwo w pokazach ogier arabski nie uzyska licencji na półkrew.
Oprócz bonitacji- oceny płytowej, (nie pokazach arabskich) przez komsiję PZHK, koń musi wcześniej zaliczyć jedną z opcji:
- 2 lata torów wyścigowych,
- Zakład Treningowy
- w rajdach długodystansowych 2 razy ukończony konkurs N -80 km (przynajmniej tak to miało jeszcze niedawno wyglądać w rajdach, nie wiem jak to funkcjonuje teraz,)
- osiagnięcia sportowe w dyscyplinach: skoki, ujeżdzenie - wymagania takie jak dla koni( ogierów) innych ras w celu uzyskanie licencji (niewątpiwie najtrudniejsza scieżka)
Rajdy długodystansowe
– 7-letnie i starsze – w ciàgu maksimum dwóch sezonów startowych ukoƒczenie co najmniej
3 razy dystansu 60 km i 2 razy dystansu 80 km na zawodach ogólnopolskic
Ogurek a gdzie znalezłeś ten wymagania odnośnie wariantu rajdowego?
daj linka, ciekawe czy to są aktualne, to co jest w sieci??
Bo ja słyszłam o 6 latkach i wiecej i i ukończonym 2 x N ( moze na jakimś poziomie, miejscu, tempie, tego nie pamiętam dokładnie ) jeśli chodzi o wymagania licencyjne .
A to co cytujesz brzmi trochę dziwnie, biorąc pod uwagę aktualne przepisy rajdowe, chodzi mi o te 60 km? Teraz to dystans P, które generalnie mogą być rozgrywane na dystanie 40 - 70 km, a w praktyce wygląda to tak, że zazwyczaj są robione na dystansie 40-50 km i 60 trudniej znaleź, może 2 w roku....... i to niekoniecznie na zawodach "ogólnopolskich" 🙂 , no bo teraz nie mówimy o ogólnopolskich w przepisach rajdowych a zawodach krajowych i wszystkie sa krajowe ...., tylko z podziałem na ZK- A i ZK- B. ( no sa jeszcze międzynarodowe 🙂😉
Kryteria dopuszczenia ogierów czystej krwi arabskiej do doskonalenia koni innych ras przedstawiał Andrzej Stasiowski, Dyrektor Polskiego Związku Hodowców Koni na Zjeździe PZHKA w Janowie Podlaskim w marcu 2010, może ktoś ma jeszcze szczególowe notatki i wie jak to ma się do stanu dziesiejszego i obowiązujących przepisów rajdowych? Arabiansaneta na pewno pomoże 🙂
Wojenka, a aktualne zasady wariantu rajdowego w uzyskaniu licencji na półkrew dla ogierów arabskich znasz?
W sumie masz N-kowego ogra 🙂 więc może się orientujesz w temacie?
Po wariancie ukończnia 2- wyścigów jest to chyba najłatwiejsza z pozostałych ścieżek, żeby zrobić arabowi licencje na półkrew.
Tu jest ten cytat co
ogurek wstawił
http://www.ozhk.wroclaw.pl/dopuszczenie.htmlMam ogra, ale uszlachetnianie półkrwi mnie nie interesuje 😉
Wojenka dzięki
Szkoda tylko że uzyskanie licencji dla ogiera wariant w rajdach może zależeć w dużej mierze od szczęscia znalezienia 3 x P - na 60 km w odpowiednich terminach na zawodach nie kolidujących między sobą w ciągu tych 2 lat, bo z N nie ma problemu, oczywiście jesli ktoś zdąrzy się potem jeszcze załapać .
Bo to absurd żeby licencja nie zależa od sportowych predyspozycji konia, jego wyników sportowych , tylko przepisów troche kolidujących ze zdrowym rozsadkiem i realiami , że zawody rajdowych jest mało i naprawde nie ma gdzie tego ujechać.
a to określenie zawody ogólnopolskie w stusunku to aktualnych przepisów rajdowych, to dalej jakieś nie halo 🙄
Niestety, innych wiadomości niż ogurek nie mam, a z informacji A. Stasiowskiego na Zjeździe - przyznaję się - notatek nie robiłam.
jeśli chodzi o pólkrew to wszystko jest na stronie PZHK
Programy hodowlanejeśli chodzi o rajdy, to po prostu rozwinięcie punktu
zdały któryś z wariantów prób przewidzianych dla ogierów tych ras a szczegóły są w programach hodowlanych poszczególnych ras
dzięki
poczytałam, problem sie rozwiązał 😉
Dzieki Ogurek za linka, znalazłam i doczytałam w programach to co wklejałeś, jak również to że są to programy z roku 2005... , więc myśle, że niekoniecznie aktualne jeśli chodzi o kwalifikacje w rajdach w związku ze zmianą przepisów dyscypliny no i tym co mówił dyr PZHK na zjeździe w 2010 r. No ja niestety swoich notek też nie znalazłam 🙂, pzdr wszystkich
Hehe, w takim razie nie wykluczone, że nowych przepisów jeszcze nie ma 😂
hehehe 🙂
nie wiem, mnie się wydawało, że to co mówiono na zjeździe to były przepisy.., a kto wie może propozycja ich zmian?? 🙂 Niestety rajdami u nas nikt specjalnie sie nie przejmuje ani PZJ ani PZKH i sami hodowcy arabów ( w duzej mierze) też więc mnie już nic nie zdziwi.
No chyba nie ma jeszcze ogierów arabskich , które zaliczyłby licencje poprzez próbę dzielności w rajdach, zna ktoś?
Bo jak jest z Grantem ? On ma licencję na półkrew i karierę rajdową niezłą, ale chyba ją dostał już wczesniej za tory(, czy za rajdy?)
Biegał 1 rok ( 1-2-0) więc teoretycznie na małopolaki licencję mógł dostać.
Ależ om goły :-) Bardzo lubię go w tych kolorach 🙂
Pan M fajną klatę dostał 😀
Zu, co to za ochraniacze ma Hrabia?:>
A jakiego zadu dostał na koniec sezonu 🙂. Teraz trochę stracił, bo roztrenowany, ale na samą myśl o tych mięśniach ... 💘
Marta, ochraniacze Waldhausen Pro Soft. W zasadzie jeszcze nowe, mam nadzieję, że trochę pożyją.
Opowiem Wam jeszcze o Mujim- byłam u niego w poniedziałek. Zgubił już wielki brzuch. Sierść mu się przygładziła. Jeździ na nim cały czas jeden chłopak, który nikomu go nie chce oddać, bo twierdzi, że to jedyny normalny koń w stajni i miła odmiana po folblutach. Cieszy mnie to 🙂.
A sam Muji trochę zaczyna się budzić 😁
Wojenka uuu jaki goły 😎 .. generalnie ślicznie wygląda ! i ten komplecik 😍
Wojenka super!
Jak Muja bedzie sie scigal to chyba na wyscigi sie wybiore
[quote author=Złota link=topic=752.msg1239858#msg1239858 date=1325111236]
Wojenka super!
Jak Muja bedzie sie scigal to chyba na wyscigi sie wybiore
[/quote]
O to właśnie! 😀 Tylko koniecznie daj znać z większym wyprzedzeniem, bo od nas to ponad połowa Polski do przejechania 😉
Hej dziewczyny juz od dluzszego czasu szukam jakich kolwiek informacji i zdjec na temat Janowskiego Wigora po Melonie od Wieży.Moze ktoras z was o nim slyszala, widziala, ma jakies informacje lub zdjecia? Bylabym bardzo wdzieczna o najmniejsza nawet informacje.Jest to ojciec mojej Gracji matkie wiedzialam ojca niestety nie a klaczucha z matki nie odziedziczyla nic wiec zalezy mi na zdjeciu lub opisie jaki byl.
Od nas na początku stycznia do roboty wyjeżdża Salamanca, w Warszawie został kary, ma nadzieję, że jeszcze pobiega
Salamanca idzie na tory czy sprzedana?
edit. Chodzi mi o Wieczora po Melonie o Wieży pomylilam sorki 🤦