Powiało chłodem 😎
kociarnia jeszcze raz gratulacje ;-)
[quote author=Alicja_8 link=topic=752.msg1228639#msg1228639 date=1324303736]
epk tutaj połowa koni na tym forum chodzi na patentach wiec o co wam chodzi? Klacz chodzi sporadycznie na gumowym czambonie i krzywda jej się nie dzieje więc nie róbcie z tego wielkiego "halo" bo dla wielu forumowiczów, którzy sami stosują jakieś ostre kiełzna i czarne wodze zastosowanie jakiegokolwiek wypięcia powoduje jakąś nerwówkę. Może macie lepszy pomysł jak tacy jesteście "mądrzy"?No proszę.
[/quote]
A mamy, i to nawet nienowy - najlepszym patentem na niezadzieranie głowy jest spokojna i miękka ręka. Wybijam tu chyba otwarte drzwi. Wesołych Świąt nam wszystkim i naszym czworonogom!
O , właśnie , Wesołych Swiat!
A że Swieta = obżarstwo , mam pytanie zywieniowe. Otóz wraz z koniem , otrzymałam instrukcję obsługi araba , gdzie jest dziesięć przykazań i jedno z ważniejszych brzmi :
"Nigdy nie karm araba swego paszą wysokobiałkową i wysokocukrową "
W związku z tym , takie fajne rzeczy jak na przykład łuski słonecznika odpadają , i menu zimowe trochę smutno dla rudej wygląda ( siano, sieczka , kopytny granulat ...)
Wrzućcie proszę propozycję czegoś smakowitego , niskocukrowego, niskobiałkowego co arab może bezkarnie wcinać w większych ilościach .
Np wysłodki - mogą byc ????
ashtray, po prostu nie chcę juz pisać o tym na forum😉 Ale mogę wrzucić fotę z dzisiaj, bo było bardzo malowniczo🙂
Wesołych Świąt dla wszystkich ode mnie i od Siwego🙂
dominoxs
mój tam normalnie wcinał i łuski słonecznika i wysłodki
generalnie karmię go jak konia 😉
jedyne co to przy paszach celuje w te z zawartością białka zbliżoną do tej w owsie
Znam araby które jedzą pasze z białkiem do 14% ale to białko potem MUSi zostać spalone - czyli duuużo wymuszonego ruchu
Np wysłodki - mogą byc ????
ja podaję od dwóch miesięcy niemelasowane i jestem zadowolona.Stosuje na 1 odpas i duzo mniej siana schodzi,ponieważ wysłodki mają dużo włókna
Ja i mój arabiszcz doczekaliśmy się sesji jesienią 🙂 😅
Erydan oo
fot. Pola Gałczyńska
ale sexi...
i koń i modelka 🙂
Marta bardzo fajne fotki !
Alice ale ślicznie !!! 😍 ucałuj go od cioci Zduśki !!!
I my również życzymy wesołych 😁
Łoś pozdrawia
Zduśka, ok😉 Dziękuję w imieniu Siwego😉
Callisto wygląda świetnie w świątecznym wydaniu;-) Pasują mu różki🙂
a dziękujemy Derby :kwiatek: .. a różki to mu się dzisiaj się pokazały ! 😎 bo ściorał mnie w drodze na padok 👿
To i ja przyłączam się do życzeń.
Zdrowych i wesołych świąt wszystkim arabiarzom i ich pięknym rumakom życzy Erta 🙂
Z życzeniami dla właścicieli koni, nie tylko arabskich, jeźdźców i samych dzielnych rumaków cytat taki oto Teodora Tripplina "Wspomnienia z ostatnich podróży".
"Niech nikt nie myśli, że to wszystko, co mówię o arabskich koniach , a nawet o innych dobrze wychowanych z ludźmi serca, jest prostym tylko wymysłem;zwierzę potrafi harmonizować ze zwierzęciem nawet nie swojego rodzaju, czemuż by koń nie harmonizował z człowiekiem, co go zrobił tak użyteczne, wspaniałe i długo żyć mogące stworzenie. Przez konia już z pewnością człowiek udowodnił, o ile sztuka może wpłynąć na wydoskonalenie produktów przyrody i jeżeli jeszcze są ludzie, którzy nie mają wyobrażenia o boskiej naturze człowieka, o aliquid divini, to niech się przypatrzą koniowi arabskiemu, a nie angielskiemu, który jest rosły, silny, wysmukły i szybki, lecz który nic nie posiada z godnej podziwiania i kochania roztropności konia arabskiego, z którym tak miło przestawać jak z najprzywiązańszym psem, skoro się żyje życiem patriarchalnym w puszczy."
Równiez życzę Wesołych Świąt....
Mam pytanie-poszukuję ogiera arabskiego maść kara do pokrycia ,ogier z licencją na półkrew....bo klacz nie jest czysta ma tylko ojca araba wiec jest plan dalej ja uszlachetniać...szukam najlepiej w okolicach wojewodztwa łódzkeigo...wie ktoś coś może 👀
zgóry dzięki za info.
A dlaczego kary? Nie znam poprawnego karego ogiera, który nadawałby się na półkrew. Ciężko znaleźć w ogóle araba, który dobrze się sprawdzi w półkrwi.
Wesołych Świąt!
Cyprys nie wchodzi w gre..Odys chyba (raczej napewno)nie ma licencji na półkrew.Dlatego kary,że klacz jest skarogniada i w tej maści chcemy pozostac,ewentualnie jeszcze kasztan,ale to już chyba nierealne 😲znaleźc ogiera tejk masci w łódzkim?chodzi mi raczej o to aby nie pokryc kolejnym dziwnym sp..bo w małopolakach też wybór chyba marny...
A ja myślałam, że dobry koń nie ma maści 🤣
Nie ma szans na takiego ogiera. Jeszcze w łódzkim. Radzę zainteresować się jakie oo dawały porządne potomstwo w półkrwi i iść tym kluczem.
w świętokrzyskim stoją 2 "czorne" 😉
jeden na bank ma potomstwo w półkrwi
drugi o ile mnie pamięć nie myli też ma licencje na półkrew ale czy coś krył głowy nie dam
Epikea jakie masz na myśli?
Epikea masz na myśli Zahariasza z Jastrzębca? (po Wachlarzu)
tak jego
po Wachlarz od Złamana Strzała po Edukt 🙂
Nie wiedziałam, że on jest oferowany do stanówki nawet;-) a fajne bydle z niego🙂
Dzięki serdeczne za info...bardzo pomocne a do swietokrzyskiego jest w sumie niedaleko 👍jeszcze tylko musze odnaaalezsc włascicieli tych koni i namiary zeby zaczac sie przygotowywac.
http://www.arabians-jastrzebiec.pl/ tu masz Zahariasza
http://www.bazakoni.pl/horse_3385.html tu Oseta, zaraz poszukam namiaru na wł
Dzieki serdeczne -Zahariasz bardzo w typie...pasowałby idealnie tak mi sie zdaje(zaraz tam skrobne meila) .Oset w sumie też (jak dasz rade namiar na własciciela to bede wdzieczna )w sumie pojechac trzeba by na zywo je obejrzec....jeszcze raz jestescie nieocenieni-sama pewnie zagrzebalabym sie na długo i znow odłożyła kwestie stanówkowe...