DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

właśnie, wyższy klin z przodu, żeby było więcej miejsca na łopatkę i będzie idealna!!!  😍
risotto   Życie końmi prowadzone
18 grudnia 2011 12:37
ivett derka jest przecudna !

ekuss i jak palce nie bolą ? jak wszywasz ? daj zdjęcie z bliska 🙂
mozna wiedziec gdzie kupujecie gabke do wypelniania padów?Czy to jest taka zwykla gabka jak w zakladach tapicerskich maja?
Tak gąbka tapicerska, ale też bywaja lepsze i gorsze.
ekuss   Töltem przez życie
19 grudnia 2011 16:59
Owijki:

Tylko są dużo za długie i muszę tak z 50 cm ciachnąć,bo nie mam gdzie owijać...nóżki za małe 😀
Czy do wykonania padu ten materiał będzie dobry:
http://allegro.pl/alcantara-pikowana-zamsz-welur-tylko-22zl-mb-i1986959937.html ?
Tzn. jakaś siateczka odzieżowa pod spód, gąbka tapicerska 1,5cm-2cm + ten materiał z linku?
Robię mój pierwszy pad i chciałabym się dokładniej upewnić 🙂
Czy może lepiej taki, zwykły, bez owaty:
http://allegro.pl/alcantara-jak-sztuczny-zamsz-welur-tylko-14-50-i2003263031.html ?
ekuss   Töltem przez życie
20 grudnia 2011 10:05
ekuss i jak palce nie bolą ? jak wszywasz ? daj zdjęcie z bliska

Bolą,ale trudno 😀 Najgorsze jest zszywać stronę,która ,,łapie" bo się nitka przyczepia i plącze
juandia tak dokładnie. Ovatę możesz dołożyć też sama - mimo że nie ma jej na materiale :P. Ja kupiłam już dawno ten materiał z ovatą tak śmiesznie pikowany ale jeszcze nic z niego go nie uszyłam. Ale wygląda okej.
20 grudnia 2011 15:07
ekuss no hehe ja po jednej miałam już dość xD ale zrobiłam jakoś te 2 komplety
Pytanie grzecznościowe  :kwiatek:
czy ktoś robi derki treningowe? Jeśli tak to proszę o kontakt na PW
juandia tak dokładnie. Ovatę możesz dołożyć też sama - mimo że nie ma jej na materiale :P. Ja kupiłam już dawno ten materiał z ovatą tak śmiesznie pikowany ale jeszcze nic z niego go nie uszyłam. Ale wygląda okej.

Dziękuję 🙂
Help...gdzie dostanę kolorowe rzepy do owijek, tak ze 4cm szer. We wszystkich pasmanteriach deficyt, na necie oczywiście brak kolorów  :kwiatek:
krysiex213, ja kupowałam czarną i wszywałam tak, że po zapięciu rzepy nie widać 😉 ktoś już kiedyś wstawiał zdjęcia tak uszytych owijek. Wszywam tak, że rzep kończy się praktycznie równo z końcem polaru owijkowego, nie wiem, czy wiesz o co mi chodzi 😉
wiem wiem też tak robiłam ale średnio mi się podoba :p
nowe legowiska:

80x100

i małe dla kota 😉

Chciałabym podziękować Escadzie  :kwiatek:  - potrzebowałam dłuższego padu i udało się - mam  !
jakość wykonania genialna, kolory super, już myśle nad nowym zamówieniem 🙂 po świętach wstawię zdjęcia na modelu 🙂
krysiex213, nie chcę Cię dołować, ale ja nie dostałam nigdzie w stacjonarnym sklepie innych kolorów niż: biały, czarny i beżowy. Jakieś bardziej wyszukane kolory typu granat lub czerwony można zamówić w necie (np. Polimex - z tym że zauważ, że zamawiasz tam osobno taśmę "rzep haczyki" i dodatkowo musisz zamówić "rzep pętelki", 25m nawój, na metry tam nie sprzedają) lub na Allegro, np. http://allegro.pl/tasma-rzep-mis-haczyk-szer-40mm-18-kolorow-i2005118700.html
o Dżizas jaki dół. no nic będę kombinować standardowo z obszyciami bo mi potrzebny kolor śliwkowy. Ale patrzcie jest nisza, trzeba wskoczyć na rynek i zacząć produkować rzep 🙂
sianecka escada się chwaliła zdjęciem, za to chcemy na modelu chcemy 😉
krzysiex213 też szukałam... Tylko allegro albo hurtownie, producenci. Ciężko z kolorowymi rzepami jest...
Nie tyle produkować co sprzedawać detalicznie, ale obawiam się że skoro kategoria tyle lat istnieje to nie ma popytu wystarczającego poprostu poza tym haha o czym my dyskutujemy  😉 😉
sianecka  :kwiatek:

Czekam na zdjęcia na modelu, jestem ciekawa jak taki jamnik będzie leżał 🙂

krysiex213 a pytałaś w pasmanteriach?
jak obsługa jest w porządku to czasem można wymiałczeć żeby z jakimś transportem przywieźli, oczywiście jeśli mają je w hurtowni. Z tego co wiem taki towar ciężko schodzi, wiec dużo pasmanterii ich nie ma na stanie.

ja w mojej pasmanterii w Puławach znalazłam przypadkiem wciśnięte w kąt i zapomniane kolorowe rzepy, tylko że mają same pastelowe kolory jakiś fiolet, błękit, róż i są wąskie ok. 2-3 cm. Poza tym sprzedają je już pocięte na kawałki coś koło 30 cm i są drogie koło 5-6 zł za kawałek(nie pamiętam dokładnie).

A ja jestem z siebie dumna, bo za inspiracją  escady spróbowałam kolejny raz pokombinować z naprężeniem nitki w moim Łuczniku i udało mi się bez problemu przeszyć POTRÓJNIE złożoną grubą taśmę, czyli naprawić lonżę! Wcześniej chyba nie miałam wiary, że mi ta maszyna będzie szyć grube rzeczy i po prostu nie próbowałam dostateczną ilość razy  🤣
deborah   koń by się uśmiał...
21 grudnia 2011 08:20
kenna, jest w polimexie też komplet opisany jako taśma rzep 😉
deborah, faktycznie, dzięki  :kwiatek:! I jest taki ala śliwkowy kolor, jaki potrzebowała krysiex213, tylko nie wiem, czy urządza ją kupowanie 25m heheh http://www.polimex.net/sklep/index.php?page=Product&id=748&sid=77
deborah   koń by się uśmiał...
21 grudnia 2011 09:03
niestety nie zawsze dostępność na stronie zapewnia dostępność na półce...
Na pad już zbieram materiały, tylko chyba zrobię trochę cieńszy, niż zamierzałam, bo wydaje mi się, że dziadek Łucznik nie zniesie tak grubej warstwy materiału. Dobrze, że się w ogóle trzyma  🙇 Zamierzam zrobić też derkę polarową, jak na razie mam polar (nie bardzo elastyczny i niezbyt gruby, ale wydaje mi się, że będzie ok) i rzep szer. około 4cm/4,5cm. Niedługo idę kupić coś do obszycia boków jak wytnę już kształt derki. Co polecacie? Zwykła lamówka odzieżowa jest nietrwała (chodzi mi o tą błyszczącą, delikatną). Myślałam nawet, żeby coś w stylu borty kupić. Czym obszywacie derki?
Przeszukałam jakieś 100 stron wątku i nie znalazłam nic o derkach (oprócz wymiarów) dlatego pytam  :kwiatek:
A ja jestem z siebie dumna, bo za inspiracją  escady spróbowałam kolejny raz pokombinować z naprężeniem nitki w moim Łuczniku i udało mi się bez problemu przeszyć POTRÓJNIE złożoną grubą taśmę, czyli naprawić lonżę! Wcześniej chyba nie miałam wiary, że mi ta maszyna będzie szyć grube rzeczy i po prostu nie próbowałam dostateczną ilość razy  🤣

cieszę się, że jakoś pomogłam  :kwiatek: w Łuczniki trzeba wierzyć, dużo z nimi rozmawiać i być wyrozumiałym, wtedy wszystko się da  😁
z jakiego materiału robione sa pady anky i jarpola?
21 grudnia 2011 15:56
juandia ja robię lamówkę do derki z najzwyklejszej taśmy tylko właśnie nie tej błyszczącej nazywa się ona lamówka zwykła czy tradycyjna najlepiej powiedzieć że do polaru. Wstawiam zdjęcia może coś pomogą, a fajna jest bo ani za sztywna ani za delikatna 🙂

A może dziś wieczorem zdjęcia derki będą tylko jeszcze bez modela :P
To mi wygląda na tasiemkę rypsową.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się