ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Z autopsji wiem, że to utrudnienie dla sędziów i bura zawodów. O wiele łatwiej mi listy układać na zasadzie kopiuj - wklej z maili - niż z doc'ów czy pdf'ów. Jednak skoro tak jest w propozycjach (na drukach) - to tak trzeba się zgłaszać...
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
08 grudnia 2011 13:29
U nas odwrotnie- teraz każdy wymaga zgłoszenia na drukach, bo wcześniej była samowola i jedni pisali dane koni i swoje a inni pisali tylko "Jan Kowalski, Pysia, kl.P x1"  😉 A teraz wszyscy jednakowo.
Ma to jedym słowem "plusy dodatnie i ujemne" ;-)
Szczerze mówiąc, to powinna funkcjonować prosta tabelka w exelu (czy tam calcu) - wilk syty i owca cała.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
08 grudnia 2011 20:00
ja często na regionalki zgłaszam się w sposób opisany przez Gagę,na ZO wypełniam druk ze strony PZJ, ale bardzo podoba mi się coś,co proponuje Krzysztof Kierzek na swojej stronie (www.cheval-tech.pl) [url=http://www.cheval-tech.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=89:zapisy&catid=42:najblizsze-zawody&Itemid=116&zapisz_zawody_id=111]KLIK[/url] tu przykładowe 😉
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
09 grudnia 2011 14:35
Ciekawe rozwiązanie 😉 Na pewno praktyczne. Tylko czy każdy klub(mówię tu głównie o tych małych, które robią niekiedy regionalki) będzie w stanie coś takiego wprowadzić w życie. Ale sam pomysł niezły 😉
Wybczcie jesli juz o tym byl o, ale 34 strony to sporo a czasu nie wiele posiadam na czytanie wszytskeigo.

Mam pytanie:
Jesli zawodnik startowal przed 2006 rokiem i zdobył 3 licencje ale w rajdach, z czego III jest dozywaotnia, to czy teraz wracjaąc do sportu ale juz do skoków, musi zdawac licencje III stopnia, jesli musi to jakie ma spelniac wymagania, biorac pod uwagę ze startował przed 2006 r.
Oraz czy mając do tego uprawnienia IRR ( instruktor rekreacji ze specj jazda konna) musi miec odznaki.
Poza tym, czy obecnie nadal uznaje sie posiadanie IRR jako równowaznosc odznaki srebrnej i mozna startowac?
julia z tego co ja wiem to jesli przed 2007 r. zawodnik by zarejestrowany w związku (chyba nie ma znaczenia jaka dycyplina) to nie obowiazuje go system odznak, czyli zeby startowac w skokach powyzej L musi zrobic III licencje (konkurs licencyjny na max 3,5 punktu karnego) ale juz nie potrzebuje srebrnej odznaki. 
Co do IRR to nie słyszałąm aby kiedykolwiek brało się jako równoważność odznak, czasem odznaka zwalnia z egzaminu wstępnego na kurs ale nic poza tym. Z tym, że tak jak mówię jesli przed 2007 r był zarejestrowany to odznaki go nie interesują i moze normalnie zdobywac licencje bez konieczności posiadania odznak/i.
Jeśli się proszę o poprawawienie.
Poza tym, czy obecnie nadal uznaje sie posiadanie IRR jako równowaznosc odznaki srebrnej i mozna startowac?

IRR nigdy nie było równoważne z jakimikolwiek uprwanieniami sportowymi. Kursy i egzaminy IRR są zuepłnie poza WZJ/PZJ i nie mają ze sobą nic wspólnego. Reszta - jak napisała już Magdzior - przy rejestracji przed 2006 r można iść starym trybem zdobywania licencji, czyli bezodznakowo, ale tak czy siak licencje robić trzeba na wyższe niż L konkursy (i P w A)...
aha, to najwidoczniej mnie sie cos pomieszalo, albo ktos mnie keidys wprowadzil w błąd, ale mogło byc to przed 2006 rokiem.
Czyli teraz jak mam IRR i chcialabym startowac to musze robic brązową odznakę?

A co do licencji (sprawa nie mnie) ja jestem laikiem w temacie sportu, czyli zawodnik posiadający przed 2006 rokem licencje w rajdach , tę dozywotnią i tak musi meic licencje w skokach osobno? a jeśli jest nie zrzeszony to wymaga to jakiejs wstepnej licencji?
Trochę namieszałaś...
1. Jeśli zawodnik był ZAREJESTROWANY w WZJ/PZJ przed 2006 rokiem - nie obowiązują go odznaki przy rejestracji i zdobywaniu klas
2. IRR nic nie daje bez względu na datę rejestracji - nie jest bowiem uprawnieniem nadawanym przez PZJ
3. Aby się zarejestrować aktualnie i wykupic licencję należy:
  a) zdobyć brązową odznakę - jesli nie spełnia się punktu 1,
  b) po prostu się zarejestrować jeśli się spełnia punkt 1.
Klasy sportowe w każdej dyscyplinie zdobywa się osobno - jeśli miało się 3 klasę w rajdach - ma sie ją nadal, ale skoki trzeba robić.
Co do klas i licencji:
przy rejestracji obowiązuje tzw licencja wstępna - uprawnia ona do startów w konkursach WKKW i skoków do klasy L, w ujeżdżeniu do P
jeśli chce się startować wyżej trzeba spełnić normy na klasy sportowe w danej dyscyplinie - czyli np. w skokach na III klasę trzeba przejechać konkurs na styl do 3,5 punkta i - w zależności od spełniania/ nie spełniania pkt. 1 - trzeba mieć srebrną odznakę
dzięki gaga juz wszystko rozumiem,  nie wiem skad mi sie wzieło ze jak sie ma IRR to mozna startowac bez odznak...ale nigdy nie startowałam to nie zastanawialam sie nad tym, dopiero dzis pomagajac kolezance w problemie sama doszłam ze to nie mozliwe🙂
a jeśli nie jest się w klubie jeździeckim a chce sie konia z jakiejs stadniny to jak to zalatwic??  🤔
Kupić? 🙂
gubię się w tym wszystkim.  😵 ja, ani koń nie jesteśmy zarejestrowani w WZJ
więc koszty będą wyglądały mniej więcej tak:
opłata rejestracyjna konia 50 zł
licencja roczna konia 50 zł
składka roczna dla członka klubu jeździeckiego 250 zł
opłata rejestracyjna zawodnika, juniora 50 zł
licencja zawodnika 50 zł

oraz wpisowe dla członka zwyczajnego WZJ 500 zł??  😲
również to?  😵 😵
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
18 grudnia 2011 21:42
Nie płacisz skłądki rocznej dla członka klubu jeździeckiego ani dla członka zwyczajnego. Tylko rejestracja + licencja.
ale nie zapisałam się jeszcze do żadnego klubu, ale jeśli to zrobię to ponoszę jeszcze jakieś opłaty?
18 grudnia 2011 21:51
Przeważnie opłata rejestracyjna i za licencję dla osoby niezrzeszonej jest wyższa, ale to wszystko zależy od WZJ, bo każdy ma własny cennik.
dzięki  :kwiatek:

a więc ta składka roczna dla członka klubu jeździeckiego i opłata rejestracyjna dla członka zwyczajnego po co są? kto i w jakim celu to płaci?
Kluby jeździeckie. To one są członkami WZJ/PZJ. Czyli: "składka roczna dla członka (WZJ) - (dla) klubu jeździeckiego".
dzieki dziewczyny. No czyli nie jest tak zle. 200 zl, troche latania ale do przezycia 😉 czyli w zwiazku z przystapieniem do jakiegos klubu nie ponosze juz zadnych kosztow?
nopebow, jeśli zostaniesz członkiem jakiegoś klubu będziesz zapewne płaciła składkę członkowską w klubie. Jaką - to zależy od klubu, jego statutu i uchwał. Często 5 PLN za miesiąc, ale bywa znacznie więcej. Jeśli nie będziesz członkiem klubu (zarejestrowanego w WZJ i opłacającego składki "od" klubu "dla" WZJ) możesz zarejestrować się jako zawodnik "bez przynależności klubowej", ale wtedy najczęściej opłaty rejestracyjne i licencyjne dla zawodnika są wyższe, co powinno być uwzględnione w cenniku.
Ok, rozumiem.  🙂
opolanka   psychologiem przez przeszkody
19 grudnia 2011 08:07
nopebow, ale rejestrując się i opłacając składkę członklowską w WZJ nie możesz zapomnieć jeszcze o dwóch rzeczach, bez których nie zostanie Ci wydana licencja:

1. ubezpieczenie zawodnika (ok 70zł) - najczęściej Warta GAMA
2. ważne badania lekarskie, potwierdzone przez lekarza sportowego (do którego najczęściej trzeba przyjść z wynikami badań: mocz, krew i EKG, czasem EKG można zrobić u lekarza)
kpik   kpik bo kpi?
21 grudnia 2011 15:32
Jak PZJ/WZJ zapatruje się na zawodników zagranicznych chcących startować w PL ?
Czy osoba posiadająca licencje w innym kraju, chcąc wystartować w zawodach regionalnych i ogólnopolskich musi się rejestrować u nas? Czy te licencje jakoś przenoszą się na nasz grunt? czy taka osoba podlegać będzie całej zabawie z odznakami?
kpik, Narodowa Federacja kraju zawodnika wystawia takie pismo potwierdzające rejestrację, ew. licencje zawodnika w kraju macierzystym. Zazwyczaj jest to sformułowane w taki sposób, że da się określić poziom jeźdźca (wysokości konkursów w skokach, konkretne konkursy w uj. , w WKKW sprawa jasna = kwalifikacje). Zawodnik wykupuje w PZJ licencję dla zawodnika zagranicznego. Na rok albo na jedne zawody (chyba). PZJ określi klasę zawodnika "na polskie" wg pisma macierzystej Federacji.
22 grudnia 2011 07:24
Gwoli uzupełnienia wypowiedzi halo, kwoty są podane w II części cennik PZJ KLIK

i wynosi odpowiednio:
Rejestracja i licencja gościnna roczna dla zawodnika cudzoziemca, czasowo przebywającego w Polsce, uprawniająca do startów w zawodach szczebla centralnego (oraz regionalnego) Wymagana pisemna zgoda właściwej narodowej federacji jeździeckiej.:
Rejestracja niezrzeszonego - 360 zł licencja - 360 zł
Rejestracja zrzeszonego w polskim klubie - 120 zł licencja 120 zł
Licencja gościnna jednorazowa (na jedną imprezę) dla zawodnika cudzoziemca, czasowo przebywającego w Polsce, uprawniająca do startu w zawodach szczebla centralnego (oraz regionalnego). - 120 zł
Wymagana pisemna zgoda właściwej narodowej federacji jeździeckiej

dla konia/kuca posiadającego paszport zagraniczny – pod zawodnikiem polskim (bez przerejestrowania konia/kuca na polskiego właściciela) odpowiednio : rejestracja - 220 zł, licencja -220 zł, licencja jednorazowa 120 zł
kpik   kpik bo kpi?
22 grudnia 2011 14:31
Dziękuję. 🙂
Czyli jest coś takiego jak rejestracja gościnna, ok. Jeśli zawodnik chciałby się zarejestrować w PZJ jako polski jeździec - może? Wtedy obowiązują go odznaki?
22 grudnia 2011 17:39
Może. Obowiązują odznaki, chociaż znajomej uznali francuski odpowiednik odznak i robić nie musiała.
23 grudnia 2011 07:52
kpik, a miał/miała wcześniej jakieś swoje krajowe licencje? bo myślę,jezeli takowe miała iprzedstawi je w pzj,to powinno przejść jakoś 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się