Siodło skokowe
jak jezdziłam w skokówce, to te z dużymi bloczkami męczyły mnie strasznie, tak jak te głębokie, płaskie i mało zabudowane były dużo przyjemniejsze. za to ujeżdżeniówka bez klocka z przodu była katem, natomiast ta ze sporym blokiem udowym dobrze odsuwa mi nogę do tyłu i pozwala się wyprostować co w skokówce mi nie wychodziło. Ogólnie wyszło na to, że więcej mam kontroli nad sobą kiedy siedzę prosto i z długą nogą, w skokówce miałam z tym problemy, ale dlatego, że była za wąska i leciała na tył, co konczyło się kiblem. jednocześnie więcej kontroli nad koniem miałam w placku skokowym 😉
escada, a jak określiłabyś swojego daw mag grand prixa (bo o ile dobrze kojarze miałaś 😉)? jest z tych "męczących" (zabudowanych) czy "przyjemnych" (płaskich) ? sama pożyczam ten model i pytam z ciekawosci, bo obiektywnie nie potrafie go ocenic, słabym skoczkiem jestem, a ze od wiosny rozpoczynamy na nowo treningi skokowe, to bede chyba myslała nad zakupem takiego. na razie koń może tuptać po płaskim i w tereny i do takiej jazdy bardzo mi sie to siodełko podoba, ale jak ze skokami? dodam że orłami nie jesteśmy, bedziemy skakać max metr 😉
A Ja sobie wyrobiłam dawno temu dosiadl fotelowy w wlasnie plaskiej skokowce. 🙄
Odkad mam meredith tak mi pasuje ze siedze blizej konia ze boje sie zel pod siodlo wlozyc 😁
To mnie znowu meredith jakoś tak usadzało na tylnym łęku, fotelowo właśnie 😉
Tez takie mam wrazenie ze lece troche do tylu, ale tylko na dramce bo jest bardzo szeroka. Łydki mi nie leca do przodu i nie latają, albo tylko mam takie wrazenie 😁
Ktoś z warszawy posiada HB Contact i byłby skłonny dać mi się w nim przejechać? <prosi>
galeria, mi się GP podobał z wyglądu,ale jak wsiadłam (a miałam wtedy equipa synergy) to jakoś dziwnie głęboko mi się siedziało,denerwował mnie za wysoki tylny łęk i położenie tybinek mi nie odpowiadało - ale przyznaję bez bicia,że siedziałam w za dużym dla siebie rozmiarze.
GP niestety nie jest cc,a szkoda,bo to jednak dobry polski produkt - wizualnie daw magowskie leopardy mi się strasznie podobały,ale niestety nie miałam okazji wsadzić tyłka.
[quote author=Nadżafowa link=topic=1249.msg1224295#msg1224295 date=1323981633]
Ktoś z warszawy posiada HB Contact i byłby skłonny dać mi się w nim przejechać? <prosi>
[/quote]
Takie rzeczy tylko w Erze 😂
[quote author=Nadżafowa link=topic=1249.msg1224295#msg1224295 date=1323981633]
Takie rzeczy tylko w Erze 😂
[/quote]
Stolyca taka niedobra, że nie dadzą? :P czy jeszcze nie mają HB-C?
branka, własnie tez mnie to zastanawia. może u nas jeszcze lans na prestige jest a HB Contact za tanie albo coś. nie wiem
Ojojoj a mi jeden znany Pan, co to się od lat zajmuje siodłami w stolycy i jeszcze do niedawna "tylko prestige" to na cavaliadize powiedział, cytuję " Wie Pani prestige to jednak taka konfekcja"... aż myślałam, że się przesłyszałam 👀
Żeby nie było, sama mam prestiga ujeżdzeniowego🙂
żeby nie było - nie mam nic do Prestige, tylko jednak wszyscy jeżdżący w ich siodłach których znam to się strasznie lansują tym że mają siodło z tym znaczkiem . Ba! większość z Nich nawet nie odróżnia wszechstronnego od skokowego - ale to już inna sprawa. Chociaż sama bym nie pogardziła ich siodełkiem, ale nie gdybym z własnych pieniędzy kupowała - wtedy wzięłabym Sommera. A teraz marzy mi się czekoladowe HBC
kotbury, jeśli dobrze kojarzę pana, to cóż - kiedyś cudem był Euroriding, potem Prestige, w międzyczasie Wintec jak wyczuł, że klient bez kasy, teraz będzie Amerigo 😉.
aaa,to już wiem o czym mówicie 🙂
branka Ja jakbym miała bym nie dała 😀iabeł:
Ihaha wyprzedaje prestige i zmienia marke 🤔
Dramka, Ihaha zmieniło markę. Nie jest już przedstawicielem Prestiga. To co ma to pozostałości, które wyprzedaje. Moim zdaniem może być jednak problem potem z serwisowaniem - będą to musieli robić we własnym zakresie i na własny koszt podejrzewam. Także ceny niskie, ale coś za coś.
ale odkryłyście 😉 ja to wyśledziłam już jakiś czas temu, bo ciągle tam używki śledziłam 😁
[quote author=Ktoś link=topic=1249.msg1224297#msg1224297 date=1323981781]
GP niestety nie jest cc,a szkoda
[/quote]
Ktoś mogła byś uściślić dlaczego nie są cc ? I które siodła są cc ? Czytając ciebie i Wrotkiego odnosi się wrażenie że jedyne siodła cc to HB Contakt. Ja jakbym wsiadła w twoje hb to z racji różnic naszych gabarytów , też bym stwierdziła że HB to porażka -za małe ,za ciasne, za krótka tybinka i w ogóle....tak więc twoje porównanie ma się jak piernik do wiatraka .Podstawą jest idealne dopasowanie do jeżdżca i konia.
Spróbuj usiąść w o dwa rozmiary za duże HB-Gwarantuje ci że dyskomfort będzie o wiele większy niż w za dużym DM GP .
Żeby nie być gołosłownym pozwoliłam sobie wkleić do porównania twoje zdjęcie w HB . Drugie to ja w 17,5
Zwróć uwagę na to w którym miejscu , i na jakiej wysokości ty masz klocki przednie a na jakiej ja,i w ogóle.
znajdż różnice 😉. Ja mam 176cm. wzrostu, 67kg wagi ,rozmiar bryczesów 40long (80). No... I teraz spróbuj wyobrazić siebie na tym co ja siedzę 😉, ciekawe jakie byś miała odczucia 😁 Może ktoś pokusi się o przeróbkę graficzną i pozamienia 😉?
figaro2046
nie jestem znawcą ale mam wrażenie figaro że się mylisz. Ja widzę różnice w tym, że Ktoś ma poprawnie (według mnie) dopasowaną długość puślisk i w odpowiednim miejscu opartą nogę a u ciebie jest praktycznie prosta, klocki też nie są w jakiś super innych miejscach - co producent to różnice w siodłach, taka jest prawda. Jestem też zdania, że każdy lubi swoje siodło i skoro już je kupił to pewnie jest zwolennikiem tej firmy. Zważając na fakt, że nie słyszałam negatywnej opinii o HBC to sądzę też że wiele ludzi się na nie przesiadło i z jakiegoś powodu je lubi. Ja niestety nie siedziałam w żadnym z tych siodeł ale bardzo bym chciała. Natomiast owszem w GP miałam okazję jeździć i zdecydowanie nie jest ono cc
Oba siodła to HB. Faktycznie mam na tym zdjęciu mocno ściągniętą piente do dołu.((tak się lubię czasami porozciągać 😉) No ale spróbuj mi tą nogę teraz ustawić prawidłowo skrócić o dwie, trzy dziurki strzemiona(pamiętaj że mam dłuuugie nogi i żeby ci na uszy konia nie weszły :hihi🙂 i co lepiej ???
Klocki w siodle są umieszczone na tej samej wysokości , z racji tego że mam dłuższą nogę mi wypadają prawie w kroczu, a u Ktoś ładnie nad kolanem(czytaj . tam gdzie powinny być żeby spełniać swoje zadanie)No dobra , przedłużyłam swoje nogi (te czerwone kreski) i co myślisz że było by mi wygodnie? edit .Kolana (moje wyszły mi na łopatce - chyba ja jakiś mutant jestem :hihi🙂
I proszę podaj jakaś sensowną definicje cc.
ok rozumiem, sama ma długie nogi i problem z tym że w większości siodeł nie mogę jeździć bo jak siedzisko jest dobre to tybinki za krótkie. masz racje. sądzę, że nie byłoby ci wygodnie, bo sama nie raz i nie dwa jeździłam w takim siodle, że jak zsiadałam to nie mogłam się ruszyć bo wszystko mnie bolało. jak dla mnie cc to jest całkowity kontakt, czuje się wszystkie ruchy konia, łatwo się oddziałuje łydką. nie znam innej definicji, ale czuć czy siodło jest cc czy nie.
Ja miałam Daw maga GP i gdy tylko zaczęłam od siodła (a raczej od siebie i konia) czegoś chcieć byłam b. niezadowolona. Owszem do spacerku dookoła ujeżdżalni było dla mnie w sam raz.
Ciekawe było to, że u nas w stajni były 3 takie siodła... i każde inne - ma maxa! Mi trafiło się najgorsze- sztywne, niepracujące do tego stopnia, że nie dało się po skoku uniknąć wylatywania przed siodło niejako bo nie było w ogóle czuć konia.
No i na koniec gwóźdź do trumny - niemożnosć dopasowania go do konia jak się delikatnie przebudował.
Dla każdego coś innego wiadomo, ale ja nie odczułam nigdy w tym siodle bliskiego kontaktu z grzbietem konia. Siedziało mi się jak na stercie kartonów.
... a co do Prestige- to chcecie mi powiedzieć, że mam NIEMODNE siodło!!!! 🤔 idę się ciąć!!
Swoją droga jakie to zastanawiające jak zwija się z marketingowego piania jeden bastion w Polsce i nagle temat się wycisza bo wcześniej przecież opinie o prestige to śmigały w co drugim wątku tego forum. Wejście na rynek Venus K to był szał. Ba! nawet ja sobie tyłek w tym siodle powoziłam, nie powiem.
kotbury, ha ha ha - no masz niemodne, ja też, i jeszcze parę osób 😉. Ale widzisz, ja się jakoś modzie opieram. Podobnie jak pierwsi użytkownicy HBC 😉
Zdecydowanie podpisuje się pod opinią, że GP nie jest close contactem (przy okazji mała definicja cc, wystarczy przemyśleć nazwę). Siodło nadaje się owszem i to bardzo miło, do wożenia d*, do pracy nie. Jest miękkie i wygodne, ale to według mnie ortopedyk wręcz. Można usiąść wyłącznie tak, jak mówi GP, nie zależnie od tego jakiego zachowania ciała wymagają różne sytuację oraz zapewnia wrażenie siedzenia na poduszce piętro nad koniem. Przynajmniej ja w tym konia nie czułam w ogóle i nie sądzę, że gdyby były nawet dopasowane idealnie to to czucie by nastąpiło. Absolutnie nie twierdzę, że jedyne cc to HBC. Natomiast po teoretycznie close contactowym w carismie nastąpiła zmiana a kilkanaście poziomów świadomości własnego ciała
Nie raz,nie dwa,pisałam w tym wątku jakie siodła są IMO cc i wymieniałam modele firm różnych marek - stubbena, prestiga, passiera, equipa, buteta czy też devoucoux..
czyli siodła,w których miałam okazję siedzieć...nie oceniam siodła po zdjęciu 😎
i może masz długie nogi,ale nie wystarczająco długie do długości puślisk,które proponujesz na tym zdjęciu... dodatkowo źle osiodłałaś konia...Twoje siodło,które masz na zdjęciu zostało właśnie z powodu Twojego wyobrażenia o nogach po samo niebo,przeszacowane... 😜
traf chciał,że jakiś czas temu mieliśmy okazję kupić w silent sale prawie nowe siodło HBC... teraz już wiem,od kogo było 😁
facet,który obecnie na nim jeździ,to na prawdę kawał faceta i dla niego,ta przedłużona tybinka jest idealna...
szkoda tylko,że nie masz w sobie tyle odwagi,by opisać,jak odpowiedzialnie i elegancko zostałaś potraktowana przez producenta tego siodła... jak już mówię,znałam historię tego siodła,bo dzięki temu nasz klient je mógł kupić,ale nie miałam pojęcia że chodziło o Ciebie.
a, i napisz mi i czytającym tu proszę, po co ponaznaczałaś te linie z kątami na moich nogach?co one mają pokazać?siodło,na zdjęciu ze mną,też ma rozmiar 17,5 🤣 tylko ma normalnej długości tybinki 😁 mam 165 cm,ważę 55kg jeżeli to komuś pomoże,nie mam nóg po samo niebo,ale jakoś nie narzekam,bo krótkie też nie są -choć noszę bryczesy w rozmiarze i 36 i 72 🤣
No to proponuje usiąść na oklep i będzie MAX FULL CONTAKT 😉 (tyle w takim razie w teorii maxymalnego czucia konia i vice versa .I Po co nam siodło 😉?). A cała światowa czołówka , to już wynika z tego że w ogóle w ortopedykach jezdzi 😵 - co zauważyłam ,to większość stubbeny 😉. A ujeżdżenie bez cc - to już w ogóle :zemdlal🙁te wielkie poduchy 😲 ) Jak te konie cokolwiek czują 😵?
Ktoś - bez urazy 🙇 nie chodziło mi o długość nóg , tylko o to jak ważne jest dopasowanie różnych elementów siodła , do gabarytów jeżdzca (waga , tusza , wysokość , długość nóg , czy rozstaw kości kulszowych itp.itd...) i jaki to ma wpływ na komfort odczuć z tym związanych. Ja nie uważam że mam dłuuugie nogi -ot standart ,tyle że w takim razie, w twoim standartowym siodle ta tybinka byłaby dla mnie za krótka , wychodziłaby za tybinkę. I widzisz moja koleżanka o podobnym wzroście , i o wiele większych gabarytach (waga , masa, szersze uda ) wsiadła w moje i też wyglądało to lepiej. Ale tylko lepie.
Jeśli chodzi o moje pytanie dotyczące cc -czyli - czucie konia- tak? Im mniej tym lepiej ?-tak?
Ok, w porządku.
Tylko że moim zdaniem cc- to bliżej konia (i to bliżej może być więcej lub mniej) porównajcie sobie siodła inne niż ,,IMO" cc np. starsze modele z dużymi poduchami.
Dla mnie HB to FULL CONTAKT - czyli maksymalnie blisko konia- i to jest fajne. Ale mówienie że reszta siodeł cc to ortopedyki to absurd. Ja tam się cieszę że jest ogromny wybór i dla każdego co kto lubi i pasuje.
[quote author=Ktoś link=topic=1249.msg1224778#msg1224778 date=1324034078]
szkoda tylko,że nie masz w sobie tyle odwagi,by opisać,jak odpowiedzialnie i elegancko zostałaś potraktowana przez producenta tego siodła... j
[/quote]
O co ci chodzi 👀?
edit.
[quote author=Ktoś link=topic=1249.msg1224778#msg1224778 date=1324034078]
Twoje siodło,które masz na zdjęciu zostało właśnie z powodu Twojego wyobrażenia o nogach po samo niebo,przeszacowane... 😜
[/quote]
Podałam dokładne swoje wymiary (komisyjnie możemy zmierzyć i będą takie same jak podałam), wysłałam zdjęcia w innych siodłach, wystarczyło tylko przedłużyć długości moich nóg (zmierzyć swoje ,usiąść w siodło- pierwsze zdjęcie, wymiary a i b tak zmierzone jak w iha,ha na stronie) dodać różnice i finito) Daw Mag nie miał z tym problemu. Klocek- jeżeli na twoim zdjęciu jest w prawidłowym miejscu to u mnie też powinien być wiele niżej(nad kolanem) - logiczne .Jeżeli skróciłabym strzemiona , tak żeby sięgały klocka, to siedziałabym jak na kiblu, a i tak miejsce i kąt pod jakim przylegał by klocek (kant) byłby nie prawidłowy zdjęcie drugie.I osiodłanie konia nie miało tu za wielkiego wpływu na to że i tak było zle.
edit.
equi dream - no faktycznie 😁 jakoś tak wyszło. Ale są jeszcze obrazki jakby ktoś mnie nie zrozumiał 😉
figaro pierwsze kilka wersów Twojej wypowiedzi ma ogromną wartość merytoryczną, cieszę się, że składnie podzieliłaś się z nami wiedzą 🏇
Dramka, Ihaha zmieniło markę. Nie jest już przedstawicielem Prestiga. To co ma to pozostałości, które wyprzedaje. Moim zdaniem może być jednak problem potem z serwisowaniem - będą to musieli robić we własnym zakresie i na własny koszt podejrzewam. Także ceny niskie, ale coś za coś.
Nie wiem dlaczego powtarzysz dokladnie to co ja napisalam..
Problem z serwisem? Przeciez wczesniej ihaha nie serwisowal siodla tylko wysylali do equishopu.
No, tylko weź pod uwagę jedną rzecz. Tych siodeł, które sprzedaje po wyjątkowo niskich cenach Ihaha teraz nie ma obowiązku w ramach bezpłatnego serwisu - np. poszerzania itp. robić Equishop. To sprawa Ihaha - i zawsze była - po prostu jest to "koszt sprzedaży". W chwili obecnej może być różnie.
Kiedyś tak było z Euroridingiem. Ten sam przedstawiciel najpierw opowiadał, jak to się da rozszerzać te siodła (niektóre modele się da), a potem jak zerwał umowę z Euroridingiem to się wypiął na wszystkich klientów. Trochę ludzi się wtedy przejechało.