Arroch, nie wiem, ale zawsze się boję, żeby nie zrzucić.
A na odznace jak się bałam ;D. Dobrze, że postawili kopertkę, która na środku miała chyba ze 30 cm ;D. Hors zamiast skakać to przegalopowywał te przeszkody 🙂.
Mam nawet film z zawodów w LKJ, gdzie pojechałam zabójczą 60 jak Hors nie skacze, tylko galopuje po przeszkodach ;D.
z mojej strony jeśli chodzi o ujeżdżenie polecam bardzo Justynę Rudą 🙂 Dojedzie wszędzie (co prawda jest ze śląska), a na treningach niezastąpiona - chodzi i tłumaczy , bardzo się angażuje w prowadzenie treningu , dodatkowo jest możliwość nagrywania treningów jej kamerą.
W poprzedniej stajni mieliśmy konsultacje z nią trzydniowe , cenowo bardzo przystępnie to wychodziło , dodatkowo jej tata jest sędzią i pod tym kątem też może pomóc i doradzić co nieco 🙂
Gdybyście byli zainteresowani to ja mogę pomóc 🙂
Justyna jeździ na konsultacje koło Radomia do poprzedniej mojej stajni raz na jakiś czas i wtedy można się podpiąć żeby nie płacić za dojazd aż ze Śląska , a z Radomia 🙂 Czyli by wyszło podobnie jakbyśmy kogoś ściągnęli z Wawy .
No chyba że Olga Michalik jeszcze 😉
Olgę Michalik można mieć na co dzień i kto chce, to korzysta z jej pomocy. Przydyałaby się właśnie osoba całkiem spoza, osoba, do której nie mamy dostępu 🙂
A tak apropo's ujeżdżenia, to zrodzili się jacyś nowi instruktorzy, jacyś niebrutalni, acz sprytni i cierpliwi? 🙂 Bo ja nie wiem z kim będę trenować po przeprowadzce i pomysłów też nie mam, a samodzielne obijanie się wciąż w klasie P już mnie nie bawi 🙁
Jasnowata no właśnie 🙂
Ja też podłączam się do pytania o instruktarz 😵. Już myślałam że znalazłam odpowiednią osobę , aczkolwiek nie opłacało jej się dojeżdżać do nas i zrezygnowała 🙁 Ot życie ...
Jesli interesuja was treningi zapraszam na prv 🙂
malinaaa radzę szybko przenieść się z tym postem do ogłoszeń.. 🤬
Niekoniecznie, nie podała ceny, kontaktu tylko ogólną informację i zaprosiła na PW.
Bischa wyedytowała posta po tym jak kortina zwróciła jej uwagę i dodała posta do ogłoszeń 😉
malinaaa a jakie posiadasz kwalifikacje w tym zakresie? instr r-r?
W FaMaGuście koło Kraśnika pensjonat 550 i jest hala i wybiegi. Więcej na pw.
No właśnie u Drwala podobno treningi ujeżdżeniowe prowadzi Magda Strąk i można z własnym koniem przyjechać
Tak, mam uprawnienia instruktora r.r.
Pojawiło się już info dotyczące kurs lonżowania koni o którym tu wcześniej wspominano, więcej info na stronce BASKILA <
klik>
Wstępny termin to luty 2012, mam nadzieje że chętni się znajdą 😉
Ta stajnia na Krężnickiej postawiła teraz namiot prawda? To jest ta stajnia?
W jakich godzinach otwarty jest sklep na terenie LKJ? :kwiatek: Tak jak ten nowy?
Karmelek-a orientujesz sie moze jaka jest cena tego kursu z koniem? 🙂
Niestety nie, o wszystko trzeba pytać drogą meilową: sklep@baskil.home.pl lub telefoniczną: 607 108 706
milusia - ja się wybieram na ten kurs 🙂 i cena 140zł- 160zł- taką dostałam odpowiedź
Zakres wiedzy teoretycznej i praktycznej:
Kurs podstawowy
a) teoria - 5 godzin
b) praktyka - 7 godzin
I. Lonżowanie koni na pojedynczej lonży - teoria 4,5 godziny
1. Miejsce i podłoże do lonżowania
2. Wyposażenie i rząd dla konia
3. Prawidłowe wypięcie konia na lonży;
4. Wodze pomocnicze a rodzaje i zasadność stosowania;
5. Technika i zasady lonżowania.
6. Ćwiczenia gimnastyczne, skala wyszkolenia.
7. Praca z młodymi i zaawansowanymi końmi.
8. Praca z trudnymi końmi.
9. Korygowanie problemów z końmi.
10. Praca na koziołkach i drągach.
II. Lonżowanie koni na podwójnej lonży a teoria wstęp 0,5 godziny
1. Podwójna lonża a zasadność stosowania;
III. Lonżowanie koni - praktyka 7,0 godzin
karolciaequilano, a kto będzie prowadził kurs nie wiesz?
karolciaequilano-jedziesz z koniem? Bo ja chyba bez bym sie wybrala tym razem 😉
milusia - ja raczej treningu na lonży nie stosuję więc na pewno bez koniucha 🙂 ale sama chętnie się wybieram, żeby poszerzyć swoją wiedzę i poznać coś nowego 🙂
...na zakończenie kursu wystawiają zaświadczenie o odbyciu szkolenia
a bez konia jaka cena i jak to wtedy wygląda? podłączamy się do czyjegoś konia na zajęciach praktycznych?
Kurcze mam ze swojej stajni tam jakieś 15 minut tylko koń ciut za młody bo będzie miał ino 2 lata jak bym go wzięła to byśmy sobie tylko popatrzyli co inni robią trochę szkoda go ciągnąć. Podłączam się pod pytanie ile kosztuje bez konia bo mi się wierzyć nie chce że różnica tylko 20 zł.
Słuchajcie będę potrzebowała konia do zdania srebra - same skoki. Jeśli chodzi o moja osobę to jestem obkuta ze wszystkich stron, trzymam równowagę i wiem co robić, ale za to po ostatnich przygodach strasznie się boję i nie ufam koniom podczas skoków. Potrzebuję więc doświadczonego kopytnego, który najnormalniej w świecie przewiezie mnie przez parkur. Nie wiem gdzie będę zdawać, bo nie ma jeszcze kalendarzy, ale chciałam jeszcze tej zimy. Także gdyby wypadło to gdzieś poza Lublinem, to chciałabym mieć pewność, że koń nie odwali mi numeru i nie zacznie świrować w nowym miejscu. Myślę, że rozumiecie o co mi chodzi 😉
Wokół której stajni się zakręcić? Gdzie znajdę takiego konia? A może jakiś prywatny?
Na pewno będę chciała z kimś się przygotowywać do tych skoków (mam taką osobę 😉 ). Koni nie katuję, jeżdżę dobrze i można mi ufać. 🙂
Oczywiście biorę pod uwagę, że będę musiała zapłacić za ''pożyczkę".
Jasnowata Myślałas o FaMaGuście?
Do Famagusty się prawdopodobnie przeprowadzam 🙂
Ale chodzi mi o konkrety, kto, jak się nazywa, czy jest koń, czy jest możliwość wystartowania na nim itd. 😉
Karmelek napisała mi pw o koniu z Kaprioli. Pojadę, pogadam, zobaczę 🙂 Ale jak ktos cos jeszcze wie, to proszę o info 🙂
Słuchajcie, trochę nie na tematy ostatnie, ale mnie zaciekawił temat: czy kobieta może byc podkuwaczem, tzn. dobrym podkuwaczem. właśnie przeczytałam w Koniu Polskim artykuł gdzie jestr wyrażona wątpliwość, czy kobieta dałaby sobie radę jako podkuwacz i że o takich nic nie wiadomo. A obiło mi sie o uszy, że, w Polsce przynajmniej, są, sama też mam zamiar ukończyć właściwy kurs (jak go w końcu znajdę ....) i werkować konie, a jak trzeba to i podkuć. Jakie jest wasze zdanie?