Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
25 listopada 2011 23:44
Możecie polecic jakiegoś ogiera małopolskiego, najchętniej skaczącego? W przyszłości rozważamy pokrycie klaczy małopolskiej, chętnie skacze i właśnie jakimś skoczkiem byśmy z chęcią pokryli 🙂
Grey
czy ogier West (po Werther od Grandess) gdzieś jeszcze kryje?
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
04 grudnia 2011 10:28
W Łącku można pokryć mrożonym.
Ja w tym roku tak samo jak w zeszłym będę sprowadzać nasienie z Celle. Gdyby ktoś był zainteresowany podłączyć sie do zamówienia to dajcie znać.
http://landgestuetcelle.de/

jaki jest koszt sprowadzenia nasienia? co dalej z mrożonką? wysyłają w czymś w czym można ją jakiś czas trzymać czy od razu do kliniki musi jechać?
(oczywiście pomijając koszt danego nasienia)
To ja też sięgnę rad ponieważ powoli dojrzewam do myśli krycia swojej klaczy:

po:  http://www.bazakoni.pl/horse_4838.html

od: http://www.bazakoni.pl/horse_56773.html

ok. 160 cm, dość długa w kłodzie, mocno budowa, dobra szyja

+ mocna, dobra technika skoku, b.db. stęp, ambitna, koń "z głową"
-  wzrost, kiedyś postawa iskowata tylnych nóg obecnie nie widoczna, małe kopyta (klocki) choć b.db. jakości róg, w przeszłości była bardzo trudnym koniem, kłus średni, galop pozostawia trochę do życzenia ale tu też kwestia treningu

Myślę raczej o czymś szlachetnym (xo?), nieco wyższym, skocznym. Zastanawiam się też nad charakterem bo znałam zarówno matkę klaczy (nieciekawy charakter, łatwo wpadająca w szał) oraz ojca (najspokojniejszy ogier pod słońcem). U niej występowały cechy obu rodziców choć obecnie jest jak ojciec (po latach pracy i zdobyciu zaufania) więc trochę bałabym się kryć jakimś xx. Na razie zbieram informacje. Wchodzi możliwość sztucznej inseminacji, bo nie wiem czy w moich okolicach kryje coś ponadprzeciętnego (mam dość potomstwa po Loxleyu 😉 )

Dodam jeszcze, że jej ojciec chodzący na południu za czasu dość wysokie konkursy miał taką reputację- "wszystko na nim wygrasz, byle nie był to konkurs na szybkość 😉"

Martuha Westa widziałam w tym roku u handlarza w Wlkp, był do wzięcia za grosze, nie wiem gdzie dalej trafił  🙁
pewnie do Włoch
falabana, Wiesz jakie konkretne cechy chciałabyś widzieć u źrebaka? 🙂
Jaką macie opinie o koniach po Wielandzie?
Spotkałam (obserwowałam na co dzień) kilka koni (głównie klaczy) po Wielandzie- wszystkie się dobrze ruszały, szczególnie w kłusie, dawały nie głupie potomstwo- dobrze zbudowane, ruszające się.
Mam klacz prawie trzy letnią, której ojcem matki był Mango po Wielandzie- z budową to u niej różnie  😉 ale za to rusza się jak "małpa"- szczególnie w kłusie. W tym roku przywozili mi do krycia trzylatkę po Mango do krycia i była naprawdę świetna, nie za długa, dobrze zbudowana i rozbudowana. W kłusie wymiatała, stęp bardzo dobry, a w galopie jej nie widziałam  😁
Sankaritarina - no wiesz, wiele cech bym chciała  😉 ale raczej chodzi mi o konia nieco bardziej rosłego, o predyspozycjach do skoków, dzielności, i o poprawę galopu. Dla mnie nie musi być to koń o rewelacyjnym kłusie bo nigdy nie planuję startów powyżej jakiegoś P w ujeżdżeniu. Ważniejszy tu jest stęp i galop które są ze sobą skorelowane (choć u mojej, to stęp ewidentnie jest lepszy). Co jeszcze? Nie wiem co wy myślicie ale wydaje mi się, że trzeba by konia trochę w kłodzie skrócić. Z resztą może ktoś tu się wypowie.

falabana jak szukasz czegos,co poprawi skocznosc, da fajny charakter, dzielnosc itp.
to polecam Greya
z mrozonek z Lacka zasatnowilabym sie na Veloce de Favi- cena przyjemna, ogier poprawi i ruch i skocznosc, da dzielnosc i nie oszpeci😉
Dzięki - Skoczność to klacz akurat ma, ale na pewno nie chciałabym jej u potomstwa stracić a po typowo ujeżdżeniowych ogierach to naoglądałam się skoczków pokraków (praktyka w zakładzie treningowym). Dzięki za radę. Na pewno zerknę.

Propozycje całkiem ciekawe (zwłaszcza drugi ogier) ale obawiam się, że takie połączenie może skutkować następnym kurduplem. Oba ogiery są dość niskie a jak widać, moja klacz do dużych nie należy. Dla mnie w sam raz ale mimo wszystko, nie jestem pewno czy tędy droga. Choć ja właśnie rozważam xo, lub nawet krycie xx ze względu na to, że klacz ma już dość namieszane w rodowodzie.
zarowno po Greyu  jak i po VdF konie sa rosle, znam tylko dwa przypadki kurdupli po Greyu, ale no powiedzmy to wypadek przy pracy😉
no i u Greya masz duzy dolew xx, poza tym poki co to w rasie mlp nie ma drugiego konia,ktory by mial w sporcie takie wyniki, taki charakter i ciekawe potomstwo🙂
166 dla ogiera w rasie malopolskiej i ogolnie to jest  bardzo dobry wzrost, choc wiem, ze Dziadek ma nieco wiecej wedle danych osob,ktore go znaja😉

aaa w kwestii ruchu-zerknij na wyniki wystawy w Boguslawicach i zobacz pewna prawidlowosc ocen dzieci i wnukow dziadka🙂
VdF ma 167 czyli w sam raz🙂
A orientujesz się jakie na dzień dzisiejszy ceny stanówki... Grey już wiekowy. O Grey wiem tyle, że jeździłam kiedyś na Diabełku (jego potomek prawda?) i przyznam, nie przepadałam za tym koniem, ale to raczej brało się z moich niedoskonałości jeździeckich. Poza tym był gruby i mułowaty aż mu coś nie odbiło. Ale jako koń do WKKW pokazywał się chyba z całkiem innej strony.
wnuk Greya,syn Diabełka Dżihad jako jedyny młpo dostał licke na ostatnim zakładzie zostawiając w tyle zachodnie maszynki i dziwne krajowe mixy😉
Dziadek dał zwyciezce ZT Faworyta, sporo koni chodzi w amatorskim sporcie ( dla mnie taki amatorski sporcik to do N wskokach), jak popatrzysz na wyniki ZT klaczy to sporo znajdziesz córek na wysokich pozycjach ( nie tylko mlp, aletakze liskowskie wlkp i traki). No i wyniki na czempionacie-czyli  i uroda , ruch,skocznosc,dzielnosc i charakter
na Diabelku tak jak mowil Rumun,  trzeba bylo umiec jezdzic.
Sylwetka Greya i wyniki sportowe w skokach pod Jonczykiem, WKKW po Paulem sa w jakims starym świecie koni.
VdF cena jest chyba 600zl za nasienie, a sam kon klasowy,potomstwo i w PL i zagranica. Mi FdV polecil B. Kuchejda.  Greya takze On. Grey jest drozszy o pare stowek i drugi koniec PL, ale jest tez mrozonka🙂
Lepszy chyba bezpośrednio Grey, który jest już sprawdzony na matkach nie xo, z bardzo pozytywnym skutkiem 🙂
Dżihad ma db rodowód, ale imo zupełnie nie zachwycał na ZT, a do tego krążą nieciekawe plotki o jego charakterze. Diabełek niestety jako ojciec zupełnie się nie wykazał jego źrebięta w większości są dość limfatyczne, ciężkie a co gorsza nie wszystkie odziedziczyły choćby połowę jego talentu :/
nie wiem czy Dzihada zdecydowalabym sie uzyc,wspomnialam o nim tylko jako o wnuku Greya
Rozumiem, ale nie chciałam, żeby to zabrzmiało jako atak. Mi się Greye podobają, ale niestety odstraszają mnie dość mocno przypadki koni mało typowych i szlachetnych (Diabełek, Karakan). Wydaje mi się, że z klaczami trakeńskimi zdecydowanie lepiej się kojarzy, choć nie ukrywam, że szalenie pdoobają mi się Ellen i Elisee Grey xo.
Ale ja mam chyba uraz po uzyciu Diabełka, na wcale nie brzydkiej (tak uważam), skocznej klaczy. Wyszedł taki źrebol, że wstyd, założyłam ze jak nie będzie ładne to chociaż dzielne i mocno się przeliczyłam  😡 Dlatego przypadki udanych tak użytkowo jak "urdowo" połączeń traktuję z wielkim szacunkiem  👍
A co z Top Gunem, ma 170 cm, stanówka zaledwie 400 zł, dał Łowcę (wkkw P), Biegacza (skoki GP), Mariota (starty w skokach w Polsce i zagranicą), Hatterię (CIC***), Granat był w tym roku V na MPMK-C, no i Biały Bór też coś skakał.
http://www.bazakoni.pl/horse_3948.html

Skoczki to jeszcze Imequyl, Efekt, synowie Vis Versy...
armara ale wez pod uwage jakie matki mialy niektore konie... a siostry Elisee i Elenka miod🙂
no i Egzemowy Grey takze
mi  sie Diabelek nie podobal, tak samo jak i  jego syn Jubilat
ale wiwacik cukiereczek

w poszukiwaniach nie bylo nic o dodaniu urody, bo wtedy bym cos innego zasugerowala🙂
To dodaję dodanie urody 😉 bo nie uważam, by moja klacz była brzydka, natomiast może trochę "mało żeńska" w typie, no i czasami mam wrażenie, że przy jej wzroście głowa jest trochę za duża. Przyznam, że trochę bałabym się konia takiego jak Grey, właśnie ze względu na owe "Diabełki". Ponadto, jak widać klacz jest dość mocnej budowy. Ma skłonności do tycia jak nie jest regularnie użytkowana i boję się właśnie takich limfatycznych koni. Tak naprawdę jednak, nie można mieć wszystkiego i od urody bardziej cenię charakter i dzielność koni.

Dzięki dziewczyny za rady będę rozważać bo wydaje mi się, że faktycznie z waszych propozycji połączenie tych ogierów z moją klaczą mogłoby mieć albo całkiem pozytywny ale również być może opłakany skutek. Ano właśnie, co sądzicie o Imequylu?
wlasnie z ta uroda Imkowego potomstwa jeszcze bardziej "roznie"
fakt, ze prudnickie czy ochabskie to laleczki, ale tam matki i piekne i skoczne i wogole miod malina
a klacz ze zdj, brzydka  nie jest  ale uroda takze nie powala wiec rzeczywiscie moznaby cos oprocz uzytkowego to i ladnego wybrac🙂choc wiadomo-bedzie to mhm trudne.Grey niestety potrafi dac nisko osadzone szyje i malo szlachetne glowy
mhm moze Qulester?
mnie się podoba Dionizos - bardzo prawidłowy, szlachetny, z okrągłym galopem, świetnie skaczacy, 170 cm - w tym roku drugi w 5-latkach na MPMK
Dionizos nie ma 170 cm, tylko 165.
atena 23 - tylko nie sprawdzony. Problem w tym, że dobre ogiery nie zawsze przekazują dobre cechy potomstwu dlatego IMHO bardziej wartościowe są starsze, sprawdzone ogiery i bardziej zaufałabym takiemu niż grać w ciemno z jakimś nieznanym, bo to jednak dużo większe ryzyko na naprawdę nieudanego źrebaka.

Carla - ten Qulester w sumie fajny ale co on ma z wargą (czy mi się tylko wydaje?)... no, i kopyta nieciekawe. Nie wiem czy te sztorce to mu kowal wyhodował czy "tak ma".
z warga nic nie ma🙂
kopyta jak go ogladalam to mial normalne,żadnego sztorca-ale na zdj w bazie wyglada bardzo niekorzystnie-takie zdj to antyreklama tego cukiereczka.
zerknij na mpmk wskokach na zdj coreczek Qulka  no  i wiceczempionke ZT chyba sprzed roku poltora🙂
Witajcie.To i ja poproszę o rade,jakim ogierem pokryc klacz hanowerską dość chętnie skaczącą?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się