Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Gillian, a jak wygląda kwestia zamieci śnieżnych np.? Czasem przecież tak wieje, że głowę urywa 😉 Nie nawiewa Wam wtedy śniegu do boksów? A może stajnia jest tak zrobiona/osłonięta, że nie ma szans?

moje stoją otwarte przez 3 lata już, jak wieje śniegiem to obracają sie dupskami, nie zamykałam ich przy naszych -30 nawet,
Forkate, ja mam angielską postawioną tak że okna/ drzwi mam w linii wschód/ zachód

pytanie mam do osób które zlecały spawanie boksów
widziałam różne boksy, do tej pory najsensowniejsze były rolstalowskie
i teraz pytanie - bo widziałam też różne spawane na wzór, czy są jakieś sztandarowe błędy jakie powstają w wyniku spawania? Na pewno widziałam skopane zamknięcia, źle suwające się drzwi, no i tak ciężkie że ledwo je suwałam. Coś jeszcze?

I czy taniej będzie zrobić zwykła wylewkę  betonową  w cześci nieboksowej , czy ułożyć kostkę ?

ułozyć kostkę, chyba że jakoś strasznie mało chcesz lać betonu
przy 15 cm chudziaka m2 wychodził 41 zł
a przecież na chudziak jeszcze B20 idzie, kostka jest tańsza
Czardasz, A widzisz, nie wpadłam na to, żeby się zapytać "u źródła" 😡 Dzięki 🙂

[quote="sznurka"]nie zamykałam ich przy naszych -30 nawet[/quote]
a derkowałaś wtedy? Czy dało radę bez?
Sankaritarina, 
poniżej - 10 wkładałam derkę
ale ja nie mam cieplejszych derek niż 200, chociaż Plusza bardziej dla towarzystwa ubierałam, oda urodziła się w tabunie i żyłą w chowie bezstajennym, pierwszą swoją zimę też bez stajni tam przezyła

i naprawdę jest dużo lepiej, Holda mi pokasływała alergicznie i robiłam to początkowo z zalecenia weterynarza, a teraz nie widzę innej opcji
sznurka, Aha, czyli nie sprawdzałaś czy jej zimno tylko zastosowałaś się do zaleceń weterynarza, rozumiem. 🙂
Ciągle kombinuję czy będę musiała Pallasowi drzwi zamykać i ciągle się nastawiam, że tych drzwi nie zamknę. Dobra, jakby co to mam jedną starą derę zimową jakby miał zamarzać 😉
Sankaritarina, jak to nie sprawdzałam czy zimno? Zawsze w mrozy patrzę czy za uchem i pod pachą ciepło
poza tym koń to nie człowiek, jeśli przeżywają w tabunie to czemu mają nie przeżyć w stajni?
koń to nie człowiek, jeśli przeżywają w tabunie to czemu mają nie przeżyć w stajni?
Fakt, ale w tabunie, jeden koło drugiego stojąc bardziej się ogrzeje, niż w pojedynkę w stajni 😉
Nie wyobrażam sobie zostawić okien tak, by tam zawiewało czy to śniegiem czy zimnym wiatrem...
Cobrinha, ja też sobie nie wyobrażałam pierwszej zimy, a potem już takie naturalne było;]
z mojej perspektywy niewyobrazalne szczelnie konia zamknać by oddychał amoniakiem, ale nie przekonuję nikogo do niczego, przedstawiam swój punkt widzenia i postępowania który się sprawdza, a konie nie chorują
sznurka, A, sorry, źle zrozumiałam. :kwiatek: Chyba nie powinnam siadać do kompa będąc przeziębiona, bo źle jarzę.
Już myślałam, że mi przeszło przewrażliwienie, ale chyba jeszcze kiepsko ze mną. 😡

Cobrinha, Mam boksy na północ, wiatry wieją zazwyczaj z zachodu (albo z kierunku południowy-zachód. Chyba, że się mylę), więc tam nie zawiewa.
No i otwarte drzwi w zimie = świeże powietrze, ciekawiej dla konia, bo sobie może wyjrzeć. Nie wiem czy umiem dobrze ocenić czy koniowi zimno, więc dlatego tak się boję, alee, panika do kieszeni. 
,
Tomek_J, widać z tego projektant i konstruktor widział taką potrzebę, chudziak an gruncie, na to folia, i 15 cm B20 ewentualnie przemysłowa posadzka
ja po prostu mówię o doświadczeniu swoim i o cenie, nie musisz się z tym zgadzać

w to że boksów nie da się za 400 zł pospawać to wiem, wiem też że da sie to zrobić taniej niż w rolstalu za sztukę, chcę tylko wiedzieć na co mam uczulić potencjalnego wykonawcę
Tylko, że beton też jest bardziej śliski niż kostka.
i zdecydowanie gorzej sie zamiata
co do ceny to wszystko zależy od metrażu
inaczej będzie kosztować 60 m2 polbruku, inaczej 500, a inaczej 1000
,
Tomek_J, jak zwykle jesteś najmądrzejszy, projektu nie widziałeś na oczy ale rozumiem ze wiesz lepiej;] niech ci będzie;]
nie znasz warunków glebowych, struktury terenu ale co tam;]
pisałam akurat o stodole a nie o stajni, nigdzie nie wspomniałam że to pod boksy
co do przygotowania podłoża - pod beton też trzeba je zagęścić i przygotować, bo myślę o porzadnym budowaniu a nie o 3 boksach przy stodole

agull   Dążąc do celu
10 grudnia 2011 11:22
Tomek_J, a jeżeli przez stodołę będą przejeżdżały maszyny ciężkie rolnicze albo tam stały, to też uważasz, że chudziak 15cm i na to posadzka będzie za dużo?
I może warto by się zastanowić dlaczego projektant tak napisał, a nie od razu sugerować, że nie miał pojęcia co wpisuje w projekt  🤔
Cobrinha, ja też sobie nie wyobrażałam pierwszej zimy, a potem już takie naturalne było;]
z mojej perspektywy niewyobrazalne szczelnie konia zamknać by oddychał amoniakiem, ale nie przekonuję nikogo do niczego, przedstawiam swój punkt widzenia i postępowania który się sprawdza, a konie nie chorują

Stałam w angielskiej swego czasu i byłam bardzo zadowolona - kto mówi o szczelnym zamykaniu konia? chodzi tylko o to, żeby unikać przeciągów, a ja osobiście zdecydowanie nie chciałabym, by moim ogonom zawiewało śniegiem do środka czy zimnym wiatrem gdyby przyszło im stać w angielskiej stajni ponownie 😉
sznurka -  pozwole sobie zadac pytanie: jak radzisz sobie z automatycznymi poidlami w czasie mrozow?  przy - 10 rury zamarzaja i rozsadza zawory. wymianiac co roku to troche malo ekonomiczne.. :/  moze ktos ma jakis sposob? a moze spuszczacie wode i poicie z wiader zima?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
10 grudnia 2011 16:40
a moze spuszczacie wode i poicie z wiader zima?

Dokładnie tak.
W zależności od warunków zewnętrznych odpalamy od nowa i taka zabawa całą zimę 🙂
Marzę o ociepleniu stajni.
tak wlasnie myslalam 🙂 bo innaczej to ciezko raczej. u mnie 3 boksy angielskie mimo ze ocieplone, mroz i tak wlazi jak gora otwarta (zreszta to nieuniknione ).. no nic, przy 3 koniach to nie problem, gorzej jak ktos ma wiecej  🙄
,
mam w planach hartowanie moich koni tej zimy 😉 od pół roku utrzymuje je w chowie otwartym, 24godz. dostęp do padoku, stajnia dzień i noc otwarta, ale...  nadchodzi zima, a w mojej "stajni przydomowej" nie ma przedsionka:/ jeden boks jest bezpośrednio z dworu, boje się, że jak przyjdą mrozy to konisko sobie tyłek odmrozi 😕  macie jakiś pomysł jakby go uchronić? może jakaś ścianka? a może nie trzeba?
Tomek_J, wkleję ci z pierwszego lepszego artykułu o podłogach w bud inwentarskich
Podłogi pełne

Układane są bezpośrednio na gruncie po zdjęciu wierzchniej warstwy humusu (ziemi uprawnej). Pierwszą warstwę podłogi stanowi podłoże z gruboziarnistego piasku odpowiednio zagęszczone. Jego grubość zależy od ilości usuniętej wcześniej warstwy ziemi oraz rodzaju gruntu – zazwyczaj wystarcza 20 cm. Podłoże gruntowe – głównie w przypadku mniej stabilnych gruntów - często przykrywa się 10-centymetrową warstwą podkładu z chudego betonu klasy B 10, aby dopiero na nim budować podłogę.
Jeżeli grunt jest bardzo słaby (nienośny), to warstwa betonowego podkładu nie uczyni go nośnym, co oznacza, że wszystkie obciążenia z podłogi będą i tak przenoszone przez podkład na grunt. Dlatego zawsze podłogi pełne w oborach najlepiej budować jako „pływające”. Oznacza to, że wierzchnia warstwa podłogi ułożona jest na folii budowlanej, którą rozkłada się na podłożu z piasku lub betonowym podkładzie i jest ona odcięta od elementów konstrukcyjnych budynku dylatacjami. Dzięki temu posadzka uzyskuje możliwość „ruchu”, który umożliwia jej elastyczne reagowanie na duże obciążenia chroniąc ją przed pękaniem.

kasiabe, nie mam takich luksusów, mam pompę ręczną abisynkę, zwykle od listopada do marca nie działa, tak więc trzy razy dziennie wożę koniom autem wodę w wiadrach, tak hardcorowo
konie-legnica, Ty masz na to jakiś projekt?... jeśli masz to świetliki są w projekcie. Jeśli nie masz - to hala 18x45 + po 2 stronach boksy - to niezłą samowolę budowlaną sobie tam stawiasz...
sznurka  👍
w projekcie mam swietliki tu i tu ale nie musze ich wstawiac przeciesz 🙂 nie stac mnie na to wiec wybieram jedna opcje ale jeszcze nie wiem ktora
konie-legnica, te od góry będą lepiej doświetlać IMO, boczne - zawsze będzie tylko połowa światła bespośredniego. Cienie wbrew pozorom będą i tu i tu. Pytanie jeszcze jaka jest powierzchnia bocznych a jaka powierzchnia górnych.
A - no i górne w zimie Ci śnieg zasypie i nawet jeśli odśnieżysz to będzie gorzej niż przy bocznych...
no wlasnie doradz co nadoptymalniej 🙁
Hugolina, jeśli koń nie jest golony nie musisz się martwić, naprawdę nie zmarznie. Ja też mam cały czas otwartą stajnię i czasami zimą na siłę zamykałam ogony kiedy wiał naprawdę lodowaty wiatr i śnieżyło tak że na 2 metry nie było wiadać. Robiłam to bardziej dla siebie bo konie wcale nie chciały wracać, nie przychodziły kiedy wołałam i musiałam po uparciuchy iść. Świetnie się bawiły chociaż śnieg zgarniałam z nich w stajni miotłą bo szczotka by nie wystarczyła.
fixxxer12   "Try again. Fail again. Fail better."
11 grudnia 2011 14:42
sznurka, kasiabe - właśnie im więcej koni w angielskiej stajni, tym lepiej, lepiej "sobą" podnoszą temperaturę. u nas w angielskich 20 boksach jak zimą zamykamy na głucho i dół i górę, to żadne (tfu tfu) nie zamarzło + mamy jeszcze pociągnięte po rurach ogrzewanie podłogowe 🙂
Łosz, ostro z tym ogrzewaniem podłogowym 😉 fixxxer12, Pewnie macie to tak zbudowane, żeby konie się pomiędzy boksami widziały, co? Skoro sobie chuchają i robią ciepło. 🙂
U mnie, niestety, nie da rady. 🙁 Boks 1 od boksu 2 dzieli jakiś metr.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się