Re-voltowe karzełki, czyli małe jest piękne :)

Z tego co wiem, to Sukcesik sprzedany za granicę naszego kraju  😉
knight, nie napisałaś ile syn ma lat, ale pewnie ok. 11,pewnie pomału czas na pierwsze starty. Radziłabym ci sprawdzić w przychodni wg jakiego centyla rozwija się syn, jaką będzie miał przewidywaną masę i jaki wzrost mając 18 lat. Jeśli będzie raczej niski to zakup małego konia (do 156 w kłębie) jest dobrym pomysłem, bo z powodzeniem syn może jeździć w kategorii małych koni do 21 roku życia, jeśli będzie "postawny" to albo na razie kuc (do 148), najdalej do 16 roku życia, a gdy trzeba będzie to duży koń, albo od razu duży koń - właśnie od gdzieś tak 140 cm i 11 lat na dużych koniach można jeździć.

Zdecydowanie kuc albo mały koń! Bez sensu żeby 11-latek uczył się jazdy siłowej, a przecież nie jest w stanie delikatnie prowadzić na pomocach wielkiego konia!  😉
calisaneri, a dlaczego nie? Dlaczego miałby być problem z koniem ujeżdżonym (!) ? Zaryzykowałabym tezę, że większy problem bywa z kucami (jeśli o delikatność pomocy chodzi).
Puma następny cholewcia! jak mnie to wkurza że większość tych najlepszych polskich koni ląduje za granicą  🤬  🤦
ulcia_jg, Oducz Polskę zapatrzenia we wszystko co niemieckie i amerykańskie, a najlepsze polskie konie zostaną w Polsce. 😁
W zasadzie nie mój ale sentymentalnie w 100 % , Kobyłka ok 154/5
Ja 165 🙂
Rokita vel Rakieta 🙂
(wybaczcie moje skoki  🙁 )
Sankaritana właśnie to mnie najbardziej wkurza. Mamy w Polsce kupę naprawdę dobrych koni ale nikt ich nie zauważa. Zamiast tego ściąga się konie z zagranicy a te nasze nawet nie mają szans się rozwinąć, pokazać.

Ładnie to było widać na przykładzie Intensa chociaż akurat jego właściciel jest świadomy wartości konia i chyba nie chce go sprzedawać. Jak się mylę to proszę mnie poprawić, postaram się wybić Mu z głowy sprzedanie Intensa za granice( ta jasne na pewno mi się uda  🤣 ) Intens na torach pokonał bardzo dobre konie z zagranicy i pokazał koniarzom że polskie nie jest be. Mam nadzieję że będzie jednak coraz więcej hodowców/ właścicieli/ sportowców którzy będa polskie konie doceniać .

Koniec  😉
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
07 grudnia 2011 13:19
To ja z moim 160cm się jeszcze raz wcisnę 😉
Na tym wygląda jak pchełka 🙂

na tym juz mniej :P
tyskakonik wow  😲 jakbym miała kasę i możliwości żeby takiego konia nie zmarnować , to właśnie by u ciebie telefon dzwonił  😉

a tak serio to naprawdę jestem pod wrażeniem  🙂
Pursat   Абсолют чистой крови
07 grudnia 2011 18:35
Znałam kiedyś bardzo zdolnego kurdupla. Małą, gniadą złośnicę, 148 cm w kłębie, mix achał-tekińca z małopolakiem. Skakała jak piłka, tylko charakter miała dość ciężki i ogromny temperament. Kiedyś dobrze znana w kucowym sporcie - Pendżegul:

Mój Bursztyn

ekuss   Töltem przez życie
11 grudnia 2011 00:36

Frigg-mała przedstawicielka rasy islandzkiej, 5 lat, zajeżdżona na przełomie lutego/marca,potem stała od czerwca 2 miesiące na pastwisku aż ją kupiłam w sierpniu. Jak do mnie trafiła nie umiała prawie nic-kłus jak maszyna do szycia, tolt taki,że nie wiadomo było co to w ogóle, galop taki ,,płaski" i tylko na prawą nogę. Teraz potrafi elementy klasy P, powoli przygotowujemy się do N, tolt się poprawił, skaczemy czasem te 50 cm  😂 do tego kilka sztuczek i jest dobrze 🙂
tyskakonik ilez ona ma w klebie??Taki wagon pokonał,..huhuu niezle!
Teraz troche my sie przypomnimy🙂
17 grudnia 2011 18:17
atinob, 160cm. Ale te przeszkody na nim jakiegoś wybitnego wrażenia nie robią. To był cały parkurek 140 😉 Na co dzień póki co parkury 120, czasem 130 bez problemu.
i tak podziwiam🙂Widac,ze to lubi
17 grudnia 2011 18:42
atinob, dziękujemy 🙂 Przypomnę tylko, że janowski Artemor miał 156 w kłebie, a wygrał olimpiadę pod naszym Kowalczykiem gdzie stało 170-180-190cm nawet 😉
A tak btw to bardzo ładnego konika masz.
drawa14   Kiedyś wszystko sie kończy....
17 grudnia 2011 18:58
Gabryś co prawda nie mój ... Ale jak byłam na praktykach to w stajni stał ten cudak ... A miał może z 70 cm  😁
tyskakonik naprawde szacun.I dziekujemy🙂
Gracja   Piękna i Dobra Księżniczka
17 grudnia 2011 23:17
Chyba jesteśmy na tym forum jedyne dopasowane ?  😂
Ja 163 i kobyła 163!

edit: coś popsułam i się obrazek nie wyświetlił   😂
no tp ja dodaje moje dwa przeurocze karzełki 😉
pamela 120 cm i Pedro 🙂 obecnie cos ok 100 cm ale przewidywany wzrost to ok 135 cm 😉
i przepraszam że występujemy tu tacy brudni ale jak wiadomo brudny koń to szczęśliwy koń 😉 🏇
Bischa   TAFC Polska :)
26 grudnia 2011 21:09
Czytajcie wcześniejsze posty! Temat kucyków jest gdzie indziej! Karzełki są od 149 (na 148 kończą się kuce!)! A kończą się, niech będzie na 160 (choć to i tak za dużo, są normalne), ja bym stawiała do 156. Ustalmy to jakoś, bo tak to jest bez sensu!
pursat nie widać po niej że jest taka mała 😉
tyskakonik, Gracja dla mnie kon 160+ to jest normalny koń.
pursat- wielokrotnie widziałam Pendżagul w akcji🙂
Jeeej, ten wątek nam umarł! Odkopujemy?  😉
Gniadata   my own true love
04 listopada 2013 21:35
(refleks szachisty, wiem :hihi🙂
odkopujemy! wreszcie, przypadkiem natrafiony, wątek dla nas  🥂
ja 164 cm, moje małe - 152 cm

zdjęcia dosyć wiekowe, no ale za bardzo nam się wzrost nie zmienił. pozdrawiamy wszystkie karzełki  :kwiatek:
śliczne to Twoje małe  🙂
my tez się przypomnimy z myszatym  🤣
Gniadata   my own true love
05 listopada 2013 20:03
dziękujemy :kwiatek:
a Twój myszaty - no cudo, jaki skoczny 🙂
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
05 listopada 2013 21:46
To chyba my też tu będziemy pasować. Z dużej ok.170 na małą 158

A tu widać różnicę

Teraz wiem, że małe też jest piękne.
To moze ja tez, ja 165cm, Manti ze 152 😉