czyli warto kupic zwykłego podwójnie łamanego sprengera zamiast zwykłego podwójnie łamanego jakiegostam? nawet jseli kon dobrze chodzi na innym kiełznie?
Zalezy za ile chcemy kupic zwykle podwojnie lamane 😉
Moze nathe nie jest dla koni ktore gryza wedzidlo?
Ale po co kombinować jeżeli chodzi dobrze?
bo moze sprengery dzialaja magicznie i będzie LEPIEJ🙂?
na kogo działają na tego działają 🙂
co lepsze dla konia, który kontaktu nie kocha jak tylko można i na nim raz jest, raz go nie ma, raz czy dwułamane, oliwka ? Szukam czegoś na próbę, obecny jeździec koniny zaproponował pessoa magis system-ma ktoś jakieś doświadczenia ? Koń histeryczny-przy mocniejszym kontakcie i próbie przejechania porządnie łydką odpala wrotki, opanował już sztukę wyjścia nad wędzidło do perfekcji wszelkimi dostępnymi sposobami, czasem się zapiera, czasem chowa, dość zwierz nietypowy. Nie chcę rady typu stabilna ręka itp bo to w tej chwili ma, ja z niego zlazłam 😉 Ale mam wrażenie, że na końcu tej ręki jest nie to co trzeba. Co brać na testy ?
equi.dream, ja bym na dzika to pessoa spróbowała - szczególnie, że chyba D. ma skąd pożyczyć 😉
Ja ostatnio wyjęłam podwójnie łamanego sprengera i wsadziłam jakieś no name, pojedynczo łamane pełne, średnio grube. Od kilku jazd widzę niezłą zmianę - pytanie czy to ciągle "cud nowości" czy faktycznie dużo bardziej rudemu pasi. Różnica jest - koń miękki, nawet jak ciężki czasem to nie betonowy - kontakt fajnie elastyczny się zrobił. No zobaczymy jeszcze jak to będzie. 😉
Isabelle jak czujesz, że to wciąż nie to i nie jest to kwesia pracy, to próbuj, czemu nie 😉 aczkolwiek znam konie, które nie przyjęły sprengerów, to nie żadna magia 😉
epk spróbować na pewno spróbuje, bo wydaje się być dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza że z pożyczeniem nie ma problemu. U Dzika jednak często jest to właśnie wspomniany "cud nowości" tak jak było z hanowerem, którego najpierw kochał, a potem chodził najgorzej w świecie. Jest nowe wędzidło sprengera, które w momencie dużego oporu konia działa jak proste-normalnie dwułamane z auriganu. Działanie podobne do magic, tylko cena 600 zł 😵
Co to znaczy "nie przyjęły sprengerow"? 🙄
Są rozne sprengery i czasem to kwestia czy jest podwojnie łamane czy pojedynczo..
Moja nie akceptuje podwójne łamane, ale nie pisze ze nie akceptuje sprengerów 🙄
Nienawidzę takiego wyogolniania, zwłaszcza ze sprengerow jest cały katalog. 🙄
Są także puste ze stali.
Źle ubrałam w słowa, ale Sprenger nie jest żadnym cudem i nie wszystkim mogą odpowiadać, również tóżne modele 😉
Owszem nie jest cudem..
Nathe na mnie zrobil wrazenie chociaz moj kon nie zaakceptował.
to dlaczego piszesz, że Twój koń nie przyjął Nathe? ile modeli próbowałaś?
Pisałam wczesniej ze przyjał bardzo dobrze kon kolezanki ktory byl bardzo problematyczny w pysku.
Dramka plączesz. Sprengera nie można nie przyjąć jak się nie przetestuje bóg wie ilu, bo to uogólnianie a nathe to już inna sprawa ?
Czytaj ze zrozumieniem bo nie mam ochoty sie powtarzac i tlumaczyc. 🙄
equi.dream, z tego co opisujesz, tez mi wychodzi ze magic system bedzie dobry 😉
Dramka to chyba nie kwestia czytania ze zrozumieniem tylko Twój specyficzny sposób przekazywania o co Ci chodzi 😉
Katija mam nadzieję, tym bardziej, że do nowego dają ponoć podkładkę pod myszkę z Rodrigo 😜
Może masz racje 😉 Ale juz tak długo mnie czytacie że powinnam być rozumiana 😁
Ależ wywołałam ognistą dyskusję 😁
W celu sprostowania: nie uważam również, że Nathe to jakieś niewiadomoco i ma magiczną moc😉 ale podobnie jak Sprenger to dobra firma i wędzidła są przemyślane i porządne.
Dlatego tez napisalam ze moja kobyla nie zaakceptowała nathe, ale kolezanki bardzo 😉
equi moja też tak miewała
na magicu był efekt wow na początku, a później dostawała na niego histerii
przy buncie, jak się nadziała na rękę własnym uporem, to niestety wylamiała się i heja banana
najlepiej chodzi mi na łyżce
inna sprawa, że ona przy buncie, zawsze przekładała jęzor
Endurka mój jęzora nie przekłada, ale wywalić lubi... Ale reakcja na nadzianie się własną "głupotą" ta sama, zdziwiony i histeria
ja mam na magicu efekt wow przez cały czas 🙂
equi w sumie to nie wiem czy przekłada de facto - siedzę na górze i nie widzę co się dzieje w pysku, widzę za to, że wtedy zaraz ten jęzor z boku się znajduje, za pyskiem - czy przekłada czy wywala nie wnikam, ale łyżka pomogła 😁
Dramka, przegryziony Nathe powiadasz ??
Tu masz fotke na przykłąd. Mój koń kontra Nathe. Niestety w trakcie przejazdu na zawodach.
http://re-volta.pl/galeria/img/54186
No cóż. To jedno "zjadł". Kolejne właściwie również. Trzeciego juz nie dostał. Kupowanie nietaniego wedzidła tak raz na dwa miesiące to troche za dużo.
Łańcuch od rowera dostał? 😁
Metal z rolkami dostał. A teraz metal oblany gumą. 😉 Co prawda lepszy był na Nathe, ale co zrobic.