Kobitki... (antykoncepcja)

Ja uzywam plastrow od kilku dobrych lat i jestem bardzo zadowolona, niestety nie wygladaja one pieknie po kilku dniach, ubrania sie troszke czepiaja do rogow i robi sie czarny plasterekdo okola, ale zima spokojnie mozna to ukryc, latem zreszta tez. Jedynie przy latach pow 38 stopni  plasterki lekko sie odklejaly
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
19 listopada 2011 18:09
crazy, a przed zapisaniem plastrów miałaś robiony właśnie profil hormonalny?
crazy ja czekam na alternatywe plastrów w Polsce bo po 3 latach chyba się na nie uczuliłam.
Za oceanem podobno nie tylko jest ich kilka ale i powstały dość ciekawe innowacyjne tabletki.  ❗
Poszłam po rozum do głowy i zaczęłam notować tylko te "normalne" temperatury poranne, nie "polekowe". I chyba jeszcze jestem sobą, ze swoimi cyklami 😉 Wyznaczanie początku fazy niepłodności to tak średnio, bo nie wiadomo, jak liczyć, ale ogólny zarys jest. I to mnie cieszy....
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
22 listopada 2011 10:28
super, Teo!! na starym tez troche zaryz bylo widac 🙂 a szyjka wspolgra, sluz? jak tak, to opieraj sie glownie na nim plus potwierdzenie temp, ale wtedy bardziej liberalne.  🙂
Zleniłam się ze śledzeniem szyjki i śluzu po fazie płodności, bo teraz moje obserwacje są takie sztuka dla sztuki. Przejście od początku cyklu do fazy płodności wyglądało po objawach czytelnie, pod koniec też bez zaskoczeń. Czyli pewnie mogłabym się tym podpierać. A przy temperaturze zakładać wersję z zapasem (dwie temperatury powyżej kreski?).
22 listopada 2011 11:51
tak, mysle ze te dwie-trzy sa ok. bo wiadomo, ta kreska tez nie jest wtedy taka na bank. wazne zebys wylapywala przescie szyjki/sluzu z II do III fazy. i w tym czasie patrzyla na ogolny wzrost temp. 🙂
Pytanie do dziewczyn stosujących Yasminelle.... Leciały wam po niej włosy? Mi już od miesiąca wypadają... Tragicznie. Są wszędzie na podłodze, pościeli, kocach, wszędzie... Stosuję od prawie miesiąca szampon zgodnie z zaleceniami, niby polecany przez dermatologów, mgiełkę tą z Rossmana pokrzywową, biorę witaminy. Odżywiam się normalnie. No tylko u siebie w domu mam wodę swoją, ze studni, a w Lublinie to wiadomo jaka jest. Już nie wiem gdzie doszukiwać się problemu 🙁
Bylam pod stala kontrola hormonalna u mojego lekarza, z innych wzgledow.
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
22 listopada 2011 21:10
Nesca92, po każdych hormonach będą Ci wypadały włosy, więc albo hormony albo włosy  :jogin:
Hmm, ale biorę je już 6 miesiąc i wcześniej jakoś nie zauważyłam takich zmian, dopiero teraz tak zaczęły wypadać, tzn już od miesiąca. ;/
efeemeryda   no fate but what we make.
22 listopada 2011 21:45
Solina
no na pewno, jakoś mnie nie wypadają  😀
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
23 listopada 2011 07:58
Mi jakoś włosy też nie wypadają.

Ale jeśli widzisz, że wypadają w większych ilościach niż normalnie to zgłoś się do  lekarza i poinformuj o tym.
Można jeszcze sprawdzić wit. B12, chyba też żelazo jest na temat. Mi lecą jeszcze, jak tarczyca niedomaga (czyli też hormony, ale inne). Przy pigułkach nie zauważyłam wzmożonego linienia.
Właśnie też myślę, że to nie tabletki, ale zawsze jest jakiś tam procent szansy. Gdyby to tabletki to by mi chyba wlosy leciały od samego początku brania.  No nic. Kupię wit B i poczekam jeszcze trochę 🙂
a ja po 1,5roku brania piguł z przyczyn technicznych mam przerwe :/
jestem ponad 250km od swojego gin i niestety skonczyly mi sie piguły a nijak nie udało mi się załatwic recepty ani nic
nie ma tego złego bo już czułam się zmęczona hormonami, ostatnie Midiana były chyba jakieś mocniejsze i miałam wrażenie ze są za cięzkie dla mnie
Tak ze 3 miesiące sobie od nich odpocznę, boję się tylko nawrotu mega okresów 🙁
Właśnie też myślę, że to nie tabletki, ale zawsze jest jakiś tam procent szansy. Gdyby to tabletki to by mi chyba wlosy leciały od samego początku brania.  No nic. Kupię wit B i poczekam jeszcze trochę 🙂

A najlepiej magnez z kompleksem wit. B 😉
Nieodbór Mg może tez powodować wypadanie włosów.
23 listopada 2011 17:00
po estrogenie wypadają włosy 😉

wypadanie włosów może też być spowodowane brakiem wit. A E brakiem selenu, cynku, miedzi,magnezu,żelaza albo zła dieta ( brak aminokwasów siarkowych i innych aminokwasów) tak więc może być kilka przyczyn wypadania włosów
Wypadanie włosów to nie jest raczej niedobór estrogenów, nie nadmiar?
24 listopada 2011 10:44
Teodora, no po nadmiarze wypadają
wybaczcie OF ale Gienia-Pigwa - kocham Twoj "podpis"  😜 odkad go zobaczylam pierwszy raz, zawsze gdy jakis niemiec ma do mnie jakies "ale" to mu cytuje wlasnie ten tekst  😁

a co do wypadania wlosow, oj to chyba osobny watek by sie przydal.. nawet nie zaczynam sie "produkowac" na ten temat, bo by godzine zeszlo jak nic  🙄
Solina, jesteś pewna?

Pierwsza z brzegu notka z sieci:

Niedobór estrogenów to również częsta przyczyna wypadania włosów u kobiet - powodem może być:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych i nagły spadek estrogenów (brakuje tych dostarczanych sztucznie).

Urodzenie dziecka - w jakieś 3-4 miesiące po porodzie o kilkaset razy spada poziom estrogenów.

Wiek - w okresie menopauzalnym spada aktywność jajników u kobiet i wiąże się to również z wypadaniem włosów.

Choroby jajników - należy zawsze sprawdzić ten kierunek, jeśli włosy nagle wypadają w sposób intensywny. Choroby jajników nie dają najczęściej żadnych typowych objawów.

To testosteron w nadmiarze powoduje wypadanie włosów u kobiet (i owłasiania się innych rejonów).
hmm
mnie też baaardzo wypadały i to po zmianie piguł
czyli wtedy kiedy miałam więcej estrogenu w organiźmie
i też jak u poprzedniczki kudły były wszędzie, poduszka, wanna, ręczik ubrania - czysta masakra
zrobilam sobie kurację Seboradinem

Ja zaczęłam barć pigułki z powodu problemów z żelazem - za mocne okresy wypłukują żelazo z organizmu, przez co sypały mi się włosy
żelazo się podniosło
a teraz co?? Sypią się włosyod pigulek??
przeciez to zwariować mozna  😵

Teraz mam chwile przerwy od piguł zobaczymy co się bedzie działo a;e chyba zaczynam się bać 🙁

W ogóle kiedy mam się spodziewać okresu?? Skończyłam opakowanie miałam "okres", od wtorku powinnam była zacząć kolejne, więc dziś jest 3ci dzień bez piguł
Ja tez juz sama nie wiem od czego wypadaja - miałam piguły na obnizenie androgenów (ale bardziej objawowo- trądzik, policystyczne jajniki; bo wyniki wychodziły dobre)  Syndi 35 i myslalam ze w trakcie ich brania bede miała bujną grzywe ze hoho. A prawda jest taka ze po roku brania mam o ponad polowe mniej wlosow na glowie. Teraz zmienilam na Cilest, zobaczymy czy cos sie zmieni
Mam jeszcze takie pomysły:
- może to te minerały-witaminy jednak - a zbieżność mniej lub bardziej przypadkowa
- prolaktyna jest za wysoka (np. była dość wysoka i pigułki ją jeszcze podniosły?)
- przy antykoncepcji h. wzrasta też zapotrzebowanie na hormony tarczycy - ale to dotyczy tych, co mają z nią problem (jednym z objawów niedoczynności jest wypadanie włosów)
- może żelazo znowu leci?

A okres kiedy przyjdzie po odstawieniu - któż to wie? Zależy od cyklu przecież, a ten się dopiero zaczyna.
24 listopada 2011 16:05
Teodora, jak pytałam gin o wypadanie włosów to powiedziała że od estrogenu zawartego w tabletkach antykoncepcyjnych  😲 a tekst wklejony przez Ciebie mówi odwrotnie więc już sama nie wiem i nie sprzeczam się  🙇
Cześc dziewczyny
Czy któraś z Was wie czy można nosić piguły w torebce przy takiej pogodzie jak teraz?
Na ulotce mam tylko otrzeżenia przed temperaturami powyzej 25 stopni, ca z temperaturami poniżej 0?
25 listopada 2011 14:53
katja, a ile w tym zdaniu prawdy, nie? 🏇
noooo  😁
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś preparat na odbudowę flory bakteryjnej układu moczowo-płciowego po antybiotykoterapii?
Lekarz wspomniał mi o Lacibios Femina. Opinie w internecie są różne.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się