Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

ankers, wyciagnij ze zdjecia dane, tzw. exif. W necie znajdziesz instrukcję jak to zrobić.
Podaj nam wszystkie dotyczące ustawień - datę, godzinę, ISO, czas naświetlania, przysłonę, stopień kompresji, rozdzielczość, czy robiłaś z lampą itp.
Do tego zdjęcia:

(daję jako screen, bo nie mogłam tego skopiować, nie wiem czemu)
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
14 listopada 2011 19:12
przy ISO 1600 to nie dziwota, że widać ziarno. Masz w aparacie opcję ustawienia ISO? Lub jakiś manual?
Miałam włączone auto i cyknęło 1600, zmniejszyłam i jest o wiele lepiej. Bardzo dziękuję za rady 🙂.
ankers - do mnie wczoraj przyszedł vr-310 🙂 Kupiłam głównie dlatego, że w terenie łatwiej zrobić kompaktem niż czymś, co jest wielkie jak lustrzanka 🙂
Próbowałam na hali robić zdjęcia, ale tak jak myślałam - łapie ostrość na kurz, na dworze póki co nie testowałam 🙂
ale ogólnie bardzo fajny aparat jak za taką cenę 🙂
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
18 listopada 2011 22:09
HEEEELP!!
Lampa (Speedlite 580EX II) nie wyzwala błysku, działają wszystkie przyciski, da się wszystko zmieniać, ale nie ma testowego błysku ani flesha. Zupełnie nie wiem czemu 🙁 HELP PILNE!
grast, mogłabyś wstawić jakieś zdjęcia zrobione tym aparatem? Jutro polatam z moim po lesie i zobaczę, czy uda mi się w końcu zrobić normalne zdjęcia 😉.
Strucelka nie chcę martwić, ale z doświadczenia znajomych osób wiem, że taki problem idzie do naprawy... Może palnik jest do wymiany ?!  Obym się myliła :-)  Powodzenia!
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
20 listopada 2011 19:16
Kochani POMOCY! Włanczam aparat na manualu i punkcik który wskazuje gdzie pada największa ostrość jest z lewej strony ( zawsze przy włączeniu aparatu jest centralnie. I nie da się go przesunąć. A Aprarat robi normalnie zdjęcie ostrość ok, tylko że z lewej strony zdjęcia. Można gdzieś przeklikać w ustawieniach czy czeka go serwis ?
olciiik   `Dzień dobry, kocham Cię`
20 listopada 2011 19:32
w moim Nikonie przesuwa się go przyciskając klawisze w lewo, prawo, górę i dół. te takie jakby dżojstik.
20 listopada 2011 19:38
olciiik oczywiści ezgadam się , jak najbardziej 🙂 Ale co z tego jak  naciskam lewo,prawo,góra,dół i nic...

edit literówka
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
20 listopada 2011 19:46
masz zablokowaną ostrość. Musisz przesunąć na kropkę z L, nie wiem jaki masz model, bo w różnych różnie są usytuowane.
21 listopada 2011 18:09
Strzyga Madzia dzięki 😀 Jesteś moją zbawicielką! Uratowałaś mnie psychicznie  🙇 😍 DZIĘ-KU-JĘ !!
juliadna, a następnym razem polecam... (uwaga! będzie herezja!) przeczytać instrukcję
czy ktoś używa GIMPa? i mógłby się ze mną skontaktować w tej sprawie? szlag mnie już trafia z tym programem  👿
ankers, pierwsze robione wczoraj na dworze, godzina 15.30, więc słońca już nie było. Robiłam chyba na ręcznych ustawieniach, drugie zdjęcie z ruchu, nie pamiętam czy na auto, na manualnych ustawieniach czy na ruchu... Ogólnie jedno z najciekawszych. Później makro z tej samej pory dnia i jedno halowe z lampą
Fantazja A co Ci się dzieje z GIMPem? 😀
Co polecilibyście kompletnemu laikowi do robienia dobrych jakościowo fot z jazd,zawodów oraz do sesji szmatocholicznych ? 😁
Interesuje mnie coś nie przekraczającego kwoty 2000zł.
Demonowa Coolpixa P500 😉
Kawecan   Jeździec bez konia...
24 listopada 2011 21:07
Demonowa ja uwielbiam swego Canona sx30 is który ma dodatkowo fajne nagrywanie i duży zoom dzięki któremu nie trzeba latać za koniem. 🙂
Prośbę mam do osób znających się na rzeczy ;D

Przymierzam się do kupna aparatu.... No i tutaj prośba - co polecacie?
Zależy mi na :
- Aparacie w miare cenowym (nie mówie o wynalazkach po kilka tys (Czyt. 3 i wyżej)
- Co by ładne zdjęcia robił - szczególnie ruchliwych potworków (czyt. zwierzyna 😀 )
- Co by się łatwo dał obsługiwac bo mogę mieć mega problemy w jego obsłudze  😵

Co mogę kupić z takimi wymaganiami?  :kwiatek:
Facella   Dawna re-volto wróć!
29 listopada 2011 15:10
qniara myślisz o lustrzance (czyli dalej chcesz się rozwijać twórczo i mierzysz wysoko) czy raczej kompakcie (nie zależy Ci na zabawie trybami manualnymi, wymianie obiektywów - taki poziom średniozaawansowanego laika Ci wystarczy)?
Facella - powiem szczerze ,że lubie robic zdjęcia  🙂 I z chęcią bym się podszkoliła w robieniu zdjęć ,ale raczej prof. fotografem nigdy nie zostanę  😁 Tylko tak jak mówie zależy mi na dosyć łatwym w obsłudze i takim co bedzie potrafił zrobić dobre ,ladne zdjęcia zwierzów w ruchu - bo to w większosci będziemy pstrykać 😉
qniara w dobrych warunkach oświetleniowych (za dnia) większość kompaktu podoła galopującemu koniowi, niestety kiedy pogoda nam się psuje lub się ściemnia, bez choćby minimalnego zrozumienia ustawień manualnych niestety nie będziesz miała ostrych, nieporuszonych zdjęć. Polecam Coolpixa P500, jak już wcześniej wspominałam to jedna z ciekawszych obecnie propozycji dla kogoś, kto będzie cykał na automacie, ale ma zamiar pobawić się w ustawienia manualne. I jest stosunkowo niedrogi, w pewnej sieci kosztuje teraz 1099zł. Ma 36x zoom i bardzo dobrą stabilizację.

uwazaj z podawaniem cen i "nasza siecia" bo zaczniemy cie karac za reklame
Kicha z koniem ;P W większości teraz to zdjęcia psów - w domu (czyt. kijowe oświetlenie) wystawy często hala , a jak na polu to też pogoda pod znakiem zapytania.

A Nikon D3000  🙄 jakieś opinie? Akurat znajoma ma na sprzedaż i tak głośno myślę....  🙄
A za ile sprzedaje? Jeżeli masz czas i chęci, żeby zrozumień manuala to tak naprawdę do amatorskiej fotografii wystarczy Ci i D3000 i P500, plusem P500 jest zoom, bo w przypadku D3000 musisz dokupić dłuższy obiektyw - chyba, że znajoma sprzedaje już jakiś zacny komplet. Natomiast plusem lustrzanki jest większa fizycznie matryca, która lepiej poradzi sobie tam, gdzie nie ma światła, a do tego można za niewielkie pieniądze kupić jaśniutki obiektyw, z ktorym już nie powinnaś mieć najmniejszych problemów na halach czy w domu.
MsCarmen, przecież w domu jej dłuższy obiektyw niepotrzebny, raczej krótszy. Na ringu też - jeśli chce doświetlać to tele dłuższe niż 85-100 mm nie ma sensu. Chyba że na ringu, tu pewnie 100-150 mm może się przydać.

qniara, jeśli chcesz kompakt to może Canon G12. Da się do niego podpiąć dobrą lampę błyskową z odchylanym palnikiem, co oznacza dobrze doświetlone zdjęcia w pomieszczeniu oraz dopiąć dyfuzor lub odbłyśnik - dobrze doświetlone zdjęcia na hali.

Z lustrzanek pozostają Ci amatorskie... i nauka fotografowania.
Facella   Dawna re-volto wróć!
30 listopada 2011 16:13
mam D3000 i powiem, że na wysokim ISO się nie spisuje. przy 800 widać już spore szumy (zwłaszcza jeśli na zdjęciu przeważają ciemne kolory), 1600 to ostateczność, Hi1 to już porażka. a wysokie ISO przy ciemnym obiektywie, zdjęciach w pomieszczeniach i braku odpowiedniej lampy to niestety jedyna rada na krótkie czasy. jeśli Cię stać na kupienie jasnego obiektywu, to czemu nie. D3000 ma tryby w pełni automatyczne, ale też pół- lub całkowicie manualne. poza tym ma jakiś tam tryb guide, na sam początek nawet coś się można dowiedzieć, jednak przyznam, że zrobiłam na nim pierwsze kilka zdjęć, później już mnie ograniczał. teraz mnie denerwuje większość trybów automatycznych. ale na początek to nawet polecam.
abre Szczerze wątpię, żeby laikowi chciało się wydawać kasę na lampę błyskową, którą trzeba w dodatku umieć obsłużyć 😉 Poza tym słabszą lampą nie oświetlisz dobrze dalszego planu, a mocnej na ring nie weźmiesz, bo oślepisz sędziów.
A jeśli rozmawiamy o G12, to już lepszy w tej klasie jest Coolpix P7100 z nową matrycą.
Livia   ...z innego świata
02 grudnia 2011 13:40
Wybaczcie, jeśli to pytanie nadaje się gdzie indziej.

Od niedawna mam lustrzankę, uczę się dopiero jej obsługi, ale nie umiem sobie z jedną rzeczą poradzić. Chodzi o to, że w wątku o twórczości poradzono mi krótsze czasy naświetlania zdjęć, bo inaczej przy zbliżeniach zdjęcia wychodzą nieostre.
Spróbowałam krótszego czasu i... kapa, bo zdjęcia przy 1/125 wychodzą mi w domowych warunkach czarne  😵 "Coś niecoś" zaczyna być widać przy 1/80, w miarę ok wychodzi dopiero przy 1/20 - a to już z kolei za długi czas i zdjęcia często są poruszone...
Mogę coś na to poradzić? Mam Nikona D3100 i kitowy obiektyw Nikkor 18-105.
Będę wdzięczna za każdą pomoc  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się