Siodła syntetyczne a skórzane

Hana i tu się mylisz, bo mamy na forum dziewczynę, która z powodzeniem montowała łęk winteca w siodle daslo.

Możesz podac kto z powodzeniem zamontował daslo do winteca
Ja się wczoraj dowiedziałam stąd:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,73522.msg1184795.html#msg1184795
Jasne, że mogę. hugolina009 montowała łęk winteca do daslo, co opisywała nawet w tym wątku. Wystarczy cofnąć się kilka stron. Na ten temat pisała jeszcze wczoraj w tym wątku: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,73522.0.html
Simma, Ustawiają nie, ale ogolnie - tak, kiedy koń chudnie z pleców, to kłąb może być bardziej zarysowany.
Przeganiaj tam tą Twoją, bo gruby koń to bardziej niezdrowa sprawa niż lekko za chudy koń. Mam nadzieję, że odstawiłaś wszelkie dobrocie. 😉

Czy odstawiłam ? Ja  ? Oczywiście 🙂 Próbuje dla ojca jakoś na ludzki przetłumaczyć, żeby nie odwalał tak z tym owsem, chlebem i wszystkim innym  🙄
Niestety,on nie może zrozumieć, że to mój koń, którego chcę odchudzić...xD

I kurde...sama nie wiem 🙁 Daslo ? Wintec ? (chodzi o łęk :p)
To spróbuj pożyczyć od kogoś te 2 siodła i wtedy sprawdzisz, nikt online nie dopasuje Ci siodła.
Tyle ze ja nie mam od kogo pożyczyć...
Ja nie mieszkam blisko stajni, sklepów jeździeckich i ludzi, którzy mają full koni...
W naszych ogłoszeniach często ktoś pyta o pożyczenie siodła np za kaucją.
Spróbuj może się uda.
Ja mam zamontowany łęk winteca w daslo - niby producenci opisują je jako takie same rozmiary, a wintec jest szerszy. Nie miałam żadnych problemów z zamontowaniem.
A nie wiesz ile ten łęk ( chodzi o biały) jest szerszy od daslo żółtego?
Ja mam biały winteca tylko jest w stajni jutro Ci zmierze --chyba że ktoś wczesniej Ci odpisze  😉
Super!!!Dziękuję :kwiatek:
Muszę zacząć coś kombinować bo mam żółty łęk daslo i powoli zaczyna nam brakować miejsca 🤔
oto pomiar łeku--

mierzony tak od wewnetrznej  --jak kreska
dlatego kreske namalowałam też przy żółtym byś widziała dokładnie skąd mierzyłam
Dziękuję bardzo, teraz muszę poszukać pomiar żółtego łęku, bo gdzieś miałam
:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

edit, jednak żółty jest większy.
Tylko, że łęki daslo i winteca mają inne profliowanie - daslo jest jakby prosty, a wintec rozchylony przy końcach co w efekcie daje większy kąt=większy rozstaw.
Ja wsiadłam wczoraj w winteca 500 cair i wrażenia raczej średnie...nie mogłam jakos kolana przyłożyć i latałam po tym siodle, nie czułam konia.Okazało sie, że jest ono jednak sporo za wąskie na moja kobyłe.CZy to, że własnie nie siedziało mi sie zbyt dobrze moze wynikać właśnie z tego, że jest za wąskie?
Ja jak 1 raz wsiadłam w Daslo w czarnym łęku ( na sprawdzenie, bo sklep oferował  mi na mojego konia czerwony  🤔wirek:, a okazuje sie że żółty powoli jest za mały) to leciałam strasznie w przód i w ogóle latałam po siodle . Nie czułam sie dobrze pewnie przez to ,że było małe i że 1 az siedziałam w takim syntetyku.
Miał ktoś z Was może okazję siedzieć w siodle Tekna ?
siwaaa ale z tego co kojarzę, to teraz jeździsz chyba w daslo?.
Ja się zastanawiam jaki łęk wziąć do tego swojego winteca-niebieski czy czerwony, bo zdania są podzielone.Ale jak je wrzuciłam na konia w tym czarnym, to  był zonk i pierwsza myśl- o kurcze jakie wąskie! Nie trochę ale bardzo za wąskie.Jak siadłam to na początku było-o matko, jak na wielbłądzie wysoko, potem oczywiście siodło trochę siadło(pewnie wbiło się koninie w mięśnie 🤔).

Tak cięgle jeżdżę.

Teraz jeździ mi się super, na tę chwilę nie zmieniła bym tego siodła na inne.
A co myślisz o tych łękach?
Jak rozmawiałam z kobitą z jakiegoś sklepu z łodzi to powiedziała żebym drucikiem  zmierzyła sobie konia (łęk) tak zrobiłam i wysłałam, dostaje długi czas potem maila , że mój koń powinien mieć czerwony łęk 🤔wirek: coś nie halo na pewno, bo miałam w tym samym miesiącu 3 różne siodła  w tym jedno o podobnym rozmiarze jak z czerwonym łęku to siodło było 5 cm nad koniem.

Gdzie indziej zamówiłam siodło z żółtym łękiem i wszystko gra.
Może masz kogoś w pobliżu kto ma siodła  lub łęki?? Lub pożycz od kogoś "w ogłoszeniach " tylko na przymiarkę łeki.
Ja będę się starała o biały łęk winteca. 😀
Będę miała na próbę i niebieski i czerwony 😅
Mam nadzieję, że będzie mi się lepiej siedziało. Bo miałam wrażenie że kobyła w galopie lepiej szła, nie pędziła tak, mimo, że latałam po siodle. Może ten system cair rzeczywiście się przydaje końskim plecom. Ale za krótko jexdziłam żeby powiedzieć coś bardziej pewnego.
I zobaczymy czy siodło nam spasuje, czy bedzie musiało pójść dalej 👀
Ja muszę biały dorwać.
Nie wiem czemu , ale może to wina siodła była, ale po pierwszych hmm 10?? jazdach tyłek bolał mnie niesamowicie. 😁
Dobrze , że już jest ok.
Mnie najbardziej tyłek i kość ogonowa bolały od huberta. Moje obecne ubo jest takie dla kobiet fajne, bo ma szeroki łęk 😉, a ten wintec już taki nie jest, ale i tak jest dużo łagodniejszy niz hubert.
ja zaczęłam jeździć w niebieskim, po dwóch tygodniach konina się na tyle rozbudowała, że spokojnie wsadziłam biały- więc był przeskok - ominięty czerwony łęk.
A mnie sie wczoraj udało zamontować czerwony łęk do mojego winteca 😅 Zmierzyłam-siodło 2cm szersze niż było wcześniej-zobaczymy czy to wystarczy. Mam obecnie pod ręką 3 łęki i powiem tyle, że między nimi jest o 1cm różnicy(23,5  24,5  25,5).
A powiedzcie mi, czy nie daje Wam dyskomfortu taki sposób zamontowania przystuł jaki jest w tych siodłach?Bo ja mam wrażenie że czuję je po udem 🤔
to zależy jak zapnę popręg (albo jaki). Bo jak wypadnie mi sprzaczka nisko-pierwsza, druga dziurka to czuję sprzączkę pod kolanem. Ale jak jest wyżej to już nie.
A ja właśnie miałam zapięty prawie na ostatnie dziurki i może dlatego za dużo miałam pod udem. Będę musiała spróbować z krótszym popręgiem. Kurcze-podoba mi się to siodło przez te wymienne łęki, system cair i wczoraj odkryłam, że jest w nim NAPRAWDĘ elastyczna terlica.
Mam nadzieję, że przy tym szerszym łęku siodło będzie leżało lepiej i nie będzie się kręciło na boki.
palemka- nie wiem czy Ci szerszy łęk pomoże, jeśli chodzi o kręcenie się siodła. Na mojej parówce wszystko się kręci.
Kurcze, ale moja parówka to nie jest 😉, teraz ma taki trochę bardziej okrągły gabaryt, ale przez wiekszość roku jest raczej w wtakiej normalnej kondycji. Mimo to sporo siodeł się na niej kręci.
A myślicie ze ten system cair faktycznie ma taki pozytywny wpływ na końskie plecy?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się