Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)

Czy moglibyście zinterpretować te zdjęcie?

Macie może jakiś pomysł, aby zlikwidować ten "garbik"? I czy brak zachowania linii ręka-pysk jest w porządku ? Jeśli nie, to co mam zrobić, aby taką linię zachować ?
equusmoth   Gudi &Greeys &Fokus
02 listopada 2011 14:44
Nie jestem specjalną specjalistką, ale wydaje mi się, że opierasz się na rękach, prawda? Może to tak na zdjęciu wyszło, pięta trochę bardziej w dół, no i tyłek próbuj trochę bardziej do góry dawać🙂
Facella   Dawna re-volto wróć!
02 listopada 2011 15:01
ja myślę, że nie masz stabilnego oparcia w strzemieniu ze względu na jego długość - spróbuj je skrócić o dziurkę, dwie. siedzenie automatycznie powędruje nieco do góry, noga się nie cofnie i pewnie będziesz czuła się stabilniej mając oparcie na strzemieniu. i to chyba powinno nawet problem z "garbikiem" rozwiązać, tyłek pójdzie do góry i się wyrówna.
ale specem nie jestem, może niech ktoś inny się wypowie.
To moja druga jazda w skokówce po miesięcznej przerwie w ujeżdżeniówce, więc nijak usiąść mogłam, a strzemiona jakoś też tak ni z gruchy ni z pietruchy :P
Myślę, że po skróceniu strzemion będzie lepiej, bo wcześniej nie miałam takiego problemu.
Dziękuję  :kwiatek:
No to w takim razie i ja wystawię się na krytykę 😉
Dodam tylko, że jeszcze w styczniu'11 nie wiedziałam co to łydka, że ręką można działać i w ogóle mimo 3 letniej jazdy nie miałam nawet podstaw xD

Wiem, że przechylam się podczas galopu na wolcie i zakręcie i, że mój kręgosłup zachowuje się jak po paru głębszych. Dzielnie z tym walczę.
Jakieś inne rażące Was błędy?
equusmoth   Gudi &Greeys &Fokus
08 listopada 2011 18:29
Na pierwszym zdjęciu, moim zdaniem, kciuki bardziej w góre, ale ogólnie moim zdaniem fajnie 🙂
Na drugim ok
Na trzecim widać, że jedną rękę masz wyżej i inaczej< nie naturalnie> ułożoną, mam ten sam problem  🙁
Na czwartym, może tak wygląda, ale jakbyś miała odstawione łokcie? i opierasz się na szyi konia, oprzyj siłę ciężkości bardziej na kolanach
A na piątym ok, zbierałaś wodzę?

Pozdrawiam 😉
mnie zastanawia jak ty trzymasz ta stope w strzemieniu? i od razu całe strzemie tak dziwnie pod katem odstaje. nie wiem nie spotkałam sie z czyms takim.
equusmoth niestety na tym siwku w skoku moje ręce robią 'coś' bo jeżdżę na nim na bardzo długich wodzach, bo na krótszych się spina i próbuję nie stracić kontaktu. A skoro mam z nim kontakt i jakoś go tam ogarniam dosiadem, to myślę, że to w niczym nie przeszkadza 😉
I wydaje mi się, że na ostatnim zdjęciu rzeczywiście ogarniam wodzę. Miałam z nimi mały problem bo to moja pierwsza (wyłączając wchodzenie na chwilę na stępa, czy chwilowy kłus i galop do sesji) pierwsza jazda na oklep xD
anil22 rzeczywiście moja stopa nie jest prostopadła do strzemienia, nie zauważyłam tego nigdy.
Przeszkadza to w czymś?;o
zastanawiam sie jak w takiej pozycji uzywasz łydek 😀
anil22 przecież nie przyciskasz całej łydki do konia tylko jej 'fragment'. A on do konia przylega xP

Może tu lepiej widać?

ja też robię taki błąd- trzymasz strzemię bardziej na palcu, a powinnaś w najszerszym miejscu stopy-jak masz na palcu to od razu zła równowaga, jak będziesz trzymać strzemię w najszerszym miejscu stopy to palce nie będą od konia i będziesz dobrze działać łydką
Perlica mam pytanie. Jest to aż tak kardynalny błąd, że muszę z nim walczyć? Bo skoro nie wbijam pięt, a palce aż tak bardzo nie odstają to mogłoby tak pozostać?
Nie, nie mogłoby - ponieważ w taki sposób masz po prostu niestabilny dosiad - musi być stabilne oparcie w strzemionach - a więc stopa musi być oparta w takim miejscu, które nie podlega "ugięciom" co chwilę innym. Nie masz szans na to, aby palce się w stawach nie wyginały - więc w każdym momencie Twoja noga jest w trochę innej pozycji a ty zaparta a nie oparta w strzemieniu.
szara ja specjalista nie jestem ale widze brak oparcia, złe ułozenie stpoy w strzemieniu a co za tym idzie zły dosiad, wiec mi sie wydaje poprawne uyzywanie lydek n iemozliwe, moze sie myle.
dziewczęta macie rację 🙂
Szara dziewczyny mają rację- ja robię dokładnie to samo i to prowadzi do złych nawyków  i niestabilnego dosiadu.
Trzeba to ćwiczyć- mi idzie jak pod górę bo z tym strzemieniem nauczyłam się tak źle trzymać na wyścigach- tam inaczej środek ciężkości i można tak.
Pracuj nad sobą pókiś młoda bo inaczej będziesz jeździć jak ja 😂
Szara,, Julie bardzo ładnie opisala rotowanie biodra, poczytaj, i zrozumiesz, ze nie polega to na siłowym ustawieniu palców do konia, a na zrotowaniu siebie juz od biodra, a co za tym idzie, automatycznie palce dą do konia. wiec usztywniasz się juz w biodrze, co za tym idzie, tak ustawiasz stopę, nie da sie osiagnac elastycznego, dzialajacego dosiadu w ten sposób :kwiatek:
Rzeczywiście mam problem z usztywnieniem w biodrach.
Dziękuję wszystkim  :kwiatek:
Szara: Ja się tylko podpiszę pod tym co już zostało powiedziane.
Główny błąd - za płytko stopa w strzemieniu, widać to na każdym zdjęciu. To jest BARDZO ważne i z tym musisz powalczyć.
Druga sprawa - ciągniesz ręce w kierunku majtków 😉
Wyprostuj nadgarstki i zwracaj uwagę na linię łokieć-nadgarstek-wodza-wędzidło. To musi być linia prosta.
Ale jak się ustawi noga, to i ręka się poprawi.
Widzę, że jeździsz na różnych koniach i bardzo dobrze! Jak na wzięcie się za bardziej ambitną jazdę od niedawna - nie jest źle.

I jeszcze jedno:
Ludzie, NIE wstawiajcie zdjęć na oklep do oceny ❗ ❗ ❗

Facella   Dawna re-volto wróć!
09 listopada 2011 17:11
Szara, mam wrażenie, że w niektórych momentach wywijasz nadgarstki pod siebie, bo zaczyna Ci brakować kontaktu, tj. masz za długie wodze i starasz się to korygować samą ręką, bez skracania ich.
Martita   Martita & Orestes Company
19 listopada 2011 21:44
Teraz ja się wstawię, bo widzę, że wątek chwilowo ucichł.  :kwiatek: Wstawiałam swój filmik do interpretacji gdzie usłyszałam słowa otuchy i przydatne rady. Starałam się je wykorzystać (u mnie głównie ręka, rozluźnienie, ogólnie większa ekspresja jazdy) , niestety kolejnego filmu do porównania nie posiadam, ale obiecałam zdjęcia więc są. Jakie i czy widzicie różnice? Jakie błędy? Nie posiadam już aktualnie osoby z ziemi i sądzę, że za prędko to się nie zmieni, dlatego bardzo doceniam rady Voltopirów. Czy dalej idziemy w dobrym kierunku? Co zmienić na co i jak waszym zdaniem?  Będę wdzięczna za opinie  😡
Starałam się jak najlepiej dobrać zdjęcia w miarę możliwości, jakby było mało dostawię inne. :kwiatek:

Kłus

A czemu jeździsz na takim haku?
Trudno porównać zdjęcia do filmiku. Ja dokładnie pamiętam filmiki, bo bardzo podoba mi się ten koń. I pamiętam, że radziłam Ci, żebyś jechała żywiej, energiczniej, zadbała o lepsze ustawienie i zginanie konia w obie strony, robiła więcej przejść...
Więc nie da się powiedzieć czy to się zmieniło.
Ja tu widzę jedno: Skróć puśliska i cofnij nogi (oraz zrób rotację),  bo masz je na popręgu zamiast na boku konia.
A tak ogólnie to ładnie.
Lepiej mu w irokezie! 😉
To teraz ja 😉
Daję kilka, zeby porównać...
Konie zupełnie inne : Kary N-klasowy 8latek WKKWista i Gniady 10 letni kombinator XX  😎
Myślę, że jeżdżąc na takim poziomie niewiele się dowiesz na forum, bo trenerzy sportu mogący Ci coś konstruktywnego doradzić raczej nie piszą bezpłatnych porad na forum 😉
No i raczej nie da się nic wychwycić z tych kilku zdjęć.
Może gdybyś wstawiła filmy ze swoich przejazdów, czy treningów, to można by coś zauważyć.

Lepiej mu w irokezie! 😉

a mi się podoba dużo bardziej w długiej grzywie 😉

rzeczywiście fajnie byłoby porównać filmiki, jak masz. Mi się nie podoba ten drugi obrazek z listopada, koń wygląda na sztywnego i zapartego, ty odchylona i zawieszona na za długich wodzach. Ale to tylko zdjęcie...
dalej jestem ciekawa czemu akurat takie ogłowie.
Martita noga za bardzo na popręgu.
Najładniej ją masz na zdjęciu z sierpnia, dąż do tego.😉
Tak, to z sierpnia, w lewym dolnym rogu, jest lepsze niż to z listopada, pod każdym względem.
Na pierwszym koń idzie luźniej, bardziej się odpycha, wyrzuca tą przednią girę do przodu, Ty siedzisz poprawniej.
A na drugim koń ma nienaturalnie przykurczoną szyję, a zad wcale nie wkracza głębiej (więc nie jest to przeniesienie ciężaru na tył), a Ty siedzisz rozwalona, z zaciągniętym ręcznym i bez łydki 😉
No, ale to tylko zdjęcia. Możliwe, że jest lepiej, ale musiałabyś pokazać znowu filmik.

<edit>
A jeszcze specjalnie dla Ciebie obróciłam to pierwsze zdjęcie, żeby było pod tym samym kątem co drugie.
I zobacz, że jest lepsze!

ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
20 listopada 2011 15:22
Mi się nie podoba ten drugi obrazek z listopada, koń wygląda na sztywnego i zapartego, ty odchylona i zawieszona na za długich wodzach. Ale to tylko zdjęcie...

ma dokładanie to samo zdanie. z tym że zawieszenie jest na cholernie zaciągniętym haku.

Nie można normalnie i po ludzku na wędzidle go jeździc?
A to już osobna sprawa. Moim zdaniem jeździj na czym chcesz, pod warunkiem, że wiesz do czego dążyć 😉
Na hacku nie jest mniej lub bardziej po ludzku, niż na wędzidle IMHO.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
20 listopada 2011 15:32
a moim zdaniem to jest jakiś półśrodek jakieś niedopowiedzenie. Nie bez powodu w konkursach ujeżdżenia hackamore jest niedozwolone.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się