kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
widze, że wiele o tym nie wiadomo, nie wiem nawet gdzie mam szukać odpowiedzi
Co to jest magiczny dralon? Derki dralonowe? Czy dobrze rozumiem, ze osuszające? Jeśli tak w czym lepsze od polaru?
jest coś takiego jak licencja A i B w jednym?
czy jazda na oklep pomaga na bolący kręgosłup, czy jest to w ogóle bez sensu?
BASZNIA, mama krawcowa mi to tłumaczyła - 100% bawełny podobne do dżinsu. Znajoma pracująca w sklepie polecała mi dralony na sezon zawodów dla siwych koni, w polarze im gorąco.
A dlaczego siwym goręcej niż gniadym?
chyba chodzi o to, że dla siwych, bo się bardziej brudzą, a w polarze byłoby za gorąco.
dea, mi bardziej chodziło o względy higieniczno-czystościowe 😉 ja właśnie zamierzam się zaopatrzyć w dralon, bo koń, którego chcę kupić, jest bielutki jak śnieżek 😉
ja mojego gniadego w wiosnę i lato w derce nie trzymam...
A, rozumiem, czyli osusza ale nie grzeje. Thenkju 🙂
Aha, dzięki za wyjaśnienie, chyba już słabo z kumacją 😉
Co to jest magiczny dralon? Derki dralonowe? Czy dobrze rozumiem, ze osuszające? Jeśli tak w czym lepsze od polaru?
Hmm, dziewczyny pisały, że dralon nie nadaje się do osuszania, bo zatrzymuje ciepło.
czy jazda na oklep pomaga na bolący kręgosłup, czy jest to w ogóle bez sensu?
obawiam się że ani twój ani koński kręgosłup nie będzie się czuł lepiej po jeździe na oklep 😉
Dralon grzeje bardzie niz polar, i nie osusza!
marysia550, wg mnie to działa w drugą stronę - nie ma asekuracji ze strony czapraka, podkładki i siodła, więc boli i jeźdźca i konia...
Słyszałam, że siodła bezterlicowe są dobre na problemy z kręgosłupem 😉
no właśnie też mi się wydawało, ze nie pomoże, a jednak po dzisiejszej przejażdżce poczułam się wreszcie lepiej.
Oki dzieki za odp na temat dralonu.Chyba sobie wymyslilam osuszanie w takim razie...
Na bank nie osusza, mozesz jeszcze w derkowym watku spytac albo poszukac. 😉
[quote author=żaczkowa link=topic=1412.msg1189434#msg1189434 date=1321469388]
BASZNIA, mama krawcowa mi to tłumaczyła - 100% bawełny podobne do dżinsu. Znajoma pracująca w sklepie polecała mi dralony na sezon zawodów dla siwych koni, w polarze im gorąco.
[/quote]
a czy te 100% bawelny podobne do dzinsu to nie jest przypadkiem drelich a nie dralon? Wybaczcie jesli sie myle, poprawcie 🙂 Bo bardziej mi sie po prostu z takim opisem drelich kojarzy, dralon w dotyku samym wydaje sie taki.. miesisty? w kazdym razie dralon chyba bardziej grzejacy jest niz drelich i nie wydaje mi sie zeby byl fajny na lato, balabym sie o przegrzanie konia. ( no chyba, ze bierze sie te dralony "light"- cieniutkie- ale i tak mnie nie przekonuja.).
Też wydaje mi się, że o drelich chodziło. Dralon to taki koc, tylko że leciutki. Zapewne aktualnie można sobie pomacać w Lidlu 🙂
marysia550, najprawdopodobniej ból kręgosłupa jest u Ciebie związany z bólem spiętych mięśni, a jazda na oklep pomogła im się rozluźnić, jak podczas hipoterapii. Jeśli mam rację to powinny Ci też pomoc wszelkie ćwiczenia typu kładzenie się na koniu, przewieszanie, sięganie lewą ręką do prawej kostki itp.
czy po urazie nogi lepiej zastosować żel chłodzący czy glinkę chłodzącą ?
Dralon to splot bawełny tak tkany, że jest puchaty. Stąd głównie koce się z tego robi.
Jest to nazwa zastrzeżona (coś jak lycra). W Niemczech zrobił furrorę z kilku względów:
1. jest naturalny - bawełna- eco itd. więc w pasuje do wszechobecnego trendu
2. jako włókno naturalne jest sporo tańszy od np. wełny więc przeciętnego obywatela stać aby sobie taki kocyk co grzeje kupić w markecie
3. jako bawełna a nie wełna nie uczula osób, które nie tolerują wełny.
Min. dlatego w Polsce "dralony"- koce daralonowe spotyka się dość często w Lidlu.
Włókno dralonowe wypromował w przemyśle końskim eskadron. Ich "dralony" - derki z włókna dralonowego mają właśnie przypominać ciepłe koce.
Raczej nie do osuszania a do rozgrzania przed jazdą, zatrzymania ciepła po jeździe. Stąd wzory w "koc kratkę" aby kojarzyło się z czymś cieplutkim i stąd dość duża popularność dralonów treningowych.
Całkiem spore kwoty za "derki dralonowe" nie wynikają bynajmniej z cen ich produkcji. Chodzi o to, że w portfolio eskadron ten produkt jest substytutem "derek wełnianych, z prawdziwej wełny", których eskadron nie oferuje. Ot taki sztucznie produkt premium😉.
Tym samym trend przyjął się na cały koński rynek. Na ebay.de są derki dralonowe (wykonane z dralonu) innych firm. Są tańsze ale jednak nie najtańsze😉. Konkurencja skorzystała na pracy marketingowej eskadrona, który wyedukował nas, że dralon to co super cool... a to tylko czochrana bawełna😉
kotbury, aaa, dzieki 🙂
Ja wiem skad mi sie wzielo osuszanie, skojarzyłam dralon z dry-suchy. Taaaaa, na szczescie rv prostuje durne wymysly 🙂.
Czy konie w ciemności widzą lepiej niż ludzie? A może gorzej? 👀
Dołączam się dopytania Sankaritariny
źródła dokładnie nie podam, bo nie pamiętam, ale w jednej z książek było napisane, że konie w ciemnościach widzą lepiej od ludzi.
tez slyszalam ze lepiej od ludzi. 😉
Myślę, że na pewno skoro w terenie po ciemku mój koń szedł jak w dzień a ja tłukłam głową w każdą gałąź 😁
Czy na zawodach w skokach przez przeszkody nie wypada pojawić się z batem ujeżdżeniowym?
Albo Cię zdyskwalifikują albo poproszą o zmianę bata na skokowy. Na rozprężalni raczej jeździsz z czym chcesz.