Dziewczyny na ile przed slubem rezerwowałyście lokal?
2 lata wcześniej i już nie było terminów tych, które mieliśmy w planach
Witajcie 😀 Salę rezerwowałam 10 m-cy przed ślubem- Mozart w Mrokowie...fart...a suknię kupiłam z salonie Casablanca w Żyrardowie
www.sukniecesablanca.plJedno i drugie moge polecić w 100% 😀
prosze do ogloszen 🤬
Dołączam do was Kochane. Właśnie zaczynamy organizacje :-) Wstępne koszty powaliły mnie na kolana...
Nie dygaj nic dacie rady 🙂
Amarotsa, gratuluję!
I powiem Ci, że da się na pewnych rzeczach zaoszczedzić, nam wyszło dobre 1/3 - 1/4 kosztów, o jakich mówili nam znajomi
Nie dygaj nic dacie rady 🙂
Nie dygam, ale trochę dużo mi wychodzi. Zespół zaśpiewał mi 6tys 🙇
Maleństwo - dziękuje. Wiem, że może wyjść dużo taniej. Na razie liczę wszystko z zapasem. Chcieliśmy mieć wstępny obraz całości kosztów.
Wstępnie liczę wesele na 80-90 osób więc nie aż tak znów dużo. Myślę też poważnie o wypożyczeniu sukni. Jakoś kupno i ceny mnie odstraszają.
Edit - Dopisek
dziewczyny pomóżcie - staram się ogarnąć temat ślub, termin dla przypomnienie 19 maj 2012
i zastanawiam sie czy nie zapomniałam o niczym, bo mamy:
sale
orkiestrę
fotografa ( kamerzysty nie bierzemy, przynajmniej na dzień dzisiejszy )
babeczkę do ubierania kościoła
wódkę ( zamówioną)
bryczkę ( wstępnie zamówiona)
parasole ( jakby padało)
zaproszenia
pudełka na paczki z ciastami
czyli nie mamy:
ubrań
zawieszek na wódkę
kotylionów
dobrze mówię?? czy powinnam jeszcze coś załatwić??
teraz martwy sezon w pracy wiec mam czas żeby ogarnąć temat ślub i chyba zaczynam panikować 😉
Nakarzynka, mam na komputerze "Listę wskazówek dla przyszłej PM". Zrobiona na podstawie planowania, forów ślubnych, wskazówek innych par. Jakbyś chciała, to mogę Ci przesłać na pw. Niektóre rzeczy oczywiste, inne mniej, ale całość dosyć solidna.
Aprilla to ja bardzo poproszę :kwiatek:
Amarotsa
pierwszy zespół jaki znaleźliśmy zaśpiewał nam 6500zł, drugi 8900zł 🤔. Szukaliśmy dalej, słuchaliśmy ich utworów i okazało się, że przeoczyliśmy bardzo fajny za 3500zł. Trzeba szukać.
Odebraliśmy zaproszenia. Bardzo mi się podobają. 😡
Matko, jakie ceny!
My zrezygnowaliśmy z zespołu i w sumie wszyscy potem mówili, ze muzyka super i że fajnie, że nie było zespołu ani wodzireja... No, ale my jesteśmy trochę offowi i na przekór, i takich też mamy znajomych ;P
maleństwo ja się załamałam na początku 😵
jak obdzwaniałam fotografów to za przygotowania, ślub i wesele do oczepin chcieli ponad 5-6tyś. zł. A plener to już w ogóle 😵
Odechciało mi się szukać, ale na szczęście mam znajomych po ślubie, którzy dali mi namiary na wszystko i to w rozsądnych cenach.
O jeny...
Nasz fotograf za wszystko bierze w okolicach 2 tysięcy, my mniej, bo mieliśmy sesję tylko z przygotowań, ceremonii i pleneru. Brrrr, ta Warszawa 😉
Jak się później okazało da się znaleźć taniej nie tracąc na jakości 😀 😅
Ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczona cenami sukien.
W Raciborzu, Rybniku, Katowicach i Zabrzu znalazłam takie salony, które szyją ze zdjęcia, projektu lub pomysłu do ok 1600-1800zł. A minione kolekcje ok 1000-1200zł nawet potrafią kosztować.
Oczywiście są i salony gdzie średnie 3500zł.
Jezu jakie u Was ceny 😵 U nas ceny zespołów od 800 zł ale znam takich co mieli zespół za 50 tys 😉
Ja mam problem z ogarnięciem tematu od strony "urzędowej". Otóż ja jestem Polką - Katoliczką mój przyszły mąż jest Niemcem - Protestantem. Brakuje mi już pomysłów jak to zorganizować wszystko. Ja swojej wiary nie chcę się zrzekać on swojej również nie chce. Szanujemy to. Myśleliśmy by wziąć ślub cywilny, a następnie jednostronny ślub kościelny w katolickim kościele. Czyli tak jakbym ja poślubiała jego, a on mnie nie. Później w odwrotna stronę w kościele protestanckim w Niemczech. Teraz w Grudniu będę w Polsce chcę wszystko załatwić, by jeszcze w tym roku od strony urzędowej-papierkowej mieć wszystko gotowe. Czy ja w ogóle dobrze myślę?
Jeśli chodzi o fotografa to problemu nie wiedzę - moi bracia zajmują się fotografią. Kamerzysty nie planuję, Samochód nam odpada, bo planujemy pojechać naszym - ewentualnie bierzemy pod uwagę bryczkę, ale nie orientowałam się jeszcze czy w ogóle uda się takową u mnie zorganizować - do tego planowo ślub wrzesień/październik - więc boję się, że na bryczkę może być po prostu za zimno. Zespół, który chciałabym aby u nas grał to dobrzy znajomi mojej rodziny. Jednak to zespół estradowy - nie weselny. Spory skład, bo około 10 osób. Graja świetną muzykę - co najważniejsze mam możliwość podrzucenia im kilku niemieckich kawałków. Chciałabym by przyszły mąż miał coś "swojego" troszkę. Więc prawdopodobnie przystanę na ich cenę. 6 tys to znów nie tak wiele, by każda z tych dziesięciu osób będąca na scenie miała coś z tego wieczoru.
Ogólnie to podjęłam się organizacji wesela od początku do końca sama. Więc nie będzie u mnie kalkulacji typu "tyle i tyle" od osoby. Planuję zarezerwować kucharki na ten wieczór, obsługę. Sami kupujemy mięso i inne produkty potrzebne kucharkom. Z Alkoholem na razie mamy problem, bo musimy wszystko wyliczyć. Możliwe, że niemiecka część rodziny nie będzie piła wódki, a raczej piwo i wina. Więc wciąż zastanawiamy się ile i czego na głowę. Orientowałam się także już cenowo w sprawie tortu i ciast. Tort wychodzi około 65zł za kg a ciasta około 25zł za kg. Do tortu trzeba będzie dodać cenę figurek etc, które będziemy zamawiać osobno i dostarczymy do cukierni.
Kieckę - zdecydowałam się, że będę kupować. Mimo wszystko po powrocie do Niemiec czeka mnie drugi ślub, a cena wypożyczenia sukni na tak długi okres czasu będzie niewiele niższa od jej kupna. Tak więc wypad do Wrocławia będę musiała zaplanować :-).
I tak liczę i liczę. Wszędzie niby ceny nie aż tak kosmiczne, ale jak podliczyłam wszystko to i tak mam około 30 tys 🤔wirek:
Aprilla - mogłabyś i mnie podrzucić? Będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
Żabeczka - która cukiernia u nas najlepsza?
Łohoohoo, a co to za zespół za 50 tys? Bo aż ciekawa jestem 😁
Czy rzeczywiście warto dać 50 tyś za orkiestrę? 🙄
Dla mnie wyprawianie wesela na tysiąc osób i zamawianie Bóg wie jakiej sali i orkiestry to 🤔wirek:
Tak czy siak znajdzie się osoba, której się nie spodoba, a pieniądze wolałabym przeznaczyć na wycieczkę, albo urządzenie mieszkania.
Tak czy siak znajdzie się osoba, której się nie spodoba, a pieniądze wolałabym przeznaczyć na wycieczkę, albo urządzenie mieszkania.
Zawsze będzie ktoś, komu się coś nie będzie podobało! niestety
Rihanna przyjeżdża i śpiewa 3 kawałki 😀
Golce 😉 a wesele było na 450 osób 😁
armaquesse, ale grali przez całą noc? I starczyło im repertuaru? Też słyszłam o weselu, na którym Golec O. grała ale nie dopytałam wtedy.
Amarotsa, to nie problem przeciez, to jest Ökumenische Trauung. poczytaj sobie, w necie tego pelno jest 🙂
Jak bym miala, to bym dala 50 tys za zespol. Najchetniej jazzowy 😀 Obawiam sie, ze sama z mezem i tesciem bym sie bawila, ale co tam 😎 Dobrze, ze ja juz po..
epk, grali 6 h , od 22 do 4 rano. Repertuar mieli różny.
Łaa, chyba nie chce wiedzieć ile wyniosło całe wesele... ale pewnie i ze 2 domy by szło zbudować za to.. i auto jeszcze kupić 😁
hmmm trochę ponad 200 tys. ... i tez bym wolała coś innego za to kupić 😉
Nam został w zasadzie tylko fotograf z tych najważniejszych spraw 🙂 Cały czas sie zastanawiam czy brac kamerzystę.