Młode Konie

Bronze   "Born to chase and flee.."
13 listopada 2011 16:42
Bera - a to jest ta kara arabka bez papierów ??
Owszem 🙂
czy wam też się zdarza, że wasze młode wystrzelą czasem ze złej nogi? czy tylko ja jestem ostatnią kaleką wszechświata i tylko mnie młody się myli?  🤔

mały załapał kilka fotek:
sporo młodych koni ma problem ze złą nogą w galopie, nie przejmuj się tylko pokaż mu, że galop na nogę prawidłową będzie dla niego wygodniejszy, czyli zagalopowanie powtarzane do momentu sukcesu( dobrej nogi)
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
13 listopada 2011 16:59
To jeszcze trochę młodego z dzisiaj 😉
MataHari dziękuję bardzo  :kwiatek: bo już powoli zaczyna głupieć z tymi nogami, raz dobrze, raz źle, raz co 2 zagalopowanie dobrze...  🤔wirek:
na razie mu się myli, z czasem zacznie kojarzyć fakty 🙂 cierpliwości
ententa, czy koń ma dobrą równowagę pod jeźdźcem? Jeśli ma równowagę w 3 chodach to ja zaczynałam zagalopowania ze stępa. Dużo łatwiej było ustawić konia na pomocach i pokazać dobrą nogę.
wydaje mi się, że nad równowagą musi popracować trochę w galopie, przynajmniej na lewo, innych problemów raczej nie widzę, ehh przede wszystkim ja muszę się wyciszyć i uspokoić, bo chyba za bardzo się denerwuje jak coś nam nie wychodzi, a to go nakręca... 
ententa wielki pozytyw dla Ciebie że zauważasz, że nie tylko w koniu może być problem, z młodziakami tak już jest że czasami trzeba być oazą spokoju nawet jeśli wewnątrz się gotujesz
ententa, ja zaczynam od prostych, dlatego młodego konia wcale nie jeżdżę na maneżu.
sei
Ogromnie się cieszę, że Ci się podoba. Planów sprecyzowanych dokładnie jeszcze nie mam, ale jeżeli wykaże uzdolnienia sportowe to będziemy starać się oddać go w trening 🙂
BTW zmierzyłam dziś młodego 162,5 - 185 -20,0. Jestem zaskoczona dwoma ostatnimi wymiarami, są większe niż myślałam  😀

ententa
Pewnie, że się zdarza. U młodej po dłuższej przerwie pojawia się problem przy zagalopowaniach na lewą nogę (tę stronę ma generlanie słabszą).
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
13 listopada 2011 17:34
4 jazda pod jezdzcem w tym pierwsze zagalopowanie 😜 😜

margaritka
Super Młody wygląda, gratuluję postępów  😅 Ile ona ma wzrostu ? Chyba matuli nie przegonił  👀?
margaritka - gratulacje! 🙂 Pięknie pod siodłem wygląda 🙂

Jestem mega dumna! 🙂 Młody w terenie był jako prowadzący, szedł dzielnie przed siebie mając za sobą 5 konisk 🙂 I pokonał w końcu straszny rów, który ma 20 cm głębokości i 30 szerokości i dopiero w 4 terenie udało nam się pokonać ze mną na grzbiecie 🙂

13 listopada 2011 17:53
do matuli mu daleko i raczej jej nie przegoni. mldy ma okolo 167-8cm, przy moim 176 ( nerwina tez tyle ma  :hihi🙂 malusi jest.
No właśnie tak mi się zdawało, że Nerwina to taaaaka wielka jest. IMO 167-168 to najfajniejszy wzrost nie za duży nie za mały, tak w sam raz  💃
13 listopada 2011 18:01
prawie 6 lat na duzym koniu i potem wszystkie sie male wydaja  😁

przy mnie wyglada tak:

i portrecik jeden:
MartaHari, bera7, armara dzięki dziewczyny  :kwiatek: ehh, jutro będę za każdym razem, jak coś będzie nie tak liczyć do dziesięciu i próbować od nowa...  😉
margaritka fajne konisko, ładnie się rusza !
grast śliczne, jesienne zdjęcie  🙂
ententa
Nie ma się czym stresować naprawdę 😉

margaritka
Heh, moj przy mnie to dopiero wygląda na mikrusa, ja wielka wszerz i wzdłuż, a on taki sobie koniczek. Nie sądzę, żebym na niego wsiadła wczesniej niż za rok-półtora.
armara sliczne to twoje mlode  😀 Mam sentyment do malopolakow, moj poprzedni kon byl taki drobny, ale serducho mial za trzy smoki !!!
margaritka oj chyba będziesz mieć z niego pociechę, fajnie sie zapowiada!
FirstLight
Dziekuję ! Jak tam Twój rośnie ?
Już nie masz swojego młp  👀 ? Kurczę coś mnie ominęło chyba  😡

Jeszcze Jr w twarzowym kolorku  😁

armara niestety nie mam juz Brusia  😕  Byl sledzik z niego straszny, zaczelam wsiadac jak mial 3,5 roku, ale jako 4 latek juz poszedl pierwszy konkurs skokowy.
Arsene ma cudna odmiane na pysiu  😜
13 listopada 2011 18:59
endurka dzieki,  mam taka nadzieje🙂

armara widze go w brazie!
Wojenka   on the desert you can't remember your name
13 listopada 2011 20:13
margaritka, gratulacje  🙂
FirstLight
Odmiana ma swoją historię, jak Arsene był malutki to była dużo większa. lKLIK
No to zdolny chłopak 🙂

margaritka
Też mi takie kolory chodzą po głowie. W różu chodził nie będzie, derkę akurat odziedziczył po ciotce, żal mi było ją sprzedać więc wylądowała na nim  😁
Rita boski jest twój młody - no i gratuluję postępów
pytanko mam ws zajeżdżania - czy lonżujecie młodziaki przed jazdą ?
w końcu nadejszła oficjalnie ta wiekopomna chwila  😎

14 listopada 2011 11:51
Lonzowalam tylko przed pierwszym wsiadamien. Pierwsza jazda samodzielna luzem była na czarnej, tylko że u nas to kwestia tego, że teren nieogrodzony, a czarna była na wszelki W.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się