Siodła syntetyczne a skórzane

Brzoza, też miałam kiedyś niemiłe doświadczenie związane z panem Kostrzewą, ale mimo wszystko zamówiłam u niego siodło. I wszystko było ok... ehh
Wczoraj wysłałam je do reklamacji, powiedział, że się tym zajmie. Zobaczymy po weekendzie. Ale zapewne znowu zostanę bez siodła na miesiąc, jak nie dłużej... 🙄

a co do jeżdżenia w bryczesach z pełnym lejem, to nie posiadam takowych, ale kiedyś jeździłam i nie przeszkadzało mi to.
Też jeżdżę w syntetyku z pełnym lejem i jest w porządku. 🙂 W bryczesach z lejem kolanowym skórzanym i materiałowym też jest wszystko ok.

Brzoza, A może równowaga siodła "się rypła"? Koń trochę przytył/rozbudował się, przedni łęk podskoczył bardzo lekko do góry, tylni w dół i to Cię ściąga na tylni łęk?
Sankaritarina siodełko jest nowe (tzn. używane, ale mam je od kilku dni), dobrze wyjeżdżone. Mam ten problem w każdym syntetyku, to samo było w Counterblocku i zwykłym Pro Dressage i jakimś badziewnym wszechstronnym Wintecu. Natomiast w Kiefferze, Batesie (którego bym kupiła, gdyby nie "uprzejmość" sprzedającej ^^), a nawet zwykłym NN tego problemu nie mam.
Nie wstawiło się zdjęcie  😡
To jest łęk standardowy:

Simma, Kurde, ona jest wręcz przeraźliwie gruba. Jeździsz coś?
Siodło wygląda na zbyt ciasne, ale... mogłabyś je trochę cofnąć. Pewnie leżałoby lepiej.

Brzoza, To może masz jakieś bryczesy "nie teges"? 😉 🙂
Łęk jest zbyt wąski i jedzie jej do przodu :/
A jak już siedzę, to siodło jest przechylone do tyłu, i cały ciężar spada na jedno miejsce i kobyłę uciska :/
Dlatego chce sprzedać to siodło i kupić nowe. Bo ogólnie te siodło jest fajne, ale szkoda, że niedopasowane 🙁

edit: nie chce sie wstawić :/
Sankaritarina to już prędzej zrzucę winę na mój dosiad niż na bryczesy (choć w skórzanym siodle siedzę w miarę ok, w każdym razie nie "lecę" na tył). Zarówno w Fair Playach jak i w Pikeurach mam ten problem. W pon. wsiądę w Fouganzie ^^ za 50zł i dam znać. Pamiętam, że jakiś czas temu po dłuuugim czasie jazdy w pełnym leju wsiadłam w te z Decathlonu i jeździło mi się fantastycznie (w siodle skórzanym).
🙂 🙂 🙂 🙂

Ja przeszłam ze siodlo skórzanego -- Kieffera Aachena na syntetycznego Winteca 2000 -- i zaczynam być zadowolona
po juz piątej jezdzie w tym siodłe zaczyna mi sie dobrze siedzieć --
jeszce zmienię klocki kolanowe na wieksze i bedzie super !

Hej --moze ktoś ktoś ma niepotrzebne duze klocki  kolanowe - do siodła wintec

moga byc tez innych firm jak norton czy daslo - bo też pasują

te standardowe z mojego winteca sa jak dla mnie zbyt małe 🙁

Albo jakieś namiary za zakup tych tańszych z daslo lub nortona 

---
Livia   ...z innego świata
12 listopada 2011 15:47
Hana, niestety muszę cię zmartwić - takich dużych klocków już nie produkują, Wintec robi teraz tylko jeden rodzaj, średni. Ja kupiłam ostatnie takie duże klocki z Ihaha, w innych sklepach z tego co pamiętam nie było ich w ogóle... albo trzeba było parę miesięcy czekać na ten nowy rodzaj.
Hana, o takie chodzi:

http://www.equestrianclearance.com/weatherbeeta/wintec_fexibocs/index.html

Jeśli tak i jeśli nie zasad tego sklepu, więc info na pw. Ja tam bardzo często kupuję.
dzieki  Livia i Trusia z szybką odpowiedź

dziś miałam miałam w siodle pozyczone klocki z  taniego wszechstronnego nortona  i jak na mnie były idealne - 🙂
dlatego stwierdziłam że nawet kupiłabym innych firm -
te które mam dołączone do siodła sa cieńkie i małe w kształcie banana -- a po duzych klockach jakie miałam w kifferze cieżko sie przystosowac

patrzyłam co maja w pasikoniku ale tam trzeba czekać powyrzej 14 dni bo sprowadzają z zagranicy a do tego wolałabym coś tańszego
przynajmniej zanim sprzedam stare siodło bo ten wintec troche nadszarpną mój budrzet 

Ale  jestem zadowolona bo juz myślałm że nic nie dopasuje do mojego konia
jest krótki i bez kłębu , wszystkie siodła pochylały sie do tyłu albo przy szybkich chodach szły do przodu wszelkie korygujące podkładki nawet matessowskie nie mogły ich skorygować
a tu winetc pasuje --  i lezy jak trzeba

dlatego z czystym sercem mogę polecić jak ktoś nie może dopasować coś do swojego bezkłębowca -- typu hucuł fiording kn to polecam  te siodła
rozstaw ławek dośc szeroki a do tego regulowany no i wymienne łęki --teraz wiem że to b wygodne

Equestrianclearance --Faktycznie ceny dośc atrakcyjne szczególnie przy tych promocjach

Pewnie, że atrakcyjne, dlatego nałogowo z grupą koleżanek tam kupujemy  😀  (dzielimy koszty transportu).

To jest sklep (a właściwie nie typowy sklep, lecz magazyn) tylko z wyprzedażami. Poza tymi normalnymi wyprzedażowymi cenami mają oferty specjalne. 
Simma- koń jest gruby, tak jak i moje. Zleciało mu siodło, bo po pierwsze jest niedopasowane,a  po drugie zainwestuj podogonie. Każde nawet najbardziej dopasowane będzie tak leciało, będzie Ci sie gibać na boki. Więc może zainwestuj w szerszy łęk jednak ( bo zrozumiałam, ze to jeszcze nie jest najszerszy). https://picasaweb.google.com/110957994252463352265/WITKA#5589579272320770306 na tym zdjęciu mam kobyłę w wintecu z niebieskim łękiem- za kobyłę się wziełam i zaczęła przybierać w plecach, więc na tym zdjęciu już delikatnie mi się gibie na tył, więc zmieniłam na biały łęk. A tu masz dowód, że o takiej samej masie konia mowa: i w załączniku dodam zdjęcie , na którym widać w miarę, jak leżało na niej siodło w tamtym czasie. Teraz jest gruuuubachna, bo źrebna i mało jeżdżę, a siodło lezy lepiej niż w łęku 32 ( lemetexie).
Chciałabym zainwestować, ale też nie mam dużo kasy. Myślę, żeby teraz kupić najszerszy, ew. szeroki. I się zdecydować nie mogę 🙁 chyba wezmę najszerszy.
A, i jeszcze coś-mam identyczny kask :p
LatentPony   Pretty Little Pony :)
13 listopada 2011 06:02
Simma, a nie masz gdzieś w okolicy sklepu jeździeckiego, gdzie można zamówić łęki? Ja miałam to szczęście, że jak nie trafiłam z rozmiarem, to mogłam zwrócić łęk i wymienić na węższy.
Licz się z tym, że zbyt szerokie siodło też będzie źle leżeć.
mam blisko jeździecki-ale tam są tylko łęki z winteca...🙁
Ano właśnie. Siodło Simmy to skórzane, zwykłe z Grene, gdzie na 99,9% nie ma możliwości samodzielnej wymiany łęku. Jedynie może rymarz mógłby siodło otworzyć i coś tam pokombinować, ale powątpiewam...
Poza tym, Simma,, mogłabyś trochę zweryfikować opinię, którą wstawiłaś na Animalii.... żeby nie wprowadzać potencjalnego klienta w błąd. Siodła się same nie dopasowują do koni.

Skoro masz łęki z Winteca to czemu nie kupiłaś Winteca? Na Allegro jest w tej chwili wszechstronne za 400 zł. W tej cenie, w której kupiłaś Grene, jest również Daslo, Norton...

Brzoza Sprawdź, sprawdź. 🙂 Niektórym się źle jeździ w syntetykach - znajoma strasznie narzekała, bo zawsze się w tym siodle obcierała, nie wiedzieć czemu. O jakieś pokątne bryczesy Cię nie podejrzewam, ale.... miałam kiedyś bryczesy z takim beznadziennym, plastikowym lejem, które nie odparzyły, więc jakość leja też ma czasem coś do powiedzenia. Tylko, że to były jakieś stare bryczesy kupione na allegro. Większość produkowanych teraz ma normalne leje. 🙂
Sankaritarina -zacytuj moją wypowiedź, gdzie napisałam, że mam łęki z Winteca i chcę je wstawić w moje grene,i że mam kase na nowe siodło... 🤔
Bo ja sobie nie przypominam, żebym coś takiego napisała.

napisałąm, że chcę kupić nowe siodło z wymiennymi łękami, i sie zastanawiam, czy łęki z Winteca by pasowały do Daslo...
Simma a proszę bardzo:

[quote="Simma"]Chciałabym zainwestować, ale też nie mam dużo kasy. Myślę, żeby teraz kupić najszerszy, ew. szeroki. I się zdecydować nie mogę smutek chyba wezmę najszerszy.[/quote]
Co - najszerszy? Łęk? Jeśli mowa o siodle to powinno tam być "najszerSZE". Skoro łęk najszerszy to.... do jakiego siodła chciałaś kupić najszerszy łęk jeśli nie do Grene, które wstawiłaś kilka postów wcześniej?

Z resztą, cała dyskusja zaczyna się TU:
Co myślicie o tym siodle ?
http://pasi-konik.pl/pl,product,6459073,pro,light,siodlo,wszechstronne,rimini.html

Czy łęki do winteca by do tego pasowały ?

Tu piszesz o Daslo Pro light, fajnie.

Nie wstawiło się zdjęcie  😡
To jest łęk standardowy:

a tu nagle ni z gruszki, ni z pietruszki wstawiasz konia w siodle Grene. Każdy normalny człowiek, który czyta ze zrozumieniem, zrozumie to jako wypowiedź świadczącą o tym, że to siodło GRene może mieć jakieś wymienne łęki.
I nie tylko ja to tak zrozumiałam:

[quote="marysia550"]Simma- koń jest gruby, tak jak i moje. Zleciało mu siodło, bo po pierwsze jest niedopasowane,a po drugie zainwestuj podogonie. Każde nawet najbardziej dopasowane będzie tak leciało, będzie Ci sie gibać na boki. Więc może zainwestuj w szerszy łęk jednak ( bo zrozumiałam, ze to jeszcze nie jest najszerszy)[/quote]
LatentPony też chyba myślała, że to siodło, które pokazałaś na kobyłce, ma wymienne łęki.

Z resztą:
Po czym w którymś poście piszesz:
[quote="Simma"]mam blisko jeździecki-ale tam są tylko łęki z winteca...smutek[/quote]
Czyli skoro tam są TYLKO łęki z winteca to chciałaś jakieś inne łęki?

Oczywiście, w którymś poście piszesz, że:
Dlatego chce sprzedać to siodło i kupić nowe. Bo ogólnie te siodło jest fajne, ale szkoda, że niedopasowane
i jeszcze gdzieś, że nie masz kasy, ale te Twoje wypowiedzi się po prostu ze sobą kłócą.

Jasne, fajnie, każdy bardzo chętnie ci doradzi [ja też bardzo chętnie ci doradzę w miarę swoich możliwości], ale to pisz konkretniej co masz na myśli, bo te wypowiedzi czyta się na serio tak, jakbyś chciała wstawić łęki do siodła Grene, Nie tylko ja to tak odczytałam. Gdybyś nie wspominała o łękach tylko trzymała się jednej wersji wydarzeń, to byłoby SUPER.

Poza tym, dlaczego olałaś tą część wypowiedzi w której mówię Ci, żebyś zmieniła opinię, którą wystawiłaś temu siodłu na Animalii?
Pisałam w dwóch wątkach, gdybyś poczytała oba (i moje wcześniejsze wypowiedzi w tym) to byś wiedziała, że:

1. Mam niedopasowane siodło z GRENE (wstawiłam foty)
2. Myślę nad kupnem Daslo Rimini Pro-light, ale na razie nie mam kasy
3. Zastanawiam się, jaki łęk wybrać, bo łęku z Daslo nie mam jak zmierzyć, a z Winteca mam, ale nie wiadomo, czy łęk z Winteca wejdzie do siodła z Daslo

Teraz rozumiesz ?
A co mnie obchodzi, że pisałaś w dwóch wątkach? Nie śledzę Twoich wypowiedzi na forum. Weszłam do TEGO wątku, przeczytałam TE wypowiedzi i nie mam zamiaru zastanawiać się "co autor miał na myśli". Staram się tylko grzecznie ci wytłumaczysz, że masz konkretniej formułować posty, bo potem wychodzi z tego jedno wielkie nieporozumienie! Zmień ton.......
Naprawdę, odechciało mi się. Mam nadzieję, że inni forumowicze mają więcej cierpliwości...
we wczesniejszych postach juz pisano -- łęki z daslo nie pasują do winteców  i oczywiście odwrotnie 🙄
Hana i tu się mylisz, bo mamy na forum dziewczynę, która z powodzeniem montowała łęk winteca w siodle daslo.
No i ja się teraz boję kupować :/
Bo chcę kupić łęk najszerszy (żółty) ale co jak będzie za szeroki ? Nie mam jak tego zmierzyć :/
Tam jest napisane, że to jest 34 stopnie jak się nie mylę. ?Ale jak oni liczą te stopnie ?
Najlepiej kup/pożycz miarkę  do mierzenia , wtedy trafisz z rozmiarem łęku.
Ale jaką ? Mogę tylko z Winteca-z jeździeckiego. Ale wintec i daslo się różnią :/
Weź se kup najszerszy , a potem sie pomartw . Ja myślę, że będzie ok. Acha najpierw kup siodło, bo ja też myślałam, ze na zdjęciu to Daslo
Ej...tylko się nie śmiejcie xD
Czy kiedy koń chudnie (od treningu pod siodłem) to mu się zwęża kłąb ? Wiem, że tłuszczyk trochę schodzi który tam jest, ale czy mięśnie się jakoś inaczej ,,ustawiają" ? Bo sama nie wiem...xD
Simma, Ustawiają nie, ale ogolnie - tak, kiedy koń chudnie z pleców, to kłąb może być bardziej zarysowany.
Przeganiaj tam tą Twoją, bo gruby koń to bardziej niezdrowa sprawa niż lekko za chudy koń. Mam nadzieję, że odstawiłaś wszelkie dobrocie. 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się