Siodła syntetyczne a skórzane

Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
18 października 2011 22:22
No właśnie jak to jest z tymi Thorowgood? Jest u nas w stajni siodło tej firmy, ma już swoje lata, ale jest w świetnym stanie i jest właśnie skórzane. Nie wiem jak teraz, ale wychodzi na to, że wcześniej Thorowgood musiał produkować skórzane siodła.
Ma ktoś winteca 2000? Jak to siodło wygląda po latach używania? I czy spisuje się, jest wygodne, da się w nim skakac?

ja miałam 2000 tej poprzedniej wersji
trzymało sie super nic mu nie dolegalo
skakać da się jak najbardziej - mozna sobie wtedy wyżej przepiąć klocki
ja miałam niżej bo ja pingwin niespełniony 😉

🚫 jakby ktoś poszukiwał to ja mam w szafie niepotrzebny czarny łęk 😉 nie mam juz winteca więc jest mi absolutnie zbędny
Czy ktoś z użytkowników posiadający siodło WINTEC WIDE, mógłby mi podać zaznaczoną odległość w najmniejszym z tej serii łęku?   :kwiatek:
edit: nastąpiła pomyłka - ma to być łęk różowy, bo taki najwęższy wypada w wintec wide 🙂
Epikea ten łek  byłby szerszy od żółtego łeku daslo?
obawiam się ze nie bo widzę że zołte daslo to łęk najszerszy ok 34
a czarny wintec jest średni - ok 30
Szkoda, chyba nie ma nic szerszego niż ten żółty łek,ehh w takim razie trzeba szukać powoli nowego szerszego siodełka.
orientuje sie ktoś czy Winteca Counturblock produkują w wersji FLOCK? czy tylko CAIR?
Wiem, że to najnowsza generacja i wszystkie są CAIR ale czy może robili tez je w wersji "zwykłej"?
Moze już było, ale zastanawiają mnie te korekty.. http://pasi-konik.pl/pl,product,2064594,wintec,wkladka,korekcyjna,przednia,8,mm.html. Gdzie sie je wsadza i czy one podnąsza jakby przedni łęk czy myle się ? 🙂
orientuje sie ktoś czy Winteca Counturblock produkują w wersji FLOCK? czy tylko CAIR?
Wiem, że to najnowsza generacja i wszystkie są CAIR ale czy może robili tez je w wersji "zwykłej"?

napewno produkują, ale pewnie trzeba na zamówienie sprowadzać...moja znajoma ma counturblock flock z UK zamawiane
nie wiem jakim cudem, ale mój wintec wide pękł na tylnym łęku  🤔
nowiutkie siodło, kupione miesiąc temu....  😵
ae- masz gwarancję?
No to dzień dobry, ja też z tym problemem. Powiesiłam sobie siodło na ścince od boksu i odeszłam pomóc dziecku wyczyścić kopyta, a ta wredna małpa ściągnęła mi siodło na ziemię i trzy razy na nie tupnęła. Wydziegciowanym kopytem. Al to nic. Materiał pękł na tylnym łęku na długości ok 1 cm.

I tak myślę: co tam nakleić?
niby mam, ale nie jest nawet podbita. Dzwoniłam do p. Kostrzewy (bo od niego mam siodło) i powiedział mi tylko, że nie będzie dziś ze mną rozmawiał, bo pracuje do 18..
Moje pęknięcie ma ok 2cm, ale skąd się wzięło, to nie mam pojęcia... Mam nadzieję, że mi je wymienią, bo nie wyobrażam sobie naprawy tego  🤔wirek:
Zdaje się, że w obowiązujących przepisach paragon jest podstawą gwarancji. Nie pytaj, tylko wysyłaj siodło ( licz się niestety z długim terminem, bo pewnie odeślą do producenta, ale to i tak super rozwiązanie)
i tu jest haczyk - paragonu nie dostałam  🤔  tak się cieszyłam z nowego siodła po 4 miesiącach bez jazdy, że zbytnio się tym nie przejęłam...  😵 głupota nie boli, niestety  🙄 zobaczymy co mi jutro p.Kostrzewa powie.
Trochę o Thorowgoodach, bo temat był poruszany. Nie jeździłam w ujeżdzęniowym T4, ale mam T4 GP i ogólnie jako linię siodeł bardzo sobie chwalę, zarówno rozwiązania techniczne jak i poszycie. Moje poprzednie siodło Thorowgooda to był Gryffin DR i też bardzo dobrze je wspominam, nie głębokie i z możliwością przestawiania klocków kolanowych. Mam nadzieję, że to trochę pomoże.
Czy wiecie czym sie różni siodło "rimini"(srebrny znaczek) od "rimini pro light"(czerwony znaczek)? 😲

Pomocy  😉  :kwiatek:!!!
Orientuje się może ktoś jak się ma rozmiarówka Winteca do rozmiarówki Daw Maga ??? Chodzi mi o L (31)i XL (33)Daw Maga , różni się czymś ta rozmiarówka? wypadają szersze ? węższe ?
LatentPony   Pretty Little Pony :)
09 listopada 2011 13:51
Czy wiecie czym sie różni siodło "rimini"(srebrny znaczek) od "rimini pro light"(czerwony znaczek)? 😲

Było to już poruszane w tym wątku wiele razy. Rimini pro light to "nowsza wersja" rimini.
LatentPony tak wiem, znalazłam już  w innym wątku 😉
Co myślicie o tym siodle ?
http://pasi-konik.pl/pl,product,6459073,pro,light,siodlo,wszechstronne,rimini.html

Czy łęki do winteca by do tego pasowały ?
macie pomysł jak skleic ten tylni łęk w wintecu? Chyba jutro zabezpieczę to izolacją. 🤔
A masz zdjęcie tego pęknięcia???
Co myślicie o tym siodle ?
http://pasi-konik.pl/pl,product,6459073,pro,light,siodlo,wszechstronne,rimini.html

Czy łęki do winteca by do tego pasowały ?

Temat tego siodła był maglowany w co najmniej dwóch wątkach. Podobnie kwestia łęków winteca jako zamiennika do daslo. Trochę wysiłku i wszystko będziesz wiedziała.
No właśnie tak patrzę i się trochę boję brać ten żółty łęk (daslo)...czy on nie będzie za wąski...
Bo to ma być na super-hiper-extra-spasioną kobyłkę kn o baaardzo szerokim kłębie...
LatentPony   Pretty Little Pony :)
11 listopada 2011 20:57
Też mi się wydawało, że mam super-hiper-ekstra spasionego konika polskiego, który jest okrągły jak beczka i bez kłębu. Czarny łęk do daslo wydawał się sporo za wąski, więc kupiłam żółty i co? Okazało się, że jest sporo za szeroki. Stanęło na zielonym i siodło pasuje idealnie. Więc nie radzę też przesadzać 🙂
Tyle że u mnie sytuacja z siodłem wygląda tak (a ten łęk to jest standardowy łęk jak we wszystkich siodłach):

siwaaa- a co tu fotografować- pękło dokładnie na szczycie tylnego łęku wzdłuż, czyli w  sumie nawet nie widać.
ae ja moje pierwsze siodło miałam od p. Kostrzewy. I ostatnie, odkąd z nieskrywaną niechęcią powiedział jakie używane siodła ma na sprzedaż (strona nie była akutalizowana od miesięcy), dodając, że on się nie zajmuje używanymi siodłami (wtf? to niech ich nie sprzedaje). Nigdy więcej do niego nie zadzwoniłam, miałam dość wciskania mi Prestige'y, których swoją drogą bardzo nie lubię. Ale to jak potraktował Ciebie to zdecydowanie przesada. Ja też nie mogłam odprosić się o dowód zakupu. Na szczęście kupiec nie był nim zainteresowany w trakcie sprzedaży siodła. A szkoda, że p. Kostrzewa tak podszedł do sprawy, bo uważałam go za bardzo sympatycznego, pomocnego człowieka. Poproś go o paragon, obowiązkiem sprzedawcy jest Ci go wydać. I reklamuj czym prędzej!

Swoją drogą, czy Wy też macie problem z jazdą w siodle synetycznym w bryczesach z pełnym lejem? Ciągle ląduję na tylnym łęku, w poprzednim siodle, skórzanym, nie miałam tego problemu.
Brzoza mi ciężko było odnaleźć się w daslo w bryczesach z pełnym lejem,ciężko było oderwać 4 litery do góry. Ale teraz jakoś się przyzwyczaiłam, choć lepiej jest bez lei.

marysia550 hmmm, ale izolacja raczej ci nie pomoże, chociaż możesz spróbować.
Brzoza - jeżdżę w pełnym, półleju, leju materiałowym, dzinsowych jodhpurach i nie mam w ogóle problemu.

siwaaa- ja sobie tak zawsze zaklejałam siodła skórzane żeby mi się nie obijały. Ale nie wiem, czy na syntetyku izolacja się utrzyma.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się