Wpadłem na pomysł zorganizowania fotograficznych plenero-warsztatów, o czym pisałem już w wątku fotograficznym. Tematyka oczywiście końska, co wymusza pewne warunki, przede wszystkim lokalizacyjne.
Plenero-warsztaty nie będą miały formy zarobkowej. Organizacji podejmę się, jeśli znajdziemy wystarczająco dużo chętnych (tj. ok. 20 osób). Uczestnicy zapłacą tylko tyle, ile będzie kosztowało zakwaterowanie, ew. wynajęcie potrzebnego nam sprzętu i pula do funduszu na nagrody. Część warsztatowa będzie prowadzona przez bardziej doświadczone fotograficznie osoby z forum. Bycie "instruktorem" jest dobrowolne, jedynym profitem dla takiej osoby będzie zwolnienie ze wszystkich opłat związanych z zakwaterowaniem, ew. wyżywieniem.
Myślałem o tym, żeby warsztaty trwały trzy dni, co pozwoli na przekazanie wystarczającej ilości wiedzy i wcielenie w życie najciekawszych pomysłów, które się tutaj pojawią.
Warsztaty są skierowane do wszystkich, którzy interesują się fotografią - zarówno do bardziej, jak i mniej doświadczonych, posiadaczy analogów, lustrzanek cyfrowych, zwykłych cyfrówek, czy też w ogóle nie posiadających aparatów (sam wezmę 2-3 puszki, z których będą mogli korzystać inni).
Przedsięwzięcie ma na celu integrację, propagowanie fotografii końskiej i doskonalenie swojego warsztatu.
Przewidywany termin: wiosna.
Pomysły, które na razie się pojawiły to m.in. szkolenie z zakresu obróbki zdjęć, a wieczorem praca studyjna (już niekońska).
Na zostanie instruktorem zgodziła się na razie
abre (jeśli będzie odpowiadało jej miejsce i termin) oraz
jessyOsoby, które wyraziły wstępne zainteresowanie:
facella, flygirl, alabamka, ewuś, libella, exploited, ewabe, wawrek, nat, strzyga, huculska ostoja, madmaddie, martva, breva, dodofon, m.indira, isabele, misskiedis, maiiaF, buyaka, cierp1enie, strucelka, dorcia, galopada_, karla, baffinka, chuda, ae, livia, lov, aga_, mia, juliadna, zu, aniapa, szaga Zaznaczam, że warsztaty nie są jedynie dla forumowiczów - mile widziani też wszyscy inni entuzjaści końskiej fotografii.
Zapraszam do dyskusji i przedstawiania swoich pomysłów. Przede wszystkim zależy mi na tym, żeby znaleźć odpowiednią lokalizację - najlepiej ośrodek jeździecki z zapleczem noclegowym i parami (jeździec+koń), które nie boją się obiektywów i mają anielską cierpliwość 🤬. Ważna jest też dostępność jakichś odpowiednich miejsc do zdjęć w bezpośredniej okolicy. Decyzję odnośnie tego, gdzie warsztaty się odbędą podejmiemy wspólnie w formie ankiety, kiedy już wyklaruje się kilka możliwych i ciekawych lokalizacji.
edit: dodane zainteresowane osoby i instruktor
Podane dotychczas propozycje miejsc, w których mogą odbyć się plenero-warsztaty:
Polna 6 -
www.polna6.plHermanów -
www.hermanow.plJanów Podlaski
thk Wolbórz
W drodze ankiety wybrany został termin warsztatów, który - zgodnie z wynikami - ustalam na dni od 27 do 29 kwietnia