PSY
My juz wypróbowalismy x karm i pies za każdym razem po 2-3 dniach zaczyna marudzic i przestaje jeść 😵
Ostatnio 2 dni nie jadła bo tak...
Sytuacja zmusiła nas do kupienia jej karmy którą byli właściciele ja karmili i je... nawet 3 wielkie miski dziennie ... no ale niestety to chappi 🙄
Aczkolwiek wolimy zeby jadła to w większej ilosci niz inne w minimalnych , zaczelismy jej dawac surowe mieso wiec chyba w miare sie to zbilansuje.
Ash jaki piękny klusek 😍
ciska a gdyby jej mieszać trochę wspaniałego ,,Chappi" trochę czegoś lepszego i może pokruszyć na drobno żeby nie wybierała? Spytaj też weta, bo czasem przy ekstremalnych niejadkach można przepisać coś na apetyt 😉
ashto ten jasny? ale zmienił umaszczenie 😲 kiedy się zaczęły pojawiać te plamki 😍?
Ale ona w sumie nie jest niejadkiem bo to chappi zjada i to 3 spore miski dziennie.... tylko szkoda ze to jest taka słaba karma ale od małego ją na tym trzymali ( szczeniaka na karmie dla dorosłych :icon_rolleyes🙂 i teraz problem.
Jak jej zmieszałam z puriną pro plan to pchała sobie do buzi tyle ile się da , wypluwała na podłoge i i tak wybierała chappi a purina zostawała w kuchni 😁
ciska, ja polewałam czymś obiadowym, typu łyżeczka masła czy trochę sosu z obiadu + woda. Problem zniknął po przejściu na Orijen Regional Red, ale przy dwóch psach dało się to mocno odczuć finansowo. Teraz mają 6 Fish Dog i też wcinają. No i pomogło współzawodnictwo. Karma stała się czymś lepszym odkąd istnieje zagrożenie, że wyparuje z miski 😉
Idril tak to ten biały 😲 jak miał 8 tygodni wyglądał już tak

Ash ale był słodki 😉
Abre jak ja miałam 2 psy to też problem pełnej miski nie istniał 😉 ona jest poprostu wybredna bo np jak rano dostanie mieso to później juz cały dzień nic nie je bo przeciez szuche jest gorsze i le fu 😁 wiec to mieso tez dostaje żadko bo później jest bunt na wszystko inne .
Ale i tak przytyła wiec nie jest źle , jak pojechałam po nią to miałam oczy jak 5 zł jak ją zobaczyłam ... taka chuda była.
Może zostaje Ci poszukanie dobrego i taniego rzeźnika albo kupowanie mięsa mrożonego i przejście na BARF 😉
ash, na tym pierwszym zdjęciu z poprzedniej strony wygląda naprawdę identyko jak moja świnka morska o wdzięcznym imieniu Piotr 😀 Też była biała z czarnymi oczami hihi 🙂
ciska, mój ma tak samo... jak wraa od rodziców, gdzie dostaje jakieś kurczaki i inne parówki, to potem w domu nie chce jeść karmy. Z tym że nie ma zmiłuj, jak nie je to zabieramy miskę i dajemy to samo wieczorem i tak w kółko. Potrafi 1,5 dnia nie jeść a potem wraca do normy. Ewentualnie mieszamy mu karmę z saszetką albo chociaż połową Pedigree - wtedy wcina jak szalony. Może to jest na nią sposób? Szkoda żeby na tym chappi leciała...
Hessa, boski ten twój sweter! Byłam wczoraj u pani hodującej psy tej rasy - ma dwie suki. Po prostu prześliczne są "z bliska" i strasznie przytulaste. Fajna rasa, tak na pierwszy rzut oka.
Psy chętnie jedzą Chappi i Pedigree, bo są tam związki zapachowe, które psy nęcą 😉
Saszetki , puszki u nas = sraczka
Kupiłam jej ostatnio głowki od kości cilęcych takie wielkie i ze sporą iloscia miesa... to wymiotowała później całą noc bo nie umie tego jesć i zwracała wielkie kawałki których nie pogryzła a poprostu połkneła.
My tez zabieramy miske i dostaje wieczorem to wtedy costam costam zje ale to jest dużo za mało jak na tak duzego psa.
Parówki dostaje codziennie ( jedna) ale z przemyconym wapniem 😉 bo nam ściany lizała
Polecam tez karmy rybne mają bardzo intensywny zapach .
Moje jak im kupuję od czasu do czasu to dostają bzika jak ją poczują 🙂
ciska, dla pocieszenia powiem ci, że mój rzyga albo ma sraczkę po wszystkim co nie jest parówką/saszetką pedigree/jego karmą 🙂 Już naprawdę wiele razy próbowałam uszczęśliwić pieska na siłę i żałowałam dosłownie 5 minut później :] Powodzenia więc z sierotką 🙂
Dzięki dziewczyny. Słodka z niego kluska była. Teraz to przyjazny olbrzym 😍
U nas Max dostaje tylko raz dziennie michę suchego. Dzieli sobie to na 2 razy. Często wybrzydza, wącha michę i odchodzi w nadziei, że załapie się na coś ze stołu. Czasami dorzucam mu białego serka, ryżu, płatków kukurydzianych i zjada wszystko do dna.
Najbardziej na świecie jednak lubi świeżutkie tosty 🤔
nie jestem osamotniona 🤣
Chwilow sie poddałam i niech je to chappi , jak skończy worek to kupie cos innego czego jeszcze nie próbowałam i znowy się zacznie heh
Ja też ja próbuje uszczęśliwic i nawet nie wiecie ile róznych gryzaków i kostek lezy w mieszkaniu... nic jej nie odpowiada prasowane kosci , suszone płuca , jakies kości z nadzieniem ze zwaczy , białe kości takie zwijane , wędzone kosci... wszystko leży a za to jak zobaczy pedigree denta stix to najchetniej by mi to wyrwała razem z opakowaniem 😉
ciska, nie jest po prostu nauczona jedzenia takich rzeczy.
Moja Masza oprócz tego, że nie wiedziała do czego służy piłka, to nie miała pojęcia co się robi z uszami wędzonymi czy krtaniami.
Mogę Ci Ciska wysłać dwie próbki (po 200g każda) karm - Lukullus (wołowina/pstrąg) i WolfsBlut (konina).
Moje jak czują rybną to masakra. Ruszą, bo wiedzą, że muszą- dopóki micha nie pusta nic innego nie dostaną. Ale z wielką niechęcią.
Ja nie widzę różnicy w szczeniakach moich (sprzedanych) utrzymywanych na chappi czy na orijenie/acanie 🙄
Jeden kit.
Wręcz te "bogate karmy" dają gorsze wyniki wątrobowe często.
No, ale ja wychowałam dopiero 22 szczeniaki.
Słabe statystyki.
RaDag, Orson z kolei ani Chappi, ani Pedigree nie tknie. Ursa tak, ale ona to zeżre wszystko, łącznie z cukierkami dla koni 😉
Próbowałam różnych karm i kupujemy te, które Orsonowi pasują a mąż na nie nie narzeka (stwierdził np. że Lukullus brzydko pachnie i on tego psom nie da 😉 ).
Co do ryb to się zgodzę - sposób na uszczęśliwienie mojego psa - makrela w sosie pomidorowym albo surowy śledź w śmietanie. A surowego mięsa nie tknie.
Moja na początku dostawała Nutrę, bardzo jej to odpowiadało, bo małe chrupeczki, a ona niezbyt lubi gryźć duże kawałki. No, ale 15zł za kilogram w mojej obecnej sytuacji finansowej to zbrodnia. Kupiłam jej więc karmę "Pies Gospodarski" firmy De Heus, ma ja w ofercie sklep, z którego biorę paszę dla konia. Na początku wybrzydzała, jadła na trzy raty, a teraz wciąga jak stara. Przyzwyczaiła się.
Mój je dog chow active od ponad roku jest na tej karmie. Sierść ok, kupki ok, aktywność pas ok 🙂 no i cenowo też ok 15 kg 99zł
To chyba tylko ja przepłacam za swoje psy... 🙄
Co do ryb to się zgodzę - sposób na uszczęśliwienie mojego psa - makrela w sosie pomidorowym albo surowy śledź w śmietanie. A surowego mięsa nie tknie.
No moje rybki prawdziwe to jak najbardziej- w karmie tylko be. Z surowym mięsem to tak różne- czasem kole w zęby konsystencją jak za duże kawałki, ale jedzą.
mój jest na karmie łososiowej i wcina aż mu się uszy trzęsą 🙂 jak nasypuję ją do miski to ślinotoku biedak dostaje 😀 Za to ostatnio się mocno zdziwiłam, bo chciałam mu zrobić trochę przyjemności i zafundowałam surowego łososia... pół godziny się męczył z przekładaniem kawałków w misce z miejsca na miejsce żeby wyjeść tylko karmę spod niego... 🙂 i łososia nie ruszył
Widok mojego psa jedzącego surową wołowinę - bezcenny. Żuł jakby to była guma do żucia po czym wypluł. Wrzuciłam do wody, to do mikrofali na 30 sek. Pożarł z mlaśnięciem. No surowa nie smakuje mu i tyle 🙂 Ale on, jak do nas przyszedł, to nawet nie wiedział jak mięso smakuje 🙁
ash Śliczny jest 😉
Jara Jej spojrzenie mnie rozbraja
Moje małe 🙂 Aktualnie 3 miesięczne 😀

a ja mysle, ze jak nie chca zrec znaczy nieglodne. Zabieram miske, wieczorem dostaja znowu, zjedza, ok, nie zjedza, zabiore i do rana. Chca zjesc sniadanie? Super, nie to mam w nosie. Nie znam normalnego psa (bez psychicznych zaburzen odzywiania czy fizycznych chorob ukladu pokarmowego), ktory zdechlby z glodu bo mu karma nie smakuje. Kazdy pies woli nowa karme od swojej, normalne ze woli nowosci.
Mozna dac sie zwariowac i szukac czegos co nie "kluje" w podniebienie, jak sie ma kase i dobry humor.
Ja nie mam kasy na pierdoly, jak psy glodne to jedza.
moje kundle jedzą gotowane. po ostatnich historiach z wieloma psami które miały operowane kamienie w pęcherzu i wszystkie były na royal canin stwierdziłam ze nie będę już psów tym faszerować, na droższe nas nie stać. a teraz mają zbilansowane, zdrowe i tanie. gotujemy raz w tygodniu i większość idzie do zamrożenia.
Set tez najlepiej wyglądał na gotowanym a Cassi.... po 1 posiłku 4 dni sraczki 😵 Co ja sie mam z tym psem...
Notabene wkońcu doczekałam sie na Certyfikat MŁODZIEŻOWEGO Championa (czekam od czerwca), i wysłali go na adres hodowcy 😵
Ciekawe ile bede musiała czekac na Certyfikat Championa, tym bardziej ze jeszcze nei zlozylam wniosku 😁
Abre, obecnie mieszkamy w Warszawie, ale ja jestem tak zwana ludność napływowa - tylko tu studiuję.
Ciska, ja bym napisała: to raptem dwa dni nie je? 😉 To naprawdę jeszcze nic.
Dzionka, może przytulaśne bo suki. Bach raczej twardy macho, choć na starość zdecydowanie "zmiękł".
Swoją drogą mój pies też nie potrafi jeść surowego - żwacze tak wąchał, że byłam pewna że połknie całe, a skończyło się na tym, że trzeba go było zachęcać do zjedzenia.
Ja dzięki Bogu nie mam problemu, bo moje psy jedzą wszystko. Zjedzą wszystko, ale po zmianie niestety sensacje żołądkowe mają.
Inna bajka, że Bulinka alergik i zanim kupię karmę to muszę studiować jej skład.