wysłodki buraczane

U nas też jest. Ja już półtora miesiąca czekam i się doczekać nie mogę.
Ale człowiek, u którego mam kupić też mi mówił, że w tym roku niemelasowanych już nie ma. Są melasowane 8%.
Półtora miesiąca temu na pewno nie było bo dopiero teraz przetwarzają buraki.
Podaję link do strony kurki naturki,można zadzwonić i zapytać o najbliższą miejscowość gdzie kurka jeździ i tam podjechać po wysłodki.Maja i melasowane i niemelasowane.
http://www.pasze-nutrena.pl/dystrybucja_mobilna.html
na pewno wysyłkowo mozna dostac z firmy ass.pasze
niemelasowane za tone 920
wysyłka na palecie 500-1000 ok 210 zł.
mniejsze ilosci tez oczywiscie sprzedaja,ale cen wysyłki nie znam
Półtora miesiąca temu na pewno nie było bo dopiero teraz przetwarzają buraki.

Oczywiście, że nie było, ale u nas ponoć plan był, że będą na początku października, tak jak rok temu.
A przy dobrych wiatrach będą najwcześniej pod koniec tego tygodnia.
ja mam info, ze JUZ nie ma. 🤔
Nie kracz 🤬
zima, ja nie kracze, tak mi powiedzial facet od ktorego kupowalam 🤔
Jutro środa,złapię pana Kurkę Naturkę i zapytam.
Ja dopiero wprowadzam wysłodki do menu i na razie nie ma szału ,ale jakby miało nie być to wezmę na zapas 🙄
a jak rozróżnić na oko wysłodki melasowane od nie melasowanych? Mam podejrzenie że te co mi sprzedano są inne niż twierdził sprzedawca. Mam jasno szare płatki.

Dzięki za odpowiedź
jasnoszare to niemelasowane 🙂
czy ktos  z wielkopolskiego byłby chetny dołączyc do zamowienia na wysłodki niemelasowane?
minimalne zamowienie to 500 kg a mnie wystarczy 200-250
A moze ktoś w okolicach Wrocławia właśnie zamawia, aby odkupić woreczek na spróbowanie?  :kwiatek:
Livia   ...z innego świata
05 listopada 2011 17:49
Nie straszcie, że nie ma wysłodków... ja niedługo będę musiała znowu dla siebie zamówić...

Swego czasu na forum jedna użytkowniczka miała wysłodki na sprzedaż na worki, podpowiecie która?  :kwiatek:
A moze ktoś w okolicach Wrocławia właśnie zamawia, aby odkupić woreczek na spróbowanie?  :kwiatek:

zima coś walczy, mam nadzieję, ze wywalczy bo tona mnie nie interesuje, raz, ze nie ma gdzie składować, dwa- jeden koń będzie to jadł do końca życia.
nie wiem czy do konca zycia. ja biore tone na dwa konie na rok.
zima walczy, ale coś na razie przegrywa...
Wysłodki są, ale np. minimalne zamówienie 24 t... W tym by można było pływać, jakby nimi basen wypełnić.
Katija, jak objętościowo ta tona wygląda??
nie wiem czy do konca zycia. ja biore tone na dwa konie na rok.

a ile dostają? Bo moja klaczunia wygląda jak ciężarna mimo, że tylko siano i trochę trawy je, więc wysłodki sa bardziej potrzebne na zimę, do podawania witamin i ziółek niż jako pasza mająca zapewnić energię itp. Myślę, ze nasza dawka to pewnie będzie garść dziennie😉
zima, no wlasne wcale nie okazale. wyslodki sa ciezkie, pakowane w big-bagi. to jest moze 12-14 big-bagow.
jasminowa, moje konie jedza wyslodki caly rok. obecnie jeden dostaje pol miarki namoczone, a drugi pelna. pasza zapewniajaca energie to one nie beda, bo energii maja malo. to glownie wlokno, wstawialam tu opis skladnikow pokarmowych.
Ircia   Olsztyn Różnowo
05 listopada 2011 20:16
U nas w jednej miejscowości są po 59.50 za 50 kg, a w drugiej ok 35zł,  mają być za 30 kg. Czekam na info do poniedziałku jak to będzie  z tymi po 35 zł, wiem tylko że są bez melasy.
Melasowanych podobno ma nie być,  bo Niemcy wykupili [firma toffi] i wysyłają tylko do Niemiec, czemu nie mam pojęcia, tak mi wytłumaczono na składzie  😵
zima, no wlasne wcale nie okazale. wyslodki sa ciezkie, pakowane w big-bagi. to jest moze 12-14 big-bagow.
jasminowa, moje konie jedza wyslodki caly rok. obecnie jeden dostaje pol miarki namoczone, a drugi pelna. pasza zapewniajaca energie to one nie beda, bo energii maja malo. to glownie wlokno, wstawialam tu opis skladnikow pokarmowych.

Właśnie to ich największy plus, ze to głównie włókno😉 Inaczej nie kombinowałabym ale tradycyjnie podawała garść owsa, klacz naprawdę więcej nie potrzebuje. Nigdy wysłodków nie stosowałam, może faktycznie dwa worki na zimę to mało- zobaczy się. Z tego co się naczytałam znacznie zwiększają objętość i z garści powstaje pokaźna ilość paszy.
big-bagi- cóż to za cudo?  😡
jasminowa, dwa worki na zime na jednego konia- jesli to normalne worki, to ok 50 kg, jesli big-bagi to 80-90kg.  wiec na zime sama... moze ci wystarczy.
W zeszłym roku (ok lutego) kupiłam pół tony na 4konie i w maju już tylko jednemu podawałam dla oszczędności, bo już nigdzie nie dało się dokupić a od września i tak leciałam na dodsonowych  🙁 (hucki musiały się smakiem obejść). Teraz czaimy się na 3tony... powinno wystarczyć na rok😉
Ja się chętnie dołączę do zamówienia wysłodków do Wielkopolski, ale potrzebuję max 100kg 🙂 a i tak mi pewnie starczy a starczy
a jak z okolicami Krakowa?ktos ma tu dostep do niemelasowanych wyslodkow?  👀  jakies wieksze zamowienie? czy znowu pozostaje dodson?
Pomorskie a dokładniej Trójmiasto wie ktoś gdzie można dostać ?
jasnoszare to niemelasowane 🙂

A melasowane sa jakie?
takie brazowe jak karmel.
Pytałam dziś o wysłodki,nie zapowiada się by u nas zabrakło(facet wziął 3 tiry).Niemelasowane 50 kg-52 zł.Objętościowo to jak worek pszenicy.
katija, moje jedzą conajmniej 2x tyle wysłodków co twoje a mi może z pół tony na rok wystarczy.
Mons   nowe życie z gniadą lasencją;)
07 listopada 2011 22:45
coś wiadomo może na temat wysłodków w okolicy warszawy? widziałam jakiś czas temu ogłoszenie chyba, ale za późno ogarnęłam i już nie ma 🤔
repka, nie wiem jak to robisz, ale mi wypada jak byk- pol tony na konia na rok 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się