Notarialna, przede wszystkim masz za małą głębię ostrości. Poza tym, jak podejrzewam po okolicznościach, za długie czasy. Jakie miałaś dokładnie ustawienia? Zwróć też uwagę na światło - nieładnie to wygląda - grzbiety dłoni poprzepalane, reszta w głębokim cieniu.
Wniosek: zadbaj o dobre, łagodne, zrównoważone światło, zmień przysłonę i powinno być lepiej.
PS Uważaj na cięcia i kadrowanie.
Libella, pierwsze za jasne, za blade. Drugie ciemne. Dlaczego na drugim dziewczyna jest poza głębią ostrości? To na nią raczej kieruje się wzrok.
Abre z tym pierwszym absolutnie się zgadzam. Na moim lapku wyglądało to ok, a po obejrzeniu ich w pracy doszłam do takiego samego wniosku co ty. Jak ożywię mój komputer to nad nim popracuję... A co do drugiego, mi właśnie najbardziej w nim spodobało się to, że dziewczyna jest po za głębią... 😉 I fakt, że ja lubię ciemne zdjęcia... Dzięki za uwagi :kwiatek:
Wow, Jessy, świetne foty. Choć dwójka mi leci odrobinę na lewo. I cofnęłabym parę z pół metra do tyłu, żeby złapać ich troche w światło. Ale to tylko ja =)
I nie przeszkadzałyby mi nawet, odrobinę przepalone włosy na odcinku pół cm, na prawej oficerce pokazałyby się szczegóły. Napisałam wyraźnie, że JA bym cofnęła, bo MI by się tak podobało =)
Za dużo góry, zła perspektywa (powinnaś stać wyżej), za mało lewej, wszystko przewraca się w prawo, za ciemno. Z plusów - ładnie zagrały barwy, zdjęcie zrobione na luzie, modelka się uśmiecha - ogólnie pozytywnie. Zdjęcie do poprawki (czyli czeka Cię kolejny spacer) ale punkt wyjściowy dobry 🙂
co do siwka nie mogę się oprzeć wrażeniu że gdzieś już widziałam identyczne zdjęcia, tylko... koń był gniady xD na pierwszym za mało góry, za dużo dołu. na drugim, trzecim i czwartym też za mało góry. piąte i szóste za ciemne i również ciasno. ostatnie - słodko sobie śpi i tyle, za duży chaos - powinno być takie sielankowe bardziej wg mnie.
Facella dzięki. :kwiatek: zapewne widziałaś już takie zdjęcia bo wstawiałam takie podobne tylko że naszych gniadoszy i z lata. 😁 bo uwielbiam robić zdjęcia na naszej drodze o każdej porze roku. 😀
Ile jesieni! Więcej! 🙂 m.indira, Fajne te kasztanowe, ładna ramka się zrobiła, kontra daje świetne światło. montezuma, trochę ciemno. Czy ktoś z Was dopalał lampą w końskim plenerze? Chodzi oczywiście o doświetlanie, np. z boku.
abre, dzieki, kasztana fotogenna jest a musi być lampa? ja widziałam sesję z takim kołem i z prostokątem co łapało słońce, na prostokącie był biały jedwab, na kole, bawełna, ale doświetlano tym tylko ludzi, i raczej to małe było by konia doświetlić całego, portretówke jak najbardziej...
O blendzie myślałam, ale to taka 2x1,5 m byłaby potrzebna. Obawiam się, że jak ktoś zacznie mi się kręcić przy koniu z czymś takim to koń szybko przestanie współpracować... Choć zdjęcia mogą wyjść dynamiczne 😀
abre, dzięki :kwiatek: Wyżej się stanąć nie dało niestety ale góry faktycznie mogłam trochę uciąć 😉 Wydawało mi się że przez tą przestrzeń nad modelkami zdjęcie ma taka lekkość czego nie byłoby, gdyby było więcej dołu (zadu konia). W prawo leci ale coś mi się w tym właśnie podobało, jest takie inne ale to może tylko moja szalona wizja 😂
Abre - tak czy siak musiałabyś przyzwyczaić konia wcześniej, trzaskanie lampą też mogłoby go wyprowadzić z równowagi, a wydaje mi się, że blenda jest jednak łatwiejsza w obsłudze, jeśli o plener chodzi.
O blendzie myślałam, ale to taka 2x1,5 m byłaby potrzebna. Obawiam się, że jak ktoś zacznie mi się kręcić przy koniu z czymś takim to koń szybko przestanie współpracować... Choć zdjęcia mogą wyjść dynamiczne 😀
Abre nic się nie martw- my z gniadą damy rade cokolwiek by się nie działo 😁