buty dla koni
w takich przypadkach buty za koronkę mogą być ryzykowne,bo te niskie nie będą chyba obcierać nigdy 😉
A ja powiem tak: mamy przetestowane epic, turf kingi, glovy i old mac's... i jeśli kiedykolwiek kupię jeszcze jakieś buty, to będą to TYLKO GLOVE. Te buty są super.... mało ich jest na nodze, nie mają zapięć, zakładają się w kilka sekund. Trudno je dopasować ale jak już się uda, to nie ma lepszych 😉
Mój rudy w turf kingach chodzi kiepsko, bo w porównaniu z glove, do których jest przyzwyczajony, to "bambosze" (fajne określenie Azbuka)... tak jak i old mac's, galopuje mu się w nich źle, w stępie się potyka 🙁 Ale i tak najlepiej już chodzi boso 💃
fajne są te glovy i mają fajną cenę,ale jak zawsze na mojego konia nie pasują żadne 😂 Kupiłabym je kobyłce w teren, np do włażenia do rzeki.
Czemu te wszystkie buty są robione na jakieś kopyta podłużne 😵 ❓ 😕
Co do glove to są jakieś w opcji Wide i te jako jedyne byłyby dobre na mojego konia,ale widoczne tylko w USA 🤔 Ani w Kramerze ani w PL-jak zwykle 😫
Edit:fajna stronka, wpisuje się wymiary kopyt i wyskakuje które nie pasują a które ok:
http://www.der-hufpflegeshop.de/shop_content.php?coID=21#size
Perlica- do nas buty trafiały w kilku ratach i trafiły się obie wersje glove, w praktyce jednak różnicy nie ma. A co do wymiarów, to ja niewiele z nich rozumiem, mamy glove rozmiar 1 na konia o kopytach idealnie okrągłych- 12x12, 0,5 zakładam Smykowi a jego kopyta mają 11,5x11,5 no a żeby było śmieszniej, to Smyk może opcjonalnie chodzić w epicach rozm 00, które są węższe 🤣
a mi koleżanka nabyła Glove Wide rozmiar 1W ( czyli na kopyciaki 12,5 na 12,5).
Moja kobyła ma jedno dokładnie takie co do mm,a drugie ma 12,5 na 12.
Pasują idealnie- na to większe kopyto tak idealnie że cholera nie mogłam zdjąć i się mocowałam 😂
Nie obtarły,kobyłka w nich chodzi wyraźnie lepiej niż w cavallo ( cavallo nie pasują tak idelanie co do mm i czasem sobie przydepnie buta, zachaczy itp).
Glove rzeczywiście pasują idealnie i mogę je polecić z czystym sumieniem każdemu-byle dobrane.
Ten neopren z tyłu buta-bardzo miękki, fajniejszy i bardziej przyjazny niż materiał buta cavallo.
Widać wg mnie że lepsze wykonanie butów easy care niż cavallo.
Buty o których mówicie - Glove - to te?
http://sklep.horses.pl/product-pol-4670-EasyCare-but-Glove.html ? Znacie może jakieś zródlo, które ma je obecnie dostępne na stanie lub skąd mozna je szybko sprowadzić? Generalnie potrzebowałabym na szybko jakieś w miare fajne buty, niezbyt drogie ale dostępne od zaraz..
tak- ja piszę o tych;
Jeśli nie potrzebujesz wersji wide to w Kramerze możesz je kupić bez problemu.
Witam, odświeżam. Potrzebuję butów dla konia. Cały wątek przeczytany, ale dalej nie wiem nic 😡 Potrzebuję pilnej porady.
Jakie buty będą dobre przy takim rozmiarze kopyt:
L: 125 mm (szerokość) na 135 mm (długość)
P: 125 mm (szerokość) na 125 mm (długość)
Kilka stron wcześniej wstawiona była stronka, na której można dobrać rozmiar i wyszło mi, że Epic 2 byłyby ok lub prawie ok. A może macie pomysł na jakieś inne, lepiej dopasowane? Dobrze by było, gdyby były w ramach jednego rozmiaru lub można by kupować pojedyncze buty, bo nie uśmiecha mi się kupowanie dwóch par.
Z góry dziekuję za wszelka pomoc :kwiatek:
Epicy można pojedynczo z tego co wiem.
Tak, Epiki tak. Tylko one są lepsze na kopyta lekko podłużne (125x135). Obawiam się o to okrągłe (125x125). Nie wiem czy będą pasować. Wydatek jest spory, więc zależy mi na Waszych doświadczeniach w tej kwestii.
Hmm- to nie wiem czy będzie dobrze.
Może lepiej kupić OM które łatwiej dopasować do różnych kopyt?
Ja mam Cavallo - nie spadają, są ok.
Drugie mam Glove Wide - wczoraj mi spadł jeden jak kobył się popisywał na lonży ale jest po struganiu to zawsze są trochę mniejsze kopyta.
Generalnie polecam jedne i drugie, mimo że mi Cavallo obtarły na początku ( bo mamy kopyto sztorcowe).
No właśnie, to wszystko mnie przeraża. Najgorzej, że nie można przymieżyć. Myślałam o OM, ale nie widzę ich rozmiarówki na stronie horses. Wieczorem będę jeszcze raz mierzyć kopyta i rozmawiać z panią ze sklepu horses.pl. Może coś poradzi. Podobno jest szansa, że jak się dzisiaj zdecyduję to buty będą w Polsce w poniedziałek.
OM są na bardziej okrągłe kopyta? Można kupić pojedynczo czy trzeba w parze?
Przepraszam, że tak zawracam głowę, ale zielona w temacie jestem 😡
OM tylko w parze- nie są na okrągłe kopyta.
Raczej praktycznie żadne buty nie są okrągłe kopyta- Cavallo tak pośrednio i Glove Wide na pewno.
Ja mam właśnie idealnie okrągłe kopyta co do mm i ciężko dobrać, bo wszystkie są na jakieś narty nie kopyta czyli na podłużne.
Serdeczne dzięki za pomoc :kwiatek:
Udało mi się właśnie dopatrzyć, gdzie jest rozmiarówka OM. Chyba 5 byłyby ok. Pogadam z pania i zobaczymy, co się da zrobić.
Moje konie mają okrągłe kopyta i noszą glove i epic 😉 OM łatwiej dopasować i wybaczają więcej.... za to nie poleciałabym komuś, kto rajdy jeździ albo lubi długie tereny.
Minusem butów przed koronkę jest możliwość spadnięcie nawet najlepiej dopasowanych (ma to też związek z kątem przedniej ściany kopyta i szerokością piętek) Epic są uciążliwe w zakładaniu i drogie w eksploatacji (ja już musiałam linkę wymienić i zapięcia się zaczęły odpinać a buty kupione w maju, gaiter też jakoś krócej prądzi do tego glove).
Nie polecam jednak butów typu OM dla koni, które mają tendencję do chodzenia z palca czy potykania się. Ja mam akurat turf kingi i hucułki ich nie lubią 🙁
Witam
Ja również polecam butki glove. Zakupiłam okazyjnie od koleżanki w stajni, bo podłoże na ujeżdżalni jest czasem za twarde i sprawdziły się super. Kobyłka dostała taaakiego galopu. Butki nie spadły mi ani razu nawet w szalonych galopadach w terenie. Trzeba tylko dobrze dopasować - ja od razu po werkowaniu dokladam wkładki, po jakiś dwóch tygodniach leżą idealnie bez wkładek a przed samym struganiem leżą na styk. Trzeba wiec często werkować przy ich stosowaniu.
też właśnie to zauważyłam co do glove
Dziewczyny, serdecznie dziękuję za odzew i pomoc :kwiatek:
Właśnie jestem po rozmowach z panią z horses i ponownym, dokładnym mierzeniu. Stanęło na OM. Mam nadzieję, że nie popełniłam jakiegoś strasznego błędu i nie rypnęłam się przy wymierzaniu. Zaniepokoiło mnie tylko to, co powiedziała Kasik, że OM nie są dla koni, które chodzą od palca. Mój trzeszczkowiec ma tendencje. Jednym z celów zakupu butów jest ułatwienie mu ruchu od piętki. Przewertuję jeszcze raz wątek, może coś znajdę na ten temat.
Te buty mają być dla konia w teren (taki tam rekreacyjny - żadne rajdy), na padok jak będzie ostra gruda i do stymulacji strzałki. Oby rozmiar był dobry i wszysko działalo.
Jeszcze raz dzięki.
reniferek- to są moje spostrzeżenia i dotyczą moich koni w liczbie 2sztuki. I o ile te 2sztuki nie potykają się boso i w butach typu glove, to turfy im przeszkadzają. Ale to małe koniki i muszą się bardziej napocić, żeby nogi wysoko dźwigać, bo takich OM (u mnie TK) jest dużo więcej na nodze niż glove. Możliwe, że się przyzwyczają ale przesuwa się więc punkt odbicia....
Dzięki kasik :kwiatek: Wiem, że to sprawa indywidualna. Trochę to nie fajnie, że nie można przed zakupem sprawdzic, przymierzyć etc. No, ale jest jak jest. I tak miałam więcej szczęścia niż rozumu, bo zadzwoniłam dzisiaj do sklepu a jutro buty wyjeżdżają z Anglii. W poniedziałek bedą w Polsce, więc (tfu tfu, żeby nie zapeszyć) mają szansę być u mnie szybko. Zobaczymy. 😉
czesc piękne :kwiatek:
znajoma ma fioła na punkcie poślizgu konia i próbuję ją przekonac ze wszelki lód czy snieg czy nawet trawe najlepsze będą buty, ale nie moze sie zdecydowac które, doradzicie?
chcialaby mozliwosci wkrecenia haceli (zeby nie wiercic w bucie), no i zeby sie snieg nie wbijal ale moze żeby nie zbankrutowała 😉 bo raczej w kierunku 4 sztuk się chyba skłania, chyba ze macie inny pomysł? moze jakies ogólnodostepne będą dobre, żeby jakby co wymienic rozmiar?
rodzajów jest tyle, ze mozna zwariowac 🤔 czytałam temat i nie mam pojecia które mogłyby byc najlepsze, mierzenie rozmiaru bedzie jak kowal skróci pazurki.
bardzo na Was liczę specjalistki :kwiatek:
z tego co wiem, nie ma możliwości zamontowania haceli bez wiercenia w bucie...można sobie chyba zamówić taką wersję już od razu z hacelami, ale to nie eliminuje wiercenia...po prostu wiercą i montują od razu u producenta
Kolejny teren 4/4 w Cavallo, kolejny raz uśmiech właściciela i konia. Było hamowanie na mokrej glinie, na sporej warstwie liści, w błocie, w zaoranej ziemi (to hamowanie było nieplanowane. W ogóle, wjazd na pole był nieplanowany - to pole zaatakowało nas zaraz na wyjeździe z ciemnego lasku!). Buty pozostały na miejscu, chociaż po struganiu wciąż są spore luzy, dzięki któym wkładki w butach poprzekręcały się zwyczajowo o 90 stopni.
Kulesław szedł pewnie i bardzo równo. Mam wrażenie, że on ma już wyrobione skojarzenie: buty = nie boję się o nogi. Koń nie unika żadnego podłoża, nie sprawdza nawet chwili - po prostu zasuwa jak mały, tłusty czołg.
I co więcej, boso też już coraz lepiej mi konisko działa 💃
z tego co wiem, nie ma możliwości zamontowania haceli bez wiercenia w bucie...można sobie chyba zamówić taką wersję już od razu z hacelami, ale to nie eliminuje wiercenia...po prostu wiercą i montują od razu u producenta
a jakie butki mozesz polecic nawet do domowego wiercenia? bo w zimie w sniegu tam sie zbijac bryła nie powinna?
bardzo bym byla wdzieczna za wszelaką pomoc, bo wlascicielka się strasznie boi poślizgu 🙁
Alvika, a które Cavallo?
Isabelle, simple.
Planując buty też planowałam wwiercenie się z hacelami (a konkretnie: wstawienie na stałe tulejki nagwintowanej i wkręcanie klasycznych haceli). Ale im dłużej mam z butami do czynienia, tym rzadziej o hacelach myślę. Naprawdę, przestaję widzieć potrzebę dodatkowych kotwic.
Zobaczymy jak pójdzie dalsza jazda, może zweryfikuję jeszcze raz opinię o cavallo. Na razie na nasze buszowanie w terenie i sporadyczne podskoki na pół metra nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. No, może nowe opaski gaiterowe.
Alviko (moze ogólnie WSZYSCY)
znajoma chce butki na takiego konskiego dzieciako-dewastatora, w obsłudze nie jest najłatwiejszy, czy cavallo będą najlatwiejsze i najbardziej trwałe? co powodowało Tobą, żeby wybrać akurat tą markę i model?
chodzi o buty do dojechania być moze po sliskiej jezdni, jak najwieksza przyczepność konia na lisciach/ zakretach/lekkim blocie/lodzie/sniegu. oczywiscsie nie o galopy na lodzie, czy ubitej nawierzchni-ale bezpieczne przejechanie przez to. a takze o skoki w tych butach, bo chyba nie ma przeciwwskazań ku temu?
przy takim wyborze bardzo ciezko jest znalezc odpowiednie 😵
A moja kobyła w Cavallo się masakrycznie ślizga na błocie i mokrej trawie. I siezastanawiam czy nie jeździć teraz bez butów.
Moja kobyła w cavallo tez sie bardzo slizgała , nawet zaliczyłam glebe z nia na błocie.
a nie lepiej wkrecic po 4 szt haceli w cavallo?
Potwierdzam-moja konica się ślizgała w cavallo na lonży na trawiastym placu-na boso się nie ślizga 😉
Wkręcenie haceli to już zniszczenie buta chyba i muszą tam zostać na zawsze te hacele, bo jak wykręcisz to zostaje dziura przecież?
Glove mi się tak nie ślizgają na trawie.