popręg

dzięki bardzo 😉
siodło zjeżdża mi do przodu, taka budowa konia niestety, dlatego szukam popręgu anatomicznego, w kształcie C, księżyca- taki wygięty😉Mówią, że niweluje problem- prawda, czy fałsz?
Mam na oku (nie chce wydać majątku):
1.http://w.horsemarket.pl/produkt/1323117/
ale firma niepewna, i nie wiem czy sprzączki nie będą się z niego wysuwać prosto na konia, tak miałam przy zwykłym popręgu neoprenowym bez szlufek.

2.http://www.equiversum.pl/loesdau-loesdau-popreg-ujezdzeniowy-anatomical-p-2508.html?osCsid=f088de498a8d35ac153d649294e9f5ca też brak szlufek no i skóra, wolę jednak syntetyki, cena też nie najniższa
3.http://www.okser.pl/kentaur-popreg-lusanne-dr-p-4084.html wygląda porządnie- na zdjęciu, ale cena i skóra.
4.http://www.okser.pl/norton-popreg-anatomiczny-p-3597.html świetna cena😉 Materiał ok, tylko szlufek brak.
Jak sądzicie, popręg pomoże, no i który wybrać?
nie słuszałam zeby usuwały taki problem . Kup podogonie najpewniejsze.
Dziewczyny szukam taniego popręgu z fartuchem, w rozmiarze 110, 115. możecie coś polecić?? Tak mniej więcej do 250zł??
Uzywany  😉
w tym rozmiarze to nie jest takie proste......
wiem..
Witam 🙂 Przeglądnęłam wątek, ale wątpliwości dalej nierozwiane 🤔 Mój koń się często obciera (w sumie jeszcze nie było żadnego popręgu, który by go nie odparzył). Kombinacji było już kilka: popręg podszyty filcem, popręg sznurkowy, potem sznurkowy z futerkiem, popręg PCV (dokładnie ten: http://amigo-konie.com/popup_image.php?pID=3943) - sam jak i z futerkiem. Ręcę mi już opadają 🙁 na chwile obecną ostatnia kombinacja (PCV + futerko) działało przez kilka jazd, potem zaczęły wychodzić włosy w miejscu aż w końcu po wczorajszej jeździe koń już musi mieć urlop...
Koniuch ma bardzo delikatnąma skórę w tamtym miejscu. Dodatkowo wczoraj obtarło go pod pachą 🤔
Co polecacie, co radzicie? Myślę, że jestem w stanie w ostateczności wydać max. do 200zł  :kwiatek:
a nie myślałas na skórzanym popręgiem , naopenerowym lub bawełnianym.
a jesli moge wiedziec to jakiego futerka używasz ?
U nas w stajni na konie obcierające używa się z futra medycznego lub polaru i zazwyczaj jest ok ale z takimi konisiami to już jest zawsze problem.
Sztuczne futerka sie moim zdaniem nie nadają na takie konie bo one chronią przez kilka dni.
Konikowa, wlasnie dzisiaj zamowilam popreg DAW- MAGa, bardzo jestem ciekawa czy sie sprawdzi, bo czytalam same pozytywne opinie tutaj w watku (co prawda zdarzaja sie wyjatki... ale jesli nie sprobuje, to sie nie przekonam 😉 ), mam nadzieje, ze sie sprawdzi! Co do futerka, t mialam niestety sztuczne 🤔 i niewiele pomoglo. Pozostaje mi czekac na przesylke i wyprobowac jak kon mi sie zagoi. Zdam relacje 🙂
ChingisChan   Always a step ahead! :)
28 września 2011 21:23
Jakie polecacie skórzane popręgi w rozsądnej cenie? :kwiatek:
Dżastka no futerka sztuczne niestety nie pomagają . Gadałam kiedyś z trenerem to mówił ze jak kiedyś pokupił futerka stuczne to kilka dni podziałały a ja kupił polarowe to do tej pory konie sie nie obcierają . Choć niedawno jedna klacz zaczeła sie obcierać ( nigdy wcześniej sie nie obierała a po terenie kiedy zmoczył ją deszcz zaczeła) i niby futro ma medyczne ale i tak sie obciera ale no niestety nie ma kiedy jej sie to wygoić i pewnie dlatego . Myśle że powinien skórzany pomuc A i pamiętaj ważne żebys go naprawde utrzymywała w czystosci bo dobry skórzany popręg to czysty popręg .

ChingisChan
jest wiele skórzanych popręgów ale najlepsze mają opinie DAW- MAG i Willa horse
to moge ci polecic co do innych nie słyszałam opini
A ja mam pytanie ... Czy ktoś się spotkał z popręgiem ujeżdzeniowym 40/45cm?
Jak na razię w sklepach widzę tylko od 50cm.
A mi na aktualnej 50-ce brakuje już miejsca do podciągania  😵 Konisko chodzi i zrzuciło kilka kg z bebecha ://

Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
28 września 2011 21:52
Miyako dziękuje  😡
http://allegro.onet.pl/konie-kon-popreg-skorzany-regulowany-siodlarz-135-i1895618238.html

A jak się sprawuja tego typu popręgi? I jaką firmę polecacie?
agull   Dążąc do celu
27 października 2011 10:52
palemka ja mam taki z Daw-Maga. Sparawuje się bardzo dobrze (nestety pomimo dorobionych dziurek będę się musiała z nim rozstać bo za długi do bezterlicówki). Ogólnie Daw-Magi są super i to opinia nie tylko moja ale i znajomych, którzy używają popręgów z tej firmy. Co do innych firm się nie wypowiem niestey. Od razu postawiłam na sprawdzoną markę  😀
Moja koleżanka taki ma i narzekała ,że jej się kon obtarł od tej sprzączki pod łokciem, ale ja myślę,że to kwestia nieodpowiedniego osiodłania była.
No właśnie pytałam o co chodzi z tym zapięciem-podobno trzeba tak zapinać, żeby sprzączka była na środku, a u niej wynika  z tego, że była z boku.
agull   Dążąc do celu
27 października 2011 11:14
Oczywiście, że sprzączka ma być na środku i bez wględu na to jaką długość popręgu się wybierze, to zawsze tą sprzączkę ustawi się na środku bez problemu.
No własnie-jak ustawic tę sprzączkę na środku, skoro regulowana jest tylko jedna strona? Bo mam watpliwości, że nawet jak dam po tej krótszej stronie na pierwszą dziurę w przystule to podszycie i sprzączka nie dadzą się ustawić pośrodku.Pomocy 🤔
palemka, Co znaczy regulowana jest tylko jedna strona? Popręg dociąga się symetrycznie po obu stronach.
agull   Dążąc do celu
29 października 2011 10:02
Palemka już chyba rozwiala swoje wątpliwości - miała szansę u mnie sobie sama pozapinać/rozpinać, poprzekładać, pokombinować z tym popręgiem  😉
Przetestowałam dzis ten popręg od agull :kwiatek:
O ile sympateksowy z gumami miałam 120cm, o tyle ten wydłużyłam sobie do 125cm i klamrę miałam praktycznie na środku, może delikatnie bardziej z prawej strony.Po jeździe dokładnie obejrzałam i omacałam okolicę mostka i łokcia i nie widziałam nic niedobrego 🙂. Po sympateksowym miejsce w okolicy mostka było zawsze takie jakby lekko napięte, teraz nic takiego nie zauwazyłam.
epk powiem tak:on się składa z dwóch części-jedna ma klamrę(jest stałej długości) a druga ma dziury do regulowania długości, wiec jej długość jest zmienna. Wiec zdaje mi sie ze jesli chciec zeby sprzaczka byla na srodku to trzeba go zapiac po jednej stronie siodla nizej a po drugiej wyzej. sprawdze jak bede musiala go skrocic 😉 ale poki co podoba mi sie. Zobaczymy jak bedzie dalej.
sorry za literowke ale cos sie zacielo 🤔
Ludziska. Jeśli popreg podpinam dosłownie na ostatnie dziury z obu stron to kupić 5 czy 10 cm krótszy ?
10 :P:P Przynajmniej 😀 też zależy czy planujesz z gumami jedno czy dwustronnymi 😀
aga, pytam, bo juz głupieje.
Mam fartuch Prestige z dwustronną gumą 120 cm i jest ok, a tu normalny skórzany Stubben z guma jednostronną 125 cm podpinany na maska z obu stron.  👀
znowu, zależy co zamierzasz teraz kupić, jaka firma? Bo różnie gumy się zachowują. Daw Mag ma dość sztywne ze tak powiem. Kantos chodzi w Daw Magu 115 i ma je że tak powiem w połowie po każdej stronie, a w Ken Taurze 115 ma z jednej na maxa.
Czyli co ? 115 cm ?? Jakim cudem, az tak nisko mam przystuły w tym siodle ? Przecie koń wąski nie jest... jak mi sie w łeku 34 ledwo miesci kiedy jest po przerwie, czyli bez mieśni na plecach.
Biore Stubbena z jednostronną. Bardzo lubie te popregi, a tańsze od Prestiga o 200 zł. Teraz wziełam już 120 na próbe z Arpavu, ale chyba wymienie na 115 ??
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się