siodła bezterlicowe

To może ktoś w okolicach Olsztyna ma siodło bezterlicowe (jak na razie nie przekonują mnie te freemaxy, myślę bardziej nad freeformem lub torsion ale...) 😉. Pytam, ale szczerze wątpię.
moze od razu trzebabylo do ogloszen?  🤬
Livia   ...z innego świata
17 października 2011 10:17
Bambi, do ogłoszeń z tym!
ups, juz sie wynioslam, tu zostawiam informacje  :kwiatek:
Czy ktoś z forumowiczów używający siodeł Barefoot mógłby mi podać wymiary łęku standardowego
w rozmiarze STANDARD I WIDE ?
Niestety ten co mam nie mam pojęcia jaki jest (siodło jest z drugiej ręki) a chcę kupić szerszy.
Z góry dziękuję.
jestem już po testach mojego przyszłego siodła 😀  Mierzyłam 17-stkę z łękiem narrow dzięki uprzejmości naszej forumowej Kasi :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

Sprawa wygląda tak jak na zdjęciach :
http://imageshack.us/g/513/dsc2370s.jpg/

jest nieźle , choć ułożenie nóg na takiej kucce wymaga jednak wiekszej wprawy i nie do końca sobie z tym radziłam (tak samo zreszta jak z rekami) 😀iabeł: widać to na zdjęciach że momentami kolano wypadało poza tybinki - mam nadzieję że na większym a przede wszystkim szerszym koniu - będzie ok.

w 17 upycham się na styk , z przodu moje hmm krocze trochę opiera się w miejscu gdzie zaczyna się przedni łęk (gdzie zaczyna się górka w siodle) . Na pewno ma tu znaczenie łęk . Docelowo zamierzam jeździć w wide i z podkładką .

Co o tym sądzicie ? Nie wydaje się trochę za małe ?
szuwar, jak dla mnie wygląda to dobrze, rozmiar też,
to że kolano czasami wypada poza poduszkę to nie wina siodła tylko dosiadu, ja też mam ten problem (za słabe oparcie w strzemionach)
ja też jeżdżę w 17, obecnie bez łęku z podkładką, i uważam że przydałoby mi się 16
szuwar co to za siodlo?
Bambi, Acavallo Freemax Dressage
Fantazja dzięki  :kwiatek:

no to poszło zamówienie  😉
Polecam się na przyszłość ciekawym freemaxów forumowiczom 😉 bo zdecydowanie to siodło juz ze mną zostanie  😁
A odnośnie dosiadu to uważam że jak na pierwsze siedzenie w bezterlicówce + anatomia mojej kucynelki + utrudnienia strzemionowe (strzemionka były za małe i nie dałam rady zmienić  😡 ) to Szuwar ma bardzo dobry dosiad i na swoim koniku zazna prawdziwej wygody bezterlicówki  😎
kasia nie słodź mi tutaj  😁 

Kala dała z siebie wszystko zeby sie ratowac ze mna 😀
szuwar, kup sobie takie klocki ujeżdżeniowe do tego siodła, są na rzep np. Wintec ma w swojej ofercie
jak dojdzie siodło to od razu zamawiam , jakoś lubie dużo i miękko po bokach po jeździe w ratomce , jak siadłam na kieffiera to klnęłam na to siodło ile wlezie- twarde od zewnątrz wszyte kloce.

, chyba ihaha ma je tylko w sprzedaży ?
Jeszcze pasi-konik.
Ja tez zasmakowałam jazdy na Kali, ale w Evo i śmiało stwierdzam, że na dużym koniu, a przynajmniej szerszym 😉 zupełnie inaczej się siedzi, czuje konia, inaczej się układa 🙂
Szuwar, chyba niedawno pisałam o tym, ale. ja też zawsze gadałam, że MUSZĘ, no po prostu muszę mieć poduchy, bo mi źle, bo mi nogi uciekaja itd. (Chyba nawet Kasi też jęczałam 😉 ) Nie miałam ostatnimi czasy pieniędzy na klocki, więc pożyczałam od koleżanki. Pożyczałam, pożyczałam i przestałam i jest mi dobrze, wygodnie i kolana leżą w jednym miejscu, a strzemiona trzymają się stóp. 🙂

Pasikonik też oferuje klocki.
Livia   ...z innego świata
18 października 2011 07:43
Ze mną Freemax też długo zostanie 🙂 Co mnie ostatnio zdziwiło, to że po 1,5 tygodnia przerwy w jeżdżeniu wsiadłam w nie - i było mi dużo wygodniej niż przed tą przerwą  😁 I noga jakoś mniej latała 🙂

Co do klocków na rzepy, czy jakaś firma poza Wintekiem jeszcze je produkuje?
Cobrinha, chcesz kupić łęk od naszych polskich dystrybutorów, czy masz jakieś inne dojście do kogoś? Też muszę kupić szerszy łęk- mam standardowy, a chcę wide. Mogę też zmierzyć swój łęk, ale najprawdopodobniej w stajni będę dopiero jutro wieczorem lub w niedzielę. Jeśli nikt nie odpowie do tego czasu na Twoje pytanie, to to zrobię 🙂
Jedna revoltowiczka ma na sprzedaż jakiś, ale ma sprawdzić jaki to...
Jeśli się nie uda od niej, to od przedstawiciela.
ktoś jest w stanie przybliżyć mi rozmiarówkę - L-ka to odpowiednik wide ?
Mka to medium czy medium wide ?
na hold your horses numeracja jest 6 skalowa w pl 5 .
szuwar, tak, bo robili wcześniej medium/wide, teraz już nie ma
są S, M, L, XL, XXL
czyli narrow, medium, wide, Xwide, XXwide
L=wide
Fantazja :kwiatek: :kwiatek: dziękuję 🙂

Może komuś się przydadzą wymiary łęków zwykłych w Barefoocie:
STANDARD:
A - 11,5 cm
B - 26,5 cm

WIDE:
A - 13 cm
B - 30,5 cm
Cobrinha, widzę, że już masz odpowiedź i nie muszę wygrzebywać swojego z siodła (co takie proste nie jest)🙂
A co do łęków kontaktowałam się z Barefootem polskim i niestety właśnie skończyły im się łęki wide- pewnie trzeba będzie czekac na sprowadzenie  🙁
Od prawie roku korzystam z siodła barefoot arizona i niestety zaczęły się pojawiać problemy. Po jednej stronie mam dwie siwe łaty na grzbiecie, nie jakieś mini kropki, ale po około 5-6cm. Jestem mocno zaniepokojona, koń nie pokazuje oznak bólowych grzbietu, łęk jest dobrany, koń nie przetrenowany. Jeżdżę z oryginalnym padem physio.. ma ktoś jakieś pomysły czemu się tak dzieje?
aien, ale siwe pojawia się chyba w miejsc gdzie było obtarcie a nie tak sobie... zwierzak był kiedyś w tym miejscu obtarty?
dea   primum non nocere
19 października 2011 11:48
Niekoniecznie obtarcie, ucisk też wystarczy. Niedobrze...
Cobrihna koń nie był obtarty ani zraniony w tym miejscu, domyślam się, że to jest od ucisku, ale dlaczego się tak dzieje? nigdy nie jeździłam bez paneli, bardzo skrupulatnie siodłam konia i pasuję pad pod siodło, wsiadam z płotu albo za pomocą drugiej osoby. Siwe wylazło dopiero teraz ze zmianą sierści, i robi się to coraz większe. Nie jeździłam też w innym siodle. Nie wiem co o tym myśleć ani co z tym zrobić.
Ja mam gdzies w czeluściach chałupy łęk szeroki, gdyby komuś się spieszyło.
aien, zrób zdjęcia, odczuwa ból w tym miejscu? ugina się przy dotyku/nacisku?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się