Wojenka, to zdjęcie już u Ciebie? Super młody się prezentuje, ma spokój i poczciwość w oczach, ciekawa jestem jak w pracy będzie. Jak tam moja baba? Przyjedziemy po nią najpewniej w niedzielę tylko jeszcze dam znać o której 🙂.
Wygląda bardzo dobrze 😉 zmężniał i wyrósł, tylko jeszcze mordka dziecinna.
Mihrab nerwusek?
Przyjechał do mnie w sobotę. I najlepsze- od razu poznały się z Mihrabem i znów jest wielka przyjaźń 😍.
W pracy myślę,że nie będzie problemu. Ale narazie dla mnie to jeszcze dzieciak, może w piątek przyjedzie trener go obejrzeć i spojrzy trzeźwym okiem 😉.
A Mihrab jest specyficzny- w domu to oaza spokoju, na wyjazdach bywa wesoło 🤣, ale wierzę, że dystans nauczy go pokory 😎.
Kawusia, z Elki właśnie zsiadłam 🙂. A w poniedziałek była pierwszy raz w terenie z drugim koniem i było ok.
Muja też będzie przygotowywany do rajdów?
Jak Ty to robisz, że te Twoje chłopaki zawsze tak pięknie pozują? Mój to zawsze jak ciele na tych fotkach wychodzi 🤣
Muja najpierw spróbuje swoich sił na wyścigach.
A moje chłopaki są po prostu wytrenowane do pozowania 😉.
Zduśka, Alicja - znalazłam kompetentną osobę, która pomogła mojemu Niunowi zaakceptować kontakt - tak naprawdę to są efekty małymi kroczkami, w dalszym ciągu Młody wciąz się uczy i nie narzucam mu niczego. Na początku wsiadał wyłącznie trener, teraz w 99% jeżdżę konia sama z pomocą z ziemi. Kłusy, przejścia i zgięcia są ok, zagalopowania na kontakcie kuleją...ale za kilka miesięcy powinno być jeszcze lepiej.
Wrzucam zdjątko poglądowe jak te nasze jazdy najczęściej wyglądają 🤣 generalnie impreza i miło spędzony wspólnie czas.....
Jaka metoda....w sumie duuużo cacania, nagradzania i odpuszczania jak tylko koń załapie o co go prosimy. Podstawa - dać koniowi odczuć,że taka solidniejsza praca jest fajna. Mój się stara jak Szatan...a czasami w terenie poproszę go o oddanie potylicy, 2-3 przejścia, zagalopowanie ... i fajrant. Zawsze nagroda ( trener krzyczy na mnie o to - ale osobiście uważam,że smakołyk z siodła to dobry sposób na motywację. Wiadomo, z głową :icon_rolleyes🙂.
Ok, uciekam pogimnastykować konia 😀
Wojenka - super Muja, mój typ :-)
Zduśka - Callisto na fotce ma minę ... o co chodzi ?? ktoś o mnie mówi? 😂 świetny jest.
A tak w ogóle to dodam,że ciężki kawał chleba taka zajazdka młodego konia - także trzymam kciuki Wojenkoza fajną współpracę.
Bronze miło się na Was patrzy, tylko ja bym mu cofnęła siodło bo mam wrażenie że lezy na łopatkach.
zduśka Ty masz na swojego oglowie VH - zdradzisz jaki rozmiar? pony czy cob?
ale już jest duży🙂 szybko ten czas leci.. kto go będzie trenował na torach? mogą być inincjały🙂
Bronze cieszę się, że dobrze Wam się współpracuję. Z arabami trzeba delikatnie , małymi kroczkami a zobaczysz, że konisko odwdzięczy się chęcią pracy ! 🙂
Epikea tak to VH, z nowej kolekcji i o dziwo rozmiar COB 😉 , bo poprzednie było nieco za duże i musiałam kombinować, część była w rozmiarze pony a część cob-a 🙄
a ja jestem zła.. bo miałam dzisiaj jechać do Rudego po pracy - a tak zmokłam w drodze do domu, że teraz siedzę pod kocem i się cała trzęsę 😵
Alicja - dodam jeszcze,że zanim wsiadłam poraz pierwszy na dzieciaka to przez kilka miesięcy chodziłam z Młodym w ręku. Właziłam na lesne ścieżki, pakowałam się z koniem do rzeki i na rowki w lesie. Musiał kombinowac i uczył się "chodzić " jakkolwiek by to dziwnie brzmiało.
Sama zajazdka konia trwa... 2 lata i najlepiej mysleć w takich kategoriach - mam czas 😉 i nigdzie się nam nie śpieszy. Dziś moja jazda trwała szalone 60 minut, z tego 15 minut w ręku, 15 minut człapania - rozprężania i szalone 20 min. konkretenej pracy w ustawieniu ( plus przerwy na przemyslenie = co daje max.30 min na ujeżdżalni).
Zduśka - :kwiatek:
Bronze, a od jakiej matki Twój gniady, bo mi umknęło? I gdzie macie takie ładne krajobrazy?
Kawusia, Ja tam podobieństwa do Ethne nie widzę 🤣.
padadynka, idzie do Adama Wyrzyka.
Moją kobyłkę pewnie znacie, jako iż fbl już jest już znany. Oficjalnie przedstawiam moje Szczęście😉
derby - piękna kasztanka. Rudy kolorek daje wrażenie ciepła. Z filmiku wynika, że chodzisz z nią na spacerki do lasu jak z pieskiem- pozazdrościć 🙂
Czasami mam wrażenie, że to piesek bo często się zachowuje jak mój szczeniak.
same kasztany tu ostatnio 🙂
Wojenko - zdjęcia są złudne 😎 bo takie fantastyczne krajobrazy znajdują sie tylko niecałe 10 km od centrum 250 tysięcznego miasta .... dokładnie Beskid Śląski - okolice Bielska-Białej. W oddali widać cywilizację ze wszelkimi jej aspektami 🤔 co nie zostało uchwycone przez fotografa.
Tak czy inaczej Beskidy są piękne 😀.
Młody jest po klaczy Camra - po Fernando. Tatuś - Etnodrons tak jak Ethne.
Derby - witamy Citri w kąciku.
Witamy , witamy;-)
Bronze swego czasu pracowałam z wałaszkiem po Fernando- fenomenalny jest rumak;-)) Dobrze zbudowane, dzielne koniska po tym panu😉
wojenko nieustająco jestem w waszym Fan-Klubie 😅 masz rękę do ogierów nawet na fotach widać, że relacje macie godne podziwu. A Muja hmmm niedawno taki źrebaczek był 🙄
Citri super sobie podążacie z klaczką😉
Dziękuję Waderko (dla mnie jesteś Wadera, a nie ganasz 😉 ).
Ty się świetnie dogadujesz z dziewczynami, a ja z chłopakami 🤣
Wojenko śnił mi się dzisiaj Mihrab 😍
Proszę wyjaśnijcie mi w skrócie. Nasz klubowy 13 letni junior ma parcie na następny sezon na zawody na Czesiu. Chodzi o skoki. Jak to wygląda wiekowo ze względu na jeźdźca i konia? Jakie zawody mógłby na początku jechać? On by chciał na zawody koni arabskich. Od czego powinien zacząć? Od jakich wysokości się zaczynają?
zawodów dla arabow jest bardzo malo, wiec musialby zdobyc doswiadczenie na normalnych i wtedy tam jechac. a w normalnych to standardowo od LL albo jak jest to od mini LL trzeba zaczac
na tych zawodach dla arabow wiele wiecej to nie stoi
Muja wyładniał 🙂 łąki mu przysłużyły 🙂
ashtray, a co on tam robił w Twoim śnie? 🤣
Marta, wpadłabyś zobaczyć live 😎
będzie za kogo trzymac kciuki w nastepnym sezonie
Frula sprzedana- tez bedzie biegac
to juz dwa konie
Hubertus w SK Mieczownica