Stajnie na Śląsku
ekhem, ja tylko zadałam kilka pytań. konkretnych pytań i oczekuję konkretnych odpowiedzi na te właśnie pytania. nie osądzam, to ty osądziłaś mnie, że jestem negatywnie nastawiona. broniłam tylko swojego zdania. i może nie widziałam za wielu szkółek, ale może to i lepiej. napisałam, że mnie taka jazda nie odpowiada, może komuś innemu przypasuje. nie osądzam całej stajni, a jedynie sposobu prowadzenia jazd. da się ułożyć fajnie jazdy, wiele się da, jeśli się chce. jeśli się chce mieć fajny poziom. nie wiem, jaki jest poziom w tej stajni. ty też nie. to co Domi opisuje faktycznie brzmi fajnie, ale skoro instruktorki tak często się zmieniają, to i poziom może się zmienić. może skończmy tę dyskusję, bo obie nie znamy stajni, a dyskutujemy o tym, co można spotkać wszędzie, w każdym województwie, każdej stajni. a ja chciałam informacji o Lambadzie. aktualnych. bo co z tego, że na jeździe jest 5-6 osób, jeśli jazda odbywa się w zastępie i w kółko? dlatego pytam. nie chcę się kłócić tylko poznać fakty. Domi, czy możesz coś więcej napisać? czy jazdy są urozmaicone, czy to tylko takie kręcenie się? jeździsz tam regularnie?
konik_0
zacytowałaś mnie, ale nie wiem czy to do mnie jakieś pytanie, czy o co chodzi ? 🤣 😉
ciekawi mnie czy masz swojego konia czy chcesz skakać na czyimś???
pytam o to czy chcesz trenować na SWOIM koniu czy szukasz stajni gdzie możesz trenować na koniach właściciela stajni??
reszta tego co zostało napisane w poprzednim poście dotyczyła wypowiedzi innych
ale to Leach chciała poskakać, nie efeemeryda
wybaczcie 👍
kwestia złego cytatu :kwiatek:
w każdym razie jeśli ktoś ma namiar na stajnię gdzie można w przystępnej cenie poskakać to również poproszę o info, najchętniej na PW
calore, Szczerze powiedziawszy, zabrzmiałaś trochę jak taka osoba, która szuka dziury w całym i nic jej się nie podoba, ale jeśli nie miałaś tego na myśli to ok, w porządku i przepraszam. :kwiatek: Fajnie by było stajnię sprawdzić i zobaczyć jak sprawa wygląda. Może Domi coś więcej opowie.
trochę szukam, ale z dobrymi intencjami ;p po prostu coś zauważyłam i zastanawiałam się, czy tak jest zawsze, czy może to był taki niefortunne okres w życiu stajni. tak w ogóle to jeździ tu ktoś w Częstochowie? oprócz Lambady znam jeszcze LaRedo (strasznie daleko) i stajnię w Kamienicy Polskiej. zna ktoś te stajnie?
Zna. LaRedo nie osobiscie. Teraz sie przesiesli na Lisiniec z tego co kojarze. W Kamienicy prowadziłam szkółkę. Jak cos to na pw. Ze stajni "oficjalnych" w okolicach czewy to są Pegaz, Lambada, Truskolasy, Laredo, Rusticana w Blachowni, Hiromacja w Lgocie od niedawna, Koniczynka w Kamienicy, Koniczyny w Przymiłowicach. I różne prywatne. Wiele mozna tez sie dowiedziec z watku na forum gazety wyborczej 'czestochowa jazdy konne dla dziecka' czy cos takiego.
z tego wątku dowiedziałam się, kto kogo umie lepiej obrazić ;p
Pytanie do osób z okolic Bielska ...
Znacie jakieś stajnie sportowe w okolicach ? Pytam z ciekawości - aktualnie stoję w Czankach : )) . Oprócz Bolix'a [ a raczej Romico ] ... Może być też poza granicami kraju ...
konik_0
właśnie dlatego polecam tabun, nie jest to oszałamiający poziom, ale można uczciwie pojeździć w grupie maks 3koni, a na skoki to jeden koń maks o ile wiem.
Trzymam tam konia w pensjonacie, stajnia jest mało rozreklamowana, ale ma swoich stałych klientów, którzy przyjeżdżają od lat, także uważam, że jest do czego 😉
jakby ktoś szukał boksu dla konia to jest wolny w prywatnej stajni w Gotyni 🙂 (20 km od Katowic, 10km od Tychów, 4 km od centrum Mikołowa)
instruktor na miejscu, stoją na razie 2 konie, duuuże pastwisko 🙂
w razie czego służę pomocą przez priv 🙂
W Equipie jest ponoć świetna instruktorka. Słyszałam sporo dobrych opinii o niej. Tylko, że kurczę, ja to ciągle mam wrażenie, że konie są tam za chude, a to już rodzi kiepskie skojarzenia. 🙁
Bo są. I to tez jest problem.
i tu się sprawa zamyka, jak ktoś chce mieć porządną jazdę, nie w kółku, ale w małej grupie, na zdrowym i dobrze odżywionym koniu to 50 zł jest ceną wyjściową dla jazdy rekreacyjnej - niestety... jak taniej to zawsze kosztem czegoś
w Zbrosławicach na Górce też jest 50 zł, ale na swoim koniu…
W klubie jezdzieckim Zbroslawice( tam obok Górki) jazda "indywidualna" kosztuje 50zł, tylko ze z tej indywidualnej i tak robi się 2/3 osobowa, na koniach, które chodzą w rekreacji. A na Górce nie jeździłam, ale byłam tam i bardzo fajna atmosfera 🙂
zależy u kogo jeździsz, ja swoje początki zaczynałam u P.Karoliny i nadal u niej jeżdżę( fajna pani, na luzie, dobrze uczy). Ogólnie to jest P.Karolina i P.Agnieszka, pani angnieszka w rekrecaji pracuje bodajże od wakacji, wcześniej pracowała w hipoterapii.U pani Agnieszki też miałam chyba 2 jazdy, ale wolę panią karolinę, to chyba kwestia przywiązania : ) Według mnie jazda jest dosyć urozmaicona, jest stanie w strzemionach, wolty, pół wolty, półsiad i wiele innych rzeczy, w połowie lekcji zazwczaj jest galop, ci co nie galopują wchodzią do środka, moja koleżanka nie galopuje jeszcze i bierze fona i z konia mnie nagrywa 😎 zależy też co kto lubi, ja dzisiaj jadę na jazdę na 19 i się cieszę 😀 a i ci bardziej doświadczeni skaczą
Pozdrawiam !
Domi18422 a coś bardziej ujeżdżeniowo? bo wolty, półwolty, czy stanie w strzemionach to żadne urozmaicenie, tylko same podstawy. i jaki ten galop? galopujecie sobie w kółeczko i od czasu do czasu wolta, czy może próbujecie coś robić?
jeśli chodzi ujeżdżenie, typu cofanie, czy coś w tym stylu to niee.
galop po kole, na dwie nogi.
Ale ogólnie to dużo ćwiczeń mamy, i ja np. się nie nudzę 😉
czasami teren, ogólnie fajne tereny są w lambadzie, jeziora, łąki i ogólnie ładnie
Moge wiedziec jakie konie chodzą obecnie w rekreacji w Lambadzie?
😂
noo, to ja niezła jestem, że cofać z grubsza umiem ;p galop po kole w sumie też. bo nie wydaje mi się, żebym mogła się super w tym podszkolić w Lambadzie. to jakie to ćwiczenia, skoro jest ich tak dużo? bo jak łapanie ogona albo uszu, to chyba już to przerobiłam.
Evson odezwę się wkrótce na pw w sprawie Kamienicy.
obecnie chodzi orino(mój luby) romada(trochę uparta) zuzia ( leeeń, ale fajnie galopuje)
i czasami bastia( jest w ciąży) figaro (chodzi od niedawna, miałam go wydzierżawić) gremka( chodzi rzadko bo już jest starsza) oraz farmerka( chodzi również od niedawna)
przepraszam ale dzisiaj bardzo rozkojarzona jestem 🤔
są przejścia (stęp-kłus, kłus-galop, w dół, stęp galop, stój-kłus), zatrzymania (ze stępa, kłusa i galopu), stęp swobodny.. jakość zagalopowań.. no nie wiem, ćwiczeń jest mnóstwo, oczywiście dostosowanych do doświadczenia jeźdźca/jeźdźćów
polecam przejechać się i samemu samemu zobaczyć.
obecnie chodzi orino(mój luby) romada(trochę uparta) zuzia ( leeeń, ale fajnie galopuje)
i czasami bastia( jest w ciąży) figaro (chodzi od niedawna, miałam go wydzierżawić) gremka( chodzi rzadko bo już jest starsza) oraz farmerka( chodzi również od niedawna)
Aha 😎 Bastia źrebna, czemu mnie to nie dziwi.. Który źrebak? Bo jak ja tam zawitałam jakies 5 lat temu na chwile, to Bastia w wieku nie wiem, 6-7 lat miała juz czwartego źrebaka, non stop chodząc w rekreacji oczywiscie, z tego co sie orientuje to raczej dziwny byłby widok Bastii nie-źrebnej na jeździe...
Romada, Gremka...
No to szału ni ma.
calore spoko,pytaj o co chcesz
Evson
Znam Bastie od wielu lat i znam jej prawie każdego źrebaka. I w sumie nie wydaje mi sie zeby przez te lata działa jej sie szczegolna krzywda. I zeby źle wyglądała. A źrebaki daje fajne. I zazwyczaj po urodzeniu źrebaka widze ja długi czas na Rancho. Wiec chyba tak strasznie duzo nie chodzi i nie cierpi 😉
Obiło mi się ostatnio o uszy, że mają likwidować stajnię MOSiR w Zabrzu i stajnię w Gliwicach - Czechowicach - ktoś wie może coś pewnego?...
O Mosirze nie można powiedzieć na razie nic pewnego. Jest kilka opcji ale co się stanie - ?
hmmm, losy Nowego Dworu w Szałszy także się ważą.... dziwne to bardzo, bo w tym rejonie jest kilka stajni cierpiących na nadmiar klientów...ciekawe skąd kłopoty w/w stajni ❓
edit: zapomniałam wspomnieć, że do listy stajni kończących swój żywot należy zbrosławicka Józefka
ciekawe skąd kłopoty w/w stajni ❓
Przecież ta "stajnia" ma "kłopoty" od dawna...
edit: zapomniałam wspomnieć, że do listy stajni kończących swój żywot należy zbrosławicka Józefka
Co z Józefką? Likwidują?
[quote author=kasik link=topic=1780.msg1155527#msg1155527 date=1318414461]
ciekawe skąd kłopoty w/w stajni ❓
Przecież ta "stajnia" ma "kłopoty" od dawna...
[/quote]
O "niepewności" Szałszy już dawno nie słyszałam, ostatnio był problem chyba po zmianie właściciela zamku i zarazem terenu na którym stajnia leży, chyba dzierżawy nie chcieli przedłużyć ale temat umilkł więc zakładam, że przedłużyli... I od razu napisze, że nie jest to plotka stajenna, a wiadomość którą przekazała mi znajoma, która pracuje w nieruchomościach.