ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach
Powiem Ci, że o czymś takim nie słyszałam jeszcze 😉 Ale co do startów w LL i L to jeśli są to konkursy towarzyskie lub połaczone z regionalkami, to koń(bez względu na wiek) musi mieć tylko aktualne szczepienia, a zawodnik ubezpieczenie, papiery od lekarza i dla niepełnoletnich zgoda rodziców.
Powiem szczerze, że taki zapis, moim zdaniem, byłby dość hmm... dziwny, gdyż już 4-ro latki jadą Mistrzostwa Polski i są rejestrowane w PZJ więc czemu zwalniać je z rejestracji w OZJ?
Doszly mnie sluchy, ze teraz koni 4-letnich nie trzeba rejestrować w WZJ jezdzac regionalki? Chodzi o te papierowe licencje podbijane co roku. Podobno do LL nie potrzeba i niby do L tez. Prawda to?
Niezupełnie
4 latka przed MPMK nie trzeba rejestrować w PZJ - wystarczy rejestracja w WZJ
Od 5 latków kwalifikujących się na MPMK wymaga się już rejestracji w PZJ
Dziewczyny! Powiedzcie mi proszę co jest potrzebne, by móc startować w zawodach trochę wyżej niż towarzyskich? Brązowa odznaka, jakaś licencja? Na czym to wszystko polega?
Caira Brązowa odznaka n pewno, bo wnioskuję, że nigdy się nie rejestrowałaś. Ubezpieczenie, badania lekarskie. Musisz sobie opłacić licencję i złożyć wniosek w związku jeździeckim u osoby odpowiedzialnej za rejestracje i licencje. No i koń rzecz jasna też musi mieć wykupioną licencję i posiadać aktualne szczepienia. 😉
Czy ktoś mi może powiedzieć, czy na zawody mogę mieć zaświadczenie od lekarza rodzinnego czy muszę mieć z pieczątką od l. sportowego?
Bo koleżanka kiedyś startowała i powiedzieli jej że ma być takie zaświadczenie tylko od sportowego 🤔 A dla mnie to jest głupota.
Bo szkoda by było dojechać na zawody i potem wracać bo się okaże, że przez jakąś pieczątkę nie pojedziemy zawodów (skoki w LL, mam nadzieję że nie potrzeba nam do tego brązowej odznaki)
U nas w grę wchodzi tylko od sportowego. I przypuszczam, że gdzie indziej też tak jest. Musi być podbity ten kartonik od sportowego. Kidyś była opcja, że rodzinny też mógł wystawić takie jednorazowe, ale teraz tylko sportowy. Ręki sobie obciąć nie dam, ale jestem tego pewna na 95% 😉
A ja jestem pewna na 100% że musi być sportowy - tak wygląają przepisy i sędzia główn yzawodów nei ma prawa dopuścić kogoś bez badań od sportowego - inaczej poza wizytą prokuratora (w razie W) - mozę stracić licencję sędziowską...
W klasie LL - jeżeli jest to konkurs oficjalny - trzeba mieć i odznakę i licencję. Jeśli jest to konkurs towarzyski - warto zapytać, czy w badania lekarskie są w ogóle wymagane...
W towarzyskich też są wymagane 😉 Badania lekarskie i ubezpieczenie, a w przypadku koni aktualne szczepienia 😉
Niestety nie zgodzę się z tym
W konkursach / zawodach towarzyskim wymagania formalne stawia organizator i/lub sędzia
Spotkałam się już z zawodami , na których jedynym "wymaganiem" było wniesienie opłaty, spotkałam się i z takimi na których wymagania były PZJtowskie
Warto zatem pytać przed zgłoszeniem - co jest wymagane w danym miejscu...
Dokładnie - zawody towarzyskie to towarzyskie - wymagania są takie jak sobie organizator wymyśli - to nie jest żadnymi przepisami uregulowane.
U nas wszystkie towarzyskie konkursy są rozgrywane przy zawodach regionalnych i ZAWSZE żądają od zawodników badań lekarskich. Nawiasem mówiąc, moim zdaniem, ma to sens, wymaganie badań od zawodników w towarzyskich.
Czy zawodnik może być zgłoszony na zawody, ale jeszcze nie zarejestrowany? Tzn. rejestracja przed zawodami,ale po zgłoszeniu(w wymaganym terminie)
może.
dokumenty musi okazać przed startem - czasami jest odprawa dzień wcześniej,czasami po prostu przed samym startem trzeba się "zameldować" albo u sędziego,albo w biurze zawodów.wszystko zależy od rangi zawodów.
Mam już wszystkie oczka do licencji. Kiedy iść do WZJ z tym dokumentem? Muszę w tym roku, czy mogę w styczniu podczas wykupywania licencji na 2012?
Jasnowata, wyślij kopie mailem (albo listem) z prośbą o nadanie klasy sportowej. Wtedy spokojnie wykupisz sobie licencję już z III na nowy rok. Nie wiem, jak jest u was - czasem dopuszczają do "wyższych" startów na podstawie samych "oczek" - to na wypadek, gdybyś chciała jeździć "wyżej" jeszcze w tym roku, nie wiem, jakie masz plany. Chyba warto wystąpić o nadanie klasy sportowej i zmianę licencji (w bazie danych) już teraz.
W tym roku nie chcę już startować, więc nie spieszy mi się.
[s]Czyli muszę do PZJ, a nie WZJ?[/s] Hmm, nie no i tak muszę iść do WZJ po potwierdzenie. Dobra, to jak lepiej teraz, to niech tak będzie 🙂 Albo poczekam jeszcze aż zdam srebro.
A! to nie masz jeszcze srebrnej? To zdecydowanie warto poczekać - III licencji bez srebra nie dostaniesz.
Ano czyli znów pomyliłam klasę z licencją 🙄 Mam cztery podpisy z zawodów, czyli spełniłam wymogi na klasę. Zmylił mnie nagłówek karty, bo jest napisane "normy licencyjne" 😉
Czy na zawodach regionalnych lub towarzyskich koń może mieć ogłowie bezwędzidłowe lub hackamore? Mój koń nie toleruje wędzidła.
[EDIT] Post napisała moja mama
Gdzie znajdę informacje o wymogach na certyfikat ośrodka jeździeckiego ?
Powinno być na stronie PZJ ale nie umiem znaleźć 😡
WIecie jak to jest z odznakami?
Bo zdawałam w te wakacje odznakę brązową no i ja mam ja jechać odebrac do ich sidziby w Warszawie?
Mam wczesniej do nich zadzwonić i sie dopytać?
Jak bede odbierać odznakę to cos płacę?
Jak to jest?
Nuna, zadzwoń do ośrodka w którym zdawałaś odznakę i zapytaj. Niby powinni przysyłać, ale różnie to bywa. Opłaty dodatkowe nie są pobierane.
moje pytanie. Istnieje możliwość odnalezienia papierów mojego konia i tym samym zmianę danych w paszporcie. Czy jeśli tak się stanie, to muszę wykupywać nową licencję w WZJ, tak jakby na zupełnie innego, nowego konia, a tego starego "zniknąć"? 😉
Czy jeśli okaże się, że mój Jasny jest czystym konikiem polskim z pełnym pochodzeniem, to dalej potrzebny mi będzie certyfikat wzrostu kuca, aby być oddzielnie klasyfikowanym na zawodach?
Co do licencji, to jak masz zmianę właściciela wykupujesz dalej licencję, tylko wpisujesz na wiosku o licencję nowego właściciela. Nawet w paszporcie PZJ masz miejsce na zmiany właściciela. Bez sensu byłoby powtarzanie całej procedury 😉 Co do certyfikatu myślę, że tak. My mamy czystą hucułkę, a certyfikat i tak jest potrzebny.
Ale nie chodzi mi o zmainę właściciela, bo jest wpisany ten co ma być 🙂 Tylko o to, że mój "typ kuc" stanie się konikiem polskim z pełnym pochodzeniem 🙂
ale to tylko zmiana danych,a nie wykupienie licencji dla nowego konia....także nic na nowo nie musisz wykupować 🙂
co do certyfikatu wzrostu,musisz go mieć,żeby móc startować w danej grupie kucowej (A,B,C,D i Emałe konie) - i głowie do tego potrzebny jest certyfikat.
p.s. paskudna literówka 😡
Dokładnie, jak zmieniasz jakiekolwiek dane nie potrzeba powtarzać procedury 😉
Ooo, to dobrze 🙂 Dzięki 🙂
Znaczy, że mi wydrukują tą papierową licencję bez żadnych dodatkowych opłat?
Świetna wiadomość, bo za sam duplikat paszportu nieźle zapłacę.